ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فعال سیاسی اصلاح طلب: احتمال مذاکره بیشتر از جنگ است ایالات متحده آمریکا

فعال سیاسی اصلاح طلب: احتمال مذاکره بیشتر از جنگ است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سلام نو به نقل از روزنامه اعتماد، علی شکوری راد فعال سیاسی اصلاح طلب درمورد اظهارات حسین شریعتمداری و مذاکره با آمریکا گفت: با توجه به اینکه حسین شریعتمداری از پشت صحنه مناسبات قدرت تا حدی خبر دارد، احساس کرده است، اوضاع به سمت توافق و آرامش می‌رود، بنابراین دست به یک چنین اقدام بحران‌سازی زده است.
مقاله کیهان را می‌توان نشانه‌ای از وجود حرکت به سمت توافق و تفاهم تلقی کرد. با افزایش احتمال دستیابی به توافق و ثبات باید منتظر بحران‌های جدی‌تری از سوی عوامل تندرو باشیم. در ادامه اظهاری علی شکوری راد را می‌خوانید:
*بخش‌هایی از محتوای پاسخ ایران به نامه ترامپ توسط سرلشکر علی باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، رونمایی شد. پاسخ نامه‌ای که در آن تاکید شده «ایران به دنبال آرامش در منطقه است» ضمن اینکه ایران راه مذاکره غیرمستقیم را باز می‌گذارد تا اگر امریکا صادقانه حرکت کند، بشود مذاکره کرد.
*قبل از اظهارات سرلشکر باقری، علی لاریجانی، مشاور رهبری هم اظهارات مشابه این صحبت‌ها را با ادبیات دیگری مطرح کرده بود. داده‌های مستندی که علی شکوری راد، فعال سیاسی و تحلیل‌گر اصلاح‌طلب، معتقد است تا حد زیادی دورنمایی از وضعیت پیش رو میان ایران و امریکا را نمایان می‌کند.
*موضوع مهم در این مراودات سیاسی سطح بالا، قرار داشتن مقامات اصلی دو کشور در بطن تصمیمات است. اینکه آیت‌الله خامنه‌ای از یک طرف و ترامپ در سوی دیگر راهبری این پرونده را در دست دارند، احتمال و استحکام هرگونه توافقی را بالا برده و به آن وزن و قوام بیشتری می‌بخشد. این فعال سیاسی در عین حال معتقد است احتمال وقوع جنگ و درگیری در منطقه بسیار اندک شده، چراکه نه ایران از آن استقبال می‌کند و نه ترامپ با ذهنیت اقتصادی و تجاری که دارد آن را معقول می‌داند.
*تنشی که امروز در سطح روابط بین‌الملل ایران وجود دارد، تنش فرساینده‌ای است که تبدیل به دغدغه اصلی اغلب ایرانیان شده است. یعنی اگرچه دغدغه‌های معیشتی و گرانی ارز و سکه و فقدان افق روشن در زندگی روزمره مردم وجود دارد، اما موضوعی که امروز مورد بحث محافل و مجامع مردمی است، تنش در روابط با امریکا و دورنمای آن است که روز و شب مردم را به خود مشغول داشته است. نگرانی‌های بسیاری از این رهگذر برای مردم ایجاد شده که به نظرم قابل دوام نیست؛ بنابراین اگر قرار باشد، خلاصه شرایط امروز کشور شرح داده شود، نخست وضعیت اقتصادی و معیشتی نامناسب مردم و پس از آن هم نگرانی از وقوع جنگ در راس این موضوعات قرار دارند.
*در صحبت‌های مقامات ایرانی به هر دو روی سکه اشاره شده، یعنی هم بر آمادگی ایران برای مقابله نظامی تاکید شده و هم از آمادگی ایران برای رفع نگرانی‌های طرف مقابل. اما برای افرادی که موضوعات را عمیق‌تر تحلیل می‌کنند، نکات امیدوارکننده بسیاری وجود دارد. این بخش‌های امیدوارکننده این است که در این صحنه که در یک طرف آن ترامپ قرار دارد و در طرف دیگر آن آیت‌الله خامنه‌ای، چند گزاره پر رنگ به چشم می‌خورد.
*یکی از این گزاره‌ها این است که هیچ کدام از این دو طرف علاقه به جنگ ندارند و در رفتار و گفتارشان نشان داده‌اند که خواهان وقوع جنگ نیستند. آیت‌الله خامنه‌ای گفته‌اند که ایران «مذاکره نمی‌کند، ضمن اینکه جنگ هم نخواهد شد.» این اظهارات رهبری، این نقطه امید را ایجاد می‌کند که اراده رهبر انقلاب مبتنی بر جلوگیری از وقوع جنگ است. اینکه به چه صورت قرار است از تنش و درگیری نظامی جلوگیری شود مشخص نیست، اما نهایتا این مساله روشن است که ایشان مخالف وقوع درگیری نظامی هستند.
*از سوی دیگر ترامپ هم در عمل نشان داده که کنشگری اقتصادی است و می‌داند که جنگ برای امریکا بسیار هزینه‌بر است و با منطق اقتصادی همخوان نیست؛ بنابراین داده‌های برآمده از هر دو سوی این ماجرا برای افرادی که به دور از هیجانات، مسائل را تحلیل می‌کنند این واقعیت را نمایان می‌کند که احتمال وقوع جنگ بالا نیست.
*از سوی دیگر، به نظر می‌رسد که برای طرفین مشخص است که مخاطب اصلی گفت‌وگوها چه کسی است و چه می‌گوید. در شرایط فعلی این شخص رهبری است که در وسط میدان تعیین راهبردها قرار دارند و موضوعات مد نظر خود را به وزیر خارجه ابلاغ می‌کنند و وزیر خارجه آنها را به طرف مقابل منتقل می‌کند. در این میان رییس‌جمهور و دولت اختیار و مسوولیتی ندارند. در تیم حاکم بر امریکا هم محوریت کار در دست شخص ترامپ است. وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی امریکا و دیگران تعیین‌کننده نیستند.
*اینکه در دو طرف ماجرا، مشخص است که چه کسانی تصمیم‌گیر هستند و مسوولیت در اختیار چه کسانی است، صحنه را روشن‌تر کرده است. این روند باعث می‌شود تحلیلگرانی که به دور از هیجانات، موضوعات را تحلیل می‌کنند احتمال وقوع جنگ را بسیار کم بدانند.
*شخصا معتقدم احتمال اینکه در ماه‌های آینده شاهد دیدار و گفت‌وگوی مستقیم میان ترامپ و رهبری باشیم از احتمال وقوع جنگ بیشتر است. یعنی احتمال یک چنین دیداری که در نگاه اول بعید به نظر می‌رسد از احتمال وقوع جنگ بیشتر است. اما در عین حال با توجه به اینکه جنگ یک رخداد خانمانسوز است، اندک احتمال وقوع آن هم نگران‌کننده است.
*نمی‌شود انتظار داشت تحلیلگرانی که در بطن صحنه گفت‌وگوها عاملیت ندارند و صرفا شاهد رخدادها هستند، نگران جنگ و تنش و درگیری نباشند. این نگرانی‌ها به دلیل خطرات وقوع هر جنگی طبیعی است. معتقدم تصمیم‌گیران باید به این نگرانی‌های فرساینده هم توجه کنند، چرا که تداوم آن می‌تواند مخرب باشد.
*به هر حال ایران از نظر نظامی یک کشور مقتدر است. کشورهای همسایه هم به این اقتدار اذعان دارند. اراده محکمی هم در سطح رهبری مشاهده می‌شود. هم توان نظامی ایران بالاست و هم اراده محکمی در داخل وجود دارد. این روند باعث شده تا کشورهای منطقه از ایران حساب ببرند. از آنجا که توافق مناسب بین ایران و امریکا، می‌تواند نگرانی‌های آنان را کاهش دهد، این کشورها اکنون خواهان این توافق هستند. چرا که وضعیت موجود برای آنها هم فرساینده است.
*بنابراین توافق بین ایران و امریکا همه طرف‌ها را به جز اسراییل خوشحال می‌کند. اسراییل رژیمی عزیزکرده امریکا و به‌شدت زیاده‌خواه در منطقه است که قدرت امریکا را به رخ رقبای منطقه‌ای خود می‌کشد. هیچکدام از کشورهای منطقه از اسراییل دل خوشی ندارند، هرچند برخی ناچار شده‌اند آن را تحمل کنند. ایران، اما چنین نیست.
*معتقدم قربانی اصلی هرگونه توافقی میان ایران و امریکا رژیم اشغالگر قدس به خصوص شخص نتانیاهو خواهد بود. به همین دلیل تنها کشوری که خواهان توافق میان ایران و امریکا نیست، اسراییل است. همین امر برای برخی نیروهای داخلی که مخالف مذاکره و توافق میان ایران و امریکا هستند درس‌های بسیاری دارد. اینکه تا چه حد مواضع و مطالبات آنها با اسراییل همسو است، هویت آنها را آشکار می‌سازد.
*اگر ایران بتواند ابتکار عمل را برای رسیدن به یک توافق سازنده به دست بگیرد، می‌تواند جایگاه خود را در منطقه و جهان به‌شدت ارتقا دهد. همانطور که ترامپ هم بارها بر این تاکید کرده که خواهان آن نیست که ملت ایران تضعیف شود. این امر ناشی از نگاه استراتژیکی است که امریکا به موقعیت سوق‌الجیشی ایران دارد. همانطور که در عرصه سیاست داخلی رهبری مهار چند جانبه‌ای را بین جناح‌های مختلف اعمال می‌کنند در سطح بین‌الملل هم امریکا به عنوان یک قدرت جهانی، مهار چندجانبه‌ای را میان قدرت‌های منطقه‌ای اعمال می‌کند.
*در دورنمای مد نظر امریکا، ایران نمی‌تواند و اساسا نباید ضعیف باشد. ایران باید یک کشور قوی و دارای یک ملت قوی باشد تا بتواند در موقعیت استراتژیک خود اثرات مثبتی در نظم منطقه‌ای به جای بگذارد. امریکا پس از فراز و فرودهای فراوان متوجه شده که باید این موقعیت ایران را به رسمیت بشناسد. در صورتی که ایران در یک چنین جایگاهی قرار بگیرد و قدرت منطقه‌ای و ژئوپلیتیک خود را داشته باشد منطقه هم توازن لازم را پیدا می‌کند. تا زمانی که ایران این جایگاه را نداشته باشد، منطقه هم روی ثبات را نمی‌بیند.
*ثبات منطقه‌ای هم برای همه کشورهای منطقه مناسب است. تنها کشوری که نگران ثبات ناشی از قدرت ایران است، اسراییل و شخص نتانیاهو است. وگرنه امریکا هم در بلندمدت نقش و جایگاه ژئوپلیتیک ایران را و قدرتی که باید از آن برخوردار باشد را به رسمیت می‌شناسد.
‎*این افراد و گروه‌ها هرگونه ثبات و آرامش و کاهش تنش را برای زیست خود نامناسب می‌دانند. مجموعه جریانات رادیکالی که بحران‌زا هستند، ثبات و آرامش را در حکم خفگی خود می‌دانند. آنها به دنبال شرایطی هستند که بتوانند در آن موجودیت خود را حفظ کنند. تداوم موجودیت آنها در شرایط تنش و بحران امکان‌پذیر است. اگر احساس کنند، شرایط به سمت آرامش می‌رود به دست و پا افتاده و بحران‌سازی می‌کنند. اما من معتقدم مقاله اخیر کیهان معنی دیگری در بطن خود دارد.
*با توجه به اینکه حسین شریعتمداری از پشت صحنه مناسبات قدرت تا حدی خبر دارد، احساس کرده است، اوضاع به سمت توافق و آرامش می‌رود، بنابراین دست به یک چنین اقدام بحران‌سازی زده است. مقاله کیهان را می‌توان نشانه‌ای از وجود حرکت به سمت توافق و تفاهم تلقی کرد. با افزایش احتمال دستیابی به توافق و ثبات باید منتظر بحران‌های جدی‌تری از سوی عوامل تندرو باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1396557/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفتگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه در عمان

فوری / مکان مذاکره مستقیم ایران و آمریکا مشخص شد

عراقچی: گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا از روز شنبه آغاز می شود

عراقچی: گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا از روز شنبه آغاز می‌شود

عراقچی: گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه آغاز می‌شود

واکنش عراقچی به اظهارات ترامپ درمورد مذاکره مستقیم ایران و آمریکا

استهزاء و تحقیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از حضور در کاخ سفید

عراقچی: گفتگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا روز شنبه در عمان

خبرنگار اسرائیلی: ترامپ، نتانیاهو را بیشتر از زلنسکی تحقیر کرد

استقبال سازمان ملل از گفتگوی احتمالی میان ایران و آمریکا

تماس تلفنی رییس جمهور آمریکا با سران فرانسه، مصر و اردن + جزییات

برترین گلزنان تاریخ یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان؛ فاصله ماورایی رونالدو با مسی و دی استفانو

حمله دوباره آمریکا به یمن در 5 نوبت

درخواست نتانیاهو از ترامپ؛ توافق با ایران مثل لیبی باشد

هدف ویژه تهران از پیشنهاد مذاکره غیر مستقیم | چرا نباید ایران را تحریک کرد؟

عبرت لیبی؛ از توافق تا تهاجم

ادعای خبرنگار نیویورک تایمز: ایران آماده مذاکره مستقیم با آمریکا است

گزارش فوری نیویورک تایمز پس از ادعای ترامپ درباره مذاکره مستقیم با ایران

شیائومی از نسخه اقتصادی پوکو رونمایی کرد!

پیش بازی بایرن مونیخ و اینتر؛ پذیرایی کمپانی از افعی‌ها با دست‌های خالی

فوری؛ تیراندازی و درگیری در مرز ایران و افغانستان

روایتی خاص از مذاکرات غیرمستقیم: دیپلمات‌های ایرانی مسلح هستند! / رصد لحظه‌به‌لحظه جزیره دیگو گارسیا از تهران

باج نفتی عربستان به ترامپ

اقتصاد پایدار ازمسیر حمایت تولید ملی و سرمایه‌گذاری هدفمندمحقق می شود

بازدید سرپرست معاونت اقتصادی استانداری قزوین از شرکت صنایع غذایی کورش (اویلا)

لشکرکشی رئال به لندن: کابوس آرسنال زنده شد!

پیش‌بازی آرسنال - رئال مادرید؛ روی دوش خاطره‌ها، امیدی نو می‌نشیند

آشنایی با پاچو سدانو، دیوار مادریدی فوتسال بارسلونا؛ از درخشش در بارسلونا تا قهرمانی اروپا

پیش‌بازی آرسنال – رئال مادرید؛ روی دوش خاطره‌ها، امیدی نو می‌نشیند

فوری؛ هشدار ایران به کشورهای منطقه / نیروهای مسلح آماده‌باش شدند!

پس‌لرزه‌های یورش تعرفه‌ای

اظهارات رییس جمهور آمریکا درباره جنگ و حمله به ایران

دفاع عجیب رییس جمهور آمریکا از سیاست تعرفه‌ای خود + جزییات

انصارالله محور گفت‌وگوی تلفنی وزرای دفاع عربستان و آمریکا

فعال سیاسی اصلاح طلب: احتمال مذاکره بیشتر از جنگ است

موانع اقتصادی و سیاسی عامل رکود در بازار سرمایه

پاس گل کیهان به ایران‌‏هراسان

ترامپ: گفت‌وگوی مستقیم با ایران در حال انجام است

ترامپ: مذاکرات مستقیم با ایران در بالاترین سطح در حال انجام است/ نشست بسیار مهمی روز شنبه با مقامات ایرانی داریم

ترامپ: یک نشست بسیار بزرگ روز شنبه با ایران خواهیم داشت! | رسیدن به توافق بهترین گزینه است | ما وارد مرحله بسیار خطرناکی شده‌ایم

ادعای ترامپ: در حال مذاکره مستقیم با ایران هستیم

تجاوز مجدد آمریکا به خاک یمن

ترامپ: مذاکرات مستقیم با ایران در بالاترین سطح در حال انجام است/ جلسه محرمانه و بسیار مهمی روز شنبه با مقامات ایرانی داریم

ادعای جدید ترامپ: مذاکرات مستقیم با ایران در سطوح بالا انجام می‌شود

ترامپ: در حال گفت‌وگوی مستقیم با ایران هستیم

فوری/ درگیری مسلحانه در مرز ایران و افغانستان

نتانیاهو از آمریکا خواست فروش جنگنده به ترکیه را متوقف کند

ترامپ: مذاکرات مستقیم با ایران برای روز شنبه برنامه‌ریزی شده است! | ویدئو

ادعای رئیس جمهور لبنان درباره خلع سلاح حزب‌الله

ترامپ: مذاکرات مستقیم با ایران در سطوح عالی برگزار می‌شود