مذاکرات عمان گام نخست برای شفافسازی خواستههای طرف آمریکایی/ ایران کارتهای زیادی برای امتیازگیری در اختیار دارد
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بینالملل ایسکانیوز، بر اساس تایید رسمی مقامات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا دو کشور در عمان با یکدیگر مذاکره خواهند کرد اما هنوز اطلاعات متناقضی در خصوص مستقیم یا غیرمستقیم بودن این مذاکرات از سوی دو طرف ارائه میشود. با این حال، دو روز پیش رئیس جمهور آمریکا در جریان دیدار با نخست وزیر رژیم صهیونیستی ضمن تهدید مجدد ایران تاکید کرد: «شنبه ملاقات مستقیم و مهمی در سطح خیلی بالا با ایرانیها خواهیم داشت».
ترامپ همچنین مدعی شد: «بعضی میگویند این مذاکره از طریق واسطه خواهد بود اما من میگویم خیر. ما با آنها مستقیم در تماس هستیم و شاید بتوانیم به یک توافق برسیم». به گزارش برخی رسانههای غربی، «استیو ویتکاف» -فرستاده رئیسجمهوری آمریکا در خاورمیانه ریاست هیئت مذاکرهکننده آمریکایی را بر عهده خواهد داشت.
عباس عراقچی -وزیر امور خارجه ایران- که ریاست هیئت ایرانی را بر عهده خواهد داشت ضمن تاکید بر غیرمستقیم بودن مذاکرات آتی در عمان گفت: «ایران و آمریکا روز شنبه گفتگوهای غیرمستقیم را در عمان پیگیری میکنند». فارغ از مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکرات، یکی مسائل مهم خواستههای طرف آمریکایی از ایران است. برخی کارشناسان بر این باورند که آمریکا قصد دارد علاوه بر موضوع هستهای، توان موشکی و حضور منطقهای ایران را روی میز قرار دهد.
به گفته این گروه از کارشناسان، از بین بردن توان تسلیحاتی ایران مهمترین هدف آمریکاییهاست. البته رئیس جمهور آمریکا نیز در برخی اظهارنظرهای خود به این نکته اشاره کردهاند؛ ترامپ بارها تاکید کرده که علاوه بر تعطیل شدن برنامه هستهای ایران، توان موشکی و نظامی ایران باید منهدم یا محدود شود. امیرعلی ابوالفتح -کارشناس مسائل بین الملل- در گفتگو با ایسکانیوز به سوالاتی در این مورد پاسخ داد.
وی در خصوص محورهای اصلی مذاکرات عمان گفت: هنوز مشخص نیست که خواسته آمریکاییها چیست و باید تا زمان برگزاری این مذاکرات صبر کرد؛ زیرا ترامپ از یک طرف میگوید که صرفا میخواهد اطمینان پیدا کند که ایران بمب اتمی نخواهد داشت و اگر واقعا خواسته آمریکاییها این باشد، کار بسیار راحت خواهد بود زیرا راههای زیادی برای راستی آزمایی آن وجود دارد. اما به اعتقاد ابوالفتح اگر ترامپ به دنبال این باشد که همانطور که بارها اعلام کرده، توان موشکی ایران را از بین ببرد، کار سخت خواهد شد.
از نظر این کارشناس مسائل بین الملل، طرف ایرانی پس از مذاکرات عمان ارزیابی دقیقتری از خواستههای آمریکا پیدا خواهد کرد که آیا میتوان مذاکرات را ادامه داد و یا اینکه آنها به دنبال دستیابی به خواستههای حداکثری خود هستند. وی با بیان اینکه موضع ایران از ابتدا مشخص بوده اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران مشکلی با مذاکره با آمریکا ندارد و خود آنها توافق به دست آمده قبلی را از بین بردند و اکنون نیز آمریکا برای آغاز مذاکرات مجدد ابراز تمایل کرد.
ابوالفتح معتقد است: پیامهای ضد و نقیضی از سوی آمریکاییها مخابره میشوند و آنها باید به طور مشخص اعلام کنند که چه خواستهای از ایران دارند و پس از آن ایران میتواند تصمیم بگیرد که تا چه اندازه امکان تعامل با آمریکا وجود دارد. این کارشناس مسائل بین الملل در خصوص کارتهای ایران برای امتیازگیری از آمریکا گفت: خود غربیها مدعی هستند که ایران در آستانه ساخت سلاح هستهای قرار دارد و قدرت هستهای ایران به لحاظ کمی و کیفی افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: ایران میتواند بازار جذابی برای شرکتهای آمریکایی باشد و آقای عراقچی در مقاله اخیر خود ضمن اشاره و استقبال به حضور شرکتهای آمریکایی در ایران اعلام کرده که تحریمهای اعمالی آمریکا مانع تحقق این مسئله است. به اعتقاد این کارشناس مسائل بین الملل، اینکه جنگ جدید رخ ندهد خود یک کارت تلقی میشود و توان دفاعی ایران به اندازهای است که به عنوان یک کارت در برابر خواستههای آمریکا مورد استفاده قرار بگیرد.
امیرعلی ابوالفتح در پاسخ به اینکه ورود شرکتهای آمریکایی تا چه اندازه میتواند موجب بهبود روابط دو کشور شود، تصریح کرد: ابتدا باید به این نکته توجه داشت که خود آمریکاییها مانع حضور شرکتهایشان در ایران هستند و با صدور فرمان اجرایی کارتر، حضور شرکتهای آمریکایی را از تجارت با ایران منع و صادرات کالا از آمریکا به ایران را ممنوع کرد. وی افزود: تا زمانی که تحریمها و ممنوعیتهای اعمالی دولت آمریکا وجود داشته باشد، واضح است که شرکتهای آمریکایی امکان تعامل با ایران را ندارند و در واقع تحریمهای ثانویه به همین دلیل وضع شد.
وی خاطر نشان کرد: زمانی که یک شرکت آمریکایی در سال 1995 قصد داشت برای سرمایهگذاری به ایران اقدام کند، برخی سیاسیون آمریکایی تحریمهایی در این زمینه وضع کردند و علاوه بر اعمال محدودیت بر شرکتهای آمریکایی، مانع تعامل شرکتهای اروپایی با ایران شدند که زمینه را برای تحریمهای ثانویه ایجاد کرد. به اعتقاد این کارشناس، مبنا برای شرکتهای آمریکایی تایید «اوفک» و دفتر سرمایه گذاریهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکاست و بنابراین اگر آنها بخواهند از چنین بازاری استفاده کنند، باید تحریمها را لغو کنند و ایران مشکلی با حضور آنها ندارد. ابوالفتح در انتها به قرارداد بوئینگ با ایران پس از توافق برجام اشاره کرد که به دلیل خروج طرف آمریکایی از توافق و عدم اجرای تعهد از سوی این شرکت آمریکایی لغو شد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1398815/