ایرانیان جهان

آخرين مطالب

کارشکنی تندرو‌ها در مسیر توافق دولت رئیسی؛ ناگفته‌هایی از پشت پرده مذاکرات دولت سیزدهم با آمریکا ایالات متحده آمریکا

کارشکنی تندرو‌ها در مسیر توافق دولت رئیسی؛ ناگفته‌هایی از پشت پرده مذاکرات دولت سیزدهم با آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شنیده‌های فراز حاکی از این است که مذاکرات ایران و آمریکا به سرپرستی «علی باقری» چندین بار تا پای امضا و نهایی شدن توافق پیش رفته بود. در آخرین تلاش تیمِ وقت مذاکره‌کننده، علی باقری با تماس‌هایی تهدید‌آمیز از سوی یک گروه تندرو و افراطی در ایران مواجه شده و به «خروج از دایره انقلاب» و تحمیل هزینه‌های سیاسی و رسانه‌ای تهدید شده بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تهدید مذاکره‌کننده ارشد ایران در حالی مخابره شد که دولت وقت با چراغ سبز و توصیه مقامات عالی کشور در مذاکرات غیرمستقیم حاضر شده بود.
مذاکرات آتی ایران و آمریکا به سرخط خبر‌های رسانه‌های داخلی و خارجی تبدیل شده است. در این بین برخی، تجربه‌های گذشته را مرور می‌کنند و برخی زبان به بازگوی روایت‌هایی شنیده‌نشده از سال‌های اخیر گشوده‌اند. در آخرین این روایت‌ها، «محمد مخبر»، معاون اول دولت سیزدهم از ناگفته‌های تلاش دولت سیزدهم برای توافق با آمریکا پرده برداشته است. یک تصمیم و دو مانع ظهر روز چهارشنبه 20 فروردین‌ماه، محمد مخبر، دستیار مقام معظم رهبری با اشاره به «تناقض ماهوی در مسائل بین‌المللی» گفت که مخالف مذاکره نیست و «شهید رئیسی بیشترین وقت را برای مذاکره گذاشت». مخبر در این باره گفت: «در شهریور 1401، ما دو بار تا مرحله امضای توافق [با آمریکا]پیش رفتیم؛ پیش از شهادت شهید رئیسی هم به این نقطه رسیدیم، اما اسرائیلی‌ها نگذاشتند توافق شود. ما هیچ‌وقت مخالف مذاکره نبودیم، اما نگاه به بیرون نداشتیم».
روایت محمد مخبر شاید حائز دو نکته قابل توجه باشد که در ادامه به آن می‌پردازیم.
نکته اول، تلاش دولت سیزدهم برای امضای یک توافق با آمریکایی‌ها است. پدیده‌ای که شاید در زمان خود، با توجه به پایگاه رأی ابراهیم رئیسی و پیشگیری از نارضایتی بدنه‌ی حامی دولت، تا حدود زیادی مسکوت ماند و زیاد رسانه‌ای نشد. البته با ازسرگیری مذاکرات بین ایران و ایالات متحده در هفته اخیر، برخی رسانه‌های غیرهمسو با دولت از جمله روزنامه کیهان، به اصطلاح روغن ریخته را نذر امامزاده کرده و نوشته‌اند که گفت‌وگوی غیرمستقیم بین ایران و آمریکا «مسبوق به سابقه» بوده و در دولت سیزدهم نیز جریان داشته است. با این وجود نگاهی به اظهارات مقامات دولت وقت و همچنین نامزد‌های انتخابات اخیر که خود را ادامه‌دهنده راه دولت سیزدهم معرفی می‌کردند، نشان می‌دهد که این جناح به حل مسایل از طریق رفع تحریم‌ها چندان قائل نیست.
امضا کنی، خط می‌خوری! نکته دوم و نکته مهم‌تر اما، اشاره به کارشکنی‌های اسرائیل در مسیر توافق مجدد ایران و غرب است. مانع‌تراشی‌های اسرائیل در مسیر تحقق توافق ایران با آمریکا مساله تازه‌ای نیست و تلاش رژیم اسرائیل برای امنیتی‌سازی پرونده ایران در مجامع بین‌المللی و جلوگیری از هرگونه گام روبه‌جلو در سیاست خارجی کشور، مدت‌ها است که به طور علنی مطرح می‌شود. با این حال، طبق خبر‌های موثقی که به «فراز» رسیده، کارشکنی و مانع‌تراشی‌های گروه تندرو در داخل کشور نیز عامل مهمی در نافرجام ماندن احیای برجام بوده است. به عبارت دیگر، آنچه باعث شد تیم مذاکره‌کننده ایران دو بار تا پای امضای توافق با آمریکا پیش رفته و ناکام از پای میز به کشور بازگردد، تهدید مذاکره‌کننده ارشد ایران توسط گروهی تندرو در داخل کشور بوده است.
شنیده‌های فراز حاکی از این است که مذاکرات ایران و آمریکا به سرپرستی «علی باقری» چندین بار تا پای امضا و نهایی شدن توافق پیش رفته بود. در آخرین تلاش تیمِ وقت مذاکره‌کننده، علی باقری با تماس‌هایی تهدید‌آمیز از سوی یک گروه تندرو و افراطی در ایران مواجه می‌شود. در این تماس، باقری به «خروج از دایره انقلاب» و تحمیل هزینه‌های سیاسی و رسانه‌ای تهدید می‌شود. این پیغام تهدیدآمیز در حالی مخابره شده که تیم مذاکره‌کننده ایران با چراغ سبز و توصیه مقامات عالی کشور در مذاکرات غیرمستقیم حاضر شده بود.
بیشتر بخوانید: ایران و آمریکا و دوگانه‌های روی میز مذاکره/ توافق تهران و واشنگتن تا چه حد در دسترس است؟
همزمان با پررنگ‌تر شدن زمزمه مذاکره دولت سیزدهم با مقامات غربی، نمایندگان گروه‌های تندرو در نهادهای مختلف نیز فشارهای مضاعفی را به تیم مذاکره‌کننده وارد می‌کردند. برای نمونه، «محمد نبویان»، نماینده تهران در مجلس یکی از چهره‌های ضدبرجام نردیک به جبهه پایداری است که هیاهوی زیادی را در مجلس علیه تیم مذاکره کننده دولت سیزدهم و به طور مشخص، علیه علی باقری به پا کرد. آبان‌ماه 1400، او در یک یادداشت خطاب به رییس جمهوری فقید نوشت: «لازم است به رئیس‌جمهور محترم-جناب حجه‌الاسلام دکتر رئیسی یادآوری شود که برای دست‌یابی به یک توافقی که با رعایت خطوط قرمز نظام بتواند منافع ملت ایران را تامین کند، مستلزم آن است که تغییر فوری در تیم مذاکرات داده شود و از افراد انقلابی و متدین و متعهد به منافع ملت و خطوط قرمز نظام استفاده شود».
ناکامی در یک قدمیِ خانه‌ی آخر! فرایند مذاکره ایران و ایالات متحده در دولت سیزدهم به طرز مطلوبی پیش می‌رفت و چند دستاورد قابل توجه نیز داشت. روز 23 خردادماه 1402، علی باقری، معاون سیاسی وزیر پیشین امور خارجه و سرپرست تیم مذاکرات هسته‌ای در صفحه توییتر خود نوشت: «در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک با طرف‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، با همتایان آلمانی، فرانسوی و انگلیسی خود در ابوظبی ملاقات کرده و در مورد طیفی از موضوعات و نگرانی‌های متقابل با هم گفتگو نمودیم». با انتشار این مطلب، این باور در کارشناسان سیاست خارجی ایجاد شد که ایران به احتمال زیاد در مسیر حصول یک توافق-هرچند محدود یا موقت- با آمریکا قرار گرفته است.
درست سه ماه بعد در 21 مردادماه 1402، علی باقری در صفحه توییترش، از ایجاد یک توافق و «دریافت تضمین لازم برای پایبندی آمریکا به تعهداتش» خبر داد و نوشت: «فرایند آزادسازی چند میلیارد دلار از دارایی‌های ایران که چند سال است به‌طور غیرقانونی توسط آمریکا توقیف شده، آغاز شد. ایران تضمین لازم برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود را دریافت کرده‌است. آزادی چند ایرانی که به‌طور غیرقانونی در آمریکا بازداشت شده بودند در این چارچوب است».
تمایل علی باقری به احیای برجام، رسانه‌های خارجی را نیز شگفت‌زده کرده بود. «میدل ایست آی» به نقل از یک دیپلمات پیشین ایرانی که نخواسته نامش فاش شود، در این باره نوشته بود: «علی باقری، مذاکره‌کننده اصلی که تا دو سال پیش دشمن سرسخت برجام بود، اکنون به حامی همه‌جانبه برجام و توافقی برای احیای آن تبدیل شده است. درحالی‌که باقری بیش از هر کسی در کشور مایل است و اراده دارد که این توافق را امضا کند، اما شهامت این را ندارد که جلو برود، خودش را قربانی کند و مسئولیت امضای توافق را برعهده بگیرد. توافق، مخالفان زیادی دارد».
بیشتر بخوانید: مذاکره مستقیم و غیرمستقیم ایران و آمریکا و گزینه‌های پیش رو/ چرا توافق با تهران از هیچ جهت شبیه توافق لیبی نیست؟
برخی رسانه‌ها نیز از بالاگرفتن اختلاف علی باقری و سعید جلیلی در بحبوبه رایزنی‌ها بین ایران و آمریکا خبر داده بودند. همه این مخالفت‌ها در حالی بود که دولت ابراهیم رئیسی، اختیارات کامل را برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای دریافت کرده بود و طبق آخرین روایت محمد مخبر، «بیشترین وقت را برای توافق با آمریکا گذاشته بود». با این حال، اما کارشکنی گروه تندرو، همه چیز را برای دولت ابراهیم رئیسی ناتمام گذاشت.
گروهی که در سال‌های اخیر به مخالفت هرگونه گفتگو با غرب شناخته شده و اساسا موجودیت سیاسی‌اش را در کشور مدیون ستیز با مذاکره و طرفداران مذاکره است. گروهی که با هربار پررنگ‌تر شدن احتمال توافق ایران با قدرت‌های غربی و برون‌رفت از ابَربحران تحریم، از هیچ تلاشی برای کارشکنی دریغ نکرده و نخواهد کرد. در حالی که هزینه این مانع‌تراشی‌ها، درست مثل گذشته که چیزی جز افزایش افسارگسیخته نرخ ارز و تروم در کشور نبود، تنها به مردم ایران تحمیل شده و در عوض، منافع سیاسی و جناحی گروه‌های تندرو در کشور را تامین می‌کند.
منبع: فرازدیلی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1400600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش قهرمان جهان برای غول هاوانا

11 نکته در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا به روایت احمد خاتمی

قیمت سکه | قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | جدیدترین قیمت سکه امامی امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404 + جدول قیمت

ارتش یمن: تل‌آویو و دو ناوهواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

آمادگی روسیه برای کمک به تسهیل توافق ایران و آمریکا

حمله یمنی ها با موشک ذوالفقار به یافا و درگیر شدن با 2 ناو آمریکایی

تفسیر آیت‌الله علم‌الهدی از مذاکرات ایران و آمریکا: مذاکرات، سرعت‌گیر دشمنی دشمن است؛ مسوولان حواسشان باشد

یک امام جمعه: با شروع مذاکره بین ایران و آمریکا چهار قیافه خیلی خیلی دیدنی بود

نخستین حمله یمنی‌ها به ناو وینسون آمریکا در دریای عرب

یحیی سریع: با 2 ناو آمریکایی درگیر شدیم

توجه به معیشت مردم و پیگیری مطالبات آنها اولویت مسئولان باشد

سرمایه‌های موجود در کشور برای جهش در بخش معدن کافی نیست/ لزوم استفاده از سرمایه‌گذاری‌های خارجی/ مهدی آباد، نمونه موفق خصوصی‌سازی/حتی در صورت پیشرفت خوب مذاکرات، موفقیت‌های اقتصادی 7 تا 10 سال زمان می‌برد

آمریکا در محاسبات خود درباره ایران دچار اشتباه است/ اقتصاد ایران نباید به مذاکرات شرطی شود

آمار خیره کننده اینزاگی: پادشاه خاموش اروپا

حسینی بوشهری، امام جمعه قم: ترامپ مذاکره را نوعی بازی می‌داند/ چهار مرحله از این مذاکرات، پیش‌تر انجام شده/ تغییر مکان مذاکرات در صورت میانجی‌گری عمان مورد پذیرش قرار گرفته است

آخرین واکنش مسعود پزشکیان به مذاکرات ایران و آمریکا: به گفت‌وگو گره نخورده‌ایم؛ دنبال جنگ نیستیم، اما زیر بار ذلت هم نمی‌رویم

سفر وزیر عربستان به ایران نشان قدرت جمهوری اسلامی است

امام جمعه رباط‌کریم: آمریکا از موضع ضعف، پای میز مذاکره آمد

فوری؛ وزیر خارجه آمریکا: فعال شدن «مکانیزم ماشه» علیه ایران

تأکید امام جمعه موقت پاکدشت بر عدالت‌محوری و تقوا

جزئیات جدید تیراندازی در دانشگاه فلوریدا؛ مظنون، پسر معاون کلانتر است!

نخستین اظهارنظر علنی وزیرخارجه آمریکا درباره مذاکرات با ایران

کشور نیازمند سرمایه‌گذاری است/ ظرفیت داخلی راهگشای مشکلات کشور

امام جمعه اصفهان: در دولت قبل هم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا انجام شد/ تشکر از دادگاه لاهه/ امام جمعه قم: چهار مرحله از این مذاکرات پیش‌تر انجام شده

هشدار علم‌الهدی به مسئولان کشور در مورد مذاکره با آمریکا | یک عده آدم‌ ناپاک ارز و طلا را شرطی می‌کنند

آیت‌الله علم‌الهدی: 29 فروردین؛ یادآور نخستین فتح انقلابی امام خمینی (ره) است

موضوع غنی‌سازی، دفاعی و موشکی و حضور منطقه‌ای ما قابل مذاکره نیست

تجارت 3 میلیارد دلاری ایران به نتیجه مذاکره با آمریکا گره خورد

اظهارات جدید پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا/ اگر بتوانیم به آرامش برسیم، قطعا دستاوردهای بزرگی خواهیم داشت اما اگر توافق نشود...

واکنش ائمه جمعه استان تهران به مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا

پشت پرده تغییرات مواضع آمریکا درباره ایران فاش شد!

آمادگی مسکو برای تسهیل توافق ایران و آمریکا

آمادگی نیروهای مسلح، دشمنان را به عقب نشینی مجبور کرده است

قدرت واقعی ارتش ایمان به وعده‌های الهی است

ابراز امیدواری وزیر خارجه آمریکا برای ثمربخشی مذاکرات با ایران

سیگنال دوباره مسکو به تهران/ لاوروف: روسیه آماده تسهیل‌گری توافق احتمالی آمریکا و ایران است

مرگ تدریجی دلار؛ فرار بازارها از دارایی‌های آمریکایی/ رمزگشایی از سقوط پرستیژ مالی واشنگتن

در مذاکرات دست برتر را داریم

کنایه های علم الهدی به حسن روحانی و تذکر به پزشکیان

اعلام آمادگی لاوروف برای کمک به دستیابی توافق و نزدیک‌کردن دیدگاه‌های دو طرف ایران و امریکا

اقتدار ارتش در دفاع از ایران بی‌نظیر است

قبل از کارخرابی، امریکا گوش اسرائیل را پیچاند

هدف آمریکا حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ایران است

اردوغان: غزه برای مردم فلسطین باقی خواهد ماند

ارتش یمن: تل‌آویو را با موشک مورد هدف قرار دادیم

آغاز عملیات اجرایی اولین جایگاه سوخت 3 منظوره در جنوب پایتخت

واکنش مقتدی صدر به درخواست رئیس جمهور عراق برای شرکت در انتخابات

امام جمعه ایلام: اقتصاد و معیشت مردم به مذاکرات وابسته نشود

وزارت نفت توسعه زیرساخت خودروهای برقی را کلید زد

فرودگاه همدان مهیای اعزام 3200 حاجی به سرزمین وحی