ایرانیان جهان

آخرين مطالب

استراتژی‌های سلطه‌گری اقتصادی از سیاست جهانی‌سازی تا نظام تعرفه‌گذاری اخبار ایران

استراتژی‌های سلطه‌گری اقتصادی از سیاست جهانی‌سازی تا نظام تعرفه‌گذاری
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در حوزه روابط بین‌الملل اقتصادی، یکی از داغ‌ترین موضوعات روز، موضوع تعرفه‌های تجاری است. اگر به تاریخ روابط اقتصادی بین‌المللی نگاهی بیندازیم، از جمله تشکیل جامعه اقتصادی اروپا در سال 1957، موافقت‌نامه عمومی تعرفه و تجارت (GATT)، سازمان تجارت جهانی و اتحادیه اروپا، درمی‌یابیم که همه این‌ها نظامات اقتصادی خاصی را پایه‌گذاری کردند تا زمینه‌ای برای درهم‌تنیدگی اقتصادی و همزیستی مسالمت‌آمیز اقتصادی کشورها فراهم شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هرچند این همزیستی کامل و برابر نبوده و هرکشور متناسب با مزیت‌های خود در جایگاهی قرار می‌گیرند، اما کشورها در چارچوب این قواعد، امکان رقابت‌پذیری و تعامل اقتصادی را یافته‌اند و این روند تاکنون نیز به شکل کج‌دار و مریز ادامه داشته است. باید این مهم ذکر گردد که قواعد و قوانین نظامات اقتصادی یادشده در مقاطع تاریخی متعددی نقض نیز می‌شده است، هرچند کلیت قضیه پابرجا بوده است. اما اکنون با دستور اخیر رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر افزایش تعرفه‌های تجاری علیه برخی کشورها، شاهد واکنش‌های تند بین‌المللی هستیم؛ چه از سوی اتحادیه اروپا و چه از طرف کشورهای بزرگی مانند چین، ژاپن و … . این واکنش‌ها سوالات متعددی را در ذهن ایجاد می‌کند: چرا چنین تصمیمی اتخاذ شده؟ آیا این تصمیم بدون اطلاع از ساختارهای اقتصادی جهانی و نهادهایی مانند WTO اتخاذ شده یا بر پایه مفاد خاصی از این معاهدات صورت گرفته است؟ و آیا آمریکا برنده این جنگ تجاری خواهد شد؟
محمدرضا اکبری‌جور، کارشناس حوزه مسائل پولی و بانکی، کارشناس ارشد اقتصاد بین‌الملل و استاد دانشگاه، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر به بررسی تحولات اخیر در حوزه تعرفه‌های تجاری پرداخت و ضمن بررسی پیشینه تاریخی اقدامات اقتصادی ایالات متحده و اقتصاد نوظهور چین، به سوالات ما در اینباره پاسخ داد.
نقش سلطه اقتصادی در شکل‌گیری قدرت جهانی و استراتژی ایالات متحده
اکبری‌جور در تحلیلی جامع از روندهای حاکم بر نظام بین‌الملل، بر این باور است که برتری اقتصادی به عنوان محور اصلی تثبیت قدرت جهانی شناخته می‌شود. بر اساس این تحلیل، کشورها با در نظر گرفتن منافع ملی‌شان، اولویت اصلی خود را به دستیابی و حفظ برتری اقتصادی می‌دهند و سایر اشکال سلطه، از جمله سیاسی، نظامی و حتی اجتماعی حول این محور شکل می‌گیرند.
او در ادامه گفت: لازم به ذکر است بخش‌های تحقیقاتی در ایالات متحده آمریکا (به عنوان یک ابرقدرت)، طی دهه‌های متمادی بر اساس یک سوال استراتژیک، مسیر سیاست‌گذاری کلان این کشور را تعیین می‌نمایند: «چگونه می‌توان پایه‌های قدرت اقتصادی آمریکا را در آینده حفظ کرد؟» پاسخ این پرسش در هر دهه، متناسب با تحولات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی جهان ممکن است نیازمند بازتعریف و یا تعاریف الگوهای جدید حاکمیت و یا اصلاح بخش‌هایی از سیاست‌های قبلی باشد.
درس تاریخی ایالات متحده از افول امپراتوری بریتانیا و ایجاد قطب‌های اقتصادی جدید
این کارشناس ارشد اقتصاد بین‌الملل افزود: بر اساس اسناد تحلیلی، ایالات متحده در دهه‌های 1970 و 1980 میلادی، با بررسی علل افول امپراتوری بریتانیا به این نتیجه رسید که فقدان متحدان استراتژیک و ناتوانی در تسری بحران‌های داخلی به بازیگران بین‌المللی، نقش کلیدی در افول جایگاه این امپراتوری داشت. بریتانیا در دوران بحران، فاقد شبکه‌ای از متحدان قدرتمند بود تا با جذب و تعدیل فشارهای اقتصادی، سیاسی و نظامی، ثبات آن را تضمین کنند.
وی توضیح داد: با الهام از این تجربه، ایالات متحده راهبرد ایجاد شبکه‌ای از قطب‌های اقتصادی را در پیش گرفت تا در مواقع بحران، توانایی انتقال و تعدیل فشارها به این بازیگران را داشته باشد. بر این اساس، کشورهایی مانند سنگاپور، کره جنوبی، برزیل، ترکیه، مالزی، چین و تا حدی هند در چارچوب همکاری‌های عمدتاً اقتصادی (و حتی امنیتی) با واشنگتن، به عنوان حلقه‌های واسط در مدیریت بحران‌های جهانی نقش آفرینی کرده‌اند. این راهبرد نه تنها امکان کاهش دامنه آسیب‌پذیری داخلی آمریکا را فراهم کرده، بلکه وابستگی متقابل اقتصادی را به ابزاری برای تداوم نفوذ بین‌المللی تبدیل نموده است.
او با تکیه بر این تحلیل، تاکید کرد که سیاست ایالات متحده‌ی آمریکا برای حفظ جایگاه ابرقدرتی در نظام بین‌الملل، توسعه شبکه‌های اقتصادی پیچیده و مدیریت هوشمندانه بحران‌ها از طریق هم‌پیمانی با متحدان بود. ایالات متحده با تکیه بر این مدل تلاش کرد تا هژمونی خود را در شرایط متغیر جهانی تثبیت کند.
نقش جهانی‌سازی در نظم نوین بین‌المللی
این تحلیلگر اقتصادی با اشاره به پیوند عمیق جهانی‌سازی با تحولات صنعتی و اقتصادی دهه‌های اخیر، بر نقش محوری این پدیده در بازتعریف الگوهای تولید و تجارت بین‌المللی تأکید کرد و آن را موتور محرکی برای شکل‌گیری نظم نوین بین‌المللی دانست و گفت: این مفهوم نه تنها در معماری اقتصاد جهانی بسیار نقش پررنگی داشت، بلکه عرصه‌های حقوقی، جامعه‌شناسی، سیاسی و… را نیز دگرگون کرد.
او در ادامه گفت: اساس جهانی‌سازی این بود که برتری بلامنازع اقتصادی آمریکا حفظ شود، اما در قالب رشد اقتصادی مشترک میان کشورها. رشد اقتصادی با افزایش تیراژ تولید کالاها، حاشیه سود بیشتر و در نتیجه بازدهی بالاتری برای سرمایه‌گذاران—که عمدتاً آمریکایی بودند—ایجاد می‌شد. اگرچه جهانی‌سازی تا حدود 15 سال پیش به عنوان پارادایم مسلط در این عرصه‌ها شناخته می‌شد، اما امروز دیگر آن ادبیات را کمتر می‌شنویم و به نظر می‌رسد جهانی‌سازی جای خود را به رویکردهای جدیدتری داده است.
استراتژی صنعتی ایالات متحده در قالب سیاست جهانی‌سازی؛ از تولید انبوه و کاهش هزینه‌ها تا مزیت نسبی و زنجیره‌های تولید چندملیتی
اکبری‌جور با تشریح استراتژی صنعتی ایالات متحده در دهه‌های پایانی قرن بیستم، توضیح داد: با تسلط بازیگران کلان اقتصادی بر سیاست‌گذاری صنعتی آمریکا، تمرکز بر تولید انبوه و کاهش هزینه‌ها به عنوان محور اصلی افزایش سودآوری تعیین شد. این راهبرد در چارچوب فرآیند جهانی‌سازی و با هدف تقسیم مراحل تولید بر اساس توانمندی‌های خاص هر کشور پیاده‌سازی گردید.
او در ادامه افزود: آمریکا برای حفظ سلطه اقتصادی، بر اساس مزیت نسبی کشورها، راهبرد تقسیم کار بین‌المللی را طراحی کرد. این مدل با هدف کاهش هزینه‌های تولید، افزایش تیراژ و حاشیه سود شرکت‌های آمریکایی، مراحل تولید کالاهای پیچیده را به کشورهایی با نیروی کار ارزان، فناوری پیشرفته یا زیرساخت‌های لجستیکی کارآمد واگذار نمود.
وی به عنوان نمونه گفت: ایالات متحده با طراحی زنجیره‌های تأمین و تولید چندملیتی، فرآیند ساخت محصولات پیچیده (مثلاً خودرو) را به بخش‌های مجزا تقسیم و هر بخش را به کشوری با مزیت نسبی مشخص واگذار کرد. به عنوان مثال، کشورهای دارای نیروی کار فراوان و کم‌هزینه برای بخش‌های ساده تولید کشورهایی (مانند هند، چین و ویتنام)، کشورهای دارای فناوری پیشرفته برای ساخت قطعات حساس (مانند تایوان، کره جنوبی و آلمان)، و خود آمریکا و مراکز فناوری او برای تحقیق، توسعه و حفظ لبه تکنولوژیک در نظر گرفته شدند.
این کارشناس ارشد اقتصاد بین‌الملل با تاکید بر اینکه راهبرد کلان ایالات متحده در دهه‌های گذشته مبتنی بر بهره‌گیری از مزیت نسبی کشورها و ایجاد زنجیره‌های تولید فرامرزی برای افزایش رقابت‌پذیری و حاشیه سود بود، در تکمیل سخنان خود گفت: شکل‌گیری زنجیره‌های تولید جهانی، نشان می‌دهد که جهانی‌سازی به مثابه موتور محرک اقتصاد مدرن، مرزهای سنتی صنعت را درنوردیده و بازتعریف همکاری‌های بین‌المللی را اجتناب‌ناپذیر ساخت و ایالات متحده با هدایت این فرآیند، توانست ضمن حفظ برتری فناورانه، نقش خود به عنوان تنظیم‌گر اصلی اقتصاد جهانی را تثبیت نماید.
پیامدها و دستاوردهای جهانی‌سازی؛ از ظهور قطب‌های جدید و وابستگی متقابل تا توسعه زیرساخت‌ها و کاهش نسبی فقر
اکبری‌جور در ادامه گفت: اجرای این طرح به ایجاد شبکه‌های تولیدی و لجستیکی در مقیاس جهانی منجر شد که توسعه زیرساخت‌های ارتباطی، افزایش اشتغال در کشورهای مشارکت‌کننده و گسترش مبادلات تجاری را به همراه داشت. این همکاری‌های اقتصادی نه تنها سودآوری شرکت‌های آمریکایی را تضمین، بلکه از آنجایی که این مدل با معیارهایی چون همسویی سیاسی و امنیت سرمایه‌گذاری پی ریزی شده بود، وابستگی متقابل کشورها به یکدیگر را به عنوان ابزاری برای کاهش تنش‌های سیاسی تقویت کرد و با ایجاد وابستگی متقابل اقتصادی، همزمان به رشد شرکت‌های آمریکایی و حکمرانی اقتصادی این کشور از یک سو و توسعه اقتصادی کشورهای مشارکت‌کننده از سوی دیگر انجامید.
او در ادامه افزود: اگرچه نمی‌توان از افزایش ضریب نفوذ ایالات متحده و ابزاری برای اعمال قدرت این کشور در اقتصاد و سیاست جهانی در سایه جهانی‌سازی چشم‌پوشی کرد اما این سیاست کاهش قابل توجه فقر در کشورهای در حال توسعه، شکل‌گیری قطب‌های اقتصادی جدید مانند چین، هند، برزیل و ترکیه، و گسترش زیرساخت‌های ارتباطی و صنعتی در مقیاس جهانی را نیز به همراه داشت و جهانی‌سازی با ایجاد شبکه‌ای از مبادلات تجاری و انتقال فناوری، به بسیاری از کشورها اجازه داد تا از حاشیه به متن اقتصاد جهانی نقل مکان کنند.
وی در پایان این بخش از سخنانش گفت: جهانی‌سازی اگرچه به عنوان یک نظریه مهم متولد و رشد نمود و به ابزاری برای بازسازی نقشه قدرت در جهان تبدیل گردید اما امروز، افول گفتمان یکپارچه‌سازانه آن و ظهور الگوهای منطقه‌محور، نشانگر فصل جدیدی در روابط اقتصاد بین‌الملل است.
کد خبر 6427918

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1400615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش قهرمان جهان برای غول هاوانا

11 نکته در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا به روایت احمد خاتمی

قیمت سکه | قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | جدیدترین قیمت سکه امامی امروز جمعه 29 فروردین ماه 1404 + جدول قیمت

ارتش یمن: تل‌آویو و دو ناوهواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

آمادگی روسیه برای کمک به تسهیل توافق ایران و آمریکا

حمله یمنی ها با موشک ذوالفقار به یافا و درگیر شدن با 2 ناو آمریکایی

تفسیر آیت‌الله علم‌الهدی از مذاکرات ایران و آمریکا: مذاکرات، سرعت‌گیر دشمنی دشمن است؛ مسوولان حواسشان باشد

یک امام جمعه: با شروع مذاکره بین ایران و آمریکا چهار قیافه خیلی خیلی دیدنی بود

نخستین حمله یمنی‌ها به ناو وینسون آمریکا در دریای عرب

یحیی سریع: با 2 ناو آمریکایی درگیر شدیم

توجه به معیشت مردم و پیگیری مطالبات آنها اولویت مسئولان باشد

سرمایه‌های موجود در کشور برای جهش در بخش معدن کافی نیست/ لزوم استفاده از سرمایه‌گذاری‌های خارجی/ مهدی آباد، نمونه موفق خصوصی‌سازی/حتی در صورت پیشرفت خوب مذاکرات، موفقیت‌های اقتصادی 7 تا 10 سال زمان می‌برد

آمریکا در محاسبات خود درباره ایران دچار اشتباه است/ اقتصاد ایران نباید به مذاکرات شرطی شود

آمار خیره کننده اینزاگی: پادشاه خاموش اروپا

حسینی بوشهری، امام جمعه قم: ترامپ مذاکره را نوعی بازی می‌داند/ چهار مرحله از این مذاکرات، پیش‌تر انجام شده/ تغییر مکان مذاکرات در صورت میانجی‌گری عمان مورد پذیرش قرار گرفته است

آخرین واکنش مسعود پزشکیان به مذاکرات ایران و آمریکا: به گفت‌وگو گره نخورده‌ایم؛ دنبال جنگ نیستیم، اما زیر بار ذلت هم نمی‌رویم

سفر وزیر عربستان به ایران نشان قدرت جمهوری اسلامی است

امام جمعه رباط‌کریم: آمریکا از موضع ضعف، پای میز مذاکره آمد

فوری؛ وزیر خارجه آمریکا: فعال شدن «مکانیزم ماشه» علیه ایران

تأکید امام جمعه موقت پاکدشت بر عدالت‌محوری و تقوا

جزئیات جدید تیراندازی در دانشگاه فلوریدا؛ مظنون، پسر معاون کلانتر است!

نخستین اظهارنظر علنی وزیرخارجه آمریکا درباره مذاکرات با ایران

کشور نیازمند سرمایه‌گذاری است/ ظرفیت داخلی راهگشای مشکلات کشور

امام جمعه اصفهان: در دولت قبل هم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا انجام شد/ تشکر از دادگاه لاهه/ امام جمعه قم: چهار مرحله از این مذاکرات پیش‌تر انجام شده

هشدار علم‌الهدی به مسئولان کشور در مورد مذاکره با آمریکا | یک عده آدم‌ ناپاک ارز و طلا را شرطی می‌کنند

آیت‌الله علم‌الهدی: 29 فروردین؛ یادآور نخستین فتح انقلابی امام خمینی (ره) است

موضوع غنی‌سازی، دفاعی و موشکی و حضور منطقه‌ای ما قابل مذاکره نیست

تجارت 3 میلیارد دلاری ایران به نتیجه مذاکره با آمریکا گره خورد

اظهارات جدید پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا/ اگر بتوانیم به آرامش برسیم، قطعا دستاوردهای بزرگی خواهیم داشت اما اگر توافق نشود...

واکنش ائمه جمعه استان تهران به مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا

پشت پرده تغییرات مواضع آمریکا درباره ایران فاش شد!

آمادگی مسکو برای تسهیل توافق ایران و آمریکا

آمادگی نیروهای مسلح، دشمنان را به عقب نشینی مجبور کرده است

قدرت واقعی ارتش ایمان به وعده‌های الهی است

ابراز امیدواری وزیر خارجه آمریکا برای ثمربخشی مذاکرات با ایران

سیگنال دوباره مسکو به تهران/ لاوروف: روسیه آماده تسهیل‌گری توافق احتمالی آمریکا و ایران است

مرگ تدریجی دلار؛ فرار بازارها از دارایی‌های آمریکایی/ رمزگشایی از سقوط پرستیژ مالی واشنگتن

در مذاکرات دست برتر را داریم

کنایه های علم الهدی به حسن روحانی و تذکر به پزشکیان

اعلام آمادگی لاوروف برای کمک به دستیابی توافق و نزدیک‌کردن دیدگاه‌های دو طرف ایران و امریکا

اقتدار ارتش در دفاع از ایران بی‌نظیر است

قبل از کارخرابی، امریکا گوش اسرائیل را پیچاند

هدف آمریکا حل دیپلماتیک موضوع هسته‌ای ایران است

اردوغان: غزه برای مردم فلسطین باقی خواهد ماند

ارتش یمن: تل‌آویو را با موشک مورد هدف قرار دادیم

آغاز عملیات اجرایی اولین جایگاه سوخت 3 منظوره در جنوب پایتخت

واکنش مقتدی صدر به درخواست رئیس جمهور عراق برای شرکت در انتخابات

امام جمعه ایلام: اقتصاد و معیشت مردم به مذاکرات وابسته نشود

وزارت نفت توسعه زیرساخت خودروهای برقی را کلید زد

فرودگاه همدان مهیای اعزام 3200 حاجی به سرزمین وحی