ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عرب‌سرخی: از شدت فشار نیروهای مخالف کم می‌شود / کنعانی مقدم: تندروها همان خوارج صدر اسلام هستند/ برای نقل‌قول‌های پزشکیان از رهبری اعتباری قائل نیستم ایالات متحده آمریکا

عرب‌سرخی: از شدت فشار نیروهای مخالف کم می‌شود / کنعانی مقدم: تندروها همان خوارج صدر اسلام هستند/ برای نقل‌قول‌های پزشکیان از رهبری اعتباری قائل نیستم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در آستانه مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان هم‌میهن گفت‌وگویی با فیض‌الله عرب‌سرخی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و حسین کنعانی‌مقدم، فعال سیاسی اصولگرا در زمینه مذاکرات ایران و آمریکا داشته است که در ادامه می آید:
فیض‌الله عرب‌سرخی: با توجه به مخالفت‌هایی که از سوی نیروهای افراطی داخلی، براندازها و نیروهای صهیونیستی، با اصل مذاکره وجود دارد، باید نگران برگزاری جلسات اولیه مذاکرات بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به نظرم کارهای تخریبی در سطح گسترده صورت خواهد گرفت تا این مذاکرات شکل نگیرد اما به هر حال خوشبختانه حاکمیت اصل مذاکره را پذیرفته و تا آنجایی که من هم شنیده‌ام، مستقیم و غیرمستقیم شدن مذاکره را به فضای عمومی و نحوه مواجهه طرف مقابل سپرده‌اند. بنابراین، خود اینکه این مذاکره آغاز می‌شود، اتفاق مهمی است که باید از آن پاسداری کرد و با قدرت تمام و با مناسب‌ترین کادرها در آن مشارکت کرد و از فرصت مذاکره برای کاستن از شکاف‌ها و کم کردن دامنه تحریم‌ها استفاده کرد. خیلی سخت است که قبل از آغاز مذاکرات، پیش‌بینی کنیم چه نتایجی را در برخواهد داشت اما اجمالاً، تاکیدهای طرف مقابل بر جدی بودن در مذاکره و اینکه خبر اعلام آغاز مذاکرات را در دیدار چهره برجسته مخالف مذاکره، یعنی نتانیاهو اعلام کرده است، باید خوش‌بین بود. همچنین با توجه به گرایش اقتصادی ترامپ، فکر کنیم که می‌تواند زمینه‌ساز مناسبی برای حل و فصل حداقل بخشی از مشکلات اقتصادی فی‌مابین باشد، که اتفاقاً ایران از آن استقبال می‌کند.
حسین کنعانی‌مقدم: کلماتی که در رسانه‌های ما به کار گرفته می‌شود؛ جایگاه سیاسی و قانونی خودش را ندارد. یک زمانی ملاقات انجام می‌شود و یک موقع مذاکره می‌شود. یک زمانی بحث مستقیم و یک زمانی هم غیرمستقیم است. اینکه آیا این مذاکره تبعات حقوقی و حقوق بین‌الملل دارد یا خیر؛ قاعده این است که اول باید موضوع مذاکره و اسناد بالادستی آن مشخص شود.
الان ما با آمریکا بر سر برجام مذاکره می‌کنیم و اسناد بالادستی آن سازمان ملل است؟ این مشخص نیست. دوم اینکه این مذاکره آیا برای حل مسئله است یا نه برای این است که ما با طرف مقابل خودمان صحبت کنیم که اختلافاتی که وجود دارد، مشخص شود. سوم اینکه در هر مذاکره‌ای باید زمان شروع و پایان مشخص شود. نمی‌شود مذاکره سال‌ها طول بکشد. چهارم اینکه بعد از اینکه موضوع مذاکره مشخص شد، اولویت‌بندی شود. پنجم اینکه تضامین توافقاتی که انجام می‌شود باید مشخص شود. چه تضمینی وجود دارد که توافق بشود و طرف مقابل دوباره زیر آن نزند.
مثل آن دفعه که آمریکا برجام را پاره کرد. نکته ششم این است که ناظر مذاکرات کیست و اگر دعوا و اختلاف‌نظری ایجاد شد، آیا کسی هست بتواند میانجیگری کند؟ هفتم اینکه مذاکره‌کنندگان تا چه محدوده‌ای اختیارات دارند؟ هر توافقی که انجام شود، باید مراحل قانونی‌اش طی شود. این نیست که دو نفر بنشینند و با هم حتی تام‌الاختیار هم باشند، توافق کنند و توافق انجام شود. قوانین کشورها ایجاب می‌کند که تعهدات تصویب شود. مسئله بعدی‌ای که مطرح است، این است که الان آمریکایی‌ها بیشتر دنبال این هستند که بگویند ما ملاقات کردیم و تابوی مذاکره مستقیم شکسته شد.
آمریکا در این کار هم منافع اقتصادی دارد. با توجه به بحران اقتصادی که آمریکا دچارش شده، نیاز دارد که در بحث انرژی، دست برتری را نسبت به چین و روسیه پیدا کند. به نظر می‌آید این دیدار که قرار است انجام شود، مذاکره نیست بلکه یک ملاقات است که در آن بحث خواهند کرد که چارچوب‌ها مشخص شود. بعد از اینکه چارچوب‌ها مشخص شود و دو کشور به توافق رسیدند، آن موقع تازه مذاکره شروع می‌شود و قاعدتاً مستقیم هم خواهد بود. من مخالف این شیوه مذاکره هستم که ما اختیارات‌مان را در اختیار کشور ثالثی قرار دهیم که آن هم احتمالاً برای منافع خودش تلاش خواهد کرد نه اینکه فکر منافع ملی ما باشد. 
مسعود پزشکیان چهارشنبه هم از موافقت رهبری با سرمایه‌گذاری آمریکایی‌ها در ایران و هم موافقت ایشان با مذاکره و تاکید بر اینکه به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم؛ سخن گفت. تحلیل‌تان از این سخنان پیش از مذاکره چیست؟
فیض‌الله عرب‌سرخی: با توجه به اینکه نکته محوری طرف آمریکایی، بحث سلاح هسته‌ای ایران است، تاکیدی که دکتر پزشکیان داشتند و اینکه مذاکره پذیرفته شد و اینکه افرادی که در این زمینه، نکات متفاوتی را مطرح می‌کنند که این نگاه را نقض می‌کند، افرادی در سطح تصمیم‌گیری نیستند، به نظرم کمک می‌کند تا این پیام رئیس‌جمهور بیشتر تثبیت شود و هیئت مذاکره‌کننده هم می‌تواند با تاکید بیشتری از آن دفاع کند.
به هر حال درباره سلاح هسته‌ای ما از رهبری چیزی جز فتوای تحریم سلاح هسته‌ای نداریم. افرادی در حاشیه آمده‌اند و مثلاً اشاراتی داشته‌اند که اگر آمریکا چنان کند، ما در راهبرد هسته‌ای‌مان تغییر تاکتیک می‌دهیم، افرادی نیستند که حرف‌هایشان در این گفت‌وگوها جایگاه جدی پیدا کند. به نظر من همان فتوا و اظهارات رسمی مقامات مذاکره‌کننده، می‌تواند به اندازه کافی از استحکام لازم برخوردار باشد و پیام را در قطعی‌ترین شکل خودش به طرف مقابل منتقل کند.
حسین کنعانی‌مقدم: مقام معظم رهبری بارها فرموده‌اند که من اگر بخواهم حرفی بزنم، خودم می‌زنم. اینطور موارد را به نظر می‌آید خود رهبری اعلام می‌کنند. به علت اینکه آقای پزشکیان چند بار نقل‌قول‌هایی انجام داده و چندان معتبر نبوده، من برای نقل‌قول‌های ایشان چندان اعتباری قائل نیستم. همان موقع هم در بحث برجام، مقام معظم رهبری فرمودند خودروهای آمریکایی حق ندارند وارد ایران شوند. در ارتباط با مسائل مختلف، خود ایشان اظهارنظر می‌کنند. تا خود رهبری صراحتاً نگویند، من هیچ حسابی روی این نقل‌قول‌ها باز نمی‌کنم. 
پیش‌بینی‌تان درباره مذاکره شنبه چیست؟ و در صورت ادامه یافتن، مواجهه تندروهای مخالف مذاکره در داخل و خارج کشور را چگونه می‌دانید؟
فیض‌الله عرب‌سرخی: به هر حال این تعدیل موضع و موافقت با اصل مذاکره و همینطور، موافقت با حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران، برای سرمایه‌گذاری به نظرم اتفاق مهمی است که می‌تواند زمینه‌ساز و بسترساز گفت‌وگوهای جدی‌تر باشد. به نظر من، این تمایل در طرف آمریکایی مذاکره وجود دارد، یعنی هم ترامپ چهره اقتصادی است و هم استیو ویتکاف، نماینده ویژه در منطقه که طرف مذاکره است، چهره‌ای شناخته‌شده در اقتصاد آمریکاست.
بنابراین خود این نکات، به نوعی میزان و شدت امید را در نتیجه‌بخش بودن مذاکرات تقویت می‌کند و به میزانی که این مذاکرات جدی شده و توافقات شروع شود، به نظر من، از شدت فشار نیروهای مخالف کاسته خواهد شد. به هر حال، آنها هم حرف‌شان، لااقل چیزی که به زبان می‌آورند این است که ما امیدی به این مذاکرات نداریم، بنابراین اگر در این مذاکرات نتیجه حاصل شود، به کاهش برخورد نیروهای مخالف مذاکره، حداقل در داخل هم منتهی خواهد شد.
حسین کنعانی‌مقدم: به نظر می‌رسد فقط چارچوب‌های مذاکرات احتمال دارد در این ملاقات مطرح شود تا دو طرف بفهمند که راجع به چیزی و برای چه چیزی می‌خواهند مذاکره کنند. این چارچوب‌ها که مشخص شود، بعدها گام‌های بعدی برداشته خواهد شد. این ملاقات بیشتر جنبه این را خواهد داشت که پنجره مذاکره برای بحث‌های بعدی باز شود. من بعید می‌دانم با این سیستمی که آمریکایی‌ها دارند و از موضع تهدید و تحریم و تحکم برخورد می‌کنند، بتوان به یک توافق پایدار رسید وگرنه همان داستان برجام تکرار خواهد شد.
اما درباره مواجه شدن با روند مذاکرات، در داخل قاعدتاً در چنین مسائلی که مسائل نظام است، همه باید همدل و همراه و یکصدا باشند تا دشمن بفهمد که در داخل وحدت و انسجام وجود دارد. اختلافات را باید کنار گذاشت و یکصدا و با یک هدف باید از مذاکره‌کنندگان حمایت کرد. همینطور که قبلاً هم رهبری از مذاکره‌کنندگان حمایت کرده بود و این حمایت می‌تواند پشتوانه خوبی باشد. نباید بگذاریم دشمن به خاطر اختلافات داخلی طمع کند. به نظر می‌آید شرایط حساسی داریم، تعیین‌کننده است و باید رقابت‌های سیاسی و داخلی را کنار گذاشت و یکدل و هم‌زبان بود.
اما درباره غربی‌ها هم قطعاً با توجه به دکترین دفاعی و امنیتی ما، آمریکایی‌ها کوچکترین خطایی کنند، ما اولین کاری که خواهیم کرد بیشترین موشک‌هایمان را مستقیماً به سمت اسرائیل شلیک خواهیم کرد چون اسرائیل نیروی نیابتی آمریکا در منطقه است و بعد پایگاه‌های آمریکا در منطقه هدف قرار خواهند گرفت. بعد ممکن است پایگاه‌های مشترک آمریکا و انگلیس در جزایر دیه‌گو گارسیا مورد هدف موشک‌های بالستیک ما قرار بگیرد.
این داستانی که ترامپ می‌گوید که «یا جنگ یا صلح»، یک منطق یزیدی است که یزید به امام حسین می‌گفت یا بیعت کن یا آماده جنگ باش. ما فرهنگ‌مان عاشورایی است و هیهات مناالذله شعار مکتبی ماست و قطعاً اگر آمریکا دست از پا خطا کند، جرقه‌ای در یک انبار باروتی خواهد بود که ممکن است جنگ جهانی سوم را ایجاد کند. 
با توجه به تجربیات مذاکرات برجام و سنگ‌اندازی‌ها و هزینه‌تراشی جریان تندرو تصورتان از نحوه مواجهه نظام با آنها چیست؟ (چه در صورت به نتیجه رسیدن و چه به نتیجه نرسیدن مذاکرات)
فیض‌الله عرب‌سرخی: جریانات تندرو تمام فشارشان را وارد می‌کنند، تا احیاناً، حرف‌هایی که مربوط به گذشته است را به نام دیدگاه‌های امروز نظام جمهوری اسلامی عرضه کنند و جمهوری اسلامی را از ورود به مذاکره دور کنند. در این زمینه، تاکنون که ناموفق بوده‌اند. اینکه رسماً اعلام شده که گفت‌وگوها شنبه آغاز خواهد شد، گفته شده که مسئله اصلی در این مذاکرات، برای ما مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات نیست، معنایش این است که اگر شرایط مناسب باشد، وارد مذاکره مستقیم هم خواهند شد.
اینکه در بحث سلاح هسته‌ای، رئیس‌جمهور موکداً نظر رهبری را مطرح می‌کند و آن را به‌عنوان نگاه جمهوری اسلامی و تیم مذاکره‌کننده عنوان می‌کند؛ همه اینها، نکات قابل توجهی است که می‌تواند به مذاکرات شکل جدی‌تر و قابل قبول‌تری بدهد. من معتقدم که اگر در مذاکره روز شنبه، فضای مذاکره، فضای مثبتی برای دو طرف باشد، حتماً این دیدگاه‌های حاشیه‌ای بیش از این به حاشیه خواهد رفت و فضای سیاسی، شفاف‌تر و مثبت‌تر، موضوع مذاکره را تعقیب خواهد کرد.
توجه کنیم که مسئله مذاکره، امروز مورد حمایت حاکمیت، جریان معتدل اصول‌گرا و همینطور نیروهای اصلاح‌طلب هست یعنی تقریباً جدی‌ترین نیروهای سیاسی حاضر در عرصه است و این مجموعه نیروها، با نیروهای افراطی که لااقل در اجرای پروژه مذاکره، نقش برجسته‌ای ندارند؛ قابل مقایسه نیستند. نیروهای افراطی، با آغاز خوب مذاکره بیش از این از صحنه کنار خواهند رفت.
حسین کنعانی‌مقدم: افرادی که در داخل با تندروی به‌دنبال این هستند که مقابل حرکتی که نظام تصمیم گرفته، قرار بگیرند؛ حکم همان خوارج در صدر اسلام را دارند و همان رفتاری که حضرت علی با خوارج کرد، ممکن است اتفاق بیفتد. ما با کسانی که از نظام جمهوری اسلامی عبور می‌کنند، تعارف نداریم. موضوع مهم این است که ما درگیر یک جنگ روانی و ترکیبی توسط آمریکا هستیم. آمریکایی‌ها اصلاً دنبال این نیستند که جمهوری اسلامی بیاید و شرایط آمریکا را بپذیرد. اولین هدف آمریکا، حفظ امنیت رژیم صهیونیستی است.
در ملاقات نتانیاهو با ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به نتانیاهو گفته بود تا زمانی که من با ایران مذاکره می‌کنم، تو برو و کار غزه را تمام کن، مردم را از آنجا بیرون کن و بکش و آنجا را تحویل من بده. این نشان می‌دهد که ترامپ اهداف خودش را دنبال می‌کند. خیلی ساده‌لوحانه است که در داخل فکر شود که ترامپ و سیاست‌های استکباری با ایران کنار بیاید. این جنگی در ابعاد اقتصادی، اطلاعاتی، امنیتی، نظامی، فرهنگی و اجتماعی است که ما هم باید خودمان را هم آماده دفاع و هم تهاجم کنیم.
29218
کد خبر 2048643

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1402730/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتلتیک بلیبائو 2-0 رنجرز؛ شیرهای باسکی اتوبوس دفاعی گلاسکو را پنجره کردند

آینتراخت فرانکفورت (1) 0-1 (2) تاتنهام؛ صعود شیرین آنژ و رفقا در خاک آلمان

انفجار در سایت آزمایش موشکی آمریکا

حضور‌ 8 المپین و مدال آور جهانی در رقابت‌های انتخابی کشتی فرنگی آمریکا

تیراندازی در دانشگاه فلوریدا آمریکا/ 5 نفر کشته شدند

دیدار نخست وزیر عراق با الجولانی

مردم کره جنوبی و ژاپن در سال 2024 یوتیوب را به نتفلیکس ترجیح دادند

داور سابق فوتبال آلمان: گل اول اینتر به بایرن مونیخ باید مردود اعلام می‌شد

خشم چینی‌ها از بی‌احترامی به درگذشت بوپندزا!

ادعا‌ها و اظهارات تازه ترامپ درباره ایران

حمله هوایی آمریکا به یمن

اوکراین، طرح صلح نماینده آمریکا را روایت روسیه خواند

رایزنی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و روسیه

واکاوی آخرین موضع ترامپ درباره مذاکرات ایران؛ آمریکا به دنبال برچیدن «صنعت» هسته‌ای ایران نیست

ترامپ: من می‌خواهم ایران در آرامش باشد | من مردم ایران را می‌شناسم، آنها فوق‌العاده باهوش و موفق هستند

سه دلیل نارضایتی نتانیاهو از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان

7 عاملی که می‌تواند باعث شکست مذاکرات ایران و آمریکا شود/ اهداف واگرا و خواسته‌های غیر قابل مذاکره

سازمان ملل: مذاکرات ایران و آمریکا را از نزدیک دنبال می‌کنیم/ امیدواریم به نتایج مثبت منجر شود

بیانیه وزارت امور خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا

رمزگشایی از سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در آستانه مذاکرات

نیویورک تایمز: حمله اسرائیل به ایران با مخالفت ترامپ لغو شد

ترکیه و آرایش ژئوپلتیکی جدید در نظم چند قطبی/ خیز آنکارا برای دور زدن اروپا

حمله مجدد آمریکا به یمن

ترامپ: ایران خواهان گفت‌و‌گو است

پشت پرده سفر وزیر خارجه عربستان به ایران چه بود؟

تحریم های جدید آمریکا علیه یمن

نیمه‌نهایی جذاب لیگ کنفرانس اروپا؛ فیورنتینا و رئال بتیس به‌هم رسیدند

تیفوی انگیزشی شیاطین سرخ: افتخار آفرینی منچستریونایتد در سطح اروپا هرگز متوقف نخواهد شد / عکس

مولر می‌خواست با آچربی کتک‌کاری کند! (عکس)

دستور عجیب و خنده دار طالبان به مردم سوژه شد

ادعای جنجالی ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد!

اظهارات جدید ترامپ درباره مردم ایران!

ترامپ مدعی اشتیاق ایران برای مذاکره شد و تهدید هم کرد/ ما نمی‌خواهیم صنعت یا سرزمینشان را از آن‌ها بگیریم فقط نمی‌خواهیم که آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند + فیلم

ابهام در زمان مذاکرات ایران و آمریکا/ آیا نشست رم زودتر برگزار می‌شود؟

سازمان ملل: از نزدیک مذاکرات ایران و آمریکا را دنبال می‌کنیم

چرا رم ایستگاه دوم مذاکرات ایران و آمریکا شد؟

خبرنگار آمریکایی: زمان دقیق دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا مشخص نیست

ترامپ: ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد/ مردم ایران فوق العاده باهوشند

سازمان ملل: امیدواریم دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا نتایج مثبتی داشته باشد

حملات جنگنده‌های آمریکا به صنعا

افزایش قیمت نفت پس از تهدید ترامپ

تداوم حملات آمریکا علیه یمن

عراقچی: پوتین را از روند گفت‌وگوهای تهران و واشنگتن آگاه کردم/ پوتین من را در جریان روند مذاکرات روسیه و آمریکا قرار داد

ایرانیان چگونه مردمی هستند؟

روادید تیم مذاکره کننده ایرانی برای سفر به رم صادر شد

انفجار سهمگین در سایت آزمایش موشکی آمریکا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

لاوروف و روبیو، تلفنی گفت‌وگو کردند

دیدار نخست‌وزیر عراق با رییس دولت موقت سوریه در دوحه

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

ویکی پدیاجستجو