امید «رویای گرجستان» به ترامپ برای شکست «دولت پنهان»
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - گرجستان در بحبوحه اعتراضات داخلی و انتقادات غرب، با دیدار وزیر خارجه و سفیر آمریکا، به دنبال بازنشانی روابط با دولت جدید ترامپ است. تفلیس امیدوار است با وجود تهدید تحریمهای جدید آمریکا، بتواند حمایت واشنگتن را جلب کند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 14 مارس 2025، ماکا بوچوریشویلی، وزیر امور خارجه گرجستان، با رابین دانیگان، سفیر آمریکا در تفلیس دیدار کرد.
وزارت امور خارجه گرجستان پس از این دیدار اعلام کرد: «بحثها بر دستور کار تقویت همکاری بین گرجستان و ایالات متحده آمریکا متمرکز بود و بر لزوم ایجاد یک پویایی مثبت در مشارکت دوجانبه، که ریشه در ارزشها و منافع مشترک دارد، تأکید شد.»
با این حال، نکته قابل توجه عدم دست دادن دو دیپلمات در هنگام عکسبرداری پروتکلی بود که از چشم رسانهها دور نماند.
سفارت آمریکا نیز بیانیهای بسیار کوتاه منتشر کرد: «سفیر دانیگان امروز با وزیر خارجه بوچوریشویلی دیدار کرد تا اولویتهای اصلی رئیسجمهور دونالد ترامپ و وزیر امور خارجه مارکو روبیو و گامهایی که گرجستان میتواند برای نشان دادن جدیت خود در بهبود روابطش با ایالات متحده آمریکا بردارد را تشریح کند.»
این دیدار در شرایطی انجام شد که گرجستان به دنبال بازنشانی روابط با آمریکا در دوره ریاستجمهوری ترامپ است، آن هم در حالی که با مخالفتهای داخلی و بینالمللی پس از انتخابات پارلمانی اکتبر 2024 روبروست.
دولت گرجستان در حال حاضر با نوعی «تحریم» یا بایکوت از سوی اکثر شرکای غربی خود مواجه است و این کشور شاهد یک جنبش اعتراضی گسترده و طولانیمدت است. احزاب اصلی مخالف نتایج انتخابات پارلمانی 26 اکتبر 2024 را مشروع نمیدانند و خواستار برگزاری انتخابات جدید و همچنین آزادی تمامی «زندانیان سیاسی» هستند که در جریان درگیریهای اواخر سال گذشته میلادی بین معترضان و پلیس دستگیر شدند.
در اواخر سال 2024، رهبران ارشد گرجستان، از جمله ایراکلی کوباخیدزه نخستوزیر، به شدت از سفیر آمریکا، دانیگان، به دلیل حمایت از مخالفان و عدم به رسمیت شناختن نتایج انتخابات انتقاد کرده بودند.
کوباخیدزه در دسامبر 2024 ابراز امیدواری کرده بود که با روی کار آمدن دولت ترامپ در 20 ژانویه، دانیگان «از نفوذ دولت سابق آمریکا که فعالیتهای سفارت را به مسیر اشتباه هدایت میکرد، رها خواهد شد.»
او حتی اقدامات سفارت را «کمیک» خوانده و دانیگان را به نقض کنوانسیون وین درباره روابط دیپلماتیک به دلیل حمایت از مخالفان متهم کرده بود.
اما پس از دیدار 14 مارس بوچوریشویلی با دانیگان، کوباخیدزه در 19 مارس لحن خود را تغییر داد و اظهار داشت که «هدف اصلی سیاست خارجی دولتش، شروع مجدد همکاری استراتژیک با ایالات متحده آمریکا است».
او گفت: «ما بارها قصد خود را برای بازنشانی کامل روابط، شروع همکاری استراتژیک از صفر و با یک نقشه راه دقیق و اهداف مشخص، علناً اعلام کردهایم.»
با این حال، او بهبود روابط را به شکست «دولت پنهان» در آمریکا منوط کرد و گفت: «همسویی وجود دارد، نکته اصلی برداشتن گامهای مشخص است. این امر تا حد زیادی به این بستگی دارد که دولت پنهان در آمریکا در نهایت چگونه شکست داده شود.»
حزب حاکم «رویای گرجستان» از اصطلاح «دولت پنهان» برای اشاره به دشمنی نامرئی با دستور کار «ضد گرجستانی» استفاده میکند.
همزمان، ماموکا مدینارادزه، رهبر اکثریت پارلمانی و از چهرههای کلیدی حزب «رویای گرجستان»، از ارائه لایحهای خبر داد که «گروههای مخالف متخاصم با دولت را هدف قرار میدهد.»
او هشدار داد که علیرغم انتقادات غرب، دولت گرجستان به زودی حزب «جنبش اتحاد ملی» به رهبری میخائیل ساکاشویلی و چندین حزب مخالف دیگر را ممنوعالفعالیت کرده و قوانینی را که مخالفان «ضد دموکراتیک و سرکوبگرانه» میخوانند، تصویب خواهد کرد.
مدینارادزه پیشتر نیز انتظار دولت گرجستان از دولت ترامپ برای شکست «دولت پنهان» را بیان کرده و گفته بود: «دولت پنهان باید توسط دولت جدید آمریکا شکست داده شود و مجبور شود حملات علیه گرجستان و دولت قانونی آن را متوقف کند.»
او این حملات را به اعتراضات جاری و اقدامات مخالفان مرتبط دانست و مدعی شد که آزمون نهایی شکست «دولت پنهان»، نگرش آمریکا نسبت به گرجستان خواهد بود.
مدینارادزه همچنین «دولت پنهان» را متهم کرد که با «جنگ نیابتی علیه روسیه به دست اوکراین»، تلاش دارد گرجستان را نیز به این جنگ بکشاند تا دولت فعلی را سرنگون و کنترل کامل بر کشور را به دست گیرد.
او البته اذعان داشت که «تاکنون هیچ نشانهای از شکست یا حتی تضعیف دولت پنهان وجود ندارد.»
در این میان، برخی کارشناسان گرجی معتقدند که حزب «رویای گرجستان» و رهبر بانفوذ آن، بیدزینا ایوانیشویلی، ممکن است برای جلب نظر دولت ترامپ، حاضر به همکاری در مسائل ژئوپلیتیکی باشند. داویت آوالیشویلی، از رسانه مستقل Nation.ge، به تعویق نامحدود امضای قرارداد ساخت بندر بزرگ آب عمیق آناکلیا در دریای سیاه توسط یک شرکت دولتی چینی اشاره میکند.
او یادآوری کرد که دولت ترامپ در سال 2019 به دلیل نگرانی از استفاده احتمالی ایران از این بندر، با ساخت آن توسط چین مخالفت کرده بود. به گفته آوالیشویلی، «رویای گرجستان» ممکن است به دنبال «تلاقی منافع» با کاخ سفید باشد و تلاش کند با ارائه این امتیاز (جلوگیری از نفوذ چین و ایران در آناکلیا)، به نوعی مشروعیت انتخابات 2024 را از دولت جدید آمریکا دریافت کند.
نگرانی دیگر حزب حاکم گرجستان، تصویب «قانون تقویت گزینههای گرجستان برای ایجاد پاسخگویی، انعطافپذیری و استقلال (MEGOBARI)» توسط کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در 27 مارس است. این لایحه، ضمن تأکید بر حمایت از مخالفان گرجستان و همگرایی یورو-آتلانتیک، در صورت تصویب نهایی، تحریمهای سختی را علیه مقامات گرجستانی اعمال خواهد کرد.
مسیر آینده روابط گرجستان و آمریکا همچنان نامشخص است، اما به نظر میرسد تفلیس تمام امید خود را به امکان «بازنشانی» روابط در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ بسته است.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1403894/