بیگدلی: احتمالا مذاکرات با همین ملایمت ادامه مییابد به نتیجه خواهد رسید/ نتانیاهو از ترس ترامپ، جرأت هیچ گونه اظهارنظری را ندارد/
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - یک کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تعدیل مواضع ترامپ در قبال ایران نسبت به روزهای نخست دولتش، بیان کرد: تا همین چند هفته پیش ترامپ اعلام میکرد ایران باید پیچومهرههای تأسیسات هستهای خود را باز کند، اما اکنون تنها میگوید که ایران نباید به تسلیحات هستهای دست یابد و در مذاکرات دیروز نیز گفته شده ایران میتواند بر اساس همان فرمول برجام، برای مصارف صلحآمیز خود غنیسازی چنددرصدی را انجام دهد.
علی بیگدلی در گفتوگو با خبرنگار جماران با اشاره به ابراز خرسندی هر سه کشور ایران، آمریکا و عمان از نتایج مذاکرات در مسقط، اظهار کرد: این مذاکرات با مذاکرات سال 2015 که منجر به برجام شد، تفاوتهای بسیاری دارد. در آن زمان، موقعیت ژئوپلیتیکی ما در منطقه بسیار مستحکم بود، شرایط اقتصادی ما در چنین وضعیت فلاکتباری قرار نداشت، هنوز این وضعیت بحرانی برای حزبالله، حماس و سوریه پیش نیامده بود و در فضای بینالمللی نیز در چنین انزوایی قرار نداشتیم.
وی با بیان اینکه بنابراین ایران چارهای جز پذیرش مذاکرات نداشت، افزود: به نظر، دو طرف از چند روز پیش، اصول و مبانی مذاکرات را به اطلاع یکدیگر رسانده بودند و همین باعث شد که گفتوگوها به شکلی موفقیتآمیز انجام شود. من معتقدم مذاکرات با همین ملایمت ادامه مییابد به نتیجه خواهد رسید، زیرا هم به نفع دو طرف است و هم به نفع کشورهای منطقه. حتی اسرائیل هم هیچ کاری نمیتواند انجام دهد و اکنون به دلیل موفقیتآمیز بودن مرحله نخست مذاکرات، یک سکوت مرگبار بر این رژیم حاکم شده است و نتانیاهو از ترس ترامپ، جرأت هیچ گونه اظهارنظری را ندارد. سایر کشورهای منطقه نیز علاقهمند هستند که این تنش در خاورمیانه کاهش پیدا کند و اقتصاد منطقه رونق یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به تعدیل مواضع ترامپ در قبال ایران نسبت به روزهای نخست دولتش، بیان کرد: تا همین چند هفته پیش ترامپ اعلام میکرد ایران باید پیچومهرههای تأسیسات هستهای خود را باز کند، اما اکنون تنها میگوید که ایران نباید به تسلیحات هستهای دست یابد و در مذاکرات دیروز نیز گفته شده ایران میتواند بر اساس همان فرمول برجام، برای مصارف صلحآمیز خود غنیسازی چنددرصدی را انجام دهد.
بیگدلی با اشاره به عبور نسبی آمریکا از مسائل موشکی و منطقهای ایران و تأکید صرف بر موضوعات هستهای، عنوان کرد: بحثهای منطقهای که تقریبا منتفی است، زیرا اساسا ما دیگر نفوذ سابق را در منطقه نداریم؛ پروازهای ایران به لبنان کاهش یافته، حزبالله اعلام کرده تصمیم به برچیدن پایگاههای خود در مرز با اسرائیل و امضای قرارداد امنیتی با دولت لبنان دارد، حشدالشعبی در حال فروپاشی است، عراق روزبهروز بیشتر از ما فاصله گرفته و به دنیای عرب نزدیکتر میشود و وضعیت سوریه هم که مشخص است. بنابراین، نفوذ سیاسی و امنیتی ما در منطقه تا حدّ زیادی از دست رفته است.
وی ادامه داد: در مورد مسائل موشکی هم که فعلا ترامپ چندان حرفی نمیزند و اگر چیزی بگوید هم ممکن است ما یک سری تعدیلهایی در برنامههای موشکی خود ایجاد کنیم. به هر حال سیاست تابع زمان و مکان است، نه شعارهایی که افراد میدهند. تا همین چندی پیش ما مذاکره با آمریکا را به طور کلی رد میکردیم، اما اکنون طوری شده که اخیرا یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس پیشنهاد داده که از ویتکاف برای سفر به تهران دعوت کنیم.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با اشاره به اینکه ظاهرا قرار است دور دوم مذاکرات در هفته آینده، به جای عمان در یک کشور اروپایی برگزار شود، گفت: این میتواند نشانی از پیشرفت مذاکرات باشد. ضمن اینکه به نظر من حتی بهتر است مذاکرات ما با آمریکا در انگلیس، فرانسه یا آلمان برگزار گردد تا اختلافاتمان با این سه کشوری که توان فعالسازی مکانیسم ماشه را دارند هم حل شود. اکنون افزایش شکافها بین ترامپ و اروپا، یک فضای مناسبی را برای ما ایجاد کرده و باید با استفاده از این فرصت، تا اکتبر امسال (موعد پایان قطعنامه 2231 و آخرین فرصت تروئیکا برای فعالسازی مکانیسم ماشه) مشکلات خود با اروپا را حل کنیم.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404548/