پیامدهای اجرای احتمالی طرح تجزیه اوکراین بر اساس مدل برلین/ چشمانداز مذاکرات آمریکا و روسیه در ترکیه
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلیتیک با اشاره به پیشنهاد تجزیه اوکراین بر اساس مدل برلین در گفتوگو با ایلنا اظهار کرد: در شرایط کنونی باید توجه داشت که ترامپ نتوانست به وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر حل فوری بحران اوکراین از طریق یک تماس تلفنی با پوتین، جامه عمل بپوشاند و این موضوع، سبب ناامیدی او شده است.
ترامپ امیدوار بود پوتین نیز به او پاسخ مثبت داده و آتشبس را بپذیرد، اما روسیه در یک ماه گذشته با او بازی کرد و این موضوع، او را بسیار ناامید کرده است و به همین دلیل، ترامپ تحریمهای روسیه را بازگرداند. آمریکاییها وقتی ناامید میشوند، وارد طرحهایی میشوند که ممکن است مورد رضایت اروپاییها باشد، اما به هیچ وجه مورد تایید روسیه و پوتین قرار نگیرد. این طرحها در واقع نوعی حربه است که هدف آن استقرار نیروهای غربی در اوکراین به شمار میرود. وی ادامه داد: ایده استقرار نیروهای اروپایی در خط مرزی بین شرق و غرب اوکراین و مناطق تحت تصرف روسیه، با مخالفت شدید پوتین مواجه شده است. او این اقدام را متفاوت با حضور ناتو نمیداند. این طرحها به دنبال حضور گستردهتر نیروهای کشورهای اروپایی مانند انگلیس، فرانسه و آلمان در منطقه، به ویژه در شمال اوکراین هستند. در این میان، جنوب اوکراین نیز با حضور نیروهای امنیتی و اطلاعاتی غرب، عملاً تحت کنترل آنها قرار میگیرد. این آرایش نظامی، گستردهتر از آن چیزی است که قبلاً غرب مطرح میکرد و به همین دلیل، پوتین آن را نمیپذیرد. با این وضعیت، حتی همان کورسوی امیدواری که با آمدن ترامپ ایجاد شده بود نیز از بین میرود و بهانهای دیگر به دست پوتین میافتد تا خواستار خروج کامل این نیروها از اوکراین شود. بنابراین، این طرحها ارائه میشوند، اما بعید به نظر میرسد که به نتیجه برسند. ضمن اینکه مردم اوکراین نیز از این طرحها راضی نیستند.
سفیر پیشین ایران در نروژ تصریح کرد: آنها میدانند که بخشی از کشورشان به طور قطعی توسط روسیه اشغال شده و بخش دیگر نیز در شمال، تحت کنترل نیروهای خارجی قرار خواهد گرفته است. در چنین شرایطی، روی کار آمدن دولتی طرفدار روسیه در کییف، حداقل میتواند امنیت و تمامیت ارضی بخش باقیمانده کشور را حفظ کند. در این مسیر بریتانیا اعلام کرده قصد دارد سربازان خود را به مدت پنج سال در اوکراین مستقر کند و حالا باید دید که آیا بریتانیا این موضوع را با ترامپ هماهنگ کرده است یا خیر. اگر هماهنگی وجود داشته باشد، این اقدام نوعی فشار بر پوتین خواهد بود تا او را پای میز مذاکره بکشاند، اما اگر هماهنگی وجود نداشته باشد، این موضوع تازهای نیست. پیش از این نیز فرانسویها ایده اعزام نیرو به اوکراین را مطرح کرده بودند که با مخالفت شدید پوتین مواجه شد. البته باید توجه داشت که از ابتدای جنگ، کارشناسان و آموزشدهندگان نظامی غربی در اوکراین حضور داشتهاند و حتی سربازان و افسران انگلیسی نیز در این جنگ کشته شدهاند.
وی افزود: بنابراین، بعید به نظر میرسد که بریتانیا بخواهد به این رویکرد روی بیاورد. اگر چنین تصمیمی گرفته شود، طبیعتاً همان اتفاقی میافتد که روسیه نمیخواهد و آن یعنی به نحوی پای سربازان فرانسوی و بریتانیایی به اوکراین باز میشود و در آینده، این وضعیت غیرقابل کنترل خواهد شد. در واقع، نیروهای غربی به نوعی در کنار مرزهای روسیه قرار میگیرند و جنگ نیز طولانیتر خواهد شد. پوتین نتوانسته است با سرعت، مناطق مورد نظر خود را تصرف کند. اگر او بتواند روند میدانی را تکمیل کند، تمایلش به سمت آتشبس بیشتر خواهد شد. ضمن اینکه او روی دو موضوع دیگر نیز حساس است که یکی عدم حضور نیروهای ناتو و نیروهای غربی در اوکراین و دیگری، تشکیل یک دولت موقت در کییف است تا تیم زلنسکی را از قدرت دور کند و دولتی نزدیک به روسیه روی کار آید. هدف از تشکیل دولت موقت، روی کار آوردن دولتی است که در انتخابات به نحوی پیش برود که یک دولت جدید یا رئیس جمهور سابق فراری به روسیه، دوباره به قدرت برسد.
فرجیراد گفت: در شرایط کنونی روسیه کورسک را تصرف کرده و به تدریج در شرق نیز پیشروی میکند. البته اوکراین در روزهای اخیر، خبرهای امیدوارکنندهای از آمادهسازی برای ضدحمله منتشر کرده و از چندی دیگر سربازگیری اجباری را از سر خواهد گرفت که با افزایش تعداد سربازان، احتمالاً ضدحملههایی انجام خواهد شد. این در حالیست که مذاکرات بین روسیه و آمریکا ادامه دارد و اخیراً، مذاکراتی در ترکیه برگزار شد. همچنین، قبل از سفر به عمان، مقامات آمریکا مذاکرات طولانی با پوتین داشتند و قطعاً در مورد اوکراین مفصل صحبت شده است. باید صبر کنیم و ببینیم نتیجه این مذاکرات چه خواهد بود. ترامپ و پوتین هر دو علاقهمند به عادیسازی روابط اقتصادی و تجاری هستند اما باید دید که آیا ترامپ این روابط را منوط به صلح میکند یا خیر. احتمالاً ترامپ میخواهد در مذاکرات این امتیاز را بگیرد که پوتین آتشبس را قبول کند و سپس روابط سیاسی و اقتصادی روسیه با آمریکا را عادی کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، کشوقوس گفتوگو را شاهد هستیم و جزئیات آن مشخص نیست. نتایج این مذاکرات که در ترکیه و سن پترزبورگ برگزار شده، در روزهای آینده مشخص خواهد شد. اگر نتایج مثبتی حاصل نشود، به این معناست که مذاکرات موفقیتآمیز نبوده است. اما اگر نتایج مثبت باشد، طبیعتاً به سمت آتشبس حرکت خواهیم کرد. البته این به معنای فوری بودن آتشبس نیست و ممکن است دو ماه طول بکشد. همچنین، ممکن است مطرح شود که نیروهای اوکراینی مناطقی را که روسها میخواهند، تخلیه کنند. یعنی مناطق روسنشین در شرق اوکراین، از جمله دو استان لوهانسک و دونتسک، به طور کامل به روسیه واگذار شوند. آمریکا این توان را دارد که با اعمال فشار بر اوکراین، این کشور را به پذیرش برخی از خواستهها وادار کند. به نظر میرسد که اگر این کار را انجام دهند، اقدام آسانتری خواهد بود. چه جنگ طولانی شود و چه نشود، روسیه این مناطق را تصرف خواهد کرد، پس چه بهتر که با جلوگیری از کشته شدن افراد بیشتر، هر چه زودتر به این جنگ پایان داده شود.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404892/