ایرانیان جهان

آخرين مطالب

هزینه شعارهای آرمانگرایانه برای یک ملت؛ حتی در صورت عادی‌سازی روابط با آمریکا سال‌ها تنش نباید فراموش شود ایالات متحده آمریکا

هزینه شعارهای آرمانگرایانه برای یک ملت؛ حتی در صورت عادی‌سازی روابط با آمریکا سال‌ها تنش نباید فراموش شود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم‌میهن نوشت: نسل انقلاب، مخصوصاً جوانان و نوجوانان پنجاه‌وهفتی، در خاطرات خود از آن روزهای پرالتهاب و تاریخ‌ساز تعریف می‌کنند که دیوارنوشته‌های شبانه آنان علیه شاه و حمایت از امام و انقلاب را، پاسبانان کلانتری یا سربازان درجه پایین ارتش یا عوامل شهرداری و… روزانه با رنگ پاک می‌کردند و البته شب که می‌شد، دوباره می‌نوشتند.
چنین بود که در پایین‌ترین سطح، کنش و واکنشی میان نیروهای مدافع و جریان‌های خواستار تغییر ساختار حاکم شکل می‌گرفت. نوشتن و پاک کردن همچون تز و آنتی‌تز بر دیوارهای کوچه‌ها و محلات نقش می‌بست و سنتز این جدال دیالکتیکی، پیرنگی بود که از شعار در زیر رنگ می‌ماند. همچون واژه‌ای که از پشت لاک غلط‌گیر سانسورچیان خود بنماید.
برمبنای همین ستیز روزمره بود که شعار «ننگ با رنگ پاک نمی‌شود» سر برمی‌آورد و همچون نظریه‌ای انقلابی، پایگاه نیروی مقاومت را به چالش می‌کشید و ازآن‌سو، مخالفان جوان و نوجوان را بیش از پیش، تهییج و بسیج می‌کرد.
آن شعار، البته در مقام نظریه سیاسی فراتر از جنگ دیوارنوشته‌های پاییز و زمستان 1357 است. مفهومی ساده است با دامنه‌ای گسترده و بازتاب‌دهنده مناسباتی پیچیده. می‌توان مصادیق بسیاری برای این ستیز یافت و در پرتو آن، هرگونه حذف و سانسور و انکار و لاپوشانی آمرانه را بازشناخت.
همچنان که در سطح فرهنگ، زمانی احمد رجب‌زاده پژوهشی گسترده درباره «ممیزی کتاب» در دوران وزارت ارشاد مصطفی میرسلیم انجام داد و نشان داد که جنگ با واژه‌ها، تا چه حد مبتذل و بی‌حاصل است و مخاطب از پس همه کنترل‌ها مفهوم را درمی‌یابد و نویسنده نیز راه دور زدن ممیزان را.
اما چه شد یاد آن شعار نوجوانان روزهای انقلاب افتادم؟ قضیه برمی‌گردد به عکسی که نیویورک‌تایمز از رنگ‌آمیزی دیوار معروف ضدآمریکایی در خیابان کریم‌خان تهران منتشر کرد و چنین به مخاطبان جهانی‌اش القا می‌شد که حکومت ایران همزمان با ازسرگیری مذاکره با آمریکا، به پاکسازی آرام و تدریجی نمادهای ضدآمریکایی در تهران و کلانشهرهای خود نیز برآمده است.
همچنان که مدتی پیش، خبر پاک کردن پرچم آمریکا از محل عبور مراجعان و مقامات در نهاد ریاست‌جمهوری منتشر شد و یا فیلمی از راهپیمایی روز قدس که نشان می‌داد طراح شعار، جز یک‌بار دیگر «مرگ بر آمریکا» نمی‌گوید و صرفاً راهپیمایان را به «مرگ بر اسرائیل» گفتن فرامی‌خواند. البته، همان دیروز مشخص شد که شعاری از آن دیوار بلند و معروف پاک نشده است و صرفاً، رنگ‌آمیزی جدیدی بوده برای نوسازی شعار قدیمی.
بااین‌حال، می‌توان به این بهانه از خود پرسید که فرضاً مذاکرات مسقط نتیجه دهد؛ تا جایی که نه‌فقط در مسئله هسته‌ای، بلکه کل موضوعات مورد اختلاف و تعارض بین ایران و آمریکا رفع شود و حتی کار به جایی برسد که دو کشور پس از 46سال روابط دیپلماتیک خود را از سر گیرند و سفارتخانه‌ها را در تهران و واشنگتن بگشایند.
آیا در چنین حالتی، باید دیوارنوشته‌ها و تصاویر و نمادهای دوران 46ساله ستیز و تعارض را پاک کرد و چنان نمود که گویی طی این دوره طولانی، نه خانی آمده و نه خانی رفته؟
آیا برای نسل جدیدی که دوران طولانی ستیز و تسخیر و تحریم و تقابل میان دو کشور را درک نکرده است و معنای مواجهه با قدرت اول دنیا و تبعات و پیامدها و احیاناً ضرورت‌های آن را نمی‌شناسد، نباید میراثی از این دوران به جای گذاشت و در المان‌های شهری، فضاهای رسانه‌ای و آثار فرهنگی و هنری آنها را بازنمایی کرد؟
به نظر می‌رسد همانقدر که کاهش تنش و رفع اختلافات انباشته میان تهران و واشنگتن برای آینده ایران و ایرانیان واجد اهمیت است، حفظ خاطره سیاسی-تاریخی این دوران نیز برای امروز و فردای ایران اهمیت دارد. خاطره دورانی که در بهترین حالت، دو کشور در شرایط «نه جنگ، نه صلح» به سر می‌بردند. شرایطی فرسایش‌گر که هرچه پیش رفت، تاثیری جدی‌تر بر زندگی روزمره شهروندان این سرزمین گذاشت و با وجود تلاش‌های مقطعی برای تنش‌زدایی یا همکاری‌های موضوعی و کوتاه‌مدت، هرازچندگاه، تنش و هراس بر روابط دو کشور سایه می‌گسترد و آنان را در لبه جنگ قرار می‌داد.
انگار خانه و زندگی مردمان این سرزمین بر روی آب بود و گاه نیز سیلاب. البته، هستند کسانی که چنین زیستنی را می‌ستایند. به‌راستی هم که ایرانیان در این 46سال مقاومت و ایستادگی از خود نشان داده‌اند. بااین‌حال، حتی اجسام هم حدی از مقاومت دارند و چون از آن بگذرد، می‌شکنند. مردمان این سرزمین نیز تا آستانه شکست، مقاومت کرده‌اند؛ اما در هفت سال اخیر، هم فشار بیرونی حداکثری بوده و هم فرصت‌سوزی درونی. تحریم‌ها در دوره اول ترامپ، نفس‌گیر بود و در دوره بایدن نیز فضای تنفس و زدودن تنش، تحت‌تاثیر مدعیان خالص‌ساز در داخل و جنگ‌طلبان روسی-اسرائیلی در خارج قرار گرفت و ایران خواسته یا ناخواسته از اوکراین تا غزه درگیر شد.
چنین بود که کشور در شرایط تنش حداکثری قرار گرفت؛ شرایطی که با اقتباس از عنوان کتاب یرواند آبراهامیان، می‌توان آن را «ایران بین دو جنگ» خواند. این دوران و این خاطرات سیاسی-تاریخی را باید محافظت کرد. حتی اگر مسائل ایران و آمریکا حل شود؛ باید خاطرات را نگاه داشت. نه برای کینه‌ورزی و دامن زدن خصومت. اتفاقاً برای آنکه پیامدهای انباشت کینه و خصومت را به یاد آوریم. برای آنکه هزینه شعارهای آرمانگرایانه و ایدئولوژیک و نادیده انگاشتن واقعیات مناسبات بین‌الملل و الزامات اداره کشور را به یاد آوریم.
با چنین نگاهی، اتفاقاً باید دیوار ضدآمریکایی تهران را سر پا نگاه داشت. حتی شعارها و تصاویر روی دیوارهای سفارت آمریکا را نباید زدود. این تصاویر، این شعارها و این مضامین را باید زنده نگاه داشت تا حافظه تاریخی ایرانیان، کمتر تضعیف شود. دست‌کم، المان‌های یادآورنده‌ای باشند که ما را از آلزایمر جمعی دور نگاه دارند؛ آلزایمری که بارها باعث شد هزینه‌های سنگین را چندین و چندباره بپردازیم و بارهای اضافی را بارها و بارها بر دوش کشیم.
تعارض 46ساله ایران و آمریکا، گرچه رسماً جنگ نبود؛ اما عملاً هزینه‌ها و باری چندین‌برابر جنگ‌هایی از قبیل حمله بوش‌های پدر و پسر به عراق و افغانستان را به ایران و ایرانیان تحمیل کرد.
جنگی فرسایش‌گر و امیدسوز. و همانطور که در روزهای انقلاب می‌گفتند «ننگ با رنگ پاک نمی‌شود»؛ امروز هم «جنگ با رنگ پاک نمی‌شود». گرچه باید این روابط شبه‌جنگی و خسارت‌بار را با تدبیر و گفت‌وگو و خویشتن‌داری و شجاعت پایان داد؛ اما باید تجربه خسارت‌ها، بی‌تدبیری‌ها، دیگرهراسی‌ها و گفت‌وگوگریزی‌ها را نیز اندوخت تا دیگربار به ورطه تکرار و شعار نیفتیم…

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدرنشینی یاران زاهدی در ژاپن قطعی شد

در قلب اروپا؛لاستیک‌های اتوبوس پی‌اس‌جی را دزدیدند!+عکس

عکس/ تیپ شیک همسر شاهرخ استخری با کلاه انگلیسی و لباس پرنسسی در اروپا

قیمت نفت امروز سه شنبه 26 فروردین 1404

رتبه لجستیک ایران 123؛ ترکیه 30| حضور چین، روسیه، هند و ترکیه در نمایشگاه حمل و نقل

رتبه لجستیک ایران 123؛ ترکیه 30/ حضور چین، روسیه، هند و ترکیه در نمایشگاه بین المللی حمل و نقل

سفیر چین در ایران: ما با ورود شورای امنیت به موضوع هسته‌ای تهران مخالفیم

اعلام موجودیت دوباره دلواپسان و روز از نو، روزی از نو/ تحرکات تندروی مخالف مذاکره در سه دولت اخیر

هنوز نمی‌دانیم «غیر مستقیم» یعنی چند لایه فاصله؟ و «مستقیم» یعنی با کدام پشتوانه؟

عراقچی از ترکیه تقدیر کرد/ حمایت این کشور از مذاکرات ایران و آمریکا

ما خواستار لغو تحریم‌ها نیستیم

سخن «ویتکاف» درباره برنامه موشکی ایران چه بود؟/ تأکید ضمنی آمریکا بر محتوای برجام

روایتی از تخت‌روانچی درباره مذاکره اول در عمان: آمریکایی‌ها دنبال سرمایه گذاری در ایرانند | مذاکرات در منزل وزیر خارجه عمان برگزار شد

سخن «ویتکاف» درباره برنامه موشکی ایران چه بود؟/ تأکید ضمنی آمریکا بر فرمول برجام

ترامپ یکی دیگر از پروژه‌های آب و هوایی را لغو کرد

مهمترین خواسته ایران از آمریکا در مذاکرات چه بود؟ | باید به طرف آمریکایی تذکر داده شود

فرانسه در نقش «مگس مزاحم» توافق ایران و آمریکا را برهم می‌زند؟

ترامپ: اگر ایران سلاح هسته‌ای نخواهد، گفت‌وگوها سازنده خواهد بود | ترامپ: می‌خواهم ایران ثروتمند باشد، اما بدون سلاح هسته‌ای

معادله جدید یمنی‌ها: غزه امن نباشد منطقه امن نخواهد بود

نقش ترامپ در نظم متضاد آسیا

بهشتی پور: حرف های ویتکاف دستور کار مذاکرات نیست/ مسائل موشکی وارد مذاکرات ایران و آمریکا در عمان نخواهد شد

حذف توان موشکی خواسته بعدی آمریکایی‌هاست/ پشت پرده اقتصاد شرطی کشور

تصاویری از سفارت متروکه ایران در آمریکا

آمادگی پوتین برای امضای توافق صلح دائمی با اوکراین

رایزنی عراقچی و فیدان درباره گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

روایتی از تخت‌روانچی درباره مذاکره اول در عمان: آمریکایی‌ها دنبال سرمایه گذاری در ایرانند

«شی» مسافر مالزی شد

تحرکات ناتو، ترس در دل روسیه انداخت

هشدار انصارالله: سفر ترامپ به منطقه، امن نخواهد بود!

آمریکا مرز مکزیک را به «منطقه جنگی» تبدیل کرد

کرملین: اروپا همچنان می‌خواهد جنگ اوکراین ادامه پیدا کند

طرح جدید مسکن درد مستاجران را درمان می‌کند؟

بهترین سرم ویتامین سی برای لک: معرفی 7 محصول شگفت‌انگیز!

وزیر ارتباطات: اجرای پروژه جی‌نف، کلید اصلی تحقق دولت الکترونیکی است

زیاده‌خواهی‌های آمریکا مقصر به نتیجه نرسیدن احتمالی مذاکرات

دستیار آنچلوتی رقیب کی‌روش برای حضور در عراق

الگوی مذاکراتی ترامپ و نگرانی اروپایی ها؛ ترکیبی از فشار تاکتیکی، معامله‌گری اقتصادی و دیپلماسی

کردستان و روستوف روسیه به دنبال تقویت پیوندهای اقتصادی هستند

رهبر معظم انقلاب: به توانایی‌های خود خوش بین هستیم

پاکدشت در مسیر تحول صنعتی/موانع پیش روی تولید برطرف شود

رونمایی عارف از برنامه مدون دولت برای مهار تورم

سرمایه‌گذاری در تولید راهکاری اساسی رونق اقتصادی در بم است

نامه بسیج دانشجویی دانشگاه تهران به آیت الله آملی/ FATF به معنی گروگان گرفتن اقتصاد کشور توسط دشمن است

سخنگوی دولت: شورای عالی راهبری برنامه هفتم تشکیل شد

عارف در دیدار با رهبری: دولت در زمینه وضعیت معیشتی برنامه‌ دارد

تاکید ایران و اقلیم کردستان عراق بر توسعه همکاری‌ اقتصادی

اولین نشست شورای عالی بورس در سال 1404 برگزار شد

وزیر کار به کارگرانوعده داد: فقط در 3 سال خانه‌دار می‌شوید!

در دیدار نوروزی مدیرعامل گروه سرمایه گذاری غدیر با مدیران ارشد هلدینگ صنعت و معدن مطرح شد؛برنامه‌ریزی برای فتح قله‌های جدید در بازارهای جهانی و بورسی

بنادر بوشهر و دَیِر قطب صادرات به کشورهای عرب/ کویت واسطه ارسال کالاهای ایران به عربستان