ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ از از مذاکرات با ایران چه می‌خواهد؟ ایالات متحده آمریکا

ترامپ از از مذاکرات با ایران چه می‌خواهد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مدت زمان زیادی از پایان نخستین دور از مذاکرات هسته‌ای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان نمی‌گذرد. رویدادی که با بازتاب‌های بین المللی گسترده‌ای همراه شده و تحلیل و تفسیر‌های مختلفی در مورد این مذاکرات و پیامد‌ها و نتایج احتمالی آن مطرح می‌شود. بر اساس آنچه طرف‌های مذاکراتی و منابع آگاه اعلام کرده‌اند، قرار است ادامه مذاکرات در روز شنبه هفته آینده دنبال شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بار‌ها به صراحت اعلام کرده که اگر توافقی حاصل شود، این مساله به نفع ایران نیز خواهد بود والا سناریو‌های بدی در ادامه پیش خواهد آمد. اشاره ترامپ به احتمال حمله به تاسیسات اتمی ایران است. ترامپ تاکید کرده که ایران نمی‌تواند تسلیحات اتمی داشته باشد. البته که منابع مختلف سیاسی و رسانه‌ای نیز تایید کرده‌اند که ترامپ در جریان پیام‌های اخیر خود به ایران صرفا بر مساله هسته‌ای تهران متمرکز شده و از صحبت در مورد دیگر حوزه‌های قدرت ایران نظیر شبکه نفوذ منطقه‌ای تهران یا توان موشکی و پهپادی این کشور، خودداری کرده است.
در نقطه مقابل، ایران تاکید کرده که آماده دیپلماسی اتمیِ معطوف به نتیجه است و مذاکرات با آمریکا را یک فرصت و آزمون بزرگ برای طرف آمریکایی ارزیابی می‌کند. ایران ضمن رد تهدیدات دولت ترامپ تاکید کرده که برای حراست از منافع و امنیت ملی خود آمادگی کافی دارد. البته که گزارش‌های مختلف مبنی بر آماده‌باشِ حداکثری نیرو‌های مسلح ایران نیز گواهی روشن بر این موضع‌گیری مقام‌های ارشد ایرانی است.
با این همه، ورای مواضع اعلامی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و تیم متحد وی در قدرت، اینطور به نظر می‌رسد که او به طور خاص در رابطه با ایران و مذاکرات اتمی با این کشور، معطوف به تحقق 3 هدف عمده است که توجه به آنها ضروری به نظر می‌رسد.
1: دستیابی به یک توافقِ فوری بیش از سه ماه از حضور ترامپ در کاخ سفید نمی‌گذرد، اما او هیچ دستاورد روشن و برجسته‌ای را در حوزه سیاست خارجی آمریکا نداشته است. در خاورمیانه، او به یک توافق آتش‌بس نیم‌بند و ضعیف میان حزب الله لبنان و اسرائیل دست یافته که هر لحظه احتمالی فروپاشی آن می‌رود. در غزه وی به توافق آتش بسی دست یافته که اکنون به کل فروپاشیده است.
بیشتر بخوانید:گفتگوی ترامپ با مشاورانش درباره ایران
در مور جنگ اوکراین ترامپ وعده داده بود که جنگ مذکور را ظرف 24 ساعت به پایان خواهد رساند. گزاره‌ای که فاصله دوری با واقعیت‌های میدانی دارد. در مورد چین وی از تحمیل اصول مطلوب آمریکا به این کشور خبر داد، اما اکنون می‌بینیم که چینی‌ها در قالب جنگ تجاری با آمریکا، پا به پای واشینگتن پیش آمده‌اند و به تازگی تعرفه‌های 125 درصدی را بر کالا‌های آمریکایی وضع کرده‌اند.
البته که ترامپ و تیم امنیت ملی و سیاست خارجی او، تا حد زیادی به روابط ترانس آتلانتیک و ترانس پاسیفیک آمریکا نیز خسارت زده‌اند و طیف قابل توجهی از متحدان آمریکا را از این کشور دور کرده و می‌کنند. حال در این شرایط، ترامپ به مذاکرات اتمی با ایران به مثابه حوزه‌ای می‌نگرد که می‌تواند یک دستاورد بزرگ و طلایی را برای وی محقق کند. از این رو، او خواستار یک توافق فوری با تهران است تا بتواند آن را به مثابه اولین و مهمترین دستاورد دولتش در حوزه سیاست خارجی آمریکا معرفی کند.
تردیدی نیست که ترامپ با وضعیت نه چندان مطلوب فعلیِ دولتش در عرصه سیاست خارجی آمریکا با چالش‌های جدی رو به رو خواهد شد. اساسا به همین دلیل هم است که برخی صاحب نظران تاکید می‌کنند که این وضعیت دولت ترامپ، فرصت خوبی برای ایران محسوب می‌شود و تهران می‌تواند برخی اهداف مطلوب خود را در مواجهه با واشینگتن محقق کند. ترامپ برنامه‌های زیادی برای خاورمیانه دارد که می‌توان گفت به هیچکدام از آنها بدون دستیابی به یک توافق با ایران نمی‌تواند فکر کند.
از این رو، او هم از حیث کارنامه کاری خود در قدرت برای توافق با ایران ارزش زیادی قائل است و هم یکچنین توافقی را مقدمه‌ای برای طرح‌های کلان‌ترش در قبال منطقه خارومیانه ارزیابی می‌کند. البته که ترامپ این ادراک را دارد که موفقیت دولتش در حصول یک توافق با ایران سبب خواهد شد تا وی با اعتماد به نفس بیشتری به تقابل با چین به عنوان اصلی‌ترین رقیب بین‌المللی آمریکا بپردازد.
تقریبا اغلب تحلیلگران اذعان دارند که حریف اصلی آمریکایِ ترامپ که بخش زیادی از توجهش معطوف به آن است، کشور چین می‌باشد. از این رو، او باید با دست‌های پُر به میدان تقابل با پکن گام بگذارد. در این مسیر، دستیابی به یک توافق اتمی با تهران، بسیار راهگشا خواهد بود.
2: پیشبرد یک جنگ تبلیغاتی هدفمند علیه ایران یکی از نکاتی که در بحبوحه روز‌های اخیر به نحوی بارز در جنس رویکرد‌های ترامپ نسبت به ایران قابل مشاهده است، جنگ تبلیغاتی و شو‌هایی است که ترامپ علیه ایران به راه می‌اندازد. به عنوان مثال، در وضعیتی که مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط غیرمستقیم بود، ترامپ مدام از مذاکرات مستقیم صحبت می‌کرد. موضوعی که حتی تعجب مقام‌های ایرانی را نیز به دنبال داشت. در عین حال، گزارش‌های مختلف حاکی از این بوده‌اند که ترامپ خواستار پوشش جهانی مذاکرات با ایران در عمان شده است.
بیشتر بخوانید:واکنش تازه ترامپ به مذاکرات امروز ایران و آمریکا در مسقط
در این نقطه این سوال مطرح می‌شود که ترامپ حقیقتا از این قبیل اقدامات خود چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ به نظر می‌رسد این رویکرد ترامپ تا حد زیادی در راستای طرحواره کلان او برای ضعیف نشان دادن ایران قرار دارد. این خط پیشتر به نحوی منسجم از سوی رسانه‌های غربی نظیر خبرگزاری رویترز دنبال شده و البته که ترامپیست‌ها و رسانه‌های غربی سعی دارند به هر نحو ممکن که شده خط تبلیغاتی القای ضعف به ایران و یا ایجاد این تصور که مذاکره کردنِ ایران با آمریکا نشانه ضعف این کشور است را به افکار عمومی منطقه و جهان القا کنند.
گزاره‌ای که از منظر ترامپیست‌ها می‌تواند موقعیت آنها در مواجهه با ایران و جبهه مقاومت را تقویت کند. این مساله مخصوصا از منظر مولفه‌های جنگِ شناختی در جهان جدید، از معانی قابل توجهی برخوردار است.
3: نگاه ترامپ به سیاست داخلی آمریکا در نهایت باید گفت که ترامپ در مساله مذاکرات اتمی با ایران، نگاهی جدی به سیاست داخلی آمریکا هم دارد. او می‌خواهد دولت بایدن و به طور کلی دموکرات‌ها را در حوزه سیاست خارجی آمریکا به شدت بی‌عرضه و ناکارآمد نشان دهد. در عین حال، وی قصد دارد یک موقعیت برجسته را برای خود و دولتش نزد افکار عمومی آمریکا بسازد و از این رهگذر، بر این مساله که او ناجی حقیقی آمریکا است، تاکید ورزد.
البته که ترامپ و متحدانش در صورت حصول یک توافق با ایران می‌توانند این ادعا را تکرار کنند که از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی جلوگیری کرده‌اند. اگر از این زاویه به ماجرا بنگریم، دستیابی به یک توافق با محوریت پرونده اتمی کشورمان برای دولت ترامپ، از اهمیت فراوانی برخوردار است. توافقی که می‌تواند سرمایه سیاسی ترامپ و متحدانش در قدرت را تقویت کند.
ورای همه این ها، ترامپ به خوبی می‌داند که ایران در نقطه‌ای قرار دارد که تبدیل شدن این کشور به یک قدرت اتمی در دوره جدید حضور وی در قدرت، می‌تواند یک شکست بزرگ برای او باشد. از این رو، او نمی‌خواهد در دوره وی اتفاقی بیفتد که تا ابد یک شکست بزرگ برای واشینگتن خواهد بود. شکستی که سند آن به نام شخصِ وی خواهد خورد.
منبع: فرارو

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1405248/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی هوش مصنوعی از نتایج یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا؛ رئال مادرید چقدر به بازگشت نزدیک می‌شود؟

اشتباه تاریخی در کشتی اروپا؛ دو مدال طلا در یک وزن

ذاکریان: مهمترین شرط موفقیت در مذاکرات آشتی حاکمیت با مردم است

«ویتکاف» رسماً به ایران دعوت شد!/ «استیو» درخواست را رد نکرد

«ویتکاف» رسماً به ایران دعوت شد!

عقب‌نشینی آمریکا مقابل ایران در مذاکرات عمان

حجت الاسلام گراوند: تطهیر آمریکا به بهانه مذاکره و پایین آمدن نرخ ارز، خیانت است

فیلم لحظه بازداشت برای اخراج دانشجوی حامی فلسطین از آمریکا | محسن مهدوی کیست؟

انصارالله: ترامپ بخواهد به منطقه سفر کند، بهای سنگینی پرداخت می کند

فیلم لحظه بازداشت برای اخراج دانشجوی حامی فلسطین از آمریکا

مخالفت بنری و ضد مذاکره با آمریکا توسط پایگاه بسیج یک مسجد | عکس

گاردین: ایران در برابر پیشنهاد آمریکا برای انتقال ذخایر اورانیوم خود به کشوری ثالث مقاومت می‌کند

تماس تلفنی ترامپ و سلطان عمان درباره مذاکرات هسته‌ای

سرمایه‌گذاری 500 میلیارد دلاری انویدیا در آمریکا/ تراشه‌های هوش مصنوعی از تایوان به تگزاس می‌آیند

تغییر 180 درجه‌ای موضع آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران طی 24 ساعت

گفتگوی ترامپ با سلطان عمان بر سر مذاکرات ایران

چرخش 180 درجه‌ای موضع آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای ایران طی 24 ساعت

ایران برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود را نابود کند

آمریکا از امضای بیانیه ضد روسی امتناع کرد

تغییر موضع آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران؛ تهران هرگز با چنین شرطی کنار نخواهد آمد

چهار سیگنالی که از عمان منتقل شد

مرگ حدود 4 هزار کارگر در محیط کار

رهبر طالبان نائب پیامبر شد!

وزیر دفاع ایتالیا: برای من کودک فلسطینی به اندازه کودک اوکراینی ارزش دارد

رئیس اسبق موساد خواستار پایان جنگ غزه شد

رسانه عبری: به‌زودی روند خروج آمریکا از سوریه آغاز می‌شود

پیش بینی بورس چهارشنبه 27 فروردین 1404

کاهش نرخ دلار ادامه دارد؟

برگزاری نمایشگاه‌های صادراتی مشترک میان قزوین و عراق

تاکید بر صدور مجوز تولید خودروهای هیبریدی در کهگیلویه و بویراحمد

جهش 15 همتی منابع بانکی خراسان جنوبی در سال گذشته

حمایت از تولید با کیفیت با هدف مهار قاچاق کالا

خرم‌آباد و «لیدا» اشتراکات فراوان فرهنگی و اقتصادی دارند

کشف آرد قاچاق یارانه‌ای در اردبیل

ثبت‌نام بیمه موبایل و لپ‌تاپ دانشجویان آغاز شد

مجمع سال جدید را با بحث‌های مهم و اثرگذار اقتصادی آغاز خواهد کرد

خنجرهای مسموم ترامپ به اتحادیه اروپا/ دلیل حمله «نتانیاهو» و پسرش به «ماکرون» چیست؟

قیمت 4 میلیون یورویی؛ مانع بزرگ انتقال قائدی به اروپا

11 بازیکن اینتر و بایرن مونیخ در خطر محرومیت از دور رفت نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

صدرنشینی اپل در بازار جهانی موبایل؛ آیفون 16e اپل را به جایگاه نخست رساند

رایزنی عراقچی و فیدان درباره گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا

شمارش معکوس برای آغاز نبرد زمینی در یمن با پوشش هوایی آمریکا

مذاکره با آمریکا و معمای امنیتی پیش رو

ادعای محمود صادقی رد شد/ فرماندهان سپاه در مذاکرات ایران و آمریکا حضور نداشتند

دست رد تهران به خواسته احتمالی ترامپ؛ از صفر شروع نمی کنیم

ماموریت تازه رافائل گروسی در تهران

ابعاد سفر «گروسی» به ایران در آستانه دور دوم مذاکرات با آمریکا؛ انتقال اورانیوم غنی شده ایران به روسیه؟

هشدار رئیس پنتاگون: چین می‌تواند کل ناوگان هواپیمابر آمریکا را در 20 دقیقه غرق کند

عقب‌نشینی آمریکا مقابل ایران فقط در 45 دقیقه

بروجردی: گفت‌وگوها در عمان، دفاع سیاسی از منافع ملی ایران/ آینده مذاکرات به کدام سمت می‌رود؟