ملونی میزبان دور جدید مذاکرات تهران-واشنگتن؛ تلاش ترامپ برای به حاشیه کشیدن تروئیکای اروپایی
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - - دور اول مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان برگزار شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران امروز پنجشنبه با اشاره به اینکه محل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از مسقط به رم تغییر یافته گفت که عمان میزبان و میانجی گفتوگوهاست و این کشور محل مذاکرات را انتخاب میکند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با اعلام رم به عنوان محل دور دوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گمانه زنیهایی در این خصوص شکل گرفت.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، موافقت کرده است که میزبانی دور بعدی مذاکرات را روز شنبه 19 آوریل در رم بر عهده بگیرد. این اقدام که به عنوان «ژستی سیاسی از سوی ترامپ نسبت به ایتالیا» تفسیر میشود، همزمان به حاشیهرانی قدرتهای اصلی اروپا در مذاکرات ایران منجر شده است. ترامپ و ملونی ترکیبی از همگرایی در برخی سیاستها و تفاوتهای ایدئولوژیک بوده است. اگرچه دوران ریاست جمهوری ترامپ (2017–2021) با نخستوزیری ملونی (از 2022) همپوشانی نداشت، اما مواضع آنها در برخی موضوعات مشابه بوده است.
ایتالیا بهعنوان یک کشور اروپایی که روابط نسبتاً متعادلی با هر دو طرف دارد، میتواند به عنوان یک میزبان بیطرف عمل کند. رم نیز به دلیل سابقه دیپلماتیک و حضور نهادهای بینالمللی، مکانی قابل اعتماد برای چنین مذاکراتی است. رم دارای زیرساختهای امنیتی و دیپلماتیک پیشرفتهای است که میتواند میزبانی مذاکرات حساس را تسهیل کند. همچنین، سفارتخانهها و مراکز دیپلماتیک متعددی در این شهر حضور دارند که دسترسی طرفین را آسانتر میکند. ایتالیا و بهویژه رم، پیشینهای طولانی در میزبانی گفتوگوهای دیپلماتیک دارند. برای مثال، سازمانهای بینالمللی مانند FAO (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) در رم مستقر هستند که نشاندهنده تجربه این شهر در میزبانی رویدادهای مهم است.
در مجموع، انتخاب رم میتواند ترکیبی از عوامل بیطرفی، امنیت، روابط دیپلماتیک و زیرساختهای مناسب باشد که آن را به گزینهای مطلوب برای مذاکرات ایران و آمریکا تبدیل کرده است.
همچنین سفر جی. دی. ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا به رم در تعطیلات عید پاک ممکن است پیامی برای تروئیکای اروپایی باشد.
تغییر معادلات اروپایی در مذاکرات ایران
در مذاکرات هستهای سال 2015، ایتالیا خود را از روند مذاکرات کنار گذاشته میدید، در حالی که فرانسه، آلمان و انگلیس (معروف به تروئیکای اروپایی E3) به نمایندگی از اروپا در گفتوگوها حضور داشتند.
محمد امرسی از موسسه تحقیقات سیاست خارجی میگوید: «انتخاب ملونی جالب توجه است، چرا که به نظر میرسد او در میان رهبران اروپایی بهترین ارتباط شخصی را با ترامپ دارد، حتی بیش از فرانسه، آلمان و انگلیس. میزبانی ایتالیا این پرسش را به ذهن متبادر میکند که آیا E3 در آینده نقشی در گفتوگوی آمریکا و ایران خواهد داشت یا خیر.»
این تحولات نشان میدهد که ترامپ به دنبال بازتعریف نقش متحدان اروپایی در پرونده ایران است. ایتالیا ممکن است به پل ارتباطی جدید بین واشنگتن و تهران تبدیل شود.
منبع: گاردین
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1410778/