ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خنده‌های دیپلماتیک و شوخی‌های جدی خواندنی ها

خنده‌های دیپلماتیک و شوخی‌های جدی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
متین رمضان‌خواه| به گواه تاریخ اجتماعی ایران، ایرانیان ذاتا دارای شوخ‌طبعی تاریخی هستند که یکی از خلقیات آمیخته به فرهنگ ایران است، اما در چند سال گذشته به دلایل مختلف که مهم‌ترین آن را می‌شود حل نشدن مسائل عمومی جامعه دانست، سال‌هاست مزاح با موضوعات به ابزاری خلاقانه برای اعلام نظر و مشارکت آنها تبدیل شده است و موضوع مذاکرات نیز از این قاعده مستثنی نبود. به عبارتی این‌بار یک اتفاق سیاسی دوباره طبع شوخ‌ ایرانیان را برانگیخت. نگاهی تحلیلی به این رفتار اجتماعی به معنای ارتباط مستمر با مفهوم امیدواری است. در چند دهه گذشته یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در کارزارهای انتخاباتی پیش روی نامزدهای ادوار مختلف ریاست‌جمهوری قرار گرفته، اعلام موضع در خصوص چگونگی تعامل ایران با جهان بوده است. نگاهی تاریخی به این موضوع نشان می‌دهد، اغلب دولت‌های منتخب با توجه به شرایط موجود، به این خواست جامعه پاسخ داده‌اند. در دولت «سازندگی» موضوع تعامل با جهان آغاز شد و نتیجه آن توسعه زیرساخت‌ها بود، آن هم در شرایط اقتصاد جنگی و هزینه‌های بجا مانده از جنگ. در دولت «اصلاحات» این مهم به‌صورت ویژه و به عنوان گفتمان غالب دولت ادامه یافت، دولتی که هرگز شعار اقتصادی نداد، اما به اتکای آمار و شاخص‌های اقتصادی منتشر شده تاکنون بهترین کارنامه اقتصادی را برجای گذاشته است. دولت «مهرورزی» به تفکری تعلق داشت که قائل به تعامل با جهان نبود، تحریم‌های اواخر دهه 80 و ابتدای دهه 90 یکی از سخت‌ترین شرایط اقتصادی را برای ایرانیان رقم زد. در نهایت دولت «تدبیر و امید» با ایده اصلی تعامل با جهان دولت را به دست گرفت و از همان ابتدا با انتخاب افرادی کارآزموده و متخصص در وزارت خارجه به ویژه محمد جواد ظریف، پس ازدو سال برجام رقم خورد، درهای اقتصاد باز شد..
ومردم با تورم تک‌رقمی توانستند قدری عقب‌ماندگی‌های اقتصادی سال‌های قبل را جبران کنند. برای دولت سیزدهم که متاسفانه کارنامه کاری‌اش به اتمام نرسید، اظهارنظر در این خصوص نه منصفانه است و نه علمی. اما حالا نوبت به دولت مسعود پزشکیان رسیده است و آنچه در این مدت و به ویژه یک هفته اخیر رقم زد.
این مرور تاریخی واجب بود تا تاکید کنیم، مساله مذاکره و تعامل با جهان مساله امروز و ماه‌های اخیر ایران یا صرفا دولت مسعود پزشکیان نیست. در تمام دهه‌های گذشته گروه قابل توجهی از مردم به ویژه طبقه متوسط جامعه که نقش حیاتی در تحولات اجتماعی و سیاسی دارند، تعامل پایدار، مداوم، مستمر و اثربخش برای ایران را مطالبه کرده‌اند و در سوی دیگر نیز افرادی بودند که ضرورتی برای این اقدام نمی‌دیدند. حال که سال‌هاست اقتصاد کشور در شرایط نامناسبی به سر می‌برد و تمام مسوولان نیز با هر تفکر و جناحی به این موضوع اذعان دارند، مساله مذاکرات بیش از پیش در جامعه رصد می‌شود و محل بحث و گفت‌وگوهای عمومی است. البته انتخابات 1403 و روی کار آمدن دولت مسعود پزشکیان و ایده و نگاه محوری او مبتنی بر تعاملات جهانی در فراگیری دوباره این موضوع تاثیر بسزایی داشت. مردمی که کارزار انتخابات را دنبال می‌کردند چه آنان که قصد مشارکت داشتند و چه آنان که به تعبیر تحلیلگران بر تحریم انتخابات باور داشتند، اعلام موضع نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری نسبت به موضوع تعامل ایران با جهان آنقدر برایشان اهمیت داشت که مناظرات انتخاباتی را مجدانه پیگیری می‌کردند.
اکنون مسعود پزشکیان همان‌طور که در جریان انتخابات وعده داده بود، به پشتوانه و حمایت رهبری و تمام دلسوزان کشور گام نخست را برداشته است. او معتقد بود ایران برای آنکه بتواند در درون، خودکفاتر، توانمندتر و توسعه‌یافته‌تر شود و در عرصه بین‌المللی نقشی موثرتر، پویاتر و پایدارتر ایفا کند، نیازمند تعامل و رابطه مستمر با جهانیان است. همراهی چهره‌های شناخته شده و معتبر جهانی همچون محمد جواد ظریف با مسعود پزشکیان پیش و پس از انتخابات گواهی بر این مدعاست.
بازار
حال در این برهه از تاریخ و به دور از بایدها و نبایدهای داخلی آنچه مهم، قابل تحلیل و ارزیابی است، واکنش عمومی جامعه نسبت به موضوع مذاکرات است. موضوعی که ابتدا هم اشاره شد، در تمام ادوار و دولت‌های گذشته یکی از مسائل اصلی جامعه ایران بوده است. اکنون با وجود شبکه‌های اجتماعی، رفتارشناسی اجتماعی یعنی ماحصل و میانگین رفتار جامعه نسبت به اتفاقات و رویدادهایی که وجهه ملی دارند، مهم‌تر و امکان‌پذیرتر است. در چنین مواقعی جامعه احساس هم‌سرنوشتی می‌کند. به عبارتی جامعه خود را در تغییر و تحولات کشور سهیم می‌داند چراکه باور دارد هر تغییر و تحول در هر سطحی در زندگی فردی و جمعی او اثرگذار است، پس موضوع را با حساسیت بیشتری دنبال می‌کند.
در چنین رخدادهای مهم و سرنوشت‌سازی دیگر افراد جامعه صرفا شنونده یا مرور‌کننده اتفاقی اخبار نیستند، بلکه کنجکاوانه جزیی‌ترین تحولات را از مراجع اصلی خبری دنبال می‌کنند و در شبکه‌های اجتماعی به بحث و تبادل نظر می‌پردازند. جایی که لزوما نگاه‌ها یکدست نیست و تضارب آرا وجود دارد، اما جامعه ایران گفت‌وگو را مشق می‌کند. پس آنچه توجه تحلیلگران اجتماعی را به واکنش‌های عمومی جامعه جلب می‌کند، نوع کنشگری کاربران در شبکه‌های اجتماعی است. اما درباره ایرانیان باید گفت جامعه ایران مسائل سیاسی را همچون گذشته دنبال می‌کند و مساله مذاکره برای آنها نمادی از تصمیم حاکمیت برای حل مسائل انباشته شده‌ای است که در بسیاری از آنها ردپای جدی تحریم‌های غیرانسانی علیه ایران وجود دارد.
ایرانیان به این باور و نگاه رسیده‌اند که ساختار حاکمیتی و تصمیم‌گیر در ایران ابزار مذاکره و گفت‌وگو را به عنوان یک راه‌حل برای مسائل حل نشده و انباشت شده کلان در جامعه برگزیده و در این راستا قدم برداشته است. به ویژه آنکه طبق آخرین نظرسنجی‌های انجام شده در کشور طی دو دهه اخیر، ایرانیان همواره درباره گفت‌وگو با امریکا، اروپا و در کل تعامل با جهانیان موافقت داشته‌اند، مشروط به آنکه نخست منافع ملی حفظ شود و دوم عزتمند ماندن هویت ایران و ایرانیان. در نهایت می‌توان این‌گونه جمع‌بندی کرد که رصد واکنش‌های جامعه به ویژه کاربران شبکه‌های اجتماعی از منظر طنزپردازی و شوخ طبعی یک نتیجه روشن و عیان دارد و آن «موافقت و امید به مذاکرات و تحولات پیش روی جامعه ایران» است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1410990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکس/ نخستین سفر ناصرالدین شاه به اروپا

روسیه و طالبان در آستانه دیدار رسمی در «کازان»

مذاکره با آمریکا را برای حفظ حقوق و منافع ملت ادامه می‌دهیم

وزیر خارجه ایتالیا: رم آماده میزبانی دور دوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکاست

وزیر خارجه ایتالیا: رم آماده میزبانی دور دوم مذاکرات ایران و آمریکاست

حادثه در کنفرانس خبری ترامپ/ ترامپ ایران را تهدید کرد!

حملات شدید هوایی آمریکا به پایتخت و شمال یمن

ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

نرخ ارز امروز 30 فروردین 1404 + جزئیات

بقائی: مسیر پیش رو هموار نیست/ با چشمانی باز گام برمی‌داریم

حمله مجدد آمریکا به شمال صنعا

کاهش نیرو‌های آمریکایی در سوریه به کمتر از 1000 نفر

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ شنبه 30 فروردین

قیمت تپ سواپ امروز شنبه 30 فروردین

آمریکا حق توقف برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را ندارد

ساعت مذاکره دور دوم ایران و آمریکا در رم

رفع تحریم‌ها چه بلایی سر کاسبی آقازاده‌ها می‌آورد؟

نشست رُم می‌تواند چارچوبی کلی برای یک توافق جدید ایجاد کند

ترامپ تهدید کرد: از مذاکرات صلح اوکراین خارج می‌شویم و به او می‌گوییم که احمق و آدم وحشتناکی است!

جزئیاتی از مذاکره امروز آمریکا و ایران در ایتالیا

عباس عراقچی وارد رم شد

پای سرمایه‌گذاران آمریکایی به اقتصاد ایران باز می‌شود؟

دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم / ایران از ناهموار بودن مسیر آگاه است

رئیس ستاد وزارت دفاع آمریکا به دلیل رسوایی کناره‌گیری می‌کند

آمریکا آماده به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه است

پیشگویی روزنامه اصولگرا درمورد نتیجه مذاکرات

نیویورک‌تایمز: بسته جدید کمک‌های نظامی آمریکا روی میز نیست

آمریکا، کریمه را به عنوان خاک روسیه به رسمیت خواهد شناخت

کاخ سفید در بحبوحه جنگ تجاری با چین، منشأ اصلی کرونا را اعلام کرد

پیش بینی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ از ناحیه برخی افراطیون تحت فشار است/ مذاکرات ادامه خواهد داشت؟

سرمقاله آرمان ملی/ انگیزه شرقی‌ها از مذاکرات

آخرین وداع مادر بوسیدن پای فرزند شهیدش بود!

رکوردی که شکسته شد؛ روز تاریخی بورس

قیمت دینار عراق امروز شنبه 30 فروردین 1404 + جدول

کندی صادرات در مرز مهران به دلیل افزایش تعرفه ها توسط عراق

کشف 15 دستگاه ماینر غیرمجاز در خرم‌آباد با هماهنگی پلیس امنیت اقتصادی

برنامه‌های 24 گانه برای تحقق شعار سال در کردستان تعیین شده است

کنترل تورم نیازمند مقابله با عوامل مؤثر در ایجاد تورم است

جدیدترین قیمت افغانی امروز شنبه 30 فروردین ماه 1404 اعلام شد | قیمت تومان به افغانی

ماجرای سرمایه‌گذاری سنگین آمریکا در ایران چیست؟

سفر عراقچی به رم/ بقائی: آمریکا ابهامات را رفع نماید

پیام‌های رفت ‌و آمدهای دیپلماتیک

درخواست روبیو از اروپا؛ آمریکا بی‌خیال مکانیسم ماشه نمی‌شود!

برگزاری دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ در ایتالیا چه خواهد گذشت؟

چالش هسته‌ای و پاشنه‌ آشیل آمریکا

ویدیو/ گزارش صداوسیما از نظر مردم درباره گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

محسن میردامادی: اجماعی که در داخل کشور در باره مذاکره ایران و آمریکا به وجود آمده،کم سابقه است/ سروصدای تندروها دیگر تاثیر ندارد

واشنگتن تهدید به خروج از مذاکرات صلح اوکراین کرد

رم چگونه به عنوان میزبان دور دوم مذاکرات انتخاب شد؟

مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در 12 ساعت گذشته