ایرانیان جهان

آخرين مطالب

امپراتوری انرژی چین؛ تهدیدی برای سلطه غرب در انقلاب سبز/ آغاز دهه تعیین‌کننده برای برق بدون کربن آسیا و اقیانوسیه

امپراتوری انرژی چین؛ تهدیدی برای سلطه غرب در انقلاب سبز/ آغاز دهه تعیین‌کننده برای برق بدون کربن
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، تولید جهانی انرژی بادی و خورشیدی در سال 2024 به رکوردهای بی‌سابقه‌ای رسید؛ سطحی که تا مدت‌ها پیش غیرقابل تصور به نظر می‌رسید. در 15 سال گذشته، سهم انرژی بادی و خورشیدی از تقریباً صفر به 15 درصد از کل تولید برق جهان افزایش یافته و قیمت پنل‌های خورشیدی تا 90 درصد کاهش یافته است.
این تحولات نشان‌دهنده پیشرفتی چشمگیر در آنچه «گذار انرژی» نامیده می‌شود؛ تغییر از ترکیب انرژی فعلی که عمدتاً متکی بر سوخت‌های فسیلی است به سیستمی با انتشار کربن پایین که انرژی‌های تجدیدپذیر در آن غالب هستند قلمداد می‌شود.
این عبارات بخشی از یادداشت فارن افرز است که اقتصادنیوز آن را در پنج بخش ترجمه کرده که بخش نخست آن با تیتر «بازگشت ترامپ و احیای بازار نفت؛ چرا گذار در حوزه انرژی با دست‌اندازهای متفاوت روبرو است؟» و بخش دوم با عنوان «چشم‌انداز انرژی در گرو بازی قدرت‌ها؛ چگونه حمله روسیه به اوکراین فرآیند کربن‌زدایی را مختل کرد؟» و بخش سوم با تیتر «انرژی؛ بهانه‌ای تازه برای رویارویی شمال و جنوب جهانی/ آیا کربن زدایی زمینه را برای فصل تازه استعمار هموار می‌سازد؟» منتشر شدند و بخش چهارم در ادامه آمده است. پیچیدگی‌های رقابت رقابت‌های ژئوپلیتیکی عامل پیچیدگی دیگری است. انتقال انرژی به‌طور فزاینده‌ای با رقابت قدرت‌های بزرگ میان ایالات متحده و چین درهم‌تنیده شده است. این موضوع نه‌تنها در زمینه پیاده‌سازی اهداف، بلکه در زمینه «زنجیره تأمین سبز» هم صادق است.
چین در حال حاضر موقعیت غالبی در استخراج معادن و موقعیت پیش‌رو در فرآوری مواد معدنی به فلزات ضروری برای زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیر دارد. این کشور بیش از 60 درصد از تولید معادن خاک‌های کمیاب جهان را به خود اختصاص می‌دهد (در مقایسه با 9 درصد برای ایالات متحده) و بیش از 90 درصد از فرآوری و تصفیه خاک‌های کمیاب را انجام می‌دهد. چین 77 درصد از گرافیت جهان را تولید می‌کند، 98 درصد آن را فرآوری می‌کند و بیش از 70 درصد از لیتیم و کبالت جهان و تقریباً نیمی از مس جهان را فرآوری می‌کند.
پکن قصد دارد این تسلط را به آنچه که «زنجیره صنعتی انرژی جدید جهانی» می‌خواند، گسترش دهد، با موقعیت فرماندهی در باتری‌ها، پنل‌های خورشیدی و وسایل نقلیه برقی و همچنین با تخصیص مقادیر زیادی از سرمایه به سمت زیرساخت‌های انرژی در کشورهای در حال توسعه. با مقیاس بزرگ و هزینه‌های پایین چین، پکن این تلاش را به‌عنوان رویکردی گسترده و یکپارچه برای توسعه و تسلط بر بخش انرژی تجدیدپذیر توصیف می‌کند.
از سال 2000 تا 2022، این کشور 225 میلیارد دلار وام برای پروژه‌های انرژی در 65 کشور استراتژیک اختصاص داده است که حدود 75 درصد از آن به توسعه زغال‌سنگ، نفت و گاز اختصاص یافته است. بین سال‌های 2016 و 2022، چین بیش از هر بانک توسعه چندجانبه غربی دیگر، از جمله بانک جهانی، در پروژه‌های انرژی در سراسر جهان تأمین مالی کرده است.
ایالات متحده، که قصد دارد زنجیره‌های تأمین سبز خود را محافظت کند، با ابتکارات سیاست صنعتی بی‌سابقه و سرمایه‌گذاری‌های بزرگ و همچنین تعرفه‌هایی بر واردات دقیقاً همان اقلامی که چین تولیدکننده پیشرو آن‌هاست، واکنش نشان داده است؛ وسایل نقلیه برقی، پنل‌های خورشیدی و باتری‌ها. در دسامبر 2024، چین به این محدودیت‌ها و کنترل‌ها بر نیمه‌هادی‌ها واکنش نشان داد و صادرات خاک‌های کمیاب به ایالات متحده را به دلایل «استفاده دوگانه» ممنوع کرد؛ این کشور از همان زبانی که ایالات متحده برای توجیه کنترل‌های صادراتی خود به چین استفاده می‌کند، بهره برد؛ زیرا این مواد در فناوری‌های تجدیدپذیر و همچنین صنایع دفاعی استفاده می‌شوند.
دولت ترامپ احتمالاً برنامه‌ریزی برای وضع تعرفه‌های بیشتر بر چین را دارد. این تنش‌های رو به رشد احتمالاً موجب کندی در استقرار فناوری‌های انرژی پاک، افزایش هزینه‌ها و محدود کردن سرعت انتقال انرژی خواهد شد. دولت‌ها اکنون در حال بسیج برای «تنوع» و «کاهش ریسک» زنجیره‌های تأمین هستند. اما در عمل این کار به دلیل هزینه‌ها، محدودیت‌های زیرساختی، زمان مورد نیاز و موانع عمده برای اخذ مجوز پروژه‌ها بسیار دشوار است.
در سال گذشته، چالش جدیدی برای انتقال انرژی به وجود آمده است؛ اطمینان از تأمین برق کافی در برابر تقاضای جهانی به‌شدت افزایش‌یافته است. این نتیجه چهار برابر شدن تقاضاست؛ افزایش مصرف به دلیل «تقاضای انتقال انرژی» (برای مثال برای وسایل نقلیه برقی)، تولید مجدد و تولید پیشرفته (برای مثال نیمه‌هادی‌ها)، استخراج رمزارز و نیاز انرژی سیری‌ناپذیر مراکز داده که انقلاب هوش مصنوعی را به راه انداخته است.
برخی تخمین‌ها حاکی از آن است که تنها مراکز داده ممکن است تا سال 2030 تقریباً ده درصد از تولید برق ایالات متحده را به خود اختصاص دهند؛ یک شرکت بزرگ فناوری هر سه روز یک مرکز داده جدید باز می‌کند. روندهای برق‌رسانی نشان می‌دهند که تقاضای برق در ایالات متحده تا سال 2050 دو برابر خواهد شد. مصرف برق اکنون از پیش‌بینی‌های اخیر تقاضا پیشی گرفته است. PJM که مدیریت انتقال برق از ایالت ایلینوی تا نیوجرسی را بر عهده دارد، پیش‌بینی رشد خود را بین سال‌های 2022 و 2023 تقریباً دو برابر کرده است و هشدار می‌دهد که قبل از پایان دهه جاری، خطر کمبود برق وجود دارد. تمام این مسائل بدان معناست که هدف دستیابی به برق بدون کربن در ایالات متحده تا سال 2035 چالشی بزرگ‌تر از آنچه در دوران تعطیلات کووید به نظر می‌رسید، خواهد بود.
در واقع، آشکار شده است که علاوه بر باتری‌ها، گاز طبیعی نقش بزرگ‌تری در تولید برق نسبت به پیش‌بینی‌های دو یا سه سال پیش خواهد داشت. تولید برق از گاز طبیعی در مقیاس نیروگاهی حدود 60 درصد کمتر از کربن دی‌اکسید نسبت به زغال‌سنگ در هر کیلووات ساعت برق تولیدی منتشر می‌کند. این در حالی است که وابستگی به گاز طبیعی به‌سرعت در حال رشد است.
در سال 2008، زغال‌سنگ 49 درصد از تولید برق ایالات متحده را تشکیل می‌داد و گاز طبیعی 21 درصد. امروز، این آمار معکوس شده است، به‌طوری‌که زغال‌سنگ 16 درصد و گاز طبیعی تقریباً 45 درصد تولید برق ایالات متحده را به خود اختصاص داده است. در کالیفرنیا، که در خط مقدم تلاش‌ها برای ترویج انرژی تجدیدپذیر در ایالات متحده است، باد و خورشید امروز 27 درصد از تولید برق درون ایالتی را تشکیل می‌دهند، در حالی که 48 درصد از گاز طبیعی تولید می‌شود. حتی با رشد تولید انرژی تجدیدپذیر، گاز طبیعی نقش بزرگ‌تری را برای مدت زمان طولانی‌تری ایفا خواهد کرد تا به تقاضای رو به رشد برق پاسخ دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1411636/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتشار اطلاعات بدهکاران کلان بانکی: گامی به سوی نظارت عمومی و بهبود سیاست‌های پولی

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه

امسال تمرکز بخش اقتصادی کردستان بر رفع بیکاری باشد

مربی فوتسال بانوان:انتقاد از تیم ملی منصفانه نیست؛ همه باید حمایت کنند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

خانه هنرمندان ایران انیمیشن «شیطان‌کش: قطار موگن» را پخش می‌کند

نیلوفر، زنی که به مردان درس مربیگری می‌دهد!

اینتر آماده پیشنهادها برای طارمی؛ ترکیه مقصد احتمالی مهاجم ایرانی؟

روبات و انسان در چین مسابقه دو دادند

ستاره‌شناسان 1300 اختروش جدید کشف کردند

سفر معاون نخست‌وزیر پاکستان به کابل

مذاکرات از خط‌قرمز ایران عبور خواهد کرد!

ایمان و باور ارتش، ضامن امنیت کشور است

اعلام ساعت دقیق مذاکره ایران و آمریکا در رم

چین: وضع تعرفه‌های جدید بر کشتی‌های چینی به ضرر همه‌ است

آمادگی آمریکا برای به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه

پیش بینی دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ از ناحیه برخی افراطیون تحت فشار است/ مذاکرات ادامه خواهد داشت؟

شوک آمریکا با مالیات به جام باشگاه های جهان

توییت وزیر خارجه ایتالیا درباره مذاکرات ایران و آمریکا

فوری/ ساعت مذاکره ایران و آمریکا در رم مشخص شد

تحولات اوکراین| تهدید ترامپ به خروج از توافق در صورت کارشکنی

قیمت میجر امروز شنبه 30 فروردین به دلار و تومان

آمریکا هدف جدیدش را بمباران کرد

گشایش برای دیپلماسی شخصی/ مذاکرات ایران و آمریکا در چه شرایطی موفق می‌شود؟

ورود عراقچی به رم

حمایت کرملین از مذاکرات ایران و آمریکا

اعلام رسمی زمان و ساعت دقیق مذاکره غیر مستقیم ایران با آمریکا به وقت ایران

گفت‌وگوهای بی‌حاصل در رابطه با اوکراین را رها خواهیم کرد

ادعای آسوشیتدپرس درباره توافق جدید ایران و آمریکا| ایران به دنبال تضمین است

بساط آقازاده‌ها جمع شد

نویسنده آمریکایی: مخالفت اسرائیل با مذاکرات واشنگتن و تهران، بازی با آتش است

سرخوردگی ترامپ از مذاکرات اوکراین و روسیه؛ احتمال خروج آمریکا از روند صلح

اخبار لحظه به لحظه از مذاکرات ایران با آمریکا امروز شنبه 30 فروردین 1404

صفحه اول روزنامه‌های شنبه 30 فروردین

اعلام تصمیم مهم پنتاگون درباره سوریه

گروسی دنبال پُست است، اروپا دنبال «نقش»

سرمقاله اعتماد/ برای دانشگاه

هشدار متفکر آمریکایی: ایران را به جنگ نکشانید!

بلومبرگ: ترامپ قصد دارد حاکمیت روسیه بر جزایر کریمه را به رسمیت بشناسد

جزئیات دیدار محمود عباس با جولانی

سرنگونی پهپاد پیشرفته دیگر آمریکایی در آسمان یمن

انتقاد یک مقام صنفی از مصوبه الزام پمپ بنزین‌ها به ایجاد ایستگاه شارژ برقی

پنج مقصد صادراتی محصولات نانویی ایران

نصیری اقدم: با اینکه دلار پایین آمده، اما الان همه چیز با دلار 100 هزار تومانی محاسبه می‌شود

توافق معادن با کی‌یف به تلاش برای توقف جنگ در اوکراین مرتبط نیست

تسهیل سرمایه‌گذاری در اردبیل برای رونق اقتصادی

سفر هیئت اقتصادی ایران به آذربایجان به منظور توسعه روابط

بهترین شغل دنیا چیست؟ مهدی طارمی بودن!

هشدار مهم به این گروه از یارانه‌بگیران: با این معیارها، یارانه 18 میلیون نفر حذف می شود

تناقض‌های آماری با سال پایه + فیلم

پیشنهاد تعیین قیمت توسط خودروساز تحت نظارت شورای رقابت