بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - در هفتههای گذشته و روزهای پس از مذاکرات، متأسفانه شاهد مباحثی پیرامون فواید و نقش آمریکا در اقتصاد کشور بودیم که بیشتر شبیه رؤیافروشی است.
علی چاهخوزاده، فعال رسانه، طی یادداشتی پیرامون مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا نوشت:
بالاخره پس از کشوقوسهای چند هفته اخیر، مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا روز گذشته، 23 اردیبهشتماه، در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شد و دور دوم آن به شنبهی هفتهی بعد موکول گردید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وزارت امور خارجهی ایران در پایان دور اول مذاکرات دیروز در مسقط اعلام کرد که سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجهی ایران، و استیو ویتکاف، نمایندهی ویژهی رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه، «در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل، مواضع دولتهای متبوع خود را راجع به موضوعات مرتبط با برنامهی هستهای صلحآمیز ایران و رفع تحریمهای غیرقانونی علیه ایران از طریق وزیر امور خارجهی عمان تبادل کردند.» این اولین دور مذاکرات هیئتهای دیپلماتیک ایرانی و آمریکایی است که به گفتهی وزارت امور خارجهی ایران، «طرفین موافقت کردند گفتوگوها در هفتهی آینده ادامه یابد.»
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما گفت: «جلسهی اول، جلسهی سازندهای بود و در محیطی آرام و بسیار محترمانه انجام شد.» به گفتهی عراقچی، «هیچ زبان غیرمناسبی در این مذاکرات بهکار برده نشد» و در جلسهی بعدی نیز دربارهی «چارچوبهای کلی توافق» صحبت خواهد شد.
مذاکره کردن نوعی بدهبستان است. اگر طرف مقابل حسن نیت داشته باشد و قصد جدی برای توافق داشته باشد، میتوان به نتیجهی نهایی امیدوار بود. اما باید دقت کرد که طرف مقابل ما آمریکایی است؛ کشوری که بارها زیر توافقات زده و از بدسابقهترین کشورها در عرصه سیاسی است.
رهبری در دیدار مسئولان ارشد سه قوه دربارهی مذاکرات جدید بیان داشتند: «نکتهای که میخواهم روی آن تأکید کنم این است که سعی کنید مسائل کشور را به این گفتگوها گره نزنید. اشتباهی که در برجام کردیم اینجا تکرار نشود. آنجا ما همهچیزمان را منوط به پیشرفت مذاکرات کردیم، یعنی کشور را شرطی کردیم. ضمناً به این گفتگوها هم نه به صورت افراطی خوشبین باشیم و نه به صورت افراطی بدبین باشیم. این هم بالاخره یک کاری است، یک حرکتی است که تصمیمگیری شده و دارد اجرا میشود. در این قدمهای اول هم خوب حرکت شده، خوب اجرا شده. بعد از این هم باید کاملاً با دقت دنبال بشود. خطوط قرمز مشخص است؛ برای طرف مقابل هم مشخص است، برای ما هم مشخص است.»
رهبری در بخش دیگری میگویند: «ما نه خیلی خوشبین هستیم، نه خیلی بدبین هستیم. به طرف مقابل البته خیلی بدبینیم. طرف مقابل را قبول نداریم، میشناسیم طرف مقابل را. اما به تواناییهای خودمان خوشبین هستیم. ما میدانیم که خیلی کارها را میتوانیم انجام دهیم و شیوههای خوبی بلد هستیم.»
در هفتههای گذشته و روزهای پس از مذاکرات، متأسفانه شاهد مباحثی پیرامون فواید و نقش آمریکا در اقتصاد کشور بودیم که بیشتر شبیه رؤیافروشی است. طرح این مباحث فقط آسیبزننده است. در اینکه ارتباط اقتصادی و رفع تحریم در بهبود وضعیت کشور نقش مهمی دارد شکی نیست، اما مهمتر از رفع تحریمها، نحوهی مدیریت کشور است.
اگر یک مدیریت عاقلانه در دستگاه اجرایی کشور وجود داشته باشد، میتواند کشور را در سختترین شرایط به درستی مدیریت کند. ما نمونهی رؤیافروشی را در ایام توافق برجام شاهد بودیم. اگرچه در آن مقطع وضعیت اقتصادی و ورود پول به کشور انجام شد، اما فاصلهی بسیاری با مباحث مطرحشده حول لغو تحریمها داشت. پس باید دقت کرد با بدبینی به طرف مقابل در مذاکرات حاضر شد و خود را برای هر شرایطی آماده کرد.
باید با این نگاه در گفتوگوهای بعدی حضور پیدا کرد و از منافع ملی دفاع کرد. دولت محترم باید برای هر شرایطی خود را آماده کند و در هر صورت، برای هر نتیجه طرحی آماده داشته باشد. اگر طرف مقابل بداند ما برای شرایط شکست مذاکرات که با وجود رفتارهای آمریکایی احتمال بالایی دارد آماده هستیم، قطعاً نمیتواند با تهدید و ترساندن از سایهی جنگ امتیاز بگیرد. در کنار این موارد، نیروهای مسلح ما آماده هستند تا پاسخ هرگونه شرارت را بدهند.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1412284/