ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بازگشت زنجانی به ریل اقتصاد یا فساد؟ اخبار ایران

بازگشت زنجانی به ریل اقتصاد یا فساد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار سیاسی ایسکانیوز؛ بابک زنجانی، فعال اقتصادی جنجالی که سابقه‌ای طولانی در سرمایه‌گذاری و تأسیس شرکت‌های گوناگون دارد، پس از حدود یک دهه دوری از صحنه رسمی اقتصاد، این‌بار با «هلدینگ دات‌وان» دوباره به عرصه بازگشته است.
توضیحات راه‌آهن درباره سرمایه‌گذاری ریلی بابک زنجانی حدود یک ماه پیش از آغاز سال 1404، زنجانی با انتشار پستی در شبکه اجتماعی X از خرید هواپیماهای جدید برای ناوگان حمل‌ونقل، از طریق هلدینگ دات‌وان خبر داد؛ هلدینگی که در حوزه حمل‌ونقل فعالیت دارد، اما تاکنون هیچ اشاره‌ای رسمی به نقش زنجانی در آن نشده و حتی در وب‌سایت رسمی این مجموعه نیز نامی از او به چشم نمی‌خورد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سبک زنجانی؛ حضور پنهان اما اثرگذاری آشکار با این حال، سبک کاری زنجانی در گذشته نیز همین‌گونه بود «حضور پنهان، اثرگذاری آشکار»، چه زمانی که ریاست هیئت‌مدیره شرکت هواپیمایی قشم را برعهده داشت، چه در مدیریت باشگاه راه‌آهن، و حتی هنگامی که در آستانه خرید باشگاه پرسپولیس قرار گرفته بود، همواره ترجیح می‌داد پشت صحنه بماند.
روز گذشته 31 فروردین 1404، وزارت راه و شهرسازی با حضور وزیر راه، قراردادی به ارزش 61 هزار میلیارد تومان با شرکت آوان‌ریل ـ از زیرمجموعه‌های هلدینگ دات‌وان ـ امضا کرد. این قرارداد شامل خرید و تولید 300 دستگاه قطار خودکششی دیزلی، 50 لوکوموتیو باری و 600 واگن باری مخزن‌دار است.
در پی انعقاد این قرارداد بزرگ، بابک زنجانی در صفحه شخصی خود در شبکه X نوشت: «بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تاریخ راه‌آهن ایران رقم خورد. اقتصاد کشور را به ریل خواهیم انداخت؛ سالی که قدرت اقتصادی، جای قدرت سیاسی را خواهد گرفت. نقطه‌ای طلایی که در تقویم گروه ارزش‌آفرینی دات‌وان ثبت شد.»
همچنین مهدی ابراهیمی، مدیر عامل دات‌وان درباره ارتباط این هلدینگ با بابک زنجانی گفت: «ایشان در هلدینگ وان حضور ندارد، اما از طریق سرمایه‌ هایی که در خارج از ایران و شرکت‌ هایشان از گذشته داشته‌اند، آن سرمایه‌ها دارد به ایران منتقل و برای خدمت به مردم ایران سرمایه‌گذاری می‌شود.»
وی در ادامه افزود که زنجانی بدهی خود را به دولت پرداخت کرده و حتی بیشتر از بدهی خود به دولت واریزی داشته و الان از دولت طلبکار است!
با تمدید چندباره مهلت به بابک زنجانی توسط قوه قضائیه بالاخره روند بازگشت اموال شروع شد، حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه در نشست شورای‌عالی قوه قضائیه (30 بهمن‌ماه 1402)، این خبر را اعلام کرد که در نتیجه تلاش‌های همه بخش‌های ذی‌ربط، اموال «بابک زنجانی» در خارج از کشور شناسایی و به تهران منتقل شد. رئیس کل بانک مرکزی نیز در روز اول اسفندماه 1402 این خبر را تأیید کرد و گفت: اموال بازگردانده شده بابک زنجانی که به‌صورت دارایی‌های ارزی است، تماماً به خزانه بانک مرکزی منتقل شده است؛ بنابراین بدهی زنجانی به مبلغ یک میلیارد و 967 میلیون و 500 هزار یورو تسویه شد و این اموال به عنوان پشتوانه پولی کشور به خزانه بانک مرکزی بازگشت.آن‌طورکه توسط قوه قضائیه اعلام شد ارزش دارایی‌های وارد شده بابک زنجانی به کشور با احتساب اموال قبلی مصادره شده، از کل مبلغ بدهی وی و خسارات وارده بیشتر بود.
میلیاردری پرحاشیه که کسی او را گردن نمی‌گیرد پس از انتشار خبر قرارداد سنگین وزارت راه و شهرسازی با شرکت آوان‌ریل، یکی از زیرمجموعه‌های هلدینگ «دات‌وان» که بابک زنجانی آشکارا از آن حمایت می‌کند، فضای رسانه‌ای و مجازی کشور به شدت تحت‌تأثیر این خبر قرار گرفت. این بمب خبری بار دیگر نام زنجانی را ـ که سال‌ها به‌عنوان چهره‌ای بحث‌برانگیز در عرصه اقتصادی و قضایی شناخته می‌شد ـ به تیتر اول رسانه‌ها و بحث‌های محافل سیاسی بازگرداند.
بلافاصله پس از انتشار خبر، فعالان سیاسی و رسانه‌ای وابسته به دو جریان اصلی کشور واکنش‌هایی متفاوت و بعضاً متضاد نشان دادند. اصلاح‌طلبان بابک زنجانی را «محصول و دست‌پرورده دولت محمود احمدی‌نژاد» معرفی کردند و مدعی شدند که رابطه‌ای نزدیک میان زنجانی و سعید جلیلی در جریان دور زدن تحریم‌ها وجود داشته است. آنان فسادهای اقتصادی زنجانی را ناشی از فقدان نظارت در آن دوره می‌دانند.
در مقابل، اصولگرایان این روایت را رد کرده و زنجانی را برآمده از سازوکارهای اقتصادی دوران هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی معرفی می‌کنند. به گفته آنان، زنجانی در دولت خاتمی همکاری‌های خود را با بانک مرکزی آغاز کرد و در همان زمان به تاجری شناخته ‌شده تبدیل شد. همچنین برخی رسانه‌های اصولگرا همکاری اخیر دولت پزشکیان با هلدینگ دات‌وان را نشانه‌ای از رویکرد تازه دولت در استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی چهره‌های پرحاشیه مانند زنجانی و حتی مهدی جهانگیری (برادر معاون اول دولت روحانی) ارزیابی کرده‌اند.
نام بابک زنجانی حتی در پرونده جنجالی و پیچیده کرسنت نیز مطرح شده است، رسول کوه‌پایه‌زاده، وکیل پیشین زنجانی، در بهمن 1403 فاش کرد که در ماجرای محکومیت ایران به پرداخت خسارت میلیارد دلاری در پرونده کرسنت، تلاش‌هایی برای توقیف اموال زنجانی در خارج از کشور از جمله بانک FIIB در لاوان مالزی انجام شده است؛ بانکی که به گفته او، سرمایه آن از محل پول‌های معاملات نفتی ایران تأمین شده بود.
بیژن زنگنه وزیر نفت دولت حسن روحانی، پیش ‌تر در یک ویدیو ، سعید جلیلی را به داشتن ارتباط مستقیم با بابک زنجانی متهم کرد زنگنه گفت: «آقای جلیلی باید توضیح بدهد رابطه‌اش با زنجانی و ستادش چیست؟ مجرمی که 2.7 میلیارد دلار پول کشور نزدش بود، ما با چه سختی آن را دنبال کردیم. می‌گفتند اصلاً او را گرفتند تا تحریم‌ها را دور نزنند. آقای میرکاظمی ده بار من را به مجلس برد و می‌پرسید چرا با زنجانی برخورد نمی‌کنی؟ حالا چرا حرف نمی‌زنند؟ آیا حزب مقدس ‌تر از منافع ملی است؟»
درپاسخ به این اتهامات، سعید جلیلی به صراحت هرگونه ارتباط با زنجانی را رد کرد و در بیانیه‌ای کوتاه گفت: «تا امروز در عمرم بابک زنجانی را نه پیش از انتخابات و نه پس از آن دیده‌ام!
زنجانی چگونه زنجانی شد؟ به گفته بابک زنجانی وی یک سرباز ساده در اردکان یزد بود که به دلیل خط خوبش او را به بانک مرکزی در تهران منتقل کردند. زنجانی در دوران سربازی وظیفه رانندگی و ثبت نامه هارا داشت ، اما پس از پایان دوران سربازی به دلیل مهارتی که درموضوع ارز داشت با بانک مرکزی برای تزریق ارز به بازار همکاری کرد.
اولین محموله دریافتی بابک زنجانی از بانک مرکزی 17 میلیون دلار بود که کارمزد زنجانی 17 میلیون تومان بود. پس از فوت رئیس وقت بانک مرکزی، زنجانی شروع به فعالیت در صنعت دباغی کرد، مقامات بانک مرکزی ادعاهای زنجانی را درباره ارتباطش با این نهاد را رد کردند، یزدان‌پناه رئیس دفتر محسن نوربخش در گفتگویی اعلام کرد که آقای نوربخش راننده‌ای به اسم بابک زنجانی نداشت.
زنجانی چرا بازگشت؟ باید از او استقبال شود؟ برخی اعتقاد دارند با توجه به شرایط اقتصادی کشور و نیاز شدید دولت به سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی و به طور خاص در حوزه‌هایی مانند حمل و نقل، راه‌آهن و زیرساخت‌ها، احتمالا دولت ناچار است تا از سابقه افرادی همچون زنجانی چشم‌پوشی کند تا بتوانند پروژه‌های دولتی را تامین مالی کنند.
عده‌ای دیگر نیز بر این باور هستند که افرادی مانند زنجانی دائما در حال فساد اقتصادی هستند و نمی‌توان به این افراد اعتماد کرد، همچنین افرادی نگران این قرارداد عظیم بین وزارت راه و شهرسازی و شرکت آوان ریل هستند که مبادا از دل این قرارداد فساد های گسترده ایجاد شود. عده‌ای دیگر نیز باور دارند درست است که زنجانی سابقه فساد اقتصادی دارد ولی این افراد می‌توانند در شرایط فعلی که سرمایه‌گذار خارجی در کشور سرمایه گذاری نمی‌کند به اقتصاد کمک کنند.
انتهای پیام/
خبرنگار: علیرضا همتی بهار
کد خبر: 1265148 برچسب‌ها فساد مالی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1416756/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید جنجالی قانونگذاران ژاپنی از معبد یاسوکونی

عرضه این خودرو به تعویق افتاد/ مشتریان منتظر نباشند

افشاگری پاول دورف: تلگرام فرانسه را ترک می‌کند اما حریم خصوصی را نقض نمی‌کند

4 بازیکن با بیشترین پاس گل در تاریخ لیگ قهرمانان اروپا؛ حدس می‌زنید چه کسی صدرنشین است؟

آشنایی با الدار کورتانیدزه، کشتی‌گیر مطرح گرجستان؛ از دو نقره المپیک تا قهرمانی جهان در تهران

ادعای جدید چین درباره بمب هیدروژنی غیرهسته‌ای

چین از سفر عراقچی به این کشور خبر داد

علت سفر عراقچی به پکن به روایت وزارت خارجه چین

پیام تسلیت چین در پی درگذشت «پاپ فرانسیس»

چین سفر وزیر خارجه ایران را در راستای اجرای توافقات سران دو کشور دانست

سفر عراقچی به چین برای تقویت اعتماد

چین فردا میزبان عراقچی خواهد بود

اخراج اجباری پناهجویان افغان از تاجیکستان ادامه دارد

نظر رسانه آمریکایی درباره پیشرفت مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

جنگ تجاری چین و آمریکا؛ برگ برنده پکن رو شد

آمریکا برای مقابله با تحریم چین دست به دامن زباله الکترونیک شد

100 روز سکونت در کاخ سفید و 12 فرمان ترامپ!

نتایج «فراتر از انتظار» گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا

چرا ریاض از مذاکرات تهران و واشنگتن حمایت می‌کند؟

شوکی که چین بر ترامپ وارد کرد!

پیشنهاد مهم عراقچی به آمریکا ؛ سرمایه‌گذاری در 19راکتور هسته ای ایران | صنعت هسته‌ای در حال رکود خود را احیا کنید

دلار آمریکا به پایین‌ترین سطح سه سال اخیر خود سقوط کرد

توضیح سخنگوی وزارت خارجه از نقش روسیه در مذاکرات هسته‌ای با آمریکا

قیمت جهانی طلا امروز 1404/2/2|قیمت طلا در‌ آستانه 3500 دلار

90 روز، 9 پروندۀ ناتمام؛ ترامپ رسانه‌ای یا ترامپ واقعی؟

گزارش رسانه عربی از نتایج «فراتر از انتظار» گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

بقایی: روسیه در آینده نقش مهمی در مذاکرات هسته‌‌ای ایران و آمریکا ایفا خواهد کرد

آمریکا در مواجهه با چین، خود را دست‌بالا گرفته است

فرشاد مومنی: اگر بهبود رابطه با آمریکا، سبب ترویج مصرف کالاهای آمریکایی شود، برای ما سم مهلک است / هر گاه برای کاستن از نفوذ یک کشور به کشور دیگر متوسل شدیم زیان کردیم / در توافقنامه ایران و چین کوچکترین گامی برای ارتقا جایگاه ایران دیده نمی شود

پیشنهاد ویژه وزیر امور خارجه ایران به آمریکایی‌ها

اندیشکده‌های حکمرانی در دانشگاه‌ها چه می‌کنند!

توافق باید مشروط به تعهد آمریکا و پرهیز اروپا از مکانیسم ماشه باشد

آمریکا در حال تکرار سناریوی ویتنام-افغانستان در اوکراین است

واشنگتن به سیاست فشار یکجانبه علیه ایران ادامه می‌دهد

تحلیل آسوشیتدپرس از روند مذاکرات ایران ـ آمریکا/ به سرعت پیش می‌رود

پیشنهاد جدید ایران به ترامپ و آمریکا +جزئیات

مریخ، ایالت پنجاه و یکم آمریکا می‌شود؟

خوش بینی ایران به مسکو در مذاکرات با آمریکا

تحول در بازار جهانی ال‌پی‌جی

نمی‌توان ایران را مجبور کرد بازرسان هسته‌ای آمریکا را بپذیرد/ پس از توافق ایران و آمریکا، آژانس می‌تواند ورود کند

آغاز پخش مستند «سفرقند» از شبکه قرآن

پاسخ سخنگوی وزارت خارجه به شایعه میانجیگری عربستان در مذاکرات

مخالفت روسای دانشگاه‌های آمریکا با سیاست‌های ترامپ

بقائی: روسیه نقش سازنده‌ای در موضوع هسته‌ای ایران دارد

طرح خبیثانه موساد برای جذب جاسوس در غزه

پیشنهاد روسیه برای تأسیس مرکز دیپلماسی غذایی بریکس

لایحه دوفوریتی دولت برای کاهش 9 درصدی مالیات کالاهای اساسی

وزیر نفت: آمادۀ مذاکره با بخش خصوصی دربارۀ انواع قراردادها هستیم

قیمت عمده میوه و صیفی‌جات

امیدواریم که تجربیات صنعت نشر ایران به عراق منتقل شود