ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمریکا در مذاکره با ایران کوتاه آمده؟ چرا؟ ایالات متحده آمریکا

آمریکا در مذاکره با ایران کوتاه آمده؟ چرا؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - علیرضا کوهکن، استاد دانشگاه معتقد است: آمریکا به دلایل مختلفی به‌دنبال کاهش تنش با ایران است از جمله تمرکز راهبردی بر مقابله با چین،کاهش اصطکاک در خاورمیانه برای آزادسازی ظرفیت‌های نظامی و امنیتی و نمایش دیپلماسی فعال. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، فرارو در گزارشی به نقل از روزنامه ایران آورده است: در صحنه دیپلماسی ایران و آمریکا مذاکراتی در جریان است که شاید نقطه پایانی بر چالش هسته‌ای بگذارد.
دومین دور گفت‌وگوهای غیرمستقیم تهران و واشنگتن در رم، به مرحله کارشناسی رسیده؛ مرحله‌ای که زیر سایه تفاهم دو طرف بر سر برخی اصول و اهداف کلیدی آغاز شده است.بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، نشست کارشناسی روز چهارشنبه برگزار می‌شود و شنبه نیز مذاکره کنندگان ارشد سیاسی گردهم می‌آیند.سید عباس عراقچی وزیر خارجه، این نشست را فرصتی مهم برای ارزیابی امکان دستیابی به تفاهم دانسته است. شاید مهم‌ترین موضع‌گیری درباره مذاکرات رم صدور بیانیه‌ای از سوی وزارت خارجه عمان به عنوان میانجی این مذاکرات باشد که هدف از مذاکرات را رسیدن به توافقی منصفانه، دائمی و الزام‌آور خوانده است؛ این بیانیه به احتمال توافقی اشاره می کند که ایران را از نقطه گریز دور می کند. در عوض تحریم‌های ایران را به طور کامل لغو می‌کند. چنین موضع‌گیری صریحی از سوی عمان، نشان دهنده فضای مثبت مذاکرات و نگاه امیدوارانه میانجیگر به نتیجه‌بخشی این تلاش‌هاست.
از کلیات به جزئیات
در جهان پیچیده دیپلماسی گفت‌وگوهای سیاسی نیز همچون بسیاری از مسائل دیگر پیرو یک قاعده نانوشته‌اند؛ قاعده‌ای که می‌گوید تا زمانی که کلیات به تصویب نرسیده جزئیات معنایی ندارند حالا در روند جاری مذاکرات ایران و امریکا به نظر می رسد همین دستور کلی درحال اجراست.گفت‌وگوها پس از توافق اولیه بر سر برخی اصول وارد فاز کارشناسی شده‌اند که گرچه گامی رو به جلو محسوب می‌شود اما همزمان مخاطرات ورود به میدان جزئیات را نیز آشکار می کند.از همین منظر می‌توان انتظار داشت که اصل غنی‌سازی ایران به عنوان یکی از خطوط قرمز اصلی آن مورد پذیرش قرار گیرد و تا اینجا دو طرف تقریباً توانسته‌اند ضمن حفظ خطوط قرمز خود از خطوط قرمز طرف مقابل عبور نکنند. اما به قضاوت تجربه، جزئیات هم می‌توانند پلی به سوی تفاهم باشند و هم گره‌ای برای پایان زودهنگام گفت‌وگوها.
میز یا تفاهم، ترامپ کدام را می‌خواهد؟اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است
چرا آمریکا تا این نقطه جلو آمد؟
پیش از آنکه مذاکرات در مسقط و رم جان تازه‌ای بگیرد، یک فرض تلویحی در فضای دیپلماتیک وجود داشت؛ فرضی که آرام اما مؤثر در محافل تحلیلگران زمزمه می‌شد؛ شاید دونالد ترامپ از موضع اولیه خود مبنی بر برچیدن برنامه‌های هسته‌ای ایران عقب‌نشینی کند؛ موضعی سختگیرانه که در ماه‌های گذشته با صدای بلند از زبان چهره‌های تندروی کابینه‌اش همچون مایکل والتز مشاور امنیت ملی ترامپ تکرار می‌شد. اما اختلافات پشت درهای بسته کاخ سفید نماند.
آیا ایران می‌تواند توانایی تولید سوخت هسته‌ای را حفظ کند یا نه، شکاف‌های عمیقی را میان مشاوران دولت پدیدار کرد که در روزهای اخیر به سطح عمومی نیز کشیده شد.
اما در بحبوحه تحولات دیپلماتیک رم نکته‌ای بارزتر از همیشه خودنمایی کرد؛ فاصله‌ای معنادار میان آنچه محافل تندرو آمریکایی می‌گویند و آنچه پشت میز دنبال می‌شود. همین تفاوت است که باعث شده دیپلمات‌ها روند گفت‌وگوها را رو به جلو توصیف کنند.
حالا پرسش کلیدی اینجاست آمریکا چرا تا این نقطه جلو آمده است؟ یا از طرح مطالبات حداکثری و غیر سازنده عقب نشسته است؟
به اعتقاد علیرضا کوهکن، استاد دانشگاه و صاحبنظر مسائل سیاست خارجی که با «ایران» گفت‌وگویی کوتاه داشت، پذیرش یک واقعیت تاریخی از سوی آمریکا به نام ایران به عنوان قدرتی تثبیت شده و عامل توازن در منطقه در کنار اراده تهران برای رفع نگرانی های اعلامی آمریکا، اکنون پایه‌های روندی را شکل داده است که می‌تواند تا مرز حل چالش هسته‌ای پیش برود؛ روندی که اگر با دقت و دوراندیشی مدیریت شود، گره از پرونده‌ای سنگین خواهد گشود.
در این میان یک واقعیت دیگر هم خود را به رخ می‌کشد؛ وضعیت معادله کنونی در خاورمیانه. به همین دلیل در صورت حل بحران هسته‌ای ایران و برخی تحولات مکمل در عرصه منطقه‌ای اگر راهبردها دچار چرخش ناگهانی نشوند، نقشه نفوذها، نقش‌ها و مرزهای ژئوپلیتیک به وضعیت باثباتی خواهد رسید.
کوهکن در پی این تحلیل می‌افزاید: «آمریکا به دلایل مختلفی به دنبال کاهش تنش با ایران است؛ نخست تمرکز راهبردی بر مقابله با چین، دوم کاهش اصطکاک در خاورمیانه برای آزادسازی ظرفیت‌های نظامی و امنیتی و سوم نمایش دیپلماسی فعال برای نشان دادن نتیجه بخشی رویکرد سیاست خارجی‌اش در 100 روز نخست.»
توافق محدود در راه است؟
«ایران و آمریکا پس از ماه‌ها کش و قوس به نقطه‌ای رسیده‌اند که دستیابی به یک توافق محدود نه تنها ممکن بلکه محتمل به نظر می‌رسد. هرچند هنوز بدبینی‌هایی در فضا جریان دارد اما سیگنال‌هایی از هر دو طرف، امید به توافق را تقویت کرده است؛ توافقی که اگرچه جامع نخواهد بود اما می‌تواند آغازی برای راهی طولانی‌تر باشد که برخی آن را در آمریکا مقدمه‌ای برای رسیدن به توافقی پایدار و فراگیر می‌دانند.»
رحمن قهرمانپور کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگویی کوتاه با «ایران» ضمن طرح سطور پیش گفته، در پیش‌بینی امیدوارانه خود از روند مذاکرات، به نکات کلیدی اشاره می‌کند که می‌تواند چرایی شکل‌گیری این فضای نسبتاً سازنده را روشن‌تر کند.
او می‌گوید: «فضای عدم قطعیتی که در حال حاضر بر مذاکرات سایه انداخته، در حالی است که دونالد ترامپ برخلاف آنچه در رسانه‌ها و مواضع تند خود به نمایش می‌گذارد، به توافقی متوسط با ایران نیز رضایت دارد.»
به گفته قهرمانپور، این توافق متوسط می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را در یک سطح قابل کنترل محدود سازد. اما چرا ترامپ ممکن است به چنین توافقی رضایت دهد؟ پاسخ از نظر این تحلیلگر روشن است: «زیرا توافق برای ترامپ ماحصل سیاسی دارد.»
او در توضیح بیشتر می‌افزاید: «دموکرات‌ها به ویژه پس از شکست‌های پی در پی در وضعیت دشواری به سر می‌برند و ترامپ پس از عبور از مسیر پرمخاطره‌ای که او را دوباره به کاخ سفید رساند، اکنون در یک موقعیت طلایی یا به تعبیری دیگر ماه عسل سیاسی قرار دارد؛ زیرا نه مقاومت جدی‌ای از سوی بوروکراسی آمریکا در برابرش وجود دارد نه دموکرات‌ها فعلاً یارای مقابله با او را دارند. همین وضعیت باعث شده است تا ترامپ سعی کند یک توافق متوسط با ایران را به عنوان دستاوردی بزرگ در کارنامه خود بفروشد.»
قهرمانپور در ادامه تحلیلش به نکته‌ای دیگر نیز تأکید می‌کند: «چهارچوب برخورد ترامپ با ایران همچنان بر اساس دیپلماسی اجبار است بنابراین حتی اگر در ظاهر مذاکرات پیش برود و توافقی شکل گیرد، فشار و تهدید نیز همچنان بخشی از استراتژی واشنگتن باقی خواهد ماند.»
منبع: فرارو
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417027/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست جهاد اسلامی فلسطین از سوریه برای آزادی 2 فرمانده بازداشت‌شده

سلطان عمان و پوتین دیدار کردند

معاون ترامپ پیشنهاد برد-برد به هند داد

رکورد ارزش معاملات بورس دومین بار متوالی در 1404 شکست

البرز موتور محرکه اقتصاد ایران می‌شود

ضرورت بکارگیری سرمایه‌های خاموش مردمی در اقتصاد کشور/ اعتماد بخش خصوصی را به امنیت سرمایه‌گذاری جلب کنیم

حفظ و تدوام اشتغال بیش از 19 هزار نفر با ورود دستگاه قضایی در البرز

صدور مجوز برای سرمایه گذاری در استان قزوین تسریع می شود

ایروان در صورت گرایش به غرب مزایای اتحادیه اقتصادی اوراسیا را از دست می‌دهد

ورود به حل ناترازی انرژی کشور با استفاده از منابع دولتی

برندهای لوکس جهان واقعا در چین ساخته می‌شدند نه غرب؟

شکست ندا شهسواری مقابل پینگ‌پنگ‌باز 13ساله چینی

شاهکار جدید بنز رونمایی شد

بقائی: روسیه نقش مثبت و سازنده‌ای در موضوع هسته‌ای ایران دارد

شعار «مرگ بر اسرائیل و آمریکا» در صحن شورای شهر تهران: دوستان آمریکا فراموش نشود، یک دو سه...!

بررسی گزارش ادعایی نیویورک تایمز از جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا

تعطیلی فرهنگ و اخلاق در فدراسیون فوتبال؛ پول بده هر کاری خواستی بکن!

جزئیات گفت‌ و گوی عراقچی با همتای قطری درباره مذاکرات هسته‌ای

استراتژی جدید پکن؛ آمریکا دیگر اولویت اول صادرات چین نیست

پوتین قانون معاهده جامع راهبردی با ایران را امضا کرد

تنها راه‌ نجات مستاجران از هزینه صعودی اجاره‌بها

کنکور 1405 تیر برگزار می‌شود

رزمایش رژیم اسرائیل و شبیه‌سازی حمله موشکی ایران

جزئیاتی از طرح احتمالی ترامپ برای اوکراین

هانی کرده با ضرب گلوله پلیس دستگیر شد

چرا اسرائیل نمی‌خواهد مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد؟

لحظه حمله هوایی به منزل یک خانواده فلسطینی در محله التفاح غزه

استقبال خشمگینانه از بن‌گویر در آمریکا

رسانه صهیونیستی: تخریب تونل‌های حماس شبیه خالی کردن آب دریا با قاشق است

افزایش ظرفیت فروش مشاغل خانگی در دستور کار دولت

عارف: آماده آغاز عصری تازه از مشارکت‌های بزرگ و هوشمندانه با جهان هستیم

روح‌الامینی: آقای عارف! گزارش‌های کمی آمار یک شمشیر دو لبه است، به هر جهت که دل‌تان خواست می‌تواند ببرد

برنامه افزایش تولید بنزین به 129 میلیون لیتر در روز

دومین نشست شورای معاونین بنیاد شهرستان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های استان تهران برگزار شد

روستای حسنلو، آیینه‌ای تمام‌نما از جلوه‌های تاریخی گردشگری

اقتصاد قدرتمند با استعدادهای اقلیمی و دانش بنیان در کشور شکل بدهیم

محور برنامه‌های استان کرمان «سرمایه‌گذاری» است

اهمیت پرورش فرزندان در محیط خانواده

کرمانشاه میزبان رئیس‌جمهور در اردیبهشت

خطرناک‌ترین قمار اقتصادی با سرمایه ملی

ناکارآمدی بانک مرکزی در به‌روزرسانی آمارهای اقتصادی/ بانک مرکزیِ بی‌آمار، چگونه می‌خواهد بانک‌ها را اصلاح کند؟

تولید 6.5 میلیون بشکه نفت/ تحقق رشد 8 درصدی با فعال‌سازی ظرفیت‌های انرژی

عارف: امنیت انرژی یک ضرورت جهانی است

نقش کلیدی اداره ثبت شرکت‌ها در روان‌سازی ثبت تعاونی‌ها

ایران آماده آغاز عصری تازه از مشارکت‌های بزرگ و هوشمندانه با جهان

گردهمایی بین‌المللی اقتصادی "روسیه - جهان اسلام" در شهر کازان برگزار می‌شود

سفر قریب‌الوقوع رئیس‌جمهور به کرمانشاه، تمرکز بر پروژه‌های عمرانی و جذب سرمایه‌گذار

بازدید جنجالی قانونگذاران ژاپنی از معبد یاسوکونی

عرضه این خودرو به تعویق افتاد/ مشتریان منتظر نباشند

افشاگری پاول دورف: تلگرام فرانسه را ترک می‌کند اما حریم خصوصی را نقض نمی‌کند