ویلیام برنز: موهایم در مذاکره با ایران سفید شد!
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش بازار، ویلیام برنز، رئیس پیشین سازمان سیا و «چاک هگل» وزیر دفاع پیشین آمریکا با حضور در یک جلسه پرسش و پاسخ به میزبانی «پروژه امنیت و تهدیدها» در دانشگاه شیکاگو که تصاویر ویدیویی آن در کانال یوتوب این دانشگاه قرار گرفته، به سوالاتی درباره پرونده هستهای ایران و رویکرد دولت آمریکا نسبت به این موضوع پاسخ دادند.
برنز که در سال 2013 در دولت «باراک اوباما» نقش فعالی در مذاکراتی داشت که حدود 2 سال بعد منجر به توافقی با ایران در زمینه برنامه هستهای آن شد در پاسخ به این سوال که مزایا و خطرات توافق سال 2015 چه بود و چرا آمریکا در آن زمان قادر به رسیدن به توافقی با ایران بود اما در دولت «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا موفق به این کار نشد، گفت: نه توافق موقتی که در سال 2013 داشتیم و نه توافق جامعی که در سال 2015 حاصل شد، کامل نبودند. با توجه به تجربهای که از خاورمیانه در طی 40 سال گذشته کسب کردهام، کامل و بینقص بودن وضعیت نادری است.
او بیان کرد: کاری که این توافق انجام داد، در واقع محدود کردن قابل توجه توانمندی ایران برای فراتر رفتن از یک برنامه محدود غیرنظامی به برنامهای تسلیحاتی بود. این توافق باعث اعمال مقررات واقعا سختگیرانه نظارتی و راستیآزمایی شد که به ما و جامعه بینالمللی کمک میکرد بدانیم که آیا ایران به دنبال تقلب یا نظامیسازی برنامه هستهای خود هستند.
رئیس پیشین سازمان سیا با مطرح کردن ادعای «تروریسم» علیه ایران، مدعی شد که تهدیدها ناشی از ایران پابرجا بوده و ایران کشور خطرناکی برای آمریکاست.
برنز با گفتن اینکه این تهدیدها در زمان خروج دولت اول ترامپ از توافق هستهای در سال 2018 نیز وجود داشت، این اقدام را «اشتباه» دانست.
دولت ترامپ در سال 2018 با ادعای ناقص بودن توافق هستهای از آن خارج شد و سیاست «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران را دنبال کرد. واشنگتن با این رویکرد ضمن بازگردانی تحریمهایی که ذیل توافق هستهای لغو شده بود، تحریمهای تازهای نیز علیه ایران اعمال کرد.
دولت اول ترامپ گفته بود به دنبال توافق «قویتری» با ایران است اما موفق نشد روند دیپلماتیکی را با مقامهای ایرانی در این راستا آغاز کند.
«دولت جو بایدن» از مارس 2021 تلاش کرد در چارچوب مذاکرات وین توافق هستهای را احیا کند اما در نهایت، این مذاکرات نیز با وجود پیشرفتهایی که حاصل شده بود، به گفته مقامهای ایرانی به دلیل مطرح شدن مسائل غیرمرتبط با این توافق درباره ایران، به بنبست رسید.
اکنون، دولت ترامپ و تهران مذاکرات غیرمستقیمی را با میانجیگری عمان برای رسیدگی به پرونده هستهای ایران آغاز کردهاند که به گفته طرفین پیشرفت خوبی داشته و برگزاری دور سوم آن برای شنبه 6 اردیبهشت در مسقط برنامهریزی شده است.
مذاکرات عمان خوب است اما «بسیار سخت» خواهد بود
برنز با گفتن اینکه تلاش دولت فعلی ترامپ برای مذاکره با ایران در زمینه پرونده هستهای آن، «خوب» است، گفت: این مذاکرات بسیار سخت خواهد بود و بیشتر موهای سفید من هم مربوط به دوران همان مذاکرات با ایرانیهاست؛ کار آسانی نیست، مسائل اساسی وجود دارد که در طی مذاکرات باید به آن رسیدگی شود. با توجه به این که مقامهای ایرانی تاکید کردهاند با وجود این که تولید و بهکارگیری تسلیحاتی اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، برخورداری از برنامه صلحآمیز هستهای حق مسلم ایران است.
برنز درباره گزارشهای رسانهای مبنی بر تلاش دولت ترامپ برای برچیدن برنامه هستهای ایران از طریق این مذاکرات، برنز بیان کرد: من فکر نمیکنم حکومت ایران با غنیسازی صفر مطلق در داخل کشور موافقت کند. در توافق جامع هستهای(2015) این میزان به پنج درصد محدود شد که برای برنامه صلحآمیز و نه برنامه نظامی مورد نیاز است. اما این یکی از بزرگترین چالشها خواهد بود. دنبال کردن «مدل لیبی» عملا باعث میشود مطمئن باشید که قادر به دستیابی به یک توافق از طریق مذاکره نخواهید بود.
او با ادعای این که ایران در نتیجه تحولات اخیر منطقه از جمله سقوط دولت «بشار اسد» در سوریه و درگیریها میان حزبالله لبنان و حماس با رژیم صهیونیستی ضعیفتر شده است، گفت که در این مذاکرات «فرصتی» وجود دارد اما مستلزم «دیپلماسی سرسخت، صبوری و پایداری» است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1417940/