ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران در میز مذاکرات هسته‌ای از مواضع خود عقب‌نشینی نمی‌کند ایالات متحده آمریکا

ایران در میز مذاکرات هسته‌ای از مواضع خود عقب‌نشینی نمی‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آذر مهدوان : در روزهای اخیر، گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان نمایندگان ایرانی و آمریکایی در شهرهای مسقط و رم، توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. این مذاکرات که به منظور کاهش تنش‌ها و رفع تحریم‌ها در زمینه هسته‌ای برگزار می‌شود، بیانگر قدرت و اراده ایران است؛ ایران با قاطعیت تأکید کرده که تمایلی به انجام مذاکرات مستقیم ندارد و بر لزوم رعایت چارچوب برنامه هسته‌ای خود تأکید می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به اعتقاد کارشناسان بین‌المللی، این رویکرد گواهی بر موضع قوی و مستحکم ایران در برابر ایالات متحده است. با توجه به شرایط کنونی و تحولات اخیر، به نظر می‌رسد که این مذاکرات در حال ایجاد فضایی مثبت در روابط بین‌المللی هستند. همچنین از نظر برخی تحلیلگران انتخاب استیو ویتکاف به عنوان نماینده ویژه ترامپ در این مذاکرات، نشان از تمایل آمریکا به تعامل با ایران دارد، هرچند اظهارات متناقض و تحریم‌های جدید علیه ایران، فضای مذاکرات را پیچیده‌تر کرده است.
خبرنگار مهر با هدف بررسی مذاکرات ایران و آمریکا گفتگویی با پروفسور حسین باغچی، استاد روابط بین الملل در دانشگاه اودتو آنکارا انجام داده که مشروح آن در ادامه می‌آید:
استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، نه تنها با ایران بلکه با روسیه نیز در حال مذاکره است. به عنوان مثال او اخیراً با پوتین ملاقاتی داشته است. چرا ترامپ این فرد را برای این مذاکرات مهم انتخاب کرد؟
دلیل اصلی انتخاب استیو ویتکاف به عنوان نماینده ویژه خود در خاورمیانه دونالد ترامپ، این است که او یهودی الاصل است و خاورمیانه را به خوبی می‌شناسد. البته جز افراد مورد اعتماد ترامپ نیز است. همانطور که تاکنون به نظر می‌رسد او در حال مذاکره با روسیه، ایران و پیگیر سایر مسائل خاورمیانه است. این انتخاب ترامپ است و معتقد است او فرد مناسبی برای چنین مذاکراتی است.
برخی اظهارات و رفتارهای آمریکا با روند مذاکرات مغایرت دارد. به عنوان مثال، آمریکا تصمیم گرفت برخی از افراد مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تحریم کند. در عین حال اظهاراتی مبنی بر توقف کامل فعالیت ایران در زمینه غنی سازی اورانیوم مطرح شد، در حالی که قبل از مذاکرات چنین اظهاراتی وجود نداشت و فقط معتقد بودند غنی سازی اورانیوم باید به 3.67 کاهش یابد. همچنین اظهاراتی مبنی بر اعزام ناو هواپیمابر آمریکایی به خلیج فارس وجود دارد. دلیل این تناقض چیست؟ آیا این تاکتیک مذاکره آمریکاست؟
اتفاق مهمی که در خصوص روابط ایران و آمریکا رخ داد امضای توافق هسته‌ای در سال 2015 و خروج یکجانبه آمریکا از این توافق در سال 2018 بود. حال اظهارات اخیر آمریکا در قبال ایران که بیشتر رنگ و بوی تهدید دارد، چیز عجیب و متناقضی نیست. این یک مدل، سبک بحث یا تاکتیک مذاکره آمریکا یا بهتر است بگوییم ترامپ است.
البته موضوع اعزام ناو هواپیمابر آمریکایی به خلیج فارس بسیار مهم است. با وجود همه این مباحث انجام مذاکره در عمان سپس در رم و تصمیم بر برگزاری دور سوم این مذاکرات در مسقط تصمیمی مهم و مثبت برای ایران است. به عبارت دیگر، کاهش غنی سازی اورانیوم به 3.67 نیز از رویکردهای ایالات متحده است؛ رویکردی که بر سر میز مذاکره مطرح می‌شود. ماهیت مذاکرات هم همین است؛ به عبارت دیگر، شرایطی که شما بر سر میز می‌نشینید و شرایطی که در آن توافقنامه را امضا می‌کنید، ممکن است با شرایطی که شما از میز خارج می‌شوید بسیار متفاوت باشد، اما به طور کلی می‌توان گفت که این تاکتیک مذاکره‌ای دونالد ترامپ است.
آینده این مذاکرات چگونه خواهد بود و چالش‌های اصلی در این مذاکرات چیست؟
مذاکرات شبیه بازی با زمان برای مدیریت تنش است. ایران از سیاست خود در میز مذاکره عقب نشینی نخواهد کرد، آمریکا هم همینطور. اما جهان حداقل در حال حاضر به انجام این مذاکرات با دید مثبت نگاه می‌کند. مذاکره تا زمانی که درگیری وجود نداشته باشد همیشه خوب است.
اخیراً در رسانه‌های مختلف تحلیل‌هایی مبنی بر حمله آمریکا به ایران منتشر شده است. من یکی از کسانی هستم که فکر می‌کنم این کار آسانی نیست. فکر نمی‌کنم آمریکا به این راحتی بتواند به ایران حمله کند. این مذاکرات روندی شبیه مذاکرات 1+5 است و کشورهای اروپایی نیز پیگیر این مذاکرات هستند.
بنابراین چالش اصلی در این خصوص، این است که هیچیک از طرفین از مواضع خود عقب نشینی نمی‌کنند. به عبارت دیگر، عدم توقف برنامه غنی‌سازی اورانیوم، مانعی برای آمریکا تلقی می‌شود. از نظر آمریکا، ایران با عقب نشینی نکردن از مواضعش کار را برای واشنگتن سخت کرده است.
اما از دیدگاه ایران، سخنان تهدید آمیز آمریکا علیه تهران، تاکتیکی و غیر قابل قبول است. اما همین روند مذاکرات در سه هفته اخیر فضایی مثبتی در باز جهانی ایجاد کرده است که اتفاقی خوبی است.
ترکیه یکی از مخالفان اصلی تحریم‌ها علیه ایران است. موفقیت این مذاکرات چه تأثیری بر ترکیه، به ویژه بر روابط تهران و آنکارا خواهد داشت؟
هرچند مهم این است که ترکیه از جمله کشورهای مخالف تحریم ایران است، اما از سوی دیگر، روابط آنکارا و تهران صرفاً مبتنی مذاکرات هسته‌ای نیست. در روابط دو کشور زمینه‌های مختلف زیادی وجود دارد.
تا آنجا که من می‌بینم، انتظار ترکیه این است که این نوع مذاکرات تا جایی که ممکن است ادامه یابد. ترکیه مخالف هر گونه حمله از سوی آمریکا و اسرائیل به ایران است.
ترکیه خواهان اعمال تحریم علیه ایران نیست. تحریم‌های آمریکا علیه ایران به خصوص تحریم‌های کاتسا غیرقابل چشم پوشی است. نتیجه بخش بودن این مذاکرات تأثیر مثبتی بر روابط تهران و آنکارا خواهد داشت.
کد خبر 6443514

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1418331/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ثبت جهانی باغ گلشن طبس در گرو بازسازی با هزینه چند میلیاردی

سیر تا پیاز هزینه سفر به ژاپن برای دیدن اکسپو

پانزدهمین دور گفتگوی حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران و ژاپن

قراردادهای خرید گاز روسیه ممنوع اعلام شد

ملی‌پوش ایرانی و پلاس لیگا: پای یک جام در میان است

اروپا در گفت‌وگوهای تهران _ واشنگتن کجا ایستاده است؟

دستورالعمل‌های جدید حریم خصوصی در اروپا: انقلاب در دسترسی به داده‌های بلاکچین!

اروپا در گفت‌و‌گو‌های تهران و واشنگتن کجا ایستاده است؟

رویترز: اختلافات عمیق، امید به صلح در اوکراین را کم‌رنگ کرد

اقدامات واشنگتن نقض آشکار قوانین سازمان تجارت جهانی است

زور ترامپ به چین نرسید

ترامپ از کاهش چشمگیر تعرفه‌ها بر چین خبر داد

اژه‌ای: ایران و چین می‌توانند سطح مناسبات خود را گسترش دهند

سفر به چین از هوشمندی دستگاه دیپلماسی ما است

یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان: جای ایران خالی است

جزئیات سفر وزیر امور خارجه ایران به چین از زبان خبرنگار خبرگزاری صداوسیما

لیگ والیبال قهرمانان زنان آسیا؛ 8 تیم صعودکننده مشخص شدند

عقب نشینی ترامپ مقابل چین!

ترامپ: اجازه نخواهیم داد حماس به حاکمیت خود بر نوار غزه ادامه دهد

سفر علی‌اف به پکن؛ تعمیق شراکت راهبردی چین و آذربایجان

کشورهای جهان با بیشترین تعداد ثبت اختراعات هوش مصنوعی

مبدا تمام خودروهای وارداتی به ایران اعلام شد

چین و روسیه شرکای راهبردی جمهوری اسلامی ایران هستند

رئیس دستگاه قضا: ایران و چین می‌توانند سطح مناسبات خود را گسترش دهند

شی می‌گوید تعرفه‌ها و جنگ‌های تجاری به همه کشور‌ها آسیب می‌زند

خبر فوری عراقچی درباره مذاکرات ایران و عراق

وزارت خارجه چین: از جنگ تجاری آمریکا ترسی نداریم

ایران و چین بر توسعه روابط سیاسی، اجرایی و قضایی تأکید کردند

کاپیتان تیم والیبال سایپا: جنگیدیم اما در گروه سختی بودیم

شکست ناهید کیانی مقابل مبینا نعمت‌زاده این بار در چین

دوئل مبینا - ناهید در چین جنجالی شد!

دومین شکست ناهید کیانی مقابل مبینا نعمت‌زاده این بار در چین

چین: آمریکا باید بر اساس احترام متقابل با ما گفت‌وگو کند

دستاوردهای حقوقی و قضایی سفر رئیس دستگاه قضا به چین

در رویداد اکسپو، توجه ویژه‌ای به آفریقا داشته‌ایم

حضور 2500 تاجر در رویداد ایران اکسپو 2025

فروپاشی؛ اپوزیسیون طالبان به کدام سو می‌رود؟

افغانستان در کانون توافق ضدتروریسم مسکو و اسلام‌آباد

عراقچی: گفت‌وگوها با آمریکا در مسیر درست پیش می‌رود| محتاطانه خوش‌بین هستیم

وزیر امورخارجه ایران مسیر گفتگو با آمریکا را درست قلمداد کرد

قطر: به دنبال برقراری آتش‌بس در غزه هستیم

قیمت دلار توافقی

اولین حمله موشکی یمن به شمال فلسطین اشغالی

نقش روسیه در مذاکرات ایران و آمریکا؛ گمانه‌زنی‌ها و واقعیت‌ها

ارزیابی عراقچی از گفت‌وگوها با آمریکا/ محتاطانه خوش‌بین هستیم

ترکیب تیم فنی آمریکا برای مذاکرات غیرمستقیم با ایران مشخص شد

تحولات جدید در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

جمهوری آذربایجان و ایران پاره‌های یک پیکرند

تعجیل دولت در ارسال لایحه مربوط به معاهده بین ایران و روسیه به مجلس

درخواست چین از کره‌ برای توقف صادرات عناصر کمیاب به آمریکا