ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شوک ترامپ به اقتصاد جهان؛ کاهش رشد و سایه رکود بر سر بازارها اخبار ایران

شوک ترامپ به اقتصاد جهان؛ کاهش رشد و سایه رکود بر سر بازارها
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - چشم‌انداز اقتصاد ایالات متحده و اقتصاد جهانی به‌دلیل تعرفه‌های دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا و عدم اطمینانی که ایجاد کرده است، بدتر شده و سبب کاهش 5 دهم درصدی رشد اقتصاد جهانی شده است.

ایرانیان جهان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
8 درصد رشد خواهد کرد که کمتر از پیش‌بینی 3.3 درصدی در ژانویه سال جاری میلادی است و اگر شرایط این گونه پیش رود، رشد جهانی در سال آینده 3 درصد خواهد بود، که این رقم نیز نسبت به آخرین پیش بینی صندوق کمتر شده است. اقتصاددانان صندوق بین‌المللی پول: اقتصاد جهانی امسال تنها 2.8 درصد رشد خواهد کرد که کمتر از پیش‌بینی 3.3 درصدی در ژانویه سال جاری میلادی است و اگر شرایط این گونه پیش رود، رشد جهانی در سال آینده 3 درصد خواهد بود، که این رقم نیز نسبت به آخرین پیش بینی صندوق کمتر شده است
کاهش رشد اقتصادی جهانی
اقتصاددانان این صندوق، رشد اقتصادی ایالات متحده در سال جاری را 1.8 درصد برآورد کردند که به شدت کمتر از پیش بینی قبلی 2.7 درصد و یک درصد کامل کمتر از رشد سال 2024 است. این کارشناسان اعلام کردند انتظار رکود اقتصادی ایالات متحده را ندارند، اما احتمال رکود اقتصادی در این کشور در سال جاری از 25 به 37 درصد افزایش یافته است.
این پیش‌بینی‌ها تا حد زیادی با انتظارات بسیاری از اقتصاددانان و کاردانان اقتصادی در بخش خصوصی تطابق دارد، اگرچه برخی نگران هستند که رکود به طور فزاینده‌ای محتمل باشد. کارشناسان اقتصادی شرکت خدمات مالی و بانکداری چندملیتی آمریکایی «جی پی مورگان» نیز می‌گویند اکنون احتمال رکود اقتصادی آمریکا 60 درصد شده است. فدرال رزرو همچنین پیش بینی کرده است که رشد اقتصادی در سال جاری به 1.7 درصد کاهش خواهد یافت.

ایرانیان جهان

«آپیراولیویه گورینشاس» Pierre-Olivier Gourinchas، اقتصاددان ارشد صندوق بین‌المللی پول می‌گوید: در حال ورود به عصر جدیدی هستیم و سیستم اقتصادی جهانی که در هشتاد سال گذشته کارکرد داشته، در حال تنظیم مجدد است.
صندوق بین‌المللی پول: تعرفه‌ها به خودی خود نشان دهنده یک «شوک منفی بزرگ» برای رشد خواهد بود و همچنین غیرقابل پیش بینی بودن این اقدامات نیز تاثیر منفی بر فعالیت‌های اقتصادی و چشم انداز رشد اقتصاد جهانی خواهد داشت وی افزود: به دنبال یک سری شوک‌های بی‌سابقه در سال‌های قبل، رشد جهانی تا سال 2024 ثابت و در عین حال ضعیف بود و پیش‌بینی می‌شد که در به‌روزرسانی چشم‌انداز اقتصاد جهانی (WEO) تا ژانویه 2025 به همین منوال باقی بماند، اما چشم‌انداز تغییر کرده است زیرا دولت‌ها در سراسر جهان اولویت‌های سیاست‌گذاری را تغییر داده‌اند. از زمان انتشار مجموعه تعرفه‌های جدید ایالات متحده در ژانویه 202 و تعرفه‌های جدید ایالات متحده در ژانویه 2025، چشم‌انداز اقتصاد جهانی کاهش یافته است.
این اقتصاددان تاکید کرده است: اقدامات متقابل در جنگ تعرفه ای که ترامپ راه انداخته سبب شده تا نرخ‌های تعرفه مؤثر به سطوحی برسند که در یک قرن گذشته بی سابقه بوده است و به همین دلیل انتظار می‌رود تنش‌های تجاری بازهم تشدید شود. آن گونه که سطوح بسیار بالای عدم قطعیت سیاست‌های مالی- پولی از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون تأثیر قابل‌توجهی بر فعالیت‌های اقتصادی جهانی گذاشته است.

ایرانیان جهان

طبق گزارش صندوق بین المللی پول؛ تعرفه‌ها به خودی خود نشان دهنده یک «شوک منفی بزرگ» برای رشد خواهد بود و همچنین غیرقابل پیش بینی بودن این اقدامات نیز تاثیر منفی بر فعالیت های اقتصادی و چشم انداز رشد اقتصاد جهانی خواهد داشت و در عین حال، فرضیات اقتصادی در این زمینه را دشوارتر از حد معمول می‌کند.
بازارهای نوظهور ضربه خوردند، آمریکا و منطقه یورو شاهد کاهش رشد
متخصصان اقتصادی این صندوق می‌گویند: انتظار می‌رود رشد اقتصادی در سراسر جهان کند شود؛ بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه شاهد کاهش رشد به 3.7 درصد در سال 2025 و 3.9 درصد در سال 2026 خواهند بود و کشورهایی مانند چین که به نسبت بیشتر هدف سیاست ها و اقدامات تجاری آمریکا قرار گرفته اند، از این روند تاثیرپذیری بیشتر منفی خواهد داشت.

ایرانیان جهان

در این گزارش، در سال جاری میلادی، رشد 1.4 درصدی برای اقتصادهای پیشرفته و رشد 1.8 درصدی برای ایالات متحده پیش بینی شده است، که این رقم 0.9 درصد کمتر از پیش بینی قبلی برای آمریکا بوده است.
البته در حالی که صندوق بین‌المللی پول کاهش شدید رشد اقتصادی جهان در سال‌های 2025 و 2026 را پیش‌بینی کرده اما تاکید دارد که در شرایط کنونی رکودی را پیش‌بینی نمی‌کند. با این حال، می گوید احتمال رکود جهانی در یک سیر پرسرعت از 17 درصد به 30 درصد افزایش یافته است و حتی 40 درصد احتمال رکود در ایالات متحده وجود دارد.
«کریستالینا جورجیوا» Kristalina Georgieva رئیس صندوق بین‌المللی پول، دلیل این کاهش سرعت را «راه‌اندازی مجدد سیستم تجارت جهانی» توسط ایالات متحده می‌داند. او گفت که این موضوع به کاهش رتبه در برآوردهای رشد منجر می شود، زیرا نوسانات در بازارهای مالی "بالا" است و حتی قادر به نشان دادن عدم اطمینان سیاست تجاری به معنای واقعی کلمه در نمودارها نیستند.
در بخش دیگر جهان، منطقه یورو نیز شاهد کاهش 0.2 درصدی تا 0.8 درصدی رشد خواهد بود.
تاثیر بر تورم جهانی
صندوق بین‌المللی پول در مورد تأثیر کندی رشد بر تورم تاکید کرد: انتظار می‌رود تورم کل جهان با سرعتی کندتر از آنچه در ژانویه پیش‌بینی می‌شد کاهش یابد و در سال 2025 به 4.3 درصد و در سال 2026 به 3.6 درصد کاهش یابد. برای مقابله با کم شدن سرعت رشد، کارشناسان صندوق بین المللی پول توصیه کردند که کشورها باید "به طور سازنده برای ترویج یک محیط تجاری باثبات و قابل پیش‌بینی، تسهیل بازسازی بدهی و رسیدگی به چالش های مشترک" کار کنند.
آنها همچنین پیشنهاد کردند که باید بر روی پرداختن به «سیاست داخلی و فقدان تعادل ساختاری» تمرکز شود تا ثبات اقتصادی داخلی هر کشور تضمین شود.
نویسندگان گزارش جدید صندوق اذعان کردند که اثرات موجی تصمیمات ترامپ فراتر از واشنگتن و جهانی است. اکنون ریسک‌ها و نگرانی‌های ثبات مالی جهانی به طور قابل توجهی افزایش یافته است که ناشی از شرایط مالی سخت تر جهانی و افزایش نبود اطمینان اقتصادی ناشی از جنگ تعرفه‌هاست.
حرکت کم جان رشد در برخی کشورهای آفریقایی هم قطع شد
در حالی که روند رشد اقتصادی برخی کشورهای آفریقایی در مواجهه با شوک‌های متعدد، انعطاف‌پذیری نشان می‌دهد، اما تغییر ناگهانی در چشم‌انداز جهانی، شتاب رشد در این کشورها را قطع کرده است.
کارشناسان این صندوق با بازبینی دیدگاههای خود در مورد آینده رشد اقتصادی قاره سیاه تاکید کردند: نرخ رشد این قاره با کاهش 0.3 درصدی به 3.9 درصد برای سال 2025 بازنگری شده است.
جمع بندی
دولت آمریکا تاکنون اعلامیه‌های زیادی در مورد تعرفه‌ها داشته که براساس آن مالیات بر کالاهایی که از کشورهای دیگر به ایالات متحده وارد می شود شامل تعرفه‌های 10 تا 145 درصدی شده است. در یک جنگ تجاری فزاینده، ایالات متحده تعرفه‌هایی تا سقف 145 درصد بر کالاهای چینی وضع کرده است، در حالی که چین نیز با وضع تعرفه‌های 125 درصدی بر محصولات آمریکایی، به تصمیمات واشنگتن، واکنش نشان داده است.

ایرانیان جهان

ایالات متحده همچنین نرخ مالیات 10 درصدی را روی کالاهای اکثریت قریب به اتفاق کشورهای مختلف در نظر گرفته است، در حالی که نرخ‌های بسیار بالاتر را برای ده‌ها کشور به مدت 90 روز متوقف کرده است.
ترامپ گفته است تعرفه‌ها مصرف‌کنندگان آمریکایی را تشویق به خرید بیشتر کالاهای ساخت آمریکا می‌کند؛ میزان مالیات افزایش‌یافته را افزایش می‌دهد و منجر به میزان گسترده سرمایه‌گذاری در این کشور می‌شود. با این حال، صندوق بین المللی پول نتیجه این تعرفه‌گذاری را تأثیر منفی بالقوه بر تجارت جهانی می‌داند زیرا زنجیره های تأمین مدرن بسیار به هم مرتبط هستند.
البته برخی از کشورهای در حال توسعه در این زمینه بسیار بهتر عمل کرده‌اند، به طوری که پیش بینی می‌شود هند یکی از بالاترین نرخ های رشد تولید ناخالص داخلی سالانه را با 6.2 درصد در سال 2025 داشته باشد. اما از آن طرف پیش بینی رشد چین به دلیل تأثیر تعرفه‌های ایالات متحده به شدت کاهش یافته است. در واقع برآورد این صندوق بین المللی برای چین کاهش 1.3 درصد رشد و برخورداری از رشد 4 درصدی اقتصادی در سال جاری است.
آنچه این برآوردها بر آن تأکید می‌کند، این است که به نظر می‌رسد دوران جهانی‌سازی سریع، که توسط تجارت و یکپارچگی بازارهای مالی رونق گرفته بود، رو به پایان است. گسترش چنین سیستمی که از دهه 1950 شروع و در دهه 1980 شتاب گرفت، به گسترش گسترده اقتصاد جهانی منجر شد، اما برندگان و بازندگانی را هم از ملت‌ها و دولت‌های مختلف به جای گذاشت.

ایرانیان جهان

به هر صورت اکنون ترامپ این سیستم را به هم زده است و با افزایش پرشتاب و گسترده تعرفه‌ها قصد دارد از همه ظرفیت اقتصاد جهانی برای کشورش استفاده کند، آن هم بی توجه به اینکه اقتصاد دیگر کشورها و اقتصاد جهانی چه ضربه‌ای خواهد خورد.
ترامپ در این جنگ تمام عیار تعرفه‌ای به تنهایی علیه همه جهان ایستاده و اهداف مختلفی را مد نظر دارد؛ از جمله افزایش پول برای کاهش مالیات، تقویت ابزار چانه زنی برای باز کردن بازارهای خارجی به روی کالاهای آمریکایی و تشویق تولیدکنندگان جهانی به انتقال کارخانه جات و زیرساخت‌های مهم تولید به ایالات متحده.
رئیس جمهور آمریکا در میان این اهداف به طور متناوب در حال حرکت است و البته که برخی اوقات که واکنش بازارها به تصمیماتش بسیار شدید می‌شود، کمی عقب نشینی می‌کند، اما در مجموع نوسانات شدید، تجارت، سرمایه گذاری، همچنین اعتماد تجاری و مصرف کننده را در سراسر جهان بسیار بی ثبات کرده است.
اما نکته بسیار مهم این است که شدت تاثیرپذیری منفی کشورهای در حال توسعه فقیر بسیار بیشتر از سایر کشورهای جهان خواهد بود و بنابراین باید در این زمینه شرایط اقتصادی خود را بیش از گذشته مدیریت و تدبیر کنند.
در مجموع طبق برآورد جدید کارشناسان اقتصادی صندوق بین‌المللی پول (IMF) ؛ تعرفه‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اقتصاد جهانی را به‌طور قابل‌توجهی به سمت نزول سوق داده و پیش‌بینی رشد اقتصاد جهانی برای سال 2025 را به 2.8 درصد کاهش داده است.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1420088/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشنهاد عراقچی به اروپا؛ آماده‌ام گام اول را بردارم | سه کشور نخواستند و راه سخت را انتخاب کردند

بار دیگر دیپلماسی را به اروپا پیشنهاد می‌دهم

10 بازیکن با بیشترین دقایق بازی در پنج لیگ معتبر اروپا در فصل 25-2024؛ 5 نفر بالاتر از ژول کونده

مقایسه مدعیان جایزه گلدن بوی 2025؛ با حضور کوبارسی، دوئه و لوئیس اسکلی

آینده مبهم رژیم صهیونیستی؛ از عدم اطمینان سیاسی تا چالش‌های امنیتی

رکورد استثنایی انریکه: پی‌اس‌جی دیگر نباز شده!

بازگشت یک ایرانی به کشور پس از تحمل 18 سال حبس در چین

واهمه صهیونیست‌ها از رزمایش مشترک چین و مصر + فیلم

استقبال روسیه از پیشنهاد عراقچی

چین با موفقیت ماموریت شنژو 20 را به پایان رساند

تکواندو جام ریاست فدراسیون جهانی| پایان کار تکواندوکاران ایران با 13 مدال طلا، نقره و برنز

وضعیت بغرنج یک ایرانی بعد از آزادی از زندان چین؛ هر دو کلیه از بین رفت!

جام ریاست فدراسیون جهانی؛ پایان کار تکواندوکاران ایران با 13 مدال رنگارنگ

گسترش همکاری ایران و چین در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی و فن آوری

استرداد یک ایرانی به کشور پس از تحمل 18 سال حبس در چین

انتقال یک ایرانی به کشور پس از 18 سال حبس در چین

ایران⁩ و چین ⁩مدافع چندجانبه گرایی در سطح بین‌المللی هستند

فیلم لحظه قتل هولناک جوان ایرانی توسط افغانی‌ها | بعد از فرار به افغانستان دوباره برگشته بود!

اتفاق عجیب؛ صبر ترامپ درباره روسیه و اوکراین رو به اتمام

کنایه تند عراقچی؛ آماده بودم ولی 3کشور نخواستند | این وضعیت برای هر 2طرف باخت-باخت است | سرزنش کردن بیهوده است؛ توپ در زمین اروپایی هاست

پاسخ قاطع مقام ارشد ایرانی به اظهارات روبیو

ابرسربازان هوش مصنوعی چین آمریکا را ترساند

محمد جولانی برای ترامپ نامه فرستاد

بازگشت نفت به مدار صعود/ نوسان بازار در سایه تنش‌ها و مذاکرات ایران و آمریکا

زلنسکی: کریمه قابل مذاکره نیست!

پیشنهاد اسراییل به مردم غزه: پول می‌دهیم فلسطینی نباشید!

الحوثی: عملیات حیفا دشمن را به شدت غافلگیر کرد

الحوثی: اسرائیل مناطق غزه را امن اعلام می‌کند و سپس بمباران می کند!

تیراندازی در فرودگاه بین‌المللی پیرسون تورنتو

طلافروشان اجازه فروش طلای قسطی دارند؟

قیمت سکه و طلا در بازار امروز

امضا 4 قرارداد با شرکت‌های روسی برای توسعه هفت میدان نفتی | رقم قرارداد چقدر است؟

2 دهه سرگردانی جوانان در بازار کار/ روایت آماری از سرنوشت شغلی دهه هشتادی‌ها

عراقچی: بار دیگر این پیشنهاد مهم را به اروپا می‌دهم

قائم مقام شهردار:رویدادهای مشترک شیراز و شهرهای خواهرخوانده در چین گسترش یابد

نامه مشترک ایران، روسیه و چین به گروسی

رفع تحریم‌ها اولویت ایران در دور سوم مذاکرات قرار گیرد/ آمریکا با اعمال تحریم می‌خواهد از ایران امتیاز بگیرد

آمریکا با تحریم می‌خواهد ما را به عقب نشینی از مواضعمان ترغیب کند/ در دور سوم مذاکرات باید به چند سوال مهم پاسخ داده شود تا دچار تجربیات برجام نشویم

جلیلی علیه مذاکرات ایران و آمریکا فعال شد

حمله با چاقو در فرانسه یک کشته و سه زخمی برجا گذاشت

روسیه: نیروی حافظ صلح در اوکراین یعنی آغاز جنگ جهانی سوم

زلنسکی: با الحاق «شبه‌جزیره کریمه» به روسیه موافقت نمی‌کنیم

جزئیات سفر وزیر نفت به مسکو از زبان خبرنگار صداوسیما

ترامپ در معرض خطر

فوق‌ستاره ژاپن: تیم ملی نه، امسال روی من حساب نکنید

مورد باورنکردنی خیرونا: از لیگ قهرمانان تا سقوط!

بار دیگر دیپلماسی را به اروپا پیشنهاد می‌دهم / آماده‌ام تا گام اول را با سفر به پاریس، برلین و لندن بردارم

همکاری‌های گسترده شیراز و چین در افق بریکس و شانگهای

نوبرانه‌های شرکت «چری» در نمایشگاه خودرو شانگهای 2025؛ نگین درخشان صنعت خودروسازی چین

نام‌گذاری سال 2026 به نام «سال فرهنگی ایران و چین»