همشرقی، همغربی؛ دیپلماسی با چاشنی استقلال
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - کارشناس اوراسیا، با اشاره به تحرکات دیپلماتیک اخیر ایران، روسیه و چین گفت: «ایران نمیخواهد همه تخممرغهایش را در سبد شرق یا غرب بگذارد؛ ایران به پختگی رسیده که بتواند با حفظ استقلال، از هر دو بلوک امتیاز بگیرد.»
مهدی خورسند در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به چین و روسیه اظهار کرد: ایران، روسیه و چین بازیگران پیشرو در دوران گذار نظم بینالمللی هستند.
این بازیگران، در اقدامات هماهنگ و ناهماهنگ، گامهایی برداشتهاند که موجب اخلال در فعالیتهای سلطهطلبانه آمریکا شده است. در این راستا، آمریکا برای پیادهسازی دیدگاههای هژمونیک خود، از حربه ایجاد تنش فرسایشی ژئوپلیتیکی در عمق استراتژیک این سه کشور بهره برده است. وی افزود: آمریکا تلاش کرده است روسیه را توسط ناتو در حوزه اوراسیا درگیر کند، ایران را با رژیم صهیونیستی وارد تنش فرسایشی نماید و چین را نیز با موضوع تایوان مواجه سازد.
این کارشناس مسائل اوراسیا تأکید کرد: این سه کشور از تلهای که آمریکا برای آنها پهن کرده، آگاه هستند و درصدد ایجاد مسیرهایی برای رهایی از این چالشها برآمدهاند. از جمله اقداماتی که این کشورها در این راستا انجام دادهاند، قدرتنماییهای جداگانه و از سوی دیگر نهادسازیهای مشترک مانند سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که از بیش از یک دهه پیش در نظام بینالملل فعال شدهاند و موجب شده این سه کشور به یک نظام معنایی مشترک دست پیدا کنند؛ همکاریهایی که مکمل نگاه آنها به نظام بینالملل است.
خورسند ادامه داد: این همگرایی میان سه کشور به معنای انطباق کامل منافع آنها نیست؛ بلکه تعارضاتی نیز میان ایران با چین و روسیه وجود دارد. با این حال، به دلیل وجود دشمن مشترک، همکاریها و همسوییهای این سه کشور میتواند راهگشا باشد.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل تنشهایی که با آمریکا دارد، با استفاده از ابزار دیپلماتیک وارد مسیر مذاکرات شده و تلاش دارد با نگاهی برابر و متوازن، شروط خود را تعیین و با حفظ منافع، پای میز مذاکره حاضر شود. ایران میکوشد از اشتباهات رخداده در یک دهه گذشته در مسئله برجام، عبرت بگیرد.
این کارشناس مسائل اوراسیا ادامه داد: تجربهای که از برجام حاصل شده، ما را به این جمعبندی رسانده که باید همسایگان و کشورهای منطقه را متحد و نسبت به دغدغهها و امتیازاتی که جمهوری اسلامی به دست میآورد، آگاه کنیم.
خورسند تصریح کرد: سفر عراقچی به روسیه، سفری کاملاً منطقی و در ادامه این فرایند، سفر او به چین نیز برنامهریزی شد، چرا که با توجه به اهمیت ژئوپلیتیکی ایران در منطقه و جایگاه ویژه جمهوری اسلامی ایران در نظام بینالملل، نمیتوان همه تخممرغها را تنها در سبد شرق یا غرب قرار داد.
وی اظهار کرد: ترجمان صحیح شعار اساسی سیاست خارجی ایران «نه شرقی، نه غربی؛ جمهوری اسلامی» به نظر میرسد این باشد: «هم شرقی، هم غربی؛ با حفظ استقلال جمهوری اسلامی ایران». اکنون جمهوری اسلامی ایران به پختگی دیپلماتیک رسیده که سند آن، امضای همکاری 25 ساله با چین و همچنین سند 20 ساله با روسیه در ماههای گذشته است.
خورسند تأکید کرد: ایران با مشارکتهای راهبردی خود با این بازیگران بینالمللی، بستری برای مقابله با کارشکنیها و بهانهجوییهای آمریکا فراهم کرده است. هرچقدر شرکای متنوع و قدرتمند بیشتری داشته باشیم، فضای همکاریهای جمهوری اسلامی نیز پایداری بیشتری خواهد داشت و این امر میتواند در مذاکرات با آمریکا، امتیازاتی برای ما به همراه داشته باشد. اگر در نظام بینالملل تنها باشیم و شریک استراتژیک نداشته باشیم، به همان اندازه نیز منافع کمتری نصیبمان خواهد شد.
کد خبر 859868
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1420760/