ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران‌اکسپو؛ سکوی تزریق سرمایه‌گذاری خارجی به اقتصاد ایران اخبار ایران

ایران‌اکسپو؛ سکوی تزریق سرمایه‌گذاری خارجی به اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، سرمایه‌گذاری خارجی در ادبیات اقتصادی، به‌عنوان یکی از موتور‌های کلیدی رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها شناخته می‌شود. بر اساس گزارش سال 2023 آنکتاد، مجموع جریان جهانی سرمایه‌گذاری خارجی با افتی 2 درصدی نسبت به سال قبل به 1.3 تریلیون دلار کاهش یافت. در این میان، سهم کشور‌های درحال توسعه نیز با کاهشی 7 درصدی به 867 میلیارد دلار محدود شده است.
این روند نزولی به‌روشنی از چالش‌های روزافزون در جذب سرمایه‌های خارجی، به‌ویژه در اقتصاد‌های نوظهور و درحال توسعه حکایت دارد. در چنین شرایطی، اقتصاد‌ها – به‌ویژه اقتصاد‌های منطقه غرب آسیا – از طریق ابتکار ایجاد بستر‌های مناسب برای تجمع فعالان اقتصادی، به دنبال ارتقای فرصت‌های تعامل و سرمایه‌گذاری هستند. بستری که امکان ارتباط مؤثر بین تولیدکنندگان، تجار، رقبا و مصرف‌کنندگان محصولات و خدمات اقتصادی را فراهم می‌کند. نمونه‌ای موفق از این رویکرد، برگزاری اکسپو 2020 دبی است که با مشارکت بیش از 192 کشور و جذب 25 میلیون بازدیدکننده، زمینه جلب بیش از 33.2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی معادل 154.9 میلیارد درهم تا سال 2042 را فراهم ساخت. این تجربه نشان می‌دهد که طراحی هدفمند پلتفرم‌های تعامل بین‌المللی، می‌تواند نقش مهمی در ارتقای جریان سرمایه‌گذاری ایفا کند. ایران نیز با الهام از تجربه جهانی در این حوزه، با برگزاری «نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی محصولاتی ایران – ایران‌اکسپو»، از این الگو بهره‌برداری کرده و با ایجاد فضای تعامل مستقیم میان تولیدکنندگان داخلی، سرمایه‌گذاران خارجی و شرکای تجاری منطقه‌ای، زمینه ارتقای صادرات، جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و بهبود تصویر اقتصادی کشور را فراهم آورده است. این ابتکار چگونه می‌تواند پلی برای بهبود وضعیت صادرات کالا‌ها و خدمات ایرانی به حساب آید؟
میزان سرمایه‌گذاری خارجی در ایران طی سالیان اخیر قبل از پرداخت به سوال، ضروری است شمای کلی وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را به تصویر کشید. بررسی روند سرمایه‌گذاری خارجی در ایران طی سال‌های اخیر نشان می‌دهد که علیرغم نوسانات قابل توجه، ظرفیت بازگشت به مسیر رشد همچنان وجود دارد. پس از افزایش 34.7 درصدی حجم سرمایه‌گذاری در سال 1398، اقتصاد کشور تحت‌تأثیر فشار‌های بیرونی با افت 52.9 درصدی در سال 1399 مواجه شد؛ اما داده‌های سال‌های 1400 و 1401 حاکی از کاهش شدت افت و در نهایت بازگشت به رشد مثبت 31 درصدی است. این روند نشان می‌دهد که باوجود چالش‌های محیطی، زیرساخت‌های اقتصادی کشور برای جذب سرمایه همچنان فعال بوده و با بهبود فضای کسب‌وکار، ارتقای روابط اقتصادی خارجی و ارائه مشوق‌های هدفمند، می‌توان مسیر افزایش سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را با شتاب بیشتری دنبال کرد.
فرصت‌های جذاب سرمایه‌گذاری برای تجار خارجی به روایت آنکتاد علی‌رغم افت کلی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در جهان طی سال 2023، برخی حوزه‌های اقتصادی در کشور‌های در حال توسعه همچنان جذابیت بالایی برای تجار و سرمایه‌گذاران خارجی داشته‌اند. بر اساس گزارشی از آنکتاد، تمرکز اصلی سرمایه‌گذاری‌ها طی سال‌های اخیر بر بخش‌هایی با رشد پایدار بوده است.
انرژی‌های تجدیدپذیر در صدر این فهرست قرار دارد؛ به طوری که در سال 2022، مجموع سرمایه‌گذاری جهانی در پروژه‌های انرژی پاک به بیش از 544 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که نیاز واقعی کشور‌های در حال توسعه برای تحقق اهداف اقلیمی، 1.7 تریلیون دلار در سال برآورد شده است. روند صعودی سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی پاک، ذخیره‌سازی انرژی و انتقال هوشمند برق، فرصت‌های گسترده‌ای را در کشور‌های آفریقایی و آسیای جنوبی ایجاد کرده است. علاوه بر این، بخش‌های صنعتی و تولیدی نظیر خودرو‌های برقی، تجهیزات پزشکی و الکترونیک نیز با استقبال سرمایه‌گذاران مواجه شده و کشور‌هایی با نیروی کار رقابتی و دسترسی بازار منطقه‌ای، نظیر هند و ویتنام، موفق به جذب سهم قابل‌توجهی از جریان سرمایه شده‌اند. توسعه زیرساخت‌های شهری، حمل‌ونقل، مخابرات و اینترنت در جنوب و جنوب شرق آسیا نیز فرصت‌های متعددی را برای سرمایه‌گذاری خارجی فراهم آورده است. در بخش گردشگری، پس از عبور از بحران کرونا، سرمایه‌گذاری در پروژه‌های هتلداری، مراکز خرید و اکوتوریسم در کشورهایی، چون امارات، مصر و اندونزی رشد چشمگیری داشته است. کشاورزی و صنایع غذایی نیز به واسطه افزایش اهمیت امنیت غذایی جهانی، با ورود پروژه‌های بزرگ سرمایه‌گذاری در آفریقا و سایر مناطق روبه‌رو شده است. فارغ از موارد مذکور، صنایع دانش‌بنیان و فناوری با رشد سالانه بیش از 15 درصد، به یکی از محور‌های اصلی جذب سرمایه تبدیل شده‌اند.
نقش و اهمیت اکسپو در جذب سرمایه‌گذاران خارجی در دنیای امروز که رقابت برای جذب سرمایه‌های خارجی تنگاتنگ‌تر از همیشه شده، اقتصاد‌ها با ایجاد بستر‌های تعاملی هدفمند، راه خود را به سوی رشد اقتصادی و جذب سرمایه تجار و فعالان اقتصادی خارجی هموار می‌کنند. در این میان، ایران اکسپو به عنوان مهم‌ترین رویداد صادراتی کشور، می‌تواند جایگاهی ویژه در استراتژی جذب سرمایه‌گذاری خارجی و رشد اقتصادی ایران ایفا کند. ایران اکسپو بستری برای نمایش ظرفیت‌های موجود بخش صنعت و فن‌آوری در فضایی حرفه‌ای و بین‌المللی است. موقعیتی که می‌تواند ارتباط مستقیم بین تولیدکنندگان داخلی و سرمایه‌گذاران خارجی را تسهیل کند. حضور بیش از 2000 تاجر و فعال اقتصادی خارجی در این رویداد، فرصت طلایی برای بخش خصوصی ایران است تا با معرفی توانمندی‌های خود، مذاکرات تجاری موثر و قرارداد‌های عملیاتی منعقد کند.
ایران اکسپو؛ پلی راهبردی برای جهش صادرات کالا‌ها و خدمات ایرانی
ایران اکسپو به عنوان یک ابتکار راهبردی، چندین نقش کلیدی در بهبود وضعیت صادرات کالا‌ها و خدمات ایرانی ایفا می‌کند. نخست، این رویداد بستری منحصر‌به‌فرد برای معرفی مستقیم توانمندی‌های تولیدی و خدماتی ایران به بازار‌های جهانی ایجاد می‌کند؛ موضوعی که در فضای رقابتی تجارت بین‌الملل اهمیت بالایی دارد. حضور فعالان اقتصادی خارجی در ایران اکسپو، این فرصت را فراهم می‌کند که تولیدکنندگان داخلی، بدون واسطه، محصولات خود را به تصمیم‌گیران تجاری خارجی عرضه کنند و مستقیماً وارد مذاکره شوند. دوم، ایران اکسپو با شبکه‌سازی بین بنگاه‌های داخلی و خارجی، امکان تشکیل مشارکت‌های راهبردی، اعطای نمایندگی، قرارداد‌های صادراتی و توسعه بازار‌های منطقه‌ای را مهیا می‌کند. این تعاملات نه تنها فروش محصولات را در کوتاه‌مدت افزایش می‌دهد، بلکه به انتقال دانش بازار، استاندارد‌های جهانی و ارتقای کیفیت محصولات ایرانی در بلندمدت نیز کمک می‌کند. سوم، اکسپو تصویری تازه و به‌روز از فضای اقتصادی ایران برای فعالان خارجی ترسیم می‌کند. در شرایطی که فضای رسانه‌ای بین‌المللی، تصویر شفافی از ظرفیت‌های اقتصادی ایران ارائه نمی‌دهد، حضور در اکسپوها، یک تجربه واقعی و ملموس از فرصت‌های موجود را در اختیار سرمایه‌گذاران خارجی قرار می‌دهد. این امر به طور مستقیم به بهبود تصویر اقتصادی ایران و افزایش اعتماد تجار و سرمایه‌گذاران خارجی منجر می‌شود.
ایران اکسپو به‌عنوان یک پلتفرم اقتصادی هدفمند، با تسهیل ارتباط مستقیم میان تولیدکنندگان داخلی و سرمایه‌گذاران خارجی، نقش مؤثری در بهبود تراز تجاری، افزایش صادرات غیرنفتی و جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ایفا می‌کند. این رویداد از طریق گسترش بازار‌های هدف، ارتقای استاندارد‌های تولید و بهبود تصویر ریسک اقتصادی کشور، می‌تواند به تقویت رشد اقتصادی و ارتقای جایگاه ایران در زنجیره ارزش جهانی ختم شود.
معین قرابی تهرانی - پژوهشگر اقتصادی
منبع: خبرگزاری تسنیم

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1423239/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افلاکی: هدف از رقابت‌های چین شناخت بیشتر بازیکنان برای مسابقات جهانی بود/ تکواندوی ایران گلخانه‌ای نیست

ایمیدرو آماده ایجاد فضای مشترک همکاری‌های معدنی با آفریقا

انتقاد شدید دیتمار هامان از خط میانی بایرن مونیخ؛ با کیمیش و گورتسکا خبری از لیگ قهرمانان اروپا نیست!

با آغاز مذاکرات آمریکا برای خرید نفت ایران چراغ سبز نشان داد

داد زاها در آمریکا در آمد: هر کاری می‌کنم ایراد می‌گیرید؛ هر بار تیم می‌بازد، مقصر من هستم!

دعوت رسمی عراق از الجولانی برای نشست سران عرب در بغداد

پشتوانه سیاسی فرمانده اقتصادی

آزمون سخت فدرال رزرو

کاوازاکی ژاپن حریف النصر عربستان در نیمه‌نهایی شد

صعود نماینده ژاپن به نیمه‌نهایی لیگ نخبگان؛جمع 4 تیم پایانی تکمیل شد

آغاز خانه‌تکانی پرسپولیس/ ایران و ژاپن با توپ آجری رنگ

کاهش واردات آهن اسفنجی اتحادیه اروپا

پایان سلطه زغال‌ سنگ در چین

تهدیدات شدیدالحن نتانیاهو: رآکتورهای هسته‌ای و تاسیسات غنی‌سازی ایران را نابود می‌کنیم

حمله دوباره آمریکا به یمن

حملات آمریکا به یمن

عصبانیت اصلاح‌طلبان رادیکال از اقدامات رئیس‌جمهور/ چرا پزشکیان به واتیکان نرفت که با ترامپ دیدار کند؟

تکرار زیاده خواهی‌های نتانیاهو درباره مذاکرات ایران و آمریکا

در آینده دلار تک نرخی می شود

نگاهی به شاخص‌های کلان اقتصادی چین در سه ماهه اول سال 2025

بسنت: آمریکا و چین در حال مذاکره تجاری هستند

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

2 عامل مهم در بورس؛ پیش بینی از وضعیت بازار سرمایه برای فردا

دعوت رسمی عراق از جولانی برای شرکت در نشست بغداد

آبروداری کاوازاکی برای شرق آسیا؛ پایان ماجراجویی السد به نفع ایران

کاوازاکی ژاپن حریف الاهلی عربستان در نیمه‌نهایی شد

کاوازاکی ژاپن 3-2 السد قطر؛ آبروداری سامورایی‌ها برای شرق آسیا

آرسنال حریف بارسلونا در فینال چمپیونزلیگ زنان اروپا

با این روغن‌ها پیر نمی‌شوید

به پیوند‌های بیش از هزار ساله خود با قاره عظیم آفریقا می‌بالیم

افق بلندمدت ایران-آفریقا؛ جهش به 10 میلیارد دلار مبادله

عراقچی با گروسی گفتگو کرد/آمادگی آژانس برای هرگونه مساعدت برای پیشبرد مذاکرات ایران و امریکا

دبل بازار ارز در افزایش قیمت؛ درهم امارات گران شد، لیر ترکیه رنج/ نخستین چراغ سبز آمریکا؛ مالزی به دنبال توافق

رایزنی «عراقچی» و «گروسی» در مورد آخرین تحولات مرتبط با رایزنی‌های ایران و آمریکا

فولاد خوزستان؛ طلایه‌دار صادرات ایران زیر ضرب تحریم مستقیم آمریکا

بهترین فیلم های سیاسی قرن 21

خواست طرف ایرانی از تیم آمریکایی در مذاکره | آمریکا سیگنال‌های مثبت می‌فرستد

گفتگوی تلفنی گروسی و عراقچی؛ همکاری‌های ایران و آژانس در کانون توجه

رایزنی عراقچی و گروسی درباره مذاکرات ایران و آمریکا

گفتگوی وزیرخارجه مصر با عراقچی درباره انفجار بندرعباس و مذاکرات مسقط

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان ازبازار ارز

طولانی‌ترین تونل پیش‌ساخته جهان در اروپا احداث می‌شود: از دانمارک به آلمان در 7 دقیقه

تعطیلی تون‌کوین بریج اعلام شد!

رایزنی وزرای خارجه چین و پاکستان با محوریت حادثه «پهلگام»

همکاری‌های پتروشیمی ایران و آفریقا گسترش می‌یابد

نوری: کشاورزی دروازه‌ شکوفایی همکاری ایران و آفریقا است

زندانیان ایران و افغانستان در مرز میلک مبادله شدند

والتز: ترامپ مصمم بود که با زلنسکی رو در رو صحبت کند