اقدامات ترامپ در 100 روز اول و برهم خوردن نظم جهانی
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - تسنیم / رویترز در گزارشی به بیان اقدامات دونالد ترامپ در 100 روز اول ریاست جمهوری وی پرداخت.
رویترز در گزارشی به بیان اقدامات و فرامین اجرایی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در 100 روز اول ریاست جمهوری وی در کاخ سفید پرداخت.
براساس این گزارش، ترامپ در این مدت اقدامات کم سابقه و بی سابقهای انجام داده است. او تعرفه گسترده کم سابقهای را بر تمام محصولات وارداتی به آمریکا از هر کشوری در دنیا، اعمال کرد.
دونالد ترامپ در دوم آوریل 2025 در اقدامی بی سابقه و به شدت جنجالی از اعمال تعرفههای گمرکی بر کالاهای وارداتی از 185 کشور و منطقه خبر داد.
تعرفه ثابت 10 درصدی از پنجم آوریل اجرایی شد و تعرفههای جداگانه نیز از نهم همان ماه به اجرا درآمد.
همزمان، ترامپ تعرفه واردات محصولات چینی را به 125 درصد افزایش داد. با احتساب تعرفه اضافی 20 درصدی که پیشتر بهدلیل آنچه ترامپ «سهلانگاری دولتهای چین، کانادا و مکزیک در مقابله با قاچاق فنتانیل» خوانده بود، اعمال شده بود، مجموع تعرفهها بر کالاهای چینی اکنون به 145 درصد رسیده است. در واکنش، پکن نیز تعرفهای 125 درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی وضع کرد. اما چند روز پیش دستور تعلیق 90 روزه اِعمال این تعرفهها را به جز برای چین صادر کرد.
کارشناسان هشدار دادهاند که تشدید جنگ تجاری میان چین و آمریکا پیامدهای سنگینی برای اقتصاد جهانی به همراه خواهد داشت.
وی همچنین در راستای سیاست اول آمریکا، کمک های خارجی آمریکا به برخی کشورها و نهادها را لغو کرد تا ارزیابی های لازم درباره هماهنگی این کمک ها با اولویت های خارجی دولت صورت گیرد.
رئیس جمهور آمریکا در این مدت، متحدان خود در ناتو را تحقیر کرد و روایت روسیه درباره حمله به اوکراین را پذیرفت. اما در نهایت دو روز پیش و در جریان مراسم خاکسپاری پاپ در رم ایتالیا، دیداری رو در رو و مستقیم با زلنسکی انجام داد و از حصول توافق برای ادامه مذاکرات صلح خبر داد.
علاوه بر این، ترامپ درباره الحاق گرینلند به خاک آمریکا، تبدیل کانادا به ایالت پنجاه و یکم آمریکا و بازپس گیری کانال پاناما سخن گفت.
وی در 100 روز اول خدمت خود در کاخ سفید، یک کمپین غیرقابل پیش بینی به راه انداخت و در آن بخش هایی از نظم جهانی را بر هم زد، نظمی که خود واشنگتن از خاکستر جنگ جهانی دوم ایجاد کرده بود.
به علاوه، دستور کار "اول آمریکای" ترامپ، باعث رویگردانی برخی دوستان و جسور شدن دشمنان شده در حالی که پرسش هایی درباره میزان آمادگی وی برای اجرای این دستور کار مطرح شده است.
رئیس جمهور ترامپ در این مدت فرمان های اجرایی متعددی را امضا کرد. یکی از مهم ترین این فرامین، مقابله با هجوم گسترده مهاجران و شناسایی، دستگیری و اخراج آنها از خاک آمریکا بود. وی از همان روز اول آغاز به کارش، دستور آغاز این عملیات را صادر کرد. وی با امضای فرمانهای اجرایی، امکان دستگیری مهاجران غیرمجرم را برای مأموران اداره مهاجرت فراهم کرده است، همچنین طبق دستور ترامپ از دیگر نهادهای فدرال خواسته شده است در این مسیر به اداره مهاجرت کمک کنند . توافق با ونزوئلا، گواتمالا، کوبا، هند، پرو و هندوراس، و انتقال مهاجران غیرقانونی با استفاده از هواپیماهای نظامی به این کشورها و نیز طرح انتقال مهاجران به خلیج گوانتانامو و اعلام وضعیت اضطراری در مرکز مکزیک با آمریکا، از جمله این اقدامات بوده است . همچنین انتقال مهاجران ونزوئلایی با استفاده از قانون دشمنان بیگانه به زندانی در السالوادور، یکی دیگر از اقدامات اخیر او بوده است.
در همین حال اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا درخواستهای متعددی را برای مداخله فوری در پروندههای اخراج مهاجران به دیوانعالی ارسال کرده و هشدار داده است که مهاجران با استفاده از قانون دشمنان بیگانه اخراج و بدون فرصت بررسی قضایی پروندهشان، به زندانهای فوقامنیتی السالوادور فرستاده میشوند.
در عین حال، همچنین دیوانعالی آمریکا بهطور موقت دولت ترامپ را از اخراج گروهی از مهاجران اهل ونزوئلا که متهم به عضویت در گروههای تبهکاری هستند، با استفاده از قانون دشمنان بیگانه که مربوط به زمان جنگ است، لغو کرد، اما دولت از قضات این دیوان خواسته است این حکم را لغو کنند.
قضات دیوانعالی پیشتر گفته بودند به دولت دستور داده شده است تا زمان صدور احکام جدید، هیچ یک از بازداشتشدگان را از خاک آمریکا اخراج نکند.
پیشتر نیز یک قاضی آمریکایی، دولت را از اخراج سریع صدها مهاجر به کشورهایی غیر از کشورهای مبدأ خودشان که هیچ ارتباطی با آنجا ندارند، منع کرد.
علاوه بر این، ترامپ کمپین گستردهای را برای فشار بر دانشگاه ها و دانشجویان خارجی به راه انداخته و ویزای صدها دانشجو را لغو کرده است.
دولت ترامپ دانشگاه های سراسر آمریکا را به دلیل حضور دانشجویانش در اعتراضات دانشجویی حامیان فلسطین در محوطه دانشگاه ها پس از یورش گسترده رژیم صهیونیستی به نوار غزه و کشتار مردم بیگناه این منطقه، توبیخ کرده و این کار را از دانشگاه کلمبیا آغاز کرد. دانشگاه های هاروارد، پرینستون، براون، پنسیلوانیا، کورنل و نورث وسترن از دیگر دانشگاه هایی هستند که بودجه آنها مسدود یا لغو شده است .
در تازه ترین اقدام دولت در مبارزه با یهودی ستیزی در دانشگاه های آمریکا، دولت روند اخراج برخی دانشجویان خارجی این دانشگاه ها را که در تجمعات و اعتراضات حامیان فلسطین دست داشتهاند، آغاز کرده و ویزای صدها دانشجوی دیگر را لغو کرده است. اخراج دو دانشجوی فلسطینی به نام های محسن مهدوی و محمود خلیل از دانشگاه کلمبیا تازه ترین اقدامات دولت است .
بنا بر بررسی آسوشیتدپرس، از اواخر ماه مارس تاکنون، بیش از 1100 دانشجو در 174 دانشگاه و کالج ویزا یا وضعیت قانونی خود را از دست دادهاند .
بسیاری از تحلیل گران، مقامات دولتی و دیپلمات های خارجی، معتقدند در حالی که برخی آسیب های وارد شده به آمریکا در پی اقدامات ترامپ ممکن است طولانی مدت باشد اما حتی اگر ترامپ دیدگاه خود را تعدیل کند، ممکن است شرایط اصلاح نشود. ترامپ همچنان به زمان بندی و تشدید تعرفه ها پایبند است.
تحلیلگران شانس کمی برای تغییر دیدگاه رئیس جمهور آمریکا قائل هستند و در عوض بسیاری از کشورها انتظار دارند آخرین تغییرات را در روابط خود با آمریکا ایجاد کنند تا در برابر سیاست های ترامپ در امان بمانند.
برای مثال برخی متحدان اروپایی، به دنبال تقویت صنایع دفاعی خود برای کاهش وابستگی خود به سلاح های ساخت آمریکا هستند.
برایان هاگس سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در بیانیهای اظهار کرد رئیس جمهور ترامپ در حال انجام اقداماتی برای پرداختن به موضوع جنگ روسیه و اوکراین و کشاندن دو طرف به پای میز مذاکره به منظور پایان دادن به جنگ است. همچنین مقابله با جریان ورود فنتانیل به خاک آمریکا و حمایت از کارگران آمریکایی با پاسخگو کردن دولت چین، انجام مذاکره با ایران از طریق تشدید تحریم ها و اجرای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، و تلاش برای آتش بس در غزه و پایان جنگ بین حماس و اسرائیل از دیگر اقدامات کم سابقه ترامپ است.
وی خاطرنشان کرد ترامپ به مقابله با یمنیها پرداخته و مرزهای جنوبی خود را که برای سالها باز بود، برای مقابله با هجوم مهاجران بسته است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1423320/