عراق چشم انتظار مذاکرات ایران ـ آمریکا/ هیچ جایگزینی برای روابط با ایران وجود ندارد
عراق
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا در خصوص بخش انرژی، عراق برای دو دهه اساسا به گاز طبیعی وارداتی ایران برای راه اندازی بیشتر نیروگاههای خود، به ویژه در استانهای مرکزی و جنوبی متکی بوده است.
این اتکا یک نگرانی مزمن برای دولت عراق است، به ویژه پس از لغو مجوز خرید گاز توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده و تشدید تحریمها علیه تهران.
طبق گزارش الاخبار، بنابراین، در صورت بهبود روابط واشنگتن و تهران، تحلیلگران انتظار دارند که جریان انتقال گاز ایران به عراق تثبیت شود که به بهبود تولید برق و کاهش قطعی برق، به ویژه در ماههای گرم تابستان که تقاضای انرژی به اوج میرسد، کمک میکند.
علاوه بر موضوع انرژی، هرگونه توافق بالقوه فرصتهای جدیدی را برای تجارت بین عراق و ایران فراهم میکند. در سالهای اخیر، تحریمهای آمریکا علیه تهران علیرغم تلاشهای مداوم برای دور زدن این تحریمها از طریق مبادلات ارز داخلی و مبادلات پایاپای بخشی از تجارت بین دو کشور را محدود کرده است.
«محمد الشمری» یکی از اعضای سابق کمیته اقتصادی پارلمان عراق به الاخبار گفت که کاهش محدودیتها یا لغو بخشی از تحریمها میتواند راه را برای احیای تجارت دوجانبه و افزایش جابهجایی کالا و خدمات هموار کند. این امر تأثیر مثبتی بر بازارهای عراق خواهد داشت که به بسیاری از کالاهای وارداتی از ایران، از مواد غذایی گرفته تا محصولات صنعتی متکی هستند.
وی افزود: عراق به روابط پایدار منطقهای به ویژه با ایران نیاز دارد، زیرا هر گونه تنشی فورا بر بازارهای داخلی و قیمت کالاهای اساسی تأثیر میگذارد.
از نظر مالی، موضوع حوالهها و معامله بانکهای عراقی با بانکهای ایرانی ارتباط تنگاتنگی با مذاکرات جاری دارد. عراق مدتی است که به دلیل فشارهای آمریکا بر سیستم بانکی خود برای جلوگیری از تراکنشهای مالی با نهادهای تحریم شده با چالشهای پیچیدهای روبهرو بوده است.
به طور گستردهتر، واشنگتن کنترلهای شدیدی بر چرخش دلار در عراق اعمال کرد که بر انعطافپذیری بازار مالی تأثیر گذاشت و منجر به افزایش نرخ تبدیل دلار در برابر دینار عراق شد.
«محمد العلی» کارشناس اقتصادی در این باره به الاخبار گفت که هرگونه پیشرفت بین تهران و واشنگتن میتواند به کاهش محدودیتها در نقل و انتقالات بانکی کمک کند و به بانکهای عراقی انعطاف بیشتری در معاملات منطقهای بدهد. این امر بر ثبات بازار، نرخ ارز و سهولت تجارت با ایران و سایر کشورها تأثیر مثبت خواهد داشت. وی اشاره کرد که آینده نرخ ارز در گرو این مذاکرات و تفاهمات حاصل از آن خواهد بود که حتی دولت فعلی را نیز از شکست مذاکرات بیمناک میکند.
با این حال، همین اقتصاددان نسبت به «خوش بینی بیش از حد» هشدار داد به این دلیل که ترامپ در برخی مسائل انعطاف ناپذیر به نظر میرسد و به تلاش برای جدایی عراق از ایران در چندین حوزه مانند انرژی و اقتصاد و برخی مسائل امنیتی ادامه میدهد.
«علی الشطری» کارشناس انرژی خاطرنشان میکند که هرگونه توافق بینالمللی با ایران میتواند جریان گاز را بدون مانع تضمین کند و فرصتی واقعی برای رسیدگی به بحران طولانی مدت برق در اختیار عراق قرار دهد.
وی افزود که چنین توافقی فرصتی برای بهبود اقتصاد، انرژی، نفت و سرمایه گذاری در بخشهای مختلف عراق فراهم میکند.
اگرچه دولت کنونی تلاش میکند تا جایگزینهای دیگری مانند قرارداد با قطر، ترکیه، ترکمنستان و غیره را پیدا کند اما به شدت به مذاکرات متکی است و متوجه شده است که چنین کشورهایی قادر به جبران روابط با ایران نیستند.
311311
کد خبر 2056322
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1423927/