ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پکن در جستجوی طعمه تازه/ یارگیری چین و روسیه در قلب آسیا آسیا و اقیانوسیه

پکن در جستجوی طعمه تازه/ یارگیری چین و روسیه در قلب آسیا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - آفتاب‌‌نیوز :
سرمایه‌گذاری چین در آسیای مرکزی به طور سنتی با ورود پول نقد به پروژه‌های بزرگ متمرکز بر استخراج منابع و زیرساخت‌های فیزیکی مانند خطوط لوله، جاده‌ها یا تلاش‌ها برای ایجاد ارتباط راه‌آهن مشخص می‌شود. با این حال، اخیراً چین تلاش می‌کند تا بیشتر بر انرژی سبز و سرمایه گذاری‌های مرتبط تمرکز کند.
اگرچه منطقه به طور کلی غنی از منابع انرژی سبز است، پکن بر تعامل با قزاقستان و به ویژه ازبکستان تمرکز کرده است.
چین در آسیای مرکزی به دنبال چیست؟ ساوت چاینا مورنینگ پست در این باره نوشته، علیرغم غنی بودن از منابع انرژی سنتی، قزاقستان و ازبکستان در فصل زمستان به دلیل گسترش ناکافی زیرساخت‌ها در سرزمین‌های وسیع خود با مشکلات حادی مواجه شده اند. این دو بازیگر اکنون در تلاش هستند تا با روی آوردن به منابع انرژی سبزتر، به ویژه انرژی خورشیدی و بادی، شرایطی را برای تغییر عمده در اقتصاد خود ایجاد کنند. همکاری رو به رشد بین چین و آسیای مرکزی در زمینه انرژی سبز در دستور کار پکن تعریف شده که هدف از آن سرمایه گذاری پایدارتر با توجه به مسائل زیست محیطی و ایجاد نسخه "سبزتر" از ابتکار کمربند و جاده است. چین در سال 2021 سیاست‌های خود را در این باره بازتعریف کرد، زمانی که بر سرمایه گذاری در پروژه‌های انرژی خورشیدی و بادی تاکید شد. به طور کلی، پکن می‌خواهد ترس از تامین مالی بدهی در میان کشور‌های آسیای مرکزی را کاهش دهد.
تغییر ترجیحات چین در آسیای مرکزی همچنین نشان دهنده سازگاری ابتکار عمل این کشور در مواجهه با تقاضا‌های محلی و عوامل سیاسی است. برای مثال، شرکت‌های چینی در قزاقستان به توسعه هشت پروژه انرژی بادی و خورشیدی از سال 2018 تا 2022 کمک کردند. در مقابل، در ازبکستان، چین از طریق مناقصه و مزایده سرمایه گذاری می‌کند. هر دو کشور آسیای مرکزی با چین در زمینه انرژی سبز، توافقنامه‌هایی امضا کرده‌اند. آستانه و تاشکند همچنین ممکن است تعامل رو به رشد با چین در زمینه انرژی سبز را راهی موثر برای بازنگری در برخی از جنبه‌های روابط خود با روسیه بدانند. از زمانی که حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022 آغاز شد، مسکو دو کشور آسیای مرکزی را تحت فشار قرار داد تا اتحادیه گازی ایجاد کنند که در قابش تنها واردات گاز روسیه افزایش یابد. ازبکستان و قزاقستان در عین حال به دنبال کاهش این وابستگی ناخوشایند هستند.
یارگیری در قلب آسیا در قاب تعامل رو به رشد انرژی سبز بین چین و آسیای مرکزی، همکاری بیشتر و حمایت پکن از توسعه سبز ازبکستان در سفر شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان به چین در ژانویه مورد بحث قرار گرفت. در آن بازه زمانی، دفتر ریاست جمهوری ازبکستان بر افزایش پنج برابری سرمایه گذاری چین در اقتصاد این کشور تاکید کرد. میرضیایف در یک مجمع سرمایه گذاری بین المللی گفت که کشور در حال کار بر روی 28 پروژه بخش انرژی با هدف ایجاد بیش از 20 گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر تا سال 2030 است. پیشرفت ملموس در توسعه مداوم نیروگاه‌های فتوولتائیک توسط گروه چین گژوبا در مناطق بخارا و کشکادریا ازبکستان، هر کدام با ظرفیت 500 مگاوات، مشهود است. برخی از این پروژه‌ها هم اکنون عملیات اجرایی خود را آغاز کرده اند. در نشان دادن تعهد پکن به سرمایه گذاری پایدار در ازبکستان، میرضیایف امکان تأسیس شعبه منطقه‌ای بانک صادرات و واردات چین در تاشکند را بررسی کرد. علاوه بر این، دولت منطقه‌ای سمرقند 100 اتوبوس برقی از سازنده چینی Yutong خریداری کرده است که هزینه آن حدود 62 میلیون دلار پیش بینی شده است.
برای ازبکستان، این قرارداد‌ها نه تنها در مورد سرمایه گذاری در انرژی سبز بلکه به معنای کاهش وابستگی به فناوری‌های مبتنی بر سوخت فسیلی است. میرضیایف در طول سفر خود به چین، از دفتر مرکزی شرکت سازنده خودرو BYD در شنژن بازدید کرد. او همچنین در یک مراسم آنلاین به مناسبت ساخت تاسیسات جدید در منطقه جیزاخ ازبکستان که انتظار می‌رود سالانه حدود 50 هزار خودروی هیبریدی و الکتریکی تولید کند، شرکت کرد. همکاری بین BYD و UzAuto، یک شرکت خودروسازی دولتی ازبکستان، از زمان توافق اولیه سرمایه گذاری با وزارت سرمایه گذاری، صنعت و تجارت ازبکستان در اکتبر 2023، پیشرفت کرده است. انتظار می‌رود این خودرو‌ها به بازار‌های آسیای مرکزی و روسیه صادر شوند. مورد دوم به دلیل افزایش تقاضا پس از تهاجم به اوکراین و تحریم‌های بعدی غرب بسیار جذاب است.
آسیای مرکزی در بحبوحه تغییرات ژئوپلیتیکی اهمیت استراتژیک برای چین پیدا کرده است. اختلال در مسیر‌های تجاری دریایی، چین را بر آن داشته تا به دنبال کریدور‌های تجاری جایگزین باشد. گسترش سرمایه گذاری در انرژی سبز ابزار قدرتمندی در تقویت نقش چین در منطقه محصور در خشکی است. فشار چین برای تعامل با انرژی سبز همچنین با تقویت حضور این کشور در آسیای مرکزی همخوانی دارد، حرکتی که از طریق گسترش تجارت دوجانبه با این منطقه مشهود است. در جریان سفر میرضیایف به چین، دو کشور روابط دوجانبه خود را به یک شراکت راهبردی جامع "در همه حال" ارتقا دادند و هدف آن افزایش تجارت سالانه به 20 میلیارد دلار آمریکا بود. با این حال، کشور‌های آسیای مرکزی به دلیل ماهیت اقتصادشان بعید است قادر به دور شدن کامل از سوخت‌های فسیلی باشند. به عنوان مثال، ازبکستان هنوز هم برای بیش از 90 درصد از تولید برق خود به شدت به سوخت‌های فسیلی متکی است.
علاوه بر این، در حالی که سرمایه‌گذاری چینی امیدوارکننده است، کشور‌های آسیای مرکزی با پروژه‌های قبلی چالش‌هایی را تجربه کرده‌اند که نشان‌دهنده نیاز به مشارکت‌های متنوع و تخصص غربی در انتقال انرژی‌های تجدیدپذیر است. با توجه به آن، ازبکستان و قزاقستان برای جلوگیری از وابستگی به سرمایه گذاری چینی، روی جذب سرمایه گذاری از کشور‌های حوزه خلیج فارس، اتحادیه اروپا و ایالات متحده کار می‌کنند.
منبع: اقتصادنیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1169566/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مصونیت رژیم صهیونیستی در بیانیه شرم‌آور شورای اروپا

خاموشی دائمی شهر آفریقایی به‌دنبال خشکسالی مداوم

تیراندازی ماموران مرزبانی ایرانی به اتباع افغانستان؟ | واکنش سفیر ایران و فرمانده مرزبانی سیستان و بلوچستان به تصاویر خبرساز

گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه آمریکا و قطر درباره ترور ادعایی السنوار

خداحافظی دیوید تیلور از کشتی پس از جهانی آلبانی؛ فرصت طلایی قاسمپور برای گرفتن انتقام یزدانی!

تظاهرات گسترده در برلین در اعتراض به سفر بایدن

ویدیو/ استراتژی دوگانه آمریکا؛ آتش‌بس یا جنگ

واکنش کامالا هریس به ادعای ترور رهبر حماس، یحیی السنوار

واکنش کامالا هریس به ترور ادعایی رهبر حماس، یحیی السنوار

ترامپ: دوست دارم ایران را موفق ببینم؛ فقط نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند

ترامپ برای ایران آرزوی موفقیت کرد/ فقط سلاح هسته‌ای نداشته باشید!

خداحافظی گربه سیاه حسن یزدانی از کشتی پس از جهانی آلبانی

اینترسپت: پنتاگون به دنبال به کارگیری فن‌آوری «جعل عمیق» است

دو اسطوره فوتبال؛ بررسی عناوین و دستاوردهای رونالدو و مسی

آرزوی موفقیت ترامپ، قاتل حاج قاسم برای ایران!

آروزی جالب دونالد ترامپ برای ایران | فقط به یک شرط که ...

خداحافظی دیوید تیلور از کشتی پس از جهانی آلبانی

معرفی نفرات برتر مسابقات قهرمانی شنای آب‌های آزاد بزرگسالان در کیش

کارآمدی کارت کیشوندی در دستور کار سازمان منطقه آزاد کیش

عقب‌ماندگی رشد اقتصادی دومین اقتصاد بزرگ جهان

50 ایستگاه بهگر در لرستان فعالیت می‌کنند

علائم جدیدی از سویه جدید کرونا چیست؟

زلنسکی: شاید تنها گزینه برای ما مسلح شدن به سلاح هسته‌ای باشد!

تغییر و تحول مهم اقتصادی در روسیه در میانه جنگ اوکراین

انتقاد یک نماینده مجلس از حذف معاونت حمل‌ونقل وزارت صمت

آقای بازیگر ایرانی با بافت مو‌های آفریقایی!

ترکیه، بزرگترین تولیدکننده برق با زغال‌سنگ در اروپا

ناوگان برقی تهران در گمرک شهید رجایی خاک می‌خورد!

«آبله میمونی» همچنان قربانی می‌گیرد؛ شمار فوتی‌ها از 1000 تن گذشت

مسیرهای مهاجرت غیرقانونی اتباع خارجی به ایران

مهاجران، تنها منبع رشد نیروی کار آمریکا

هراس آمریکا از وقوع جنگ گسترده در منطقه

وزارت دادگستری آمریکا علیه یک جاسوس هندی طرح اتهام کرد

پنتاگون: هیچ نقشی در عملیات ترور یحیی السنوار نداشتیم

قیمت جهانی طلا امروز 1403/07/27

حضور آمریکایی‌ها در شکنجه‌گاه مخوف صهیونیست‌ها

تظاهرات در یمن در حمایت از غزه و لبنان

فرآیند ثبت‌نام وام 30 میلیون تومانی بازنشستگان غیرحضوری است

استاندار: تمام شاخص‌های اقتصادی زنجان طی سه سال گذشته مثبت شد

خوشحالی فراریان مالیاتی از یک تکذیبیه

ارتباط موثر با سرمایه‌گذاران از اهداف اصلی تشکیل انجمن سرمایه‌گذاران در سرخس

تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی در ایران؛ واقعیت یا سراب؟

رشد خرده‌فروشی چین / نرخ بیکاری کاهش یافت

رشد بالاتر از انتظار تولید ناخالص داخلی چین

تخفیف هنگفت و عجیب نفتی ایران به چین؛ ماهی 90 میلیون دلار!

شیوع «آبله میمونی» در آفریقا

شیوع «آبله میمونی» در آفریقا / شمار قربانیان از 1000 تن گذشت

مسیرهای نامرئی مهاجرت غیرقانونی اتباع خارجی به ایران

کاهش ناگهانی قیمت نفت جهانی امروز 27 مهر

آمریکا و اروپا، تحریم‌های ضدایرانی را در راستای فشار دیپلماتیک افزایش می‌دهند