ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فاصله معنادار حجم واردات قطعه نسبت به خودرو/ ایران مشتری چین، امارات و ترکیه آسیا و اقیانوسیه

فاصله معنادار حجم واردات قطعه نسبت به خودرو/ ایران مشتری چین، امارات و ترکیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، با وجود تسریع واردات خودرو از ابتدای سال جاری تاکنون، باز هم سیاستگذار تمایل به مونتاژ خودرو به جای واردات دارد. مستندات این ادعا نیز آمارهای ارائه‌شده از سوی گمرک است. طبق آمارهای رسمی، ارز واردات قطعه در 6ماه نخست امسال بیش از 6.5برابر ارز تخصیصی به واردات خودرو بوده است.
این موضوع نشان‌دهنده آن است که رویه سال گذشته مبنی بر ارجحیت مونتاژ به واردات آن هم با بهای زیاد در حال تکرار است. این رویه نه تنها منجر به تنظیم بازار خودرو نشده، بلکه بازار انحصاری را در اختیار مونتاژکاران قرار داده است.
با وجود اینکه واردات خودرو به کشور از ابتدای امسال تاکنون نسبت به سال گذشته سرعت قابل‌توجهی گرفته، اما باز هم آمار و ارقام اعلامی از طرف گمرک ایران نشان می‌دهد ارز تخصیص‌یافته به واردات قطعه در 6 ماه امسال بیش از 6.5برابر ارز تخصیصی به واردات خودرو بوده است.این موضوع نشان‌دهنده آن است که سیاستگذار همچنان در توزیع ارز تخصیصی حوزه خودرو، اولویت را به مونتاژ داده است.این در شرایطی است که واردات قطعه در مدت مذکور نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته حدود 18درصد کاهش داشته است.
طبق اعلام مرکز مبادله ارز و طلای ایران، از ابتدای سال جاری تاکنون 4میلیارد و 357میلیون دلار به صنایع حمل‌ونقل کشور اختصاص پیدا کرده که از این میان دومیلیارد و 567میلیون دلار ارز نیمایی و یک‌میلیارد و 790میلیون دلار واردات در مقابل صادرات بوده است. اما سهم مونتاژ خودرو و واردات از این میزان ارز چقدر بوده است؟
آن‌طور که رئیس کل گمرک ایران در اوایل مهرماه اعلام کرد، در نیمه نخست امسال 22هزار و 264دستگاه خودرو وارد کشور شده که ارزشی معادل 438میلیون و 668هزار دلار داشته است. بنابراین از کل ارز تخصیصی به صنایع حمل‌ونقل، واردات تنها سهمی 10درصدی داشته است. این در شرایطی است که سیاستگذار خودرویی از ابتدای امسال وعده‌هایی در مورد رشد سرعت واردات داده بود. برای مثال اول مردادماه امسال مهرداد خسروی، مدیرکل دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات خودرو را راهبرد کلیدی وزارت صمت در تنظیم بازار دانسته و اظهار امیدواری کرده بود که در سال 1403 شاهد شکسته شدن رکورد تولید و واردات خودرو در کشور و نیز بهبود محسوس کیفیت خودروها باشیم. اما گویا این «راهبرد کلیدی» وزارت صمت سهمی بیش از 10درصد از ارز تخصیصی به حوزه خودرو ندارد.
خارج از دنیای رسانه و مصاحبه، به نظر می‌رسد آنچه در عمل همچنان به عنوان راهبرد کلیدی سیاستگذار عمل می‌کند، مونتاژ محصولات چینی است. شاهد این امر آماری است که روز گذشته توسط گمرک ایران منتشر شد. بر این مبنا در 6 ماه نخست سال جاری 292هزار تن اجزا و قطعات خودرو به ارزش 2.9میلیارد دلار وارد کشور شده است. بنابراین می‌توان گفت سهم واردات قطعه به کشور از ابتدای سال تاکنون بیش از 6.5برابر واردات خودرو بوده است.
همچنین طبق اعلام گمرک «بیشترین میزان واردات اجزا و قطعات خودرو از مبدا کشورهای چین، امارات متحده عربی و ترکیه بوده است که به‌ترتیب 70، 14 و 6درصد از ارزش کل واردات را به خود اختصاص داده است.» بنابراین بیشترین میزان واردات قطعه خودرو مربوط به چین با سهم 70درصدی است. از طرف دیگر با توجه به میزان ارزبری خودروهای مونتاژی و مقایسه آن با خودروهای داخلی می‌توان به این نتیجه رسید که بخش اعظم این ارز به واردات قطعات CKD برای مونتاژ خودرو اختصاص دارد.
برای اثبات این ادعا می‌توان به ارزبری چند نمونه خودروی مونتاژی و داخلی و همچنین رشد سهم محصولات مونتاژی از تیراژ خودروی کشور اشاره کرد. برای مثال در سال 1401 ارزبری هایما X7 به میزان 19هزار و 228دلار و ارزبری لاماری 15هزار و 470هزار دلار بوده است. این در شرایطی است که در مقابل بیشترین ارزبری خودروهای داخلی مربوط به تارا با سه‌هزار و 480دلار است.
همچنین سهم خودروهای مونتاژی چینی از تیراژ خودروی کشور رو‌به‌رشد است، به طوری که سهم 5درصدی آنها در سال 98 به سهم 22درصدی در سال 1402 رسیده است. به‌قوت می‌توان گفت بیشترین بخش ارز تخصیص‌یافته به واردات قطعات خودرو مربوط به محصولات مونتاژی است. بنابراین همچنان سیاست اولویت‌بخشی به مونتاژ چینی‌ها در مقابل واردات ادامه دارد. حتی خودروسازان داخلی میزان مونتاژکاری خود را افزایش داده‌اند. اصغر خسروشاهی، رئیس انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودروی کشور، نهم مهرماه در این بازه گفته بود:
«در حال حاضر هر دو شرکت دولتی بزرگ خودروساز طرف قرارداد چینی دارند و قطعات بعضی از مدل‌ها را وارد و مونتاژ می‌کنند. البته مجبور هستند این کار را انجام دهند زیرا وقتی که به دلیل قیمت‌گذاری دستوری برای خودروهای تولید داخلی دچار زیان‌دهی می‌شوند طبیعی است که نسبت به واردات قطعات اقدام کنند و خودروهایی را مونتاژ و عرضه کنند که مشمول قیمت‌گذاری دستوری نمی‌شود.»
با این وجود حتی واردات قطعه در 6 ماه امسال با کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه بوده است؛ به طوری که طبق اعلام گمرک، واردات قطعه در این مدت‌زمان به لحاظ وزن و ارزش به ترتیب 17و 18درصد کاهش را نشان می‌دهد. این در حالی است که طبق آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از وضعیت شرکت‌های بورسی، تولید قطعه حدود 13درصد افت داشته است. بنابراین گرچه سیاستگذار همچنان تاکید خود را روی مونتاژی‌ها گذاشته، اما ارز تخصیصی به همین حوزه کمتر از سال گذشته است. همزمانی افت واردات قطعه با کاهش تولید شاید نشانگر این باشد که وزارت صمت اساسا ارز کافی برای تخصیص به مجموعه حوزه خودرو در اختیار نداشته است.
دلایل و نتایج افت تولید و واردات قطعه
همزمانی افت تولید و واردات قطعات خودرو می‌تواند تابع عوامل مختلفی باشد؛ اما شاید بتوان مهم‌ترین آنها را کاهش سفارش‌گذاری خودروسازان دانست.
در واقع شرکت‌های بزرگ خودروساز به دلیل مشکلات عدیده در صورت‌های مالی‌شان، توان خود در تامین قطعه را تضعیف‌شده می‌یابند. زیان انباشته خودروسازها در نتیجه سیاست‌های غلطی چون قیمت‌گذاری دستوری، از 274هزار میلیارد تومان پیشی گرفته است و به نظر می‌رسد خودروسازان در تامین نقدینگی مورد نیاز خود دچار مشکلات جدی باشند؛ در نتیجه توان مالی واردات قطعات موردنیاز تولیدات خود را از دست داده‌اند. در مقابل بدهی آنها به قطعه‌سازان از 100هزار میلیارد تومان بیشتر است. این موضوع سبب شده مشکل تامین نقدینگی از صنعت خودرو به صنعت قطعه کشور تسری پیدا کند. قطعه‌سازان که نمی‌توانند بهای قطعاتی را که برای خودروسازان تولید می‌کنند وصول کنند، هر روز بیش از دیروز خود را در تله کمبود نقدینگی می‌بینند و توان تولید آنها کاهش پیدا می‌کند.
علاوه بر این، به گفته برخی قطعه‌سازان، با توجه به تعرفه کنونی واردات قطعات، خودروسازان بیشتر متمایل به واردات هستند تا خرید از قطعه‌سازان داخلی که این امر نیز می‌تواند یکی از دلایل افت تولید قطعه باشد. همچنین خودروسازان که به دلیل چالش‌هایی که در صورت‌های مالی خود دارند، با افت تولید مواجه شده‌اند، دیگر نیاز چندانی به سفارش‌گذاری قطعه، حتی از طریق واردات، نمی‌بینند و در نتیجه شاهد افت واردات قطعه نیز هستیم.
اما با تکیه بر همین روند، افت 13درصدی تولید قطعه و کاهش 18درصدی واردات آن، در نیمه دوم سال برای خودروسازان چه آینده‌ای را می‌توان انتظار داشت؟ اگر انبار خودروسازان به قدر کافی قطعه دپو نکرده باشد، به احتمال خیلی زیاد در 6 ماه دوم سال جاری با افت جدی تولید خودرو مواجه خواهیم بود.
این در صورتی است که تولید خودرو از ابتدای امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9.5درصد افت را ثبت کرده است. همچنین در شهریورماه امسال نسبت به مرداد خودروسازان 18درصد کمتر تولید کرده‌اند؛ آن هم در صورتی که برخی مشکلات، مانند قطعی برق که در مرداد وجود داشت، در شهریور از میان رفته بود. بنابراین می‌توان این برداشت را داشت که از ابتدای امسال تولید خودرو کاهش پیدا کرده و این روند ادامه دارد. حال با توجه به آمار و ارقام اعلامی در مورد تولید و واردات قطعه، برآورد می‌شود افت جدی‌تری در نیمه دوم سال رخ دهد.
این در صورتی است که دولت سیزدهم در ابتدای امسال هدف تولید یک‌میلیون و 700هزار دستگاهی را برای تولید خودرو طی سال جاری در نظر گرفته بود، که تا این جای کار خودروسازان 35درصد از اهداف تولیدی عقب هستند و به دلایل ذکرشده احتمالا این عقب‌ماندگی در ادامه افزایش هم پیدا می‌کند.
همچنین در آمار و اطلاعاتی که از طرف گمرک ایران منتشر شده، بخشی به میزان صادرات کشور در حوزه خودرو و قطعات پرداخته است که میزان قابل‌توجهی به نظر نمی‌رسد. بر این اساس مطابق اعلام گمرک در 6 ماه ابتدایی سال از مجموع صادرات اجزا و قطعات (خودرو و موتورسیکلت) 9هزار و 235 تن به ارزش 26.8میلیون دلار به صادرات اجزا و قطعات خودرو و یک‌هزار و 630تن به ارزش 4.8میلیون دلار به صادرات اجزا و قطعات موتورسیکلت اختصاص داشت.
طبق این گزارش صادرات اجزا و قطعات خودرو به لحاظ وزن 18درصد کاهش و از حیث ارزش سه‌درصد افزایش داشته است. این گزارش در خصوص عمده‌ترین مقاصد صادراتی اجزا و قطعات خودرو می‌افزاید: عراق با اختصاص سهم 38درصد، فدراسیون روسیه با 21درصد و امارات متحده عربی با 11درصد، عمده‌ترین مقصد صادراتی اجزا و قطعات خودرو به لحاظ ارزش بوده‌اند.
به طور کلی آمار واردات و تولید قطعه و خودرو نشان می‌دهد در هیچ‌یک از این حوزه‌ها عملکرد قابل‌قبولی ثبت نشده و تقریبا تمامی نمودارهای مربوطه کاهشی است. شاید بتوان دلیل اصلی این موضوع را سیاست‌های اشتباهی دانست که از سال‌ها پیش آغاز شده و حالا نتیجه خود را در این فراز و نشیب‌های نموداری نشان می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1226386/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(عکس) ملیت فرح پهلوی لو رفت/ ویزای همسر شاه معدوم ایران منتشر شد

کشور‌های عرب منطقه در قبال اسرائیل منفعلانه رفتار می‌کنند / طرح مبارزه با اسرائیل باید مبتنی بر دیپلماسی باشد

کاهش قدرت خرید دستمزد در ژاپن

حکم بازداشت بازیکن رئال: احتمال پس گرفتن دو جام

احتمال پس گرفتن دو جام بازیکن رئال

رد ادعای باکو از سوی گروه ناظران اروپا مستقر در ارمنستان

باکو از ارمنستان و ناظران اروپا شکایت کرد

مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی با حضور پزشکیان در دانشگاه تهران

خبر فوری مشاور فرمانده سپاه درباره سردار قاآنی

سپاه: هیچ‌یک از مستشاران سپاه در عملیات شب گذشته اسراییل در سوریه شهید نشدند

روسیه: حزب‌الله ساختار نظامی خود را حفظ کرده است

آخرین فرصت برای سرمربی اسبق پرسپولیس

شام آخر سرمربی محبوب پرسپولیس در تلویزیون

بنیامین فرجی پس از شگفتی‌سازی: احساس کردم می‌توانم با نفر اول جهان بجنگم

قطار هیدروژنی سبز در نمایشگاه حمل و نق برلین رونمایی شد

چین خواستار رعایت حقوق قانونی فلسطینیان شد

اول فکر کردم می‌بازم/ حس جنگیدن در من زنده شد

شکستن سکوت بنیامین فرجی پس از تاریخ‌سازی: اول فکر کردم می‌بازم/ حس جنگیدن در من زنده شد

هیاتی از انجمن دوستی چین و ایران به پکن می‌روند

سکوت بنیامین فرجی پس از تاریخ‌سازی شکست: اول فکر کردم می‌بازم/ حس جنگیدن در من زنده شد

سفر هیجان‌انگیز برندگان فونیکس به سرزمین زیبای چین آغاز می‌شود

وزیر طالبان خطاب به ایران: از اخراج مهاجران افغان دست بردارید

هیچ گروه تروریستی در افغانستان حضور ندارد

واگذاری چابهار به افغانستان، شایعه یا حقیقت؟!

صادرات 150 تن انواع داروی دامی از مرز دوغارون به افغانستان

توهم خاورمیانه جدید

رایزنی‌های ایران و عربستان برای آتش‌بس در غزه و لبنان تعیین کننده خواهد بود

تلاش میلیون دلاری برای افزایش مشارکت سیاهپوستان در انتخابات آمریکا

«بدترین طوفان قرن» در آمریکا

افزایش اختلافات نتانیاهو با گالانت و بایدن

با سفر عراقچی به ریاض، چشم‌انداز عادی‌سازی ریاض-تل‌آویو مبهم شده است

شیلا خداداد آمریکا را روی صورتش نقاشی کرد/ عکس

هجوم طوفان «میلتون» به ایالت فلوریدا و فرار دسته‌جمعی مردم+ فیلم

قیمت طلای سیاه در بازار سیاه

هشدار بایدن برای مردم آمریکا | بدترین طوفان قرن در راه فلوریدا تخلیه اجباری خانه ها در فلوریدا

نخست وزیر مجارستان: فرصت اروپا در اوکراین رو به اتمام است

خسارت‌های ادامه‌دار طوفان در آمریکا/ 160 هزار خانوار برق ندارند

هریس: ترامپ به رهبر کره شمالی نامهٔ عاشقانه می‌نویسد

گرمای جهانی و افزایش طوفان‌های ویرانگر

فرار دسته‌جمعی مردم فلوریدا از طوفان | بزرگ‌ترین تخلیه مردمی در تاریخ آمریکا اتفاق افتاد + ویدیو

نفت سقوط کرد

هشدار به دوخت پرچم آمریکا روی لباس‌ها و حمله به ظریف در مجلس

مناقشه اسرائیل و آمریکا بر سر عدم حمله به تاسیسات هسته‌ای و نفتی ایران

نتانیاهو و توهم خاورمیانه جدید

13 ایالت آمریکا به اتهام طراحی اعتیاد‌آور تیک تاک از آن شکایت کردند

ادعای وال استریت ژورنال/ عصبانیت کاخ سفید از بی‌اطلاعی از برنامه اسرائیل برای پاسخ به ایران

ژنرال صهیونیست: 3 دیوانه ما را وارد باتلاقی فرسایشی کرده‌اند

خسارت‌های ادامه‌دار طوفان در آمریکا

فرار مردم فلوریدای آمریکا از طوفان «میلتون»

روسیه: حمله اسرائیل به دمشق را قویاً محکوم می‌کنیم