ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سکوت چینی‌ها در آتش جنگ خاورمیانه آسیا و اقیانوسیه

سکوت چینی‌ها در آتش جنگ خاورمیانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از هم میهن، این روزها چینی ها از صحنۀ بحرانی که مهمترین منطقۀ نفت‌خیز جهان را در بر گرفته است، به کلی غایب‌اند. جمهوری خلق چین با عموم کشورهای خاورمیانه روابط عادی و یا نزدیکی دارد، به همین دلیل تصور می‌شد که آنان به ابتکار خود یا به همراه آمریکا، طرحی را برای کنترل و مهار جنگ در خاورمیانه ارائه کنند.
درحالی‌که آتش جنگ در خاورمیانه به‌طور فزاینده‌ای زبانه می‌کشد، از چینی‌ها صدایی برنمی‌خیزد. در سال‌های اخیر از چین به‌عنوان یکی از بازیگران اصلیِ نظام بین‌الملل نام برده شده است، اما آنها از صحنۀ بحرانی که مهمترین منطقۀ نفت‌خیز جهان را در بر گرفته است، به کلی غایب‌اند. جمهوری خلق چین با عموم کشورهای خاورمیانه روابط عادی و یا نزدیکی دارد، به همین دلیل تصور می‌شد که آنان به ابتکار خود یا به همراه آمریکا، طرحی را برای کنترل و مهار جنگ در خاورمیانه ارائه کنند.
در زمستان 1401 پس از یک دوره تشنج شدید در روابط جمهوری اسلامی و پادشاهی سعودی که به قطع رابطۀ دو کشور انجامید، چینی‌ها پا پیش گذاشتند و زمینۀ عادی‌سازی روابط تهران و ریاض را تسهیل کردند؛ پیمانی که بین ایران و عربستان در آن تاریخ با میانجی‌گری چینی‌ها به امضا رسید، تشنج در روابط جمهوری اسلامی با کشورهای عرب حوزۀ جنوبی خلیج‌فارس را به شدت کاهش داد و به‌خصوص موجب پایان جنگ بین حوثی‌های یمن و سعودی‌ها شد. پس از امضای این پیمان انتظار می‌رفت که دولت چین بنا به نفوذی که بین بازیگران منطقه‌ای پیدا کرده است، ابتکار خود را ادامه دهد و به حل دیگر بحران‌های فعال یا خاموش منطقه کمک کند. چینی‌ها اما به طور علنی گام دیگری در این جهت برنداشتند و خود را از معرکه کنار کشیدند.
چه چیزی باعث عدم تحرک دولت چین در این زمینه شده است؟ آیا برخلاف تصور برخی از صاحب‌نظران، چینی‌ها هنوز از قدرت سیاسی و دیپلماتیک لازم برای تأثیرگذاری بر بحران‌های بین‌المللی برخوردار نیستند و همچنان حوزۀ منافع اصلی خود را مسئلۀ تایوان و موضوعات مربوط به دریای چین جنوبی محدود می‌دانند و یا اینکه ورود عمقی به مناقشات خاورمیانه چنان پردردسر و گرفتارکننده است که چینی‌ها عطای آن را به لقایش بخشیده‌اند؟
چین به لحاظ توان اقتصادی و نظامی، یکی از ارکان قدرت نظام بین‌الملل به شمار می‌رود، اما توان سیاسی و دیپلماتیک آن هنوز به اندازه‌ای نیست که بخواهد در بحران‌های دور از قلمرو خود ورود جدی داشته باشد. با این همه، خاورمیانه در حوزۀ علایق چینی‌هاست و آنها به دلیل تأمین بخش بزرگی از انرژی مورد نیاز خود از این منطقه و روابط پرسود اقتصادی با عموم کشورهای آن، از به هم خوردن ثابت در این ناحیه از جهان نگرانند و در صورت بروز بی‌ثباتی گسترده به شدت از آن متضرر می‌شوند.
از این رو، انگیزۀ چینی‌ها از انفعال در برابر بحران جاری، عدم علاقه و یا نداشتن منافع مهم در این بخش از جهان نیست. به احتمال زیاد آنها ریشه‌های مناقشه در خاورمیانه را چنان پایدار و درهم‌پیچیده و درگیر شدن با آن را چنان سخت و دشوار یافته‌اند که دامن خود را از آتش آن برچیده‌اند و عملاً زمین را برای آمریکا و برخی متحدان اروپایی و منطقه‌ای آن خالی گذاشته‌اند.
در واقع چندان روشن نیست که آیا چینی‌ها پس از موفقیت در آشتی دادن ایران و کشورهای عرب حاشیۀ جنوبی خلیج‌فارس اصولاً بخت خود را برای کمک به حل بخش‌های حساس‌تر بحران خاورمیانه آزموده‌اند یا اینکه از اساس، شانسی برای خود در این باره قائل نبوده‌اند.
در ظاهر امر منطقی به نظر نمی‌رسد که چینی‌ها هیچ تلاشی در این زمینه نکرده باشند. به احتمال بیشتر، آنها شانس خود را در این مورد هم آزموده‌اند اما به در بسته برخورد کرده‌اند. به عبارت روشن‌تر، هر جا که پای اسرائیل در میان باشد، دولت جمهوری اسلامی به دلیل حساسیت‌های ایدئولوژیک و فشار پایگاه حامی خود، به دیپلماسی روی خوش نشان نمی‌دهد. از این رو این فرض که چینی‌ها در این باره هم طرح بحثی کرده باشند و با واکنش منفی طرف ایرانی روبه‌رو شده باشند، چندان غیرمنطقی به نظر نمی‌رسد.
شاید راز سردی رابطۀ پکن و تهران در یک سال گذشته بی‌ارتباط به همین موضوع نباشد. روشن است که چینی‌ها نوع نظمی را در خاورمیانه به سود خود می‌بینند که مسئلۀ فلسطین بر مبنای فرمول دوکشوری به نقطۀ پایان خود رسد و روابط اسرائیل و کشورهای عرب منطقه حالت عادی به خود گیرد. سیاست جمهوری اسلامی اما همواره پرهیز از هر نوع نزدیک شدن به این فرمول بوده است.
در حقیقت، چینی‌ها منافع خود را در همراه کردن جمهوری اسلامی با این فرمول می‌دانند، حال آنکه جمهوری اسلامی، رابطۀ نزدیک با جمهوری خلق چین را در چارچوب رویارویی با آمریکا و به تبع آن، پیشبرد سیاست خاص خود در برابر اسرائیل می‌خواهد. به عبارت دیگر، هر کدام از دو کشور، انتظارشان از دیگری بازی در زمین خود است. به نظر می‌رسد چینی‌ها این انتظار را دون شأن خود می‌بینند و برای همین از ماجرا کناره گرفته‌اند تا منطق قدرت آن را به پیش ببرد.
بدین ترتیب، به‌رغم شعله‌ور شدن آتش جنگ در خاورمیانه، چینی‌ها تلاش خود را بر رزمایش نظامی در نزدیک آب‌های تایوان متمرکز کرده‌اند و وانگ ئی، وزیر خارجۀ آن کشور در گفت‌وگوی تلفنی ایزرائیل کاتز همتای اسرائیلی‌اش که به قصد اطلاع از موضع چین د بارۀ جنگ لبنان و پاسخ به حملۀ موشکی ایران صورت گرفته است، تنها به تأکید بر لزوم پایان فاجعۀ انسانی در غزه و اجتناب از چرخۀ خشونت در منطقه اکتفا کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1234409/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رمزگشایی از یک تماس؛ چرا سلطان عمان شخصاً به پزشکیان زنگ زد؟

حمله موشکی به پایگاه آمریکا در شرق سوریه

ارسال نخستین سامانه پدافندی تاد برای رژیم صهیونیستی

عراقچی: حملات و جنایات باید متوقف شود ؛ امکان تبادل پیام میان ایران و آمریکا همچنان وجود دارد

رفع فیلترینگ و FATF شرط بهبود اقتصاد

چند نکته درباره نطق ناتمام امیرحسین ثابتی در ژنو

مروری بر مهمترین عناوین مطبوعات امروز، 25 مهرماه 1403

در سخن گفتن با ملت متمدن و بزرگ ایران مودب باشید

مسافران هوایی به اروپا بخوانند

مستر کارت شراکت خود را با یک آلت کوین سورپرایز اعلام کرد!

گزینه پرسپولیس و سرمربی ستاره پرسپولیس به استقلال وصل شد!

الکسیس گندوز در تیم هفته آفریقا (عکس)

خطر بی‌آبی: جهان در آستانه یک بحران بزرگ!

درباره اخبار مبهم کشته شدن افغان‌ها تحقیق می‌کنیم

طالبان: درباره اخبار مبهم کشته شدن افغان‌ها در مرز ایران تحقیق می‌کنیم

تکذیب تیراندازی مأموران مرزبانی به افغانستانی‌ها

واکنش واشنگتن به استفاده از اُسرای فلسطینی به عنوان سپر انسانی

ماجرای تماس غیرعادی از عمان به پزشکیان

آمریکا: استفاده نیروهای اسرائیلی از اسیران فلسطینی به عنوان سپر انسانی هولناک است

آمریکا 3 فرد و 4 شرکت مرتبط با لبنان را تحریم کرد

کمک نظامی جدید 425 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین در گفتگوی بایدن و زلنسکی

آمریکا: ما از دلایل اسرائیل در منفجر کردن روستا در جنوب لبنان مطلع نیستیم

آمریکا: از دلایل اسرائیل در منفجر کردن یک روستا در جنوب لبنان مطلع نیستیم

کمک نظامی جدید 425 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین

هدف آمریکا از استقرار سیستم موشکی تاد در اسرائیل

گفت‌وگوی بایدن و زلنسکی؛ کمک نظامی جدید 425 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین

چراغ سبز آمریکا به ماجراجویی جدید نتانیاهو

تماس دولت آمریکا با اسرائیل در خصوص نابودکردن این روستا در جنوب لبنان / واشنگتن: تل آویو باید از آسیب رساندن به اموال غیرنظامیان خودداری کند

آیا چین از درگیری ایران و اسرائیل سود می‌برد یا واهمه دارد؟

گفت وگوی بایدن و زلنسکی؛ کمک نظامی جدید 425 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین

تعامل دیپلماتیک با ایران در مورد برجام و تحولات منطقه‌ای مهم است

تاکید اتحادیه اروپا بر حل‌وفصل مسائل مربوط به پرونده‌ هسته‌ای ایران

با 10 فیلم مناسب برای یادگیری زبان انگلیسی آشنا شوید

کابوس بی‌بی اینجاست

خلق بحران ارگانیک؛ دلیل تمرکز حزب الله بر حیفا

آرمان ملی: تبلیغ خلبانی قالیباف چه سودی دارد؟

هراس اسرائیل از کمبود موشک‌های دفاع هوایی

مهاجرستیزان به سیدحسن هم رحم نکردند

حرکت اعتراضی هیات پارلمانی ایران هنگام سخنرانی نماینده رژیم صهیونیستی در IPU

ضربه مهلک حزب‌الله به تیپ گولانی؛ هلاکت 2 نظامی در درگیری مرزی

مسمومیت 100 نظامی صهیونیست در جنوب فلسطین اشغالی

این مرد عاشق سفر کرد تا به عشقش برسد اما وسط راه ربوده شد+عکس و جزدیات

تکمیل راه آهن چابهار "زنگزور" را از صرفه اقتصادی خارج می‌کند

یادداشت | پیام اقتصاد پایدار در میانه جنگ روانی دشمن

سهم 90درصدی ناترازی انرژی از چالش‌های اقتصادی کشور

راز خوش طعمی چای سبز ژاپن/ چگونه به فنجان شما می‌رسد؟ (فیلم)

(تصاویر) 10 خانه که به شکل عجیبی ناکارآمد هستند

موضع مهم چین درباره سلاح هسته‌ای

عکس/ حضور الکسی گندوز در تیم منتخب هفته قاره آفریقا با نمره 9.3

طالبان: درباره اخبار مبهم کشته شدن افغان‌ها تحقیق می‌کنیم