ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بریکس ؛ قدرت جدید جهان؟ اخبار ایران

بریکس ؛ قدرت جدید جهان؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از ایسنا، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه این درخواست را در سال 2018 مطرح کرد، اما نتایج مذاکرات در این مورد نامشخص بود و در سال 2023 دوباره عضویت ترکیه اعلام و درخواست آن در بهار 2024 ارائه شد، زیرا ترکیه بریکس را فرصتی برای تنوع بخشیدن اتحادهای اقتصادی خود می‌داند و موقعیت ترکیه به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای در خاور نزدیک و خاورمیانه تقویت می‌کند.
اگر درخواست ترکیه در نشست کنونی رهبران بریکس تصویب شود، با چالش‌های جدیدی در بازتعریف قدرت جهانی، به‌ویژه در خاورمیانه که بیش از یک سال است به دلیل درگیری آشکار بین رژیم صهیونیستی از طرفی و حماس، حزب الله، شورشیان حوثی و ایران از طرف دیگر مواجه خواهیم شد.
بریکس چیست؟ پوتین: اعضای بریکس ارز بین المللی خود را ایجاد می‌کنند- ایونا نیوز بخوانید
ما در مورد یک سازمان بین دولتی صحبت می‌کنیم که در ابتدا از برزیل، روسیه، هند و چین در سال 2009 در یکاترینبورگ روسیه تشکیل شده بود و تحت تاثیر گزارش سال 2001 اقتصاددان جیم اونیل بود و این کشورها را به‌عنوان اقتصادهای نوظهور با پتانسیل رشد بالا معرفی کرد که قادر به مقابله با نفوذ اقتصادی گروه هفت هستند. آفریقای جنوبی در سال 2010 برای پیوستن به آن دعوت شد و بریک را به بریکس تبدیل کرد.
بر اساس اسناد رسمی، هدف اولیه بریکس ایجاد تعادل اقتصادی عادلانه‌تر جهانی از طریق ایجاد بستری جایگزین برای کشورهای نوظهور برای هماهنگی سیاست‌های اقتصادی و مالی است. در طول سال‌ها، این سازمان بر موضوعات گسترده‌ای مانند اصلاح نهادهای جهانی، توسعه زیرساخت‌ها و مبارزه با فقر از طریق ابتکارات مالی مانند بانک توسعه جدید (NDB) و صندوق ذخیره مشروط (CRA) و حمایت از اعضا در مواقع بحران تمرکز کرده است.
34 میلیارد دلار تامین مالی از طریق بانک توسعه جدید
بریکس در طول دوره 2012-2020 مجموعه تحولات مهمی را پشت سر گذاشت که هم از نظر نهادی و هم به‌عنوان بستری برای همکاری بین اقتصادهای نوظهور تقویت شد. در سال 2012، این بلوک پروژه کابل بریکس را اعلام کرد؛ کابل فیبر نوری زیردریایی که کشورهای این گروه و بقیه کشورهای جنوب جهانی را به هم متصل می‌کند. ایده اصلی این پروژه کاهش وابستگی کشورهای جهان سوم به سیستم مخابراتی موجود بود که به گفته بریکس توسط غرب کنترل می‌شود. عضویت در شانگهای و بریکس؛ فتح‌الفتوح نیست! بخوانید
در ماه ژوئن 2012، این سازمان پیشنهاد کرد که 75 میلیارد دلار در سرمایه‌گذاری‌های صندوق بین‌المللی پول سرمایه‌گذاری کند، مشروط بر اینکه بریکس قدرت بیشتری در فرآیند تصمیم‌گیری صندوق داشته باشد. از آنجایی که این طرح شکست خورد، در سال 2014 کشورهای عضو تصمیم گرفتند موسسه مالی خود، بانک توسعه جدید (NDB) را ایجاد کنند که به‌طور رسمی در سال 2015 راه‌اندازی شد و مستقر در شانگهای چین است.
بانک توسعه جدید به‌عنوان جایگزینی برای موسسات مالی غربی مانند بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول (IMF) ایجاد شد. سرمایه اولیه این بانک 100 میلیارد دلار بود که همه کشورها سهم یکسانی در آن داشتند و هیچ کشوری بدون تایید سایر اعضا نمی‌تواند سهمیه خود را افزایش دهد.
بانک بریکس بر اعطای وام برای تامین مالی پروژه‌های زیرساختی، پروژه‌های توسعه پایدار و توسعه روابط با سایر سازمان‌ها و بانک‌های چندجانبه تمرکز دارد. از زمان آغاز به کار، 96 پروژه به ارزش 34 میلیارد دلار را تامین مالی کرده است. این رقم ممکن است چشمگیر به نظر برسد، اما در مقایسه با بانک جهانی فقط بیانگر بخشی از وام‌های اعطا شده توسط آن است و فقط در سال 2021، بانک جهانی 98 میلیارد دلار وام، کمک های بلاعوض و سرمایه‌گذاری پرداخت کرد.
بر اساس داده‌های رسمی، بانک توسعه جدید، بریکس نقش مهمی در تامین مالی پروژه‌های مربوط به بهبود اقتصادی پس از همه‌گیری کووید-19 ایفا کرده است و میلیاردها دلار وام برای حمایت از کشورهای عضو سازمان برای مقابله با بحران اقتصادی جهانی ارائه می‌کند. پزشکیان در اجلاس بریکس بخوانید
علاوه بر بریکس، بانک توسعه جدید مکانیسم مالی مهم دیگری را در سال 2014 ایجاد کرد که صندوق ذخیره مشروط (CRA) است. این صندوق ذخیره 100 میلیارد دلاری است که برای کمک به اعضا در مقابله با بحران نقدینگی و تثبیت بازارهای مالی در صورت شوک‌های اقتصادی خارجی در نظر گرفته شده است. این صندوق به‌عنوان جایگزینی برای صندوق بین‌المللی پول طراحی شد که برخلاف موسسات مالی بین‌المللی سنتی، بدون شرایط سیاست اقتصادی سخت‌گیرانه حمایت می‌کند.
یکی دیگر از نقاط کانونی فعالیت بریکس در این دوره، تاکید بر همکاری کشورهای عضو جنوب خط استوا با ایجاد مدلی از همکاری میان کشورهای در حال توسعه با هدف حمایت از رشد اقتصادی و تبادل دانش در میان اقتصادهای نوظهور بود. این ابتکار از طریق ایجاد بسترهای آکادمیک و تحقیقاتی، مانند انجمن آکادمیک بریکس و شورای تحقیقات بریکس که همکاری بین کارشناسان و دولت‌های کشورهای عضو را تسهیل می‌کرد، تحقق یافت.

ایرانیان جهان

گسترش بریکس توسط هند و برزیل به چالش کشیده شد ببینید| بی احترامی اردوغان به پزشکیان در اجلاس بریکس خبرساز شد بخوانید
در سه سال گذشته، بریکس به‌طور قابل توجهی تکامل یافته است و بر گسترش آن و موضوع «دلارزدایی»، یعنی کاهش وابستگی به دلار آمریکا در معاملات تجاری بین‌المللی تاکید کرده است. در اجلاس سال 2023 که به میزبانی آفریقای جنوبی برگزار شد، تصمیم به دعوت از 6 عضو جدید عربستان سعودی، ایران، امارات متحده عربی، مصر، اتیوپی و آرژانتین اتخاذ شد، با این حال، در شرایط تغییر سیاسی در آرژانتین، رئیس‌جمهور جدید آن، خاویر مایلی، درخواست کشورش برای پیوستن به بریکس را پس گرفت، به این دلیل که نمی‌خواهد آرژانتین با رژیم‌های کمونیستی متحد شود.
گسترش بریکس به‌عنوان اقدامی برای تقویت نفوذ سازمان در صحنه جهانی تلقی می‌شود. چین از این گسترش به‌عنوان فرصتی برای تبدیل بریکس به وزنه تعادل اقتصادی گروه هفت حمایت کرده است، در حالی که روسیه ادغام اعضای جدید را برای کاهش انزوای دیپلماتیک ناشی از تحریم‌های بین‌المللی پس از حمله به اوکراین ترویج کرده است، با این حال، هند و برزیل از تسلط احتمالی چین و از دست دادن نفوذ خود در بلوک اقتصادی بی‌میل بودند.
رئیس‌جمهور برزیل، ژایر بولسونارو که از سال 2019 تا 2022 این کشور را رهبری کرد، نسبت به گسترش بریکس بدبین بود و استدلال کرد چنین اقدامی می‌تواند نفوذ برزیل را در این سازمان کاهش دهد. برزیل از یک رویکرد مرحله‌ای حمایت می‌کرد که اعضای جدید در ابتدا دارای وضعیت ناظر بودند و تنها پس از رعایت معیارهای سخت‌گیرانه به عضویت کامل در می‌آیند. این بدبینی نسبت به گسترش تا حدی ناشی از ترس از نفوذ فزاینده چین در این بلوک و این واقعیت که بسیاری از کشورهای خواهان پیوستن به بریکس، کشورهای مسلمان بودند و می‌توانست پویایی‌های سیاسی و اقتصادی جدیدی در چارچوب بریکس ایجاد کند.
اگرچه همکاری فعالانه برزیل در اجلاس‌های بریکس و پروژه‌های اقتصادی مشترک ادامه داد، اما مواردی در روابط آن با چین و روسیه وجود دارد؛ بولسونارو روابط آشفته‌ای با چین داشته است و عمدتا به دلیل انتقاد عمومی از مدیریت چین در مورد همه‌گیری کووید-19 بود که بر همکاری بین 2 کشور تاثیر گذاشته است. برزیل همچنین سعی کرده موضع متعادلی را در مورد درگیری در اوکراین حفظ کند و از همسویی آشکار با سیاست تحریم‌های غرب علیه روسیه اجتناب کند. آیا بریکس می‌تواند خاورمیانه را از جنگ تمام عیار نجات دهد؟ بخوانید
در سال 2023، با بازگشت لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا به قدرت، برزیل رویکرد بازتری در بریکس اتخاذ کرد. لولا از ایده همکاری بین کشورهای جنوب جهانی و اعضای سازمان حمایت کرد و روابط اقتصادی خود را با چین به روشی واقع‌بینانه از سر گرفت، با این حال، برزیل همچنان نسبت به گسترش شتابان بریکس ابراز نگرانی کرد و تلاش کرده است تا تعادلی بین حفظ نفوذ خود در این بلوک و ترویج اتحادهای استراتژیک خارج از آن بیابد.
دلارزدایی، موضوع بریکس پس از درگیری روسیه در اوکراین
یکی از موضوعات مورد بحث در بریکس در سال های اخیر، ابتکار ایجاد ارز مشترک برای جایگزینی دلار در مبادلات تجاری بین اعضای این بلوک بوده است. این بحث توسط چین و روسیه هدایت می‌شود که در تلاش برای کاهش وابستگی به دلار به ویژه در شرایط تحریم‌های اقتصادی اعمال شده علیه روسیه پس از سال 2022 هستند. با این حال، اگرچه موضوع «دلارزدایی» به شدت تبلیغ می‌شود، تحقق یک ارز مشترک با چالش‌های زیادی از جمله تفاوت‌های اقتصادی بین اعضای بریکس و پیچیدگی یک گذار اقتصادی بزرگ مواجه است.
یکی از جنبه‌های کلیدی، مشارکت چین است که به شدت در استفاده از یوان در معاملات بین‌المللی حمایت کرده است. پیش از این، در چارچوب تحریم‌های غرب، روسیه مبادلات خود را با یوان افزایش داد و سایر کشورهای بریکس بررسی راه‌حل‌های مشابه برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نوسانات دلار را آغاز کرده‌اند.
با این حال، اگرچه مفهوم ارز مشترک به‌طور فشرده مورد بحث قرار گرفته اما هنوز اجماع مشخصی حاصل نشده و با توجه به پیچیدگی فنی و سیاسی چنین پروژه‌ای، چشم‌انداز فوری چنین ارزی نامشخص است.
همانطور که مشاهده می‌شود، بریکس با افزایش گسترش و جاه‌طلبی‌های اقتصادی این بلوک در دوره دگرگونی قرار دارد. در حالی که تنش‌هایی در میان اعضای آن وجود دارد - با نگرانی هند در مورد نفوذ چین و نگرانی برزیل در مورد از دست دادن نفوذ خود - این سازمان همچنان برای بسیاری از اقتصادهای نوظهور که به دنبال جایگزین‌هایی برای سیستم مالی غرب هستند جلب توجه می‌کند.
بورسا گزارش کرد، موضوع دلارزدایی و ارز مشترک همچنان چالش‌های اصلی هستند البته فرصت‌هایی برای بریکس در تقویت موقعیت خود در اقتصاد جهانی نیز محسوب می‌شوند. موفقیت این ابتکارات به توانایی بلوک برای غلبه بر اختلافات داخلی و ایجاد اجماع حول استراتژی مشترک بستگی دارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1243584/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گروه هفت طرح وام 50 میلیارد دلاری به اوکراین را نهایی کرد

چین در سال 2027 علاقمندان فضانوردی را به فضا می‌فرستاد

حامی فلسطین خطاب به بایدن: آیا از مردم غزه نیز عذرخواهی می‌کنید؟

قطع سخنرانی بایدن در آریزونا/ ماجرا چه بود؟

آمریکا بعد 2 سال نگران خلأ ریاستی در لبنان شد

تکرار ادعاهای ضدایرانی وزیر خارجه آمریکا در دیدار با نخست‌وزیر لبنان

حامیان فلسطین سخنرانی بایدن را در آریزونا قطع کردند

گول رژیمی بودن حلوا ارده را نخورید!

مقابله با حاکمیت دلار از مهمترین اهداف بریکس است

سایه جنگ اوکراین بر انتخابات گرجستان

یکی از کوتاه‌ترین باند‌های پرواز دنیا در آلپ فرانسه (فیلم)

ادعای بلینکن: ایران و حزب الله نباید در مسیر ثبات لبنان باشند

پیام آمریکا به بن سلمان: در صورت حمله ایران و متحدانش، از عربستان محافظت می کنیم

آمریکا و اروپا نمی‌توانند در منطقه میانجی باشند

تحرکات نظامی مشکوک آمریکا؛ چرا جنگنده‌های اف-16 به منطقه آمدند؟

بدون عضویت در FATF نمی‌توانیم از بریکس بهره ببریم

فرصت بریکس برای غلبه بر سلطه دلار

برگزاری مراسم گرامی‌داشت شهدای مقاومت غزه و لبنان در چالوس + تصاویر

یک اسکادران از هواپیما‌های F-16 آمریکا وارد منطقه شد

تغییر چهره «ماه کاووس» 4 سال بعد از سریال نون خ (تصاویر)

سیستم جالب شماره گذاری اتوبان‌های آمریکا از کجا آمده است؟ | چرا اتوبان‌های آمریکا اسم ندارند؟ +ویدئو

روایت بلومبرگ از پیام آمریکا به بن سلمان: حاضریم در صورت حمله ایران و متحدانش، از سعودی محافظت کنیم

رسانه آمریکایی از حمله هکرهای چینی به تلفن ترامپ و معاونش خبر داد

ناترازی برق، انگیزه ورود بخش خصوصی به فعالیت‌های مولد را از بین برده است

تفاوت نرخ ارز برای سرمایه گذاران افغان در ایران مشکل ساز شده است

حضور پزشکیان در بریکس؛ اهرم تهران برای هم‌صدایی با شرق/ نسخه دولت چهاردهم برای عبور از تحریم‌ها

ادعای بورل: ایران و حزب‌الله برای اجرای قطعنامه 1701 مسئولیت دارند

گام بلند ایران و ازبکستان برای ورود به بازارهای اروپا/بلیط5میلیارد دلاری مسیر تهران-تاشکند

چین در سال 2027 گردشگران را به فضا می‌فرستد!

نگاهی به خط تولید پیشرفته خودرو‌های سوزوکی در ژاپن (فیلم)

آمریکا، جنگنده‌های اف-16 را در خاورمیانه مستقر کرد

سی ان ان آمریکا: محور جدید چین، روسیه، ایران و کره شمالی شکل می گیرد؟

هکر‌ها گوشی تلفن‌همراه ترامپ و معاون او را هدف قرار دادند

تحرکات نظامی مشکوک آمریکا | اعزام جنگنده‌های اف-16 به منطقه

وزیر خارجه آمریکا: ایران و حزب الله نباید در مسیر امنیت و ثبات لبنان باشند

برتری ترامپ در همه ایالت‌های کلیدی آمریکا

پیام آمریکا به بن سلمان: آمادگی برای دفاع از عربستان در صورت حمله ایران

جنگنده‌های اف-16 نیروی هوایی آمریکا وارد منطقه شدند

آلمان: جنگ تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا برنده نخواهد داشت

طرح 28 سناتور آمریکا: اگر جایگاه اسرائیل در سازمان ملل متحد کاهش یابد، بودجه ایالات متحده برای سازمان ملل و نهاد‌های وابسته به آن قطع شود

ادعایی درباره پیشنهاد تل‌آویو به سران حماس

آمریکا جنگنده‌های "اف16" را در خاورمیانه مستقر کرد

عراق، امارات و استانبول پرترددترین مسیرهای خارجی ایران هستند

توسعه اقتصادی و فرهنگی جزایر سه گانه در دستور کار قرار می گیرد

تفاوت نرخ ارز برای سرمایه‌گذاران افغان در ایران مشکل ساز شده است

خط تولید پیشرفته خودرو‌های سوزوکی در ژاپن (ویدیو)

اتحادیه اروپا حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به خبرنگاران در لبنان را محکوم کرد

برگزیت 44 میلیارد پوند خسارت به انگلیس زد

پوتین: آماده تمدید قرارداد ترانزیت گاز از طریق اوکراین هستیم

پوتین: روسیه برای ادامه انتقال گاز به اروپا از طریق اوکراین آمادگی دارد