ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مارکو روبیو وزیر خارجه ترامپ کیست؟تندرو و ایران هراس! ایالات متحده آمریکا

مارکو روبیو وزیر خارجه ترامپ کیست؟تندرو و ایران هراس!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن- محمدحسین لطف‌الهی: رئیس‌جمهور منتخب آمریکا می‌گوید مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه و گزینه معرفی‌شده به‌عنوان وزیر خارجه دولت بعدی ایالات متحده «یک مدافع قوی برای ملت آمریکا، یک دوست واقعی برای متحدان آمریکا و یک جنگنده بی‌باک در برابر دشمنان آمریکا» خواهد بود. اما روبیو کیست و چگونه از یک رقیب به یکی از نزدیک‌ترین مشاوران سیاست خارجی دونالد ترامپ تبدیل شد؟
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا شامگاه پنجشنبه 14 نوامبر، رسماً مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت فلوریدا را به‌عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه در دولت آینده ایالات متحده معرفی کرد.
در صورتی که روبیو از سوی سنا تأیید شود، به نخستین لاتین‌تباری بدل خواهد شد که تصدی امور را در وزارت امور خارجه آمریکا بر عهده می‌گیرد.
مارکو آنتونیو روبیو، در سال 1971 در شهر میامی واقع در ایالت فلوریدا متولد شد. او دومین پسر و سومین ماریو روبیو رینا و اوریالس روبیو بود. والدین او کوبایی‌هایی بودند که در سال 1956، دو سال و نیم پیش از انقلاب کوبا، زمانی که هنوز رژیم باتیستا در آن کشور بر سر کار بود به ایالات متحده مهاجرت کردند. براساس داده‌های موجود از زندگی آن‌ها، در زمان تولد مارکو روبیو هیچ‌کدام از والدین او شهروند آمریکا به حساب نمی‌آمدند اما پس از مدتی برای کسب شهروندی آمریکا اقدام کردند و در نهایت در سال 1975 درخواست آن‌ها پذیرفته شد.
یکی از نقاط عطف زندگی مارکو روبیو، ارتباط نزدیک او با پدربزرگ و مادربزرگش در دوره کودکی بود. پدرو ویکتور گارسیا، پدربزرگ او در سال 1956 به‌طور قانونی به ایالات متحده مهاجرت کرد اما در سال 1959 برای یافتن شغل به کوبا بازگشت. در سال 1962، زمانی که پدرو ویکتور گارسیا از کوبا گریخت تا به ایالات متحده بازگردد، به عنوان یک مهاجر غیرقانونی دستگیر شد و قاضی حکم به اخراج او از آمریکا داد اما در نهایت نظر مقام‌های مهاجرتی تغییر کرد و به این شهروند کوبایی اجازه داده شد در آمریکا ساکن شود. 
روبیو در گذشته مدعی شده بود که والدینش مجبور به فرار از کوبای کاسترو شده بودند، اما روزنامه واشنگتن‌پست در گزارشی تحقیقی که سال 2011 منتشر شد اثبات کرد که این ادعا صحت ندارد. دلیل ادعای دروغین روبیو در این زمینه به روابط فرهنگی میان مهاجران کوبایی در فلوریدا بازمی‌گردد. در میان مهاجران کوبایی ساکن فلوریدا، کسانی که در دوره پس از انقلاب کوبا مجبور به فرار یا خروج از کشور شده‌اند از اعتبار اجتماعی بالایی برخوردارند.
این سناتور آمریکایی، فعالیت سیاسی خود را از دوره دانشجویی در فلوریدا آغاز کرد. او در دفتر الینا رز لتینن، عضو جمهوری‌‌خواه مجلس نمایندگان به کارآموزی می‌پرداخت و همزمان در کمپین انتخابات باب دال، سناتور جمهوری‌خواه و کاندیدای جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری 1996 فعالیت می‌کرد. در آوریل 1998، یعنی دو سال پس از پایان تحصیلات در رشته حقوق، او به‌عنوان کمیسیونر شهری در غرب میامی انتخاب شد و با پیروزی در انتخابات زودهنگام سال 1999، در سال 2000 به مجلس نمایندگان ایالت فلوریدا راه یافت.
روبیو که طی سال‌ها نفوذ خود را در ایالت افزایش داده و از سال 2005 سخنگوی مجلس نمایندگان فلوریدا شده بود، در سال 2009 اعلام کرد که قصد دارد برای انتخابات سنا کاندیدا شود. او در انتخابات نوامبر 2010 با اختلافی فاحش نسبت به رقبای خود پیروز شد و از ژانویه 2011 کار خود را در سنا آغاز کرد. او پس از آن در رقابت‌های سنا در سال‌های 2016 و 2022 نیز پیروز شد.
رقابت با ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری 2016
مارکو روبیو در سال 2016 تصمیمی غیرمنتظره گرفت. او به‌عنوان کاندیدای ریاست‌جمهوری به رقابت‌های مقدماتی حزب جمهوری‌خواه وارد شد و در برابر دونالد ترامپ قرار گرفت که در حال تبدیل شدن به پدیده حزب جمهوری‌خواه در انتخابات بود.
او فوریه 2016، طی یکی از سخنرانی‌های انتخاباتی در مورد ترامپ گفت: «او عرق نمی‌کند چون منافذ پوستش به خاطر اسپری برنزه‌ای که استفاده می‌کند بسته شده است.» روبیو ادامه داد:‌ «آیا تا به حال دست‌های او را دیده‌اید؟ او نزدیک به 188 سانتی‌متر قد دارد اما دست‌هایش شبیه به دست‌های کسی است که 157 سانتی‌متر قد دارد.
شما می‌دانید درباره مردهایی که دست‌های کوچکی دارند چه می‌گویند؟ شما نمی‌توانید به این مردها اعتماد کنید.» روبیو در اظهارنظری دیگر در طول رقابت‌های انتخاباتی گفته بود که «به‌هیچ‌وجه از رقابت‌ها کنار نمی‌کشم و از جنگیدن دست برنمی‌دارم تا اطمینان حاصل کنم که حزب رونالد ریگان، محافظه‌کار باقی خواهد ماند و به دست یک مرد کلاهبردار نخواهد افتاد.» ترامپ در آن زمان روبیو را زیاد جدی نگرفته بود و با کنایه‌هایی نظیر «مارکوی کوچک» یا اشاره به بی‌پولی کارزار روبیو به حملات او پاسخ می‌داد.
به مانند بسیاری از جمهوری‌خواهان که در آن زمان منتقد ترامپ بودند، روبیو نیز به مرور مواضع خود را تغییر داد و سال 2024 به یکی از چهره‌های کلیدی در ستاد ترامپ بدل شد. روزنامه نیویورک‌تایمز نوشته است که روبیو به ترامپ در امور مربوط به سیاست خارجی مشاوره می‌داد و حتی گزینه‌های معاون اولی به شمار می‌رفت. روبیو نگاه مخصوص به خود را در موضوعات مختلف سیاست خارجی دارد و در ادامه خواهیم دید که او درباره هر یک از چالش‌ها و موضوعات کلیدی سیاست خارجی آمریکا چگونه فکر می‌کند.
حامی سرسخت اسرائیل
از 7 اکتبر 2023 به این سو، سناتور مارکو روبیو مرتباً به حمایت از اسرائیل و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم می‌پرداخت. او همچنین بارها دولت بایدن را به عدم حمایت کافی از اسرائیل متهم کرد. به‌رغم کشته شدن بیش از 50 هزار فلسطینی از جمله 17 هزار کودک به دست نیروهای نظامی اسرائیل، روبیو با آتش‌بس مخالف بود و سیاست کشورهای غربی که صادرات تسلیحات به اسرائیل را تا زمان آتش‌بس تعلیق کردند اشتباه می‌دانست.
آگوست 2024، زمانی که وزارت امور خارجه آمریکا تحریم‌هایی را علیه اسرائیلی‌هایی که در «خشونت رادیکال شهرک‌نشینان» نقش داشتند، وضع کرد، روبیو به انتقاد از این اقدام پرداخت و آن را «تضعیف یک متحد آمریکا» توصیف کرد. او همچنین در نامه‌ای به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نوشت که «اسرائیلی‌هایی که در سرزمین تاریخی خودشان زندگی می‌کنند تهدیدی برای صلح نیستند؛ بلکه این فلسطینی‌ها هستند که تهدیدی برای صلح محسوب می‌شوند.»
ایران‌هراس
مارکو روبیو یکی از تندروترین چهره‌های سیاسی در آمریکا در موضوع مواجهه واشنگتن با تهران به حساب می‌آید. به باور او، محور ایران، روسیه و چین «مهم‌ترین تهدید ژئوپلیتیکی» علیه آمریکا است. این سناتور آمریکایی در بیانیه‌ای که 1 اکتبر پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل (عملیات وعده صادق 2) به حمایت از اسرائیل منتشر کرد، نوشت: «اسرائیل حق دارد بدون در نظر گرفتن تناسب به این حمله پاسخ دهد و این تهدید را متوقف کند.»
او همچنین، ایران را عامل وجود مقاومت علیه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل در منطقه می‌داند: «بدون ایران، حماس وجود نداشت، حزب‌الله وجود نداشت و گروه شبه‌نظامی شیعه‌ای در عراق یا سوریه نبود که به ما حمله کند.»
زمانی که در روز 7 نوامبر در یک گفت‌وگوی تلویزیونی از روبیو درباره سیاست‌های احتمالی دولت ترامپ در قبال ایران پرسیده شد، او اظهار کرد: «تنها چیزی که ایران بیش از تبدیل شدن به قوی‌ترین کشور منطقه به آن اهمیت می‌دهد، بقای قدرت در این کشور است و ترامپ تهدیدی برای این مسئله به حساب می‌آید.» روبیو تأکید کرد که دولت ترامپ در مواجهه با ایران «صریح و محکم» خواهد بود. سناتور ایالت فلوریدا و وزیر خارجه آینده آمریکا پیشتر نیز در دوره نخست ترامپ از سیاست‌هایی نظیر خروج آمریکا از برجام یا ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس حمایت کرده بود.
تحریم‌شده توسط چین
از زمان ورود به سنا در سال 2011، روبیو یکی از منتقدان جدی چین بوده و بارها طرح‌هایی در خصوص مواجهه آمریکا با اقدامات سیاسی، نظامی و اقتصادی چین به سنا ارائه کرده است. در سال 2020، روبیو به همراه تعدادی دیگر از سناتورهای آمریکایی‌ از سوی چین تحریم شد و در لیست سیاه پکن قرار گرفت. اولین بار، پس از تحریم تعدادی از مقام‌های ارشد چین توسط آمریکا به دلیل نقض حقوق بشر در قبال اویغورها، روبیو هدف انتقام چین قرار گرفت و دومین بار پس از اظهارات روبیو در حمایت از معترضان هنگ‌کنگ بود که او مورد تحریم چین واقع شد.
یکی از مهم‌ترین سوالات پیش رو این است که آیا دولت چین تحریم‌ها علیه روبیو را لغو خواهد کرد یا این مسئله به مانعی در مسیر حفظ کانال‌های گفت‌وگوی پکن و واشنگتن بدل خواهد شد؟
روبیو علت مواضع سختگیرانه خود علیه چین را «پنهانکاری اهداف و امیال» از سوی مقام‌های چینی عنوان می‌کند. او در یک سخنرانی در بنیاد هریتج که سال 2022 ایراد شد، در این خصوص گفت: «اعضای حزب کمونیست چین برای دهه‌ها اهداف و امیال واقعی خود را پنهان می‌کردند و نمی‌گفتند که به دنبال بازتعریف نظم جهانی و تبدیل شدن به قدرتمندترین ملت جهان هستند. آن‌ها دیگر این هدف را پنهان نمی‌کنند.»
او در همین سخنرانی چین را بزرگترین تهدید قرن برای آمریکا معرفی کرد: «بزرگترین تهدیدی که آمریکا با آن مواجه است و آینده این قرن را تعریف خواهد کرد، نه تغییرات اقلیمی، نه پاندمی و نه عدالت اجتماعی، بلکه چین است. چین تهدیدی است که قرن آینده را تعریف می‌کند.» از نظر چینی‌ها یک ویژگی و موضع دیگر روبیو هم می‌تواند تهدیدی جدی بر روابط دوجانبه باشد. روبیو یکی از حامیان استقلال تایوان است و برخلاف سیاست چنددهه‌ای واشنگتن که «ابهام استراتژیک» بود، روبیو به استقلال تایوان باور دارد.
در صورت تأیید توسط سنا و باقی ماندن در جایگاه وزیر امور خارجه تا سال 2027، روبیو در شرایطی وزیر خارجه خواهد بود که ضرب‌الاجل شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری خلق چین در خصوص اتحاد دوباره چین و تایوان به پایان می‌رسد.
مخالف کمک‌های بیشتر به اوکراین
مشابه ترامپ و معاون اول او، جی‌دی‌ونس، مارکو روبیو نیز با کمک‌های بیشتر ایالات متحده به اوکراین مخالف است. بر اساس گزارش روزنامه واشنگتن‌پست، ترامپ پیشتر در گفت‌وگوهای خصوصی اظهار کرده بود که اوکراین باید تحت فشار قرار گیرد تا با چشم‌پوشی از مناطق اشغال‌شده جنگ را پایان دهد. کی‌یف همواره این شرط را رد کرده است.
روبیو هیچگاه درباره شرایطی که جنگ باید مطابق آن پایان یابد اظهارنظر نکرده اما همواره تأکید داشته است که جنگ اوکراین به ضرر ایالات متحده است و باید هرچه سریع‌تر پایان یابد. او همچنین درگیر شدن آمریکا در دفاع از اوکراین در جنگ روسیه و اوکراین را نوعی «حواس‌پرتی» توصیف کرده که ایالات متحده را از اولویت اصلی یعنی «مهار چین» باز می‌دارد.
مارکو روبیو اصرار دارد که او در طرف روسیه نایستاده و از روس‌ها حمایت نمی‌کند اما معتقد است پایان جنگ اوکراین طی یک توافق مذاکره‌شده رقم خواهد خورد: «ما امیدواریم زمانی که وقت آن برسد اوکراینی‌ها اهرم‌های بیشتری در اختیار داشته باشند.»
او از جمله سناتورهای جمهوری‌خواهی بود که علیه بسته حمایتی 95 میلیارد دلاری برای اوکراین، تایوان و اسرائیل رای داد و باور داشت که آمریکا نباید در زمانی که با مشکلات داخلی مواجه است منابع خود را صرف حمایت از اوکراین کند. این سناتور همانند ترامپ باور دارد که اروپا باید خود برای امنیت و دفاع خود هزینه کند و ناتو زمانی یک اتحاد واقعی خواهد بود که همه به تعهدات خود عمل کنند.
رزومه‌ای پیوندخورده با آمریکای لاتین
در دوره حضور در سنا، بیشترین تحرکات مارکو روبیو در حوزه سیاست خارجی بر آمریکای لاتین متمرکز بود. پیشینه خانوادگی او نیز تأثیر زیادی بر این مسئله داشت. روبیو در ماه آوریل در مقاله‌ای که در نشنال‌اینترست نوشت، خواستار تغییر سیاست ایالات متحده در منطقه به سمت حمایت از نسل جدیدی از رهبران بالقوه حامی آمریکا در نیمکره غربی شد.
او از دولت‌های محافظه‌کار در کشورهایی مانند آرژانتین، السالوادور، اکوادور و پرو به عنوان دولت‌هایی نام برد که تمایل دارند همکاری‌های خود را با آمریکا در زمینه امنیت و تجارت تقویت کنند و شایسته سرمایه‌گذاری بیشتری از سوی ایالات متحده هستند. روبیو نوشت: «ما باید از صادر کردن ارزش‌های اجتماعی مترقی دست برداریم» و «حامی همسایگان خود باشیم زمانی که تمایل خود را برای همکاری با ما، به‌جای چین، نشان می‌دهند.»
او همچنین از دولت‌های چپ‌گرای برزیل، مکزیک و کلمبیا - بزرگ‌ترین کشورهای منطقه از نظر جمعیت و به‌طور سنتی دارای روابط پراهمیت‌تر با ایالات متحده – به‌عنوان بخشی از یک «مد چپ‌گرایانه» یاد کرد و تأکید کرد که نباید از آن‌ها حمایت شود. او به‌رغم اینکه از خانواده‌ای مهاجر است با اقدامات سختگیرانه علیه مهاجرانی که از آمریکای لاتین و آمریکای مرکزی خود را به ایالات متحده می‌رسانند، موافق است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1268660/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روسیه به دنبال مسیر جدید برای صادرات گاز به چین

رقابت ناعادلانه تاثیر قابل توجهی بر صنعت فولاد دارد

افزایش تولید فولاد چین در ماه گذشته

ویژگی‌های خاص اژد‌های چینی؛ ایران از چین جنگنده می‌خرد؟

(ویدئو) نمره ردی در امتحان؛ دانشجوی عصبانی هشت نفر را با چاقو کشت

تقدیر طالبان از ایران

وال استریت ژورنال: ایران به آمریکا قول داد که ترامپ را ترور نکند

نرخ جدید دلار و یورو در مرکز مبادله ارز

(ویدئو) معترضان سر رهبران اقتصادهای بزرگ را غرق کردند

قوانین اداره مهاجرت در دولت ترامپ چه تغییری خواهد کرد؟

ویدئو | زیباکلام: آمریکا نمی‌تواند به ایران حمله نظامی کند

اول ایران

کاهش سهام شرکت‌های دارویی جهان در پی معرفی وزیر بهداشت آمریکا

آیا پسر ترامپ نامزد ریاست جمهوری 2044 می‌شود؟

سقوط ارزش صادرات فرش ایران به 40 میلیون دلار؛ بازار جهانی فرش در تصاحب هندی‌ها

برگزاری تظاهرات ضدصهیونستی در استکهلم

ما به مسوولانمان برای پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی اعتماد داریم

ترامپ به دنبال مذاکره با ایران/ چرا تندوروها از مذاکره ایران و آمریکا عصبانی هستند؟

روند تنش‌زدایی ایران و عربستان؛ حرکتی فراسوی تغییرات سیاسی آمریکا

لینک پخش زنده بازی ایران - آمریکا

لینک پخش زنده بازی ایران – آمریکا

پیام ایران به آمریکا؛ مجازات قاتلین سردار سلیمانی در دستور کار است

چهارشنبه روز اخراج چند بازرس آژانس؟

متناقض و رادیکال؛ وزیر امور خارجه آینده آمریکا کیست

ساختمان جردن؛ همهمه‌ای که سخنان «پالیزدار» دوباره به وجود آورد

درخواست امنیتی وزارت کشور آلمان از ایالات در آستانه کریسمس

جلسه امنیتی نتانیاهو درباره آتش بس لبنان

وزیر دفاع لهستان: زلنسکی حافظه ضعیفی دارد

مدیرکل دفتر نتانیاهو سفیر اسرائیل در امارات شد

ادعای الجزیره درباره ترور محمد عفیف در حمله امروز اسرائیل به لبنان

تایید خبر شهادت محمد عفیف مسئول رسانه ای حزب الله

شایعه ای که قیمت خودرو را گران کرد

افزایش نسبی نرخ انواع ارز در مرکز مبادله ایران

فرمول تعیین دستمزد کارگران تغییر می‌کند؟

شهدا اگر زنده می‌ماندند، شرایط بعد از جنگ برایشان دردناک بود

پرسپولیس در کدام ورزشگاه با الشرطه عراق بازی می‌کند؟

فرصت ویژه‌ای برای تجارت با عراق وجود دارد

یک مربی ایرانی سکان هدایت تیم ملی کشتی عراق را برعهده گرفت

یک ایرانی سرمربی تیم ملی کشتی عراق شد! + کاظم محسنی‌نیا کیست؟

شباهت عجیب نتانیاهو و صدام از نگاه عطاءالله مهاجرانی!

محل بازی پرسپولیس با الشرطه عراق

ثبت علائم تجاری در رده‌بندی جهانی جایگاه خوبی ندارد

مالک سابق باشگاه نساجی با قید وثیقه آزاد شد

حد و مرزی برای رفع مشکلات اقتصادی استان کرمان قائل نیستیم

پیشرفت 80 درصدی مجموعه گردشگری سیرجان

افتتاح ساختمان جدید بیمه دانا

همتی از پرداخت یارانه نقدی جدید خبر داد

گشایش ارزی: 82 درصد تعهدات ارزی برطرف شد

ضعف شاخص‌های ناامنی در فعالیت‌های اقتصادی کرمان اثرگذار است

نرخ رشد اقتصادی در استان گلستان به 4.3 درصد رسید