ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عدم اجرای کامل قانون کار در طول 34 سال اخبار ایران

عدم اجرای کامل قانون کار در طول 34 سال
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم /سی و چهار سال از تصویب قانون کار می گذرد, بدون شک این قانون نیازمند اصلاح و بازنگری است اما همین قانون هم به درستی اجرا نمی شود.
قانون کار در 29 آبان 1369 به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید و از آن پس ملاکی برای روابط بین کارگر و کارفرما و دولت بود.
کارگران هر ساله در سالروز این روز خواستار تحقق مطالبات خود هستند. به اعتقاد فعالان کارگری امسال بیش از سال­ه های گذشته مطالبات کارگری حول محورهای اقتصادی از جمله معیشت، امنیت شغلی، مسکن, تورم اقتصادی و غیره بود.
در طی این سال ها بارها صحبت از اصلاح قانون کار برای بهبود روابط بین کارگر و کارفرما مطرح شده است. اما بسیاری از کارشناسان و فعالان کارگری معتقد هستند که قانون کاری که در کشور وجود دارد از جامعیت بالایی برخوردار است. اما با توجه به گذشت زمان در برخی بخش ها نیازمند رفع اشکالاتی است که اصلاح قانون کار به صورت سه جانبه گرایی و با لحاظ کردن منافع کارگر و کارفرما یکی از مطالبات اصلی جامعه کارگری است.


از سوی دیگر بخش ­هایی از این قانون هم هست که به دلیل عدم اجرا مشکلاتی را ایجاد کرده است. فعالان کارگری معتقدند که نیمی از این قانون یا نادیده گرفته ‌شده و یا زیر پا گذاشته شده است. این در حالی است که نمایندگان کارفرمایان هم خواهان اصلاح قوانین کار، تأمین اجتماعی و بیمه بیکاری هستند و حتی ادعا می‌کنند این قوانین مانع از تولید و ایجاد اشتغال است و کار را برایشان سخت کرده و باید اصلاح شود.
 ازجمله مواردی که بارها کارگران خواستار آن شده اند بحث رواج قراردادهای موقت در کشور است. مطابق آماری که مسئولان در سال های گذشته ارائه کرده اند حدود 96درصد قراردادهای کاری موقت می باشد که فعالان کارگری آن را از عدم اجرای ماده 7قانون کار می دانند.
از آنجایی که کارگران با مشکلات معیشتی روبرو هستند,مجبور به پذیرش قراردادهای کاری با مدت کوتاه هستند. یکی از مواد قانون کار که به اذعان فعالان کارگری سبب رواج قراردادهای موقت در کشور شده است، اجرایی نشدن ماده 7 قانون کار است. با توجه به اینکه کارگران از پس هزینه های زندگی بر نمی آیند نمی­تواند از پس تأمین معاش خود و خانواده­اش برآید، قطعاً کارگر برای تأمین معیشت گاهی در تنگناهایی قرار می­گیرد و نهایتاً به قرارداد موقت تن خواهد داد. فعالان کارگری اعتقاد دارند دولت عزم جدی ندارد به همین دلیل تا کنون ماده 7قانون کار اجرایی نشده است.
 مسئله بعدی عدم اجرای دقیق ماده 41قانون کار است. این ماده از دو منظر مورد مناقشه است. اول آن­که حداقل مزد کارگران باید با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می­شود، تعیین شود. چند سالی است که برای تعیین حداقل دستمزد کارگران رقمی تحت عنوان سبد معیشت خانوار کارگری در کمیته دستمزد معین می­شود و بعد بر اساس آن حداقل دستمزد را معین می­کنند. از سال 1397به بعد نرخ تورم از افزایش حداقل دستمزد پیشی گرفته و آمارها حکایت از آن دارد که در سال 1399و 1400 و حتی سال جاری باز هم نرخ تورم از نرخ افزایش دستمزد بیشتر شده است. در شرایط فعلی و با توجه به وضعیت اقتصادی و شکاف چند میلیونی بین خط فقر و دستمزد کارگران، عدم اجرای این قانون بیش از پیش بر جامعه کارگری فشار می­ آورد.
 دوم آن­که در متن این ماده قانونی آمده: «شورای عالی کار همه ساله موظف است، میزان حداقل مزد کارگران را برای نقاط مختلف کشور و یا صنایع مختلف تعیین نماید». نکته ه­ای که در این ماده وجود دارد تعیین متفاوت حداقل دستمزد برای مناطق مختلف کشور است. البته این موضوع در بین جامعه کارگری مخالفان سرسختی دارد که دلایل­شان قابل تأمل است.
یکی از مولفه های اصلی قیمت تمام شده کالا و خدمات میزان حقوق و دستمزد کارگران است در صورتی­که این مزد منطقه‌ای تعیین شود بر قیمت تمام شده محصولات نیز اثر گذاشته و نابسامانی قیمت‌ها در مناطق مختلف را به وجود می آورد.
سختی کار کارگران در روستا یا شهر تفاوتی با هم ندارد که نرخ دستمزد آن متفاوت تعیین شود و در صورتی­که این کار صورت پذیرد مهاجرت از روستا به شهر نیز افزایش یافته و فروپاشی روستاها را به دنبال خواهد داشت.
در مقابل موافقان نیز ادعا می­کنند ایجاد مزد منطقه‌ای با توجه به هزینه‌های زندگی که هر منطقه از کشور دارد، می‌تواند یکی از راه‌های حمایت از کارگران غیررسمی و فصلی باشد.
مزد منطقه‌ای موجب کاهش هزینه‌های تولید در مناطق دورافتاده و کم برخوردار نسبت به شهرهای بزرگ می­شود و انگیزه زیادی برای جذب سرمایه در آن مناطق ایجاد می‌کند.
از دیگر مطالبات کارگران ماده 149 قانون کار مبنی بر تأمین مسکن کارگران است که تا کنون اجرایی نشده است. براساس این ماده کارفرمایان مکلف هستند با تعاونی­ های مسکن و در صورت عدم وجود این تعاونی‌ها مستقیماً با کارگران فاقد مسکن جهت تأمین‌خانه‌های شخصی مناسب همکاری لازم را بنمایند و همچنین کارفرمایان کارگاه‌های بزرگ مکلف به احداث خانه‌های سازمانی در جوار کارگاه و یا محل‌مناسب دیگر هستند. به اعتقاد نمایندگان کارگران این بند از ماده قانونی از سال 69اجرایی نشده است. به اعتقاد نمایندگان کارگران حدود 70درصد دستمزدشان صرف اجاره بها می شود. طرح های تأمین مسکن کارگران متأسفانه تا امروز در حد شعار باقی مانده و هیچ اقدام موثری در این زمینه برداشته نشده است.
به گزارش تسنیم، قانون کار به عنوان تنظیم­گر روابط نیروی­ کار، بعد از قانون اساسی مهم‌ترین قانون کشور است؛ اما، قانون کار نیاز به تغییرات سازنده جهت احقاق حقوق جامعه کارگری دارد. قطعاً قانونی که 34 سال پیش نوشته شده با شرایطی که امروز در آن قرار داریم متفاوت است. در برنامه سوم توسعه بر اصلاح قانون کار، قانون تأمین اجتماعی و قانون بیمه بیکاری تأکید شد؛ اما، با وجود گذشت 20سال از این مصوبه و تکرار آن در برنامه­ های توسعه چهارم تا ششم هنوز هیچ اقدامی در این جهت برداشته نشده است.
 منطقی است که با پیشرفت تکنولوژی، کسب‌و‌کار‌های جدیدی بوجود آید. این کسب‌و‌کار‌ها مستلزم آن هستند که در چارچوب قوانین قرار گیرند؛ اما، متاسفانه قانون فعلی ما پاسخگوی این موارد نیست. از سوی دیگر تغییر شرایط بازار کار مانند رونق فضای مجازی و دورکاری موارد دیگری است که در قانون کار نیامده یا شرایطی همچون شیوع کرونا که به اخراج گسترده نیروی کار منجر شد، نیازمند بازتعریف قانون کار است.
 مدتی است که بحث اصلاح قانون کار از سوی دولتی ها مطرح شده است. برخی از فعالان کارگری اعتقاد دارند اصلاح قانون به نفع جامع کارگری نیست.
در آستانه سی و چهارمین سالروز تصویب قانون کار یکی از مسائلی که کارگران را نگران کرده است عدم توجه دولت به مطالبات کارگران در اصلاح قانون کار است.
اردیبهشت سال 1402 بودکه علی‌حسین رعیتی فرد, معاون روابط کار وزارت کار از پیش‌نویس «لایحه اصلاح موادی از قانون کار» خبر داد.
بعد از اظهارات معاون وزیرکار نمایندگان کارگری ابراز امیدواری کردند از اینکه شاید با اصلاح بخشی از موارد قانون کار بحث امنیت شغلی کارگران که مسئله اصلی آن ها است برطرف شود.
بحث اصلاح قانون کار بعد ازاظهارات معاون وزیرکار در اردیبهشت ماه سال جاری تا جایی پیش رفت که اواخر خردادماه 1402 بود که باز معاون وزیرکار از ارسال اصلاحیه قانون کار به مجلس در آینده نزدیک خبر داد و گفت که" alt="ایرانیان جهان" width="100%" />

شهریور ماه سال جاری بود که علی حسین رعیتی فرد،معاون روابط کار درباره آخرین وضعیت اصلاح قانون کار گفت: پیشنهاد اصلاح قانون کار را در 8ماده که مرتبط به امنیت شغلی کارگران بود از سال 1401 قبل از هفته کارگر به دولت ارسال کردیم, در حال حاضر در کمیسیون دولت در حال بررسی است.
به گزارش تسنیم, نمایندگان کارگران اعتقاد دارند که بحث اجرای قانون کار مهم تر از اصلاح قانون است, اگر قانون اجرا می شد, تا کنون شرایط کارگران در بحث امنیت شغلی وضعیتی بهتر از فعلی بود.نکته بعدی قابل توجه برای کارگران زمانی طولانی برای اصلاح قانون به این مهمی است. کارگران به لحاظ تعداد جمعیت قابل توجهی هستند و نقش مهمی در اقتصاد دارند, چرا باید موضوع به این مهمی که دغدغه ی اصلی کارگران است, اینقدر طولانی مدت در مجلس و دولت بماند و فقط در حد ابراز امیدواری از سوی مسئولان هر چند وقت یکبار مطرح شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1269528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ رسمی تراکتور به ماجرای جدایی ترابی و اسماعیلی‌فر

ترامپ اقدامی برای تعامل با ایران داشته است؟ | واکنش به تهدیدات اسرائیل علیه تاسیسات هسته‌ای ایران | هشدار صریح به اروپا درباره اقدامات ایذایی

چین و برانکو در مواجهه با سخت‌ترین حریف

تولد 35 سالگی مژده لواسانی در چین

چین: مسئله زنان بخش کوچکی از مشکلات افغانستان است

طالبان از ایران قدردانی کرد

تسریع در عملیات اجرایی راه آهن خواف هرات با رفع موانع

ستاره منچسترسیتی به لیگ آمریکا می‌رود؟

ایلان ماسک درباره واکنش احتمالی مسکو هشدار داد

شروط ترامپ برای ایران آب رفت + جزئیات | کاهش 12«ایران باید..» به یک مورد!

ترامپ گشتاپو می‌خواهد نه ارتش

هشدار ایلان ماسک نسبت به واکنش احتمالی مسکو

هوکشتاین فردا برای گفت‌وگو درباره آتش‌بس به بیروت می‌رود

سخنگوی وزارت خارجه: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا سفارت سوئیس است؛ اروپایی‌ها در روند تقابلشان تجدیدنظر کنند +ویدئو

محتوای پیام لاریجانی به سوریه و لبنان چه بود؟/ ایران برای ارتباط با دولت ترامپ شروطی دارد؟

سرمقاله رسالت/ کابوس‌های شبانه!

سرمقاله وطن امروز/ اولویت‌نشناسی!

ادامه انتصابات و گمانه زنی‌ها در دولت دونالد ترامپ

آلمان هزاران پهپاد هوشمند به اوکراین می‌دهد

تل‌آویو اظهارات پاپ‌ فرانسیس درباره غزه را محکوم کرد

افزایش محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار بدون تغییر ماند

شاخص بورس بر مدار صعود

قیمت تخم مرغ پرواز کرد

قیمت دینار عراق 28 آبان 1403 + جدول

خط و نشان برانکو برای تیم ملی ایران

مرزهای خسروی و پرویزخان در این روزها تعطیل شد

افزایش 43درصدی صادرات کاشی و سرامیک

واکنش نماینده روحانی مجلس به راه‌اندازی کلینیک ترک بی‌حجابی/ مقام معظم رهبری در مسئله حجاب نگاه‌شان این است که اولویت اول کشور نیست

نقش کلیدی شبکه بانکی در هدفمندکردن منابع مالی

جایگاه بورس از دست رفته است

افزایش 40 درصدی قیمت بنزین تکذیب شد

ادعای عضو کمیسیون اقتصادی درباره وضعیت نابه سامان مناطق آزاد

سارق کابل‌های برق در نهبندان دستگیر شد

یک آمار باورنکردنی از قهرمان اروپا؛ حسرت 62 ساله ایتالیا مقابل فرانسه

◄ خطوط کشتیرانی ایران تحریم می شود؟

آماده مذاکره با اروپا براساس عزت و مصلحت هستیم

تولد گرفتن مژده لواسانی در شهر ممنوعه چین + عکس

جنجال تصمیم آمریکا در مورد جنگ اوکراین جنجالی شد / واکنش تند حامیان ترامپ

محمد سراج: دولت مذاکره با آمریکا را در دستور قرار ندهد

بقائی:هر اقدامی را برای حفاظت از تاسیسات هسته‌ای خود انجام می‌دهیم

هوکشتاین فردا برای گقت‌وگو درباره آتش‌بس به بیروت می‌رود

ترامپ تصمیم موشکی بایدن را لغو می کند؟

کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع این کشور در تهران است

قرارداد تبادل اطلاعات نظامی میان آمریکا و فیلیپین

اعتراض یک چهره نزدیک به لاریجانی به تکذیب دیدار نماینده ایران با ایلان ماسک؛ مدت‌هاست با آمریکا مذاکره می‌کنیم

جنجال تصمیم آمریکا در مورد جنگ اوکراین

اسماعیل بقایی در پاسخ به جماران درباره شروط ایران برای گفت‌وگو با دولت ترامپ: با توجه به عملکرد و رفتار دولت آمریکا حرکت‌های خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد/ دولت‌های آمریکا هیچ تلاشی برای تغییر و ترمیم رفتارهای نامناسب با جمهوری اسلامی ایران نشان ندادند

آیا «ترامپ» بحران اوکراین را 24 ساعته حل می‌کند؟

بقایی: برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح آمیز است

تخت روانچی: درهای مذاکره با آمریکا باز است