ایرانیان جهان

آخرين مطالب

حذف سامانه نیما می‌تواند به نارضایتی‌ها دامن بزند/ رجب پور: منتقدان نگران تبعات ناخواسته اقدامات دولت هستند اخبار ایران

حذف سامانه نیما می‌تواند به نارضایتی‌ها دامن بزند/ رجب پور: منتقدان نگران تبعات ناخواسته اقدامات دولت هستند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرآنلاین، وقایع سریعی که به سرنگونی حکومت بشار اسد در سوریه منجر شد، جلوه دیگری بود از جنبش موسوم به بهار عربی که از 13 سال پیش شروع شد و بسیاری از حاکمان خاورمیانه را تغییر داد. این تغییر و تحولات البته ریشه اقتصادی دارد به نحوی که امروز پس از سرنگونی حکومت بعث سوریه، فساد حاکم بر ساختار آن نظام و فقر گسترده مردم، عامل اصلی بی تفاوتی اکثریت جامعه نسبت به پیشروی‌های جریانات تندروی اسلامی بوده است.
بیشتر بخوانید: یارانه پنهان واقعیت دارد؟/ فیاضی:‌ بنزین ارزان نیست، «ریال» ارزان می‌شود پیش‌بینی یک کارشناس از وضعیت اقتصاد ایران در 1404 / افقه: ورود به تغییر قیمت بنزین به صلاح نیست سیاست ارزی دولت چهاردهم خیلی زود اثرات خود را نشان داد به نحوی که در پاییز امسال نرخ هر دلار آمریکا نه تنها از کانال 60 و 70 هزار تومانی عبور کرد که اکنون نرخ آن بیش از 75 هزار تومان است. بانک مرکزی از پایان هفته گذشته خبر از حذف سامانه نیما داد، اقدامی که به نظر می‌رسد محرک جهش دوباره نرخ ارز شد. 
حسین رجب پور، پژوهشگر اقتصادی، در گفتگو با خبرآنلاین، با اشاره به سرنگونی حکومت اسد در سوریه گفت: «هر دولتی بنا به تعریف وظایفی دارد؛ در سطح اول وظایف حاکمیتی آن هستند مانند تامین امنیت عمومی. در سطح بعدی حفظ ثبات اقتصادی مانند جلوگیری از تورم و بیکاریهای شدید است و در سطح سوم نیز ارائه خدمات اجتماعی فراگیر مانند سیاستهای بازتوزیعی یا اقدامات مربوط به تحول بخشی به تولید قرار دارند.»
او ادامه داد: «در جهان امروز دولتها با یکدیگر تفاوت دارند و این سه وظیفه به یکسان در دستورکار دولت‌ها قرار ندارد. در مورد دولتهایی مانند دولت بعث سوریه که اخیرا سرنگون شد، از عنوان دولتهای شکننده استفاده می‌شود که چنان تضعیف و در هم شکسته‌اند که حتی در اجرای وظایف حاکمیتی و سطح اول هم ناتوان مانده‌اند. پس عملکرد اقتصادی مثبتی هم نمی‌توانند ارائه کنند و این امر به تشدید بحرانها دامن می‌زند.»
این کارشناس حوزه توسعه نقش دولت را مانند سیستمی می‌داند که قرار است در آن اراده مراجع قدرت را در سطح جامعه پخش کند. رجب پور با اشاره به نوبلیستهای امسال اقتصاد، تاکید کرد: «به بیان رابینسون و عجم اوغلو یکی از تمایزات دولتهای مختلف در این است که قدرت رسمی و عملی حکومت‌ها متفاوت است. حکومتها به صورت رسمی ممکن است توان هر اقدامی را داشته باشند ولی در عمل نتوانند از آن استفاده کنند. به طور مثال در کره جنوبی رییس جمهوری از نظر رسمی توان این را دارد که اعلام حکومت نظامی کند اما مردم و پارلمان در عمل مقاومت کردند و نفر اول کشورشان را شکست دادند. در همین همسایه غربی‌مان، ترکیه هم چند سال پیش یک کودتا شد ولی مقاومت مردم آن را به شکست کشانید. به زبان عجم اوغلو «بهار عربی» عرصه به میدان آمدن قدرت عملی جامعه در مقابل قدرت رسمی دولت بود.»
وی نارضایتی‌های گسترده از فقر و نابرابری را عامل اصلی جنبشی دانست که به سرنگونی بسیاری از دولتهای عربی منجر شد. او افزود: «در عین حال می‌بینیم در کشورهایی که دمکراسی توسعه یافته‌تری دارند، گرچه ممکن است رشد سریع و جهش‌های بزرگ رخ ندهد، اما چون نهادهای سیاسی مشارکتی موفق به کنترل و کانالیزه کردن کردن نارضایتی‌ها می‌شوند از اعتراضات وسیع و رادیکال جلوگیری می‌کنند. حتی در میانه بحرانها هم دولت‌ها دو راه در مقابل خویش دارند یا اینکه بی توجه به اعتراضات مردم به راه خودشان ادامه دهند و یا با پذیرش خواسته های مردم، زمینه احیای دوباره دولت را فراهم کنند.»
او در پاسخ به سوالی درباره چالش‌های ایران در مسیر توسعه و آثار تضعیف وفاق سیاسی تصریح کرد: «ما در کشورمان مدتهاست می‌شنویم که سرمایه اجتماعی روند کاهنده‌ای داشته و حتی بسیاری فکر می‌کنند چنان سطح سرمایه اجتماعی کاهش یافته که اجرای هر سیاستی می‌تواند به مخاطرات بزرگی منجر شود.»
وی با اشاره به سیاستهایی که برای رفع ناترازی‌های مختلف از جمله ناترازی انرژی طرح شده، گفت: «ما امروز می‌بینیم که اجرای هر سیاستی که به میان می‌آید، تبعات سختی خواهد داشت زیرا وقتی سرمایه اجتماعی کاهش می‌یابد همراهی مردم هم به حداقل می‌رسد. پس هر سیاستی که بخواهد اجرا شود خساراتی سنگین، گاه سنگین‌تر از دستاوردهای همان سیاست خواهد داشت.»

ایرانیان جهان

رجب پور در مورد اثرات سیاستگذاری مبتنی بر وفاق ادامه داد: «در مورد رابطه سیاست و سیاستگذاری توجه به این نکته ضروری است که گرچه سیاستگذاری در چارچوب سیاسی تصویب و اجرا می‌شود ولی ظرفیت این را دارد که چنان اثرات بلندی به دنبال بیاورد که در آینده هم اثراتش مشاهده شود. به همین دلیل هم هست که اجرای یک سیاست اشتباه، با پیامدهای ناخواسته ممکن است به ضد خود تبدیل شود. من فکر می‌کنم همه کسانی که به دولت چهاردهم در زمینه سیاستهایش هشدار می‌دهند، به این نکته توجه دارند که تبعات ناخواسته سیاستهای پیشنهادی دولت سنگین هستند.»
این محقق اقتصادی خاطرنشان ساخت: «در حوزه ارز هم همین بحثها هست. چه ارز ترجیحی مانند گذشته به یک باره حذف شود و چه به تدریج، چون دولت با محدودیتهای مهمی در تامین منابع ارزی مواجه است و به نظر نمی‌رسد برنامه‌ای هم برای تنظیم تخصیص منابع داشته باشد و حتی امکان جلوگیری از خروج سرمایه‌ها را هم ندارد، حذف سامانه نیما هم می‌تواند به گسترش نارضایتی‌ها دامن بزند.»
این کارشناس اقتصادی درباره تبعات احتمالی اقدام اخیر بانک مرکزی مبنی بر حذف سامانه نیما گفت: «چند ماهی بود که دولتمردان و بانک مرکزی می‌گفتند که در پی کاهش شکاف میان نرخ نیما و بازار هستند. اما چیزی که ما دیدیم افزایش قیمت دلار در بازار آزاد بود. پس شکاف همچنان به جای خودش باقی مانده اما گرانی حاصل از اجرای این سیاست گریبان کشور را رها نخواهد کرد.»
223229
کد خبر 1998062

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1299645/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید ظریف بر تنظیم توافقات عملیاتی بر اساس برنامه جامع 25ساله با چین

تصویری جدید از محمدرضا گلزار؛ پیری وو چین و چروک چهره آقای سوپراستار!

تصویری جدید از محمدرضا گلزار؛ پیری و چین و چروک چهره آقای سوپراستار!

توزیع 34 میلیون سیم‌کارت در افغانستان

ناتو مسئول حمایت از اوکراین شد؛ جنگ جهانی سوم یا افغانستان دوم؟

آمریکا: درگیری‌ها در شمال سوریه نباید تشدید شود!

واکنش بایدن به پرواز پهپاد‌های مشکوک در آمریکا

جو بایدن به پرواز پهپادهای مشکوک در آمریکا واکنش نشان داد

هشدار عراقچی درباره طراحی خطرناک آمریکا و اسرائیل برای کشورهای اسلامی!

ادعای سالیوان درباره آمادگی «اسرائیل» برای تبادل اسرا

روحانی: اگر تا مهر 1404 برجام را با تدبیر لازم حفظ کنیم، کار بزرگی انجام گرفته است

نینتندو سوییچ رکورد فروش پلی‌استیشن 2 در آمریکا را شکست

ادعای وزارت خارجه آمریکا درباره جلوگیری از تشدید تنش‌ها در سوریه

فوری| تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران رسید

نقشه عربی برای شام

رویارویی با جمهوریت در خیابان

منادیان وحدت

ایران و فرصت قاهره برای سوریه

سوئیس فعالیت حزب‌الله را ممنوع کرد

سرایا القدس یک ریزپرنده اسرائیلی را تحت کنترل خود درآورد

کانال 12 اسرائیل: ارتش حدود یک سال در سوریه خواهد ماند

نماینده مجلس لبنان: پیکر سید حسن نصرالله در سال جاری تشییع نمی‌شود

اردوغان: ترکیه حامی حفظ تمامیت ارضی سوریه است!

علی‌اف ضمن تهدید ارمنستان، ماکرون را تمسخر کرد

مدیرعامل شرکت ملی نفت: افزایش 70 تا 100 هزار بشکه‌ای تولید نفت خام

معاون سابق سازمان نظام مهندسی: 40 درصد انرژی کشور در ساختمان‌ها مصرف می‌شود

ورود ETF‌های جدید رمزارز در سال 2025

بر اساس آمار بانک مرکزی: نرخ تورم به 37.3 درصد رسید

رایزنی نخست‌وزیر عراق و ولی‌عهد عربستان درباره سوریه

ارتباط صمیمانه و دوستانه‌ای با کشور عراق داریم

عکس/ سفر نخست وزیر عراق به عربستان

مجمع عمومی عادی به طور فوق‌ العاده بانک دی برگزار شد

کشف لوازم آرایشی و بهداشتی میلیاردی قاچاق درکرج‎ ‎

بازدید دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از مجتمع بندری کاسپین

معاون اقتصادی سازمان بازرسی از مراکز دیسپچینگ برق و گاز بازدید کرد

نامه مهم عارف درباره واردات خودرو

برای تغییر ریل سیاست‌های اقتصادی دولت فکری کنید

مقر جدید «ناتو» در آلمان افتتاح شد

تاکید ظریف بر عملیاتی شدن توافق 25 ساله با چین

دیدار سفیر چین در ایران با معاون راهبردی رئیس‌جمهور

دعوت شرکت‌های خودروساز چینی از نخبگان هوش مصنوعی دنیا / آیا آمریکا یارای مقابله با چین را در دنیای فناوری دارد؟

استقبال حماس از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل

ترامپ ولکن کانادا نیست؛ خیلی از کانادایی‌ها می‌خواهند کشورشان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا شود

بمب‌افکن‌های راهبردی روسیه بر فراز آلاسکا پرواز کردند

آمریکا نگران داعشی‌های سوریه شد

حسین طائب : بعد از سقوط بشار اسد یکی از یاران را از دست دادیم

آمریکا برای دستگیری الجولانی پاداش می‌دهد؟

واکنش متفاوت بایدن به پرواز پهپادهای مشکوک بر فراز آمریکا: هیچ چیز بدی در مورد آنها وجود ندارد

زندگی و آزادی برای زن

خوانش انحرافی از سقوط نظام سوریه