ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سبقت هزینه‌های دولت از بحران‌های ناترازی انرژی اخبار ایران

سبقت هزینه‌های دولت از بحران‌های ناترازی انرژی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش به نقل از ایلنا، دولت چهاردهم با شعار تلاش برای رفع تحریم‌ها روی کار آمد. اما در آمریکا با روی کار آمدنِ ترامپ اوضاع فرق کرده است. در چنین وضعیتی سوال این است که اقتصاد کشور چه مسیری طی خواهد کرد. سیاستمداران باید برای بهبودِ اوضاع اقتصادیِ ایران چه باید کنند و چگونه تولید داخل را - نه صرفا به شکل صوری بلکه واقعا - نجات دهند؟ 
مصطفی شریف، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، در پاسخ به این سوال‌ها گفت: اگر سیاست‌ها در امتداد سیاست‌های گذشته باقی بماند، وضعیت تورمی که چند سال است در حدود 40 درصد است و نوسانات آن، تغییر نخواهد کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برای انجام کارهای اساسی و ایجاد تغییرات واقعی در سیاست‌ها، باید از خود دولت شروع کرد. به این معنا که هزینه‌های دولت، به‌ویژه در بودجه‌های عمومی، باید مورد بازنگری قرار گیرد. بودجه‌های ضروری باید حفظ شوند و بودجه‌های غیرضروری حذف شوند تا به جای آن فعالیت‌های ضروری دیگری انجام شود. 
وی در پاسخ به این سوال که چنانچه تحریم‌ها ادامه پیدا کند، چگونه می‌توان اقتصاد را در برابر تحریم‌ها مقاوم کرد، گفت: اقتصاد ما دو جنبه داخلی و خارجی دارد و اگر حاکمیت بتواند سیاست‌هایی را به‌نفع منافع ملی اعمال کند، اقتصاد ما می‌تواند به شکوفایی برسد. در هر زمینه‌ای اگر اقدام لازم صورت نگیرد، عقب می‌مانیم.
تصمیم متناقض دولت و مجلس برای قیمت بنزین
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تأکید کرد: سیاست‌های خارجی باید مستقل و بر اساس منافع ملی پیش برود؛ هر کسی می‌خواهد در آمریکا روی کار بیاید فرقی نباید داشته باشد؛ مبنای عمل ما باید مستقل و براساس منافع ملی باشد. بنابراین تأکید می‌کنم که منافع ملی باید سیاست ما را تعیین کند و نه خواست افراد. 
شریف در خصوص سیاست داخلی نیز گفت: در مسائل داخلی نیز باید به سمت سرمایه‌گذاری در حوزه‌هایی برویم که با ناترازی مواجه‌اند. سرمایه‌گذاری در این زمینه‌ها می‌تواند به بهبود وضعیت اقتصاد ملی کمک کند. جنبه‌ی داخلی و بین‌المللی ما اگر به درستی پیش برود، می‌توان به رشد و توسعه امیدوارم بود. 
رفع ناترازی مثلا اگر با گران کردنِ حامل‌های انرژی مثل بنزین همراه باشد، سیاستی مسبوق به سابقه است که بیش از آنکه مشکل را حل کند، به ضعیف‌تر کردنِ اقشارِ ضعیف جامعه انجامیده. در چنین شرایطی آیا شما بر انجام چنین سیاستی تأکید دارید؟ غیر از انرژی بخش‌های دیگری هم هست که می‌توان جهت ناترازی را هدایت کرد. اینکه همان اول به سراغ ناترازی انرژی برویم، اقدامی عجولانه و اشتباه است. 
استاد دانشگاه علامه گفت: پس ما باید در حوزه‌های دیگر این ناترازی را جبران کنیم که کمتر به اقشار آسیب‌پذیر آسیب بزند. به هر حال بنزین یکی از حامل‌هایی است که افزایش قیمت آن تاثیر زیادی روی زندگی مردم می‌گذارد. همانطور که در ابتدای صحبتهایم گفتم باید به سراغِ هزینه‌های دولت رفت و دید کدام هزینه را می‌توان کنار گذاشت. این بخشی است که باید به سراغ آن رفت که در این صورت هم آسیبِ کمتری به اقشارِ ضعیف جامعه می‌رسد. 
وی گفت: به طور کلی، برای بهبود وضعیت اقتصادی، دولت باید هزینه‌های غیرضروری را کاهش داده و به سمت سرمایه‌گذاری‌های مؤثر در حوزه‌هایی که ناترازی دارند، حرکت کند. با این کار، می‌توانیم از فشار بر طبقات آسیب‌پذیر جامعه بکاهیم و شرایط بهتری برای رشد و توسعه اقتصادی فراهم کنیم. 
شریف در پاسخ به این سوال که برای کاهش فشار بر طبقات فرودست، چه پیشنهادی دارید گفت: بار اصلی هزینه‌ی خانوارهای کم درآمد، هزینه‌ی کالاهای اساسی است. باید بر روی کالاهای اساسی نظارت کرد تا از افزایش قیمت آن‌ها جلوگیری شود. در عین حال، می‌توانیم از اقشار پردرآمد مالیات بیشتری دریافت کنیم و این منابع را به حمایت از اقشار کم‌درآمد اختصاص دهیم. 
استاد دانشگاه علامه گفت: در حال حاضر، نهادها و افرادِ ثروتمندی داریم که هیچ مالیاتی پرداخت نمی‌کنند. باید گرفتنِ مالیات از این‌ها را در دستورِ کار جدی قرار دهیم. اگر مثلا بنیادهای گوناگونی هستند که برای مردم تشکیل شدند، باید این بنیادها را پیوند بدهیم به اقشار آسیب‌پذیر تا نیاز آن‌ها را تأمین کنند. اگر اراده‌ای برای انجام این تغییرات وجود داشته باشد، می‌توانیم با استفاده از راهکارهای مختلف، به بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی جامعه کمک کنیم. 
شریف در پاسخ به این سوال که برای حمایت از تولید داخلی چه سیاستهایی باید پیش گرفت گفت: تولیدکنندگان داخلی با موانع متعددی مواجه هستند که باید برطرف شوند. این موانع شامل تأمین مواد اولیه و عوامل تولید با هزینه‌های کم و همچنین تأمین نقدینگی است. برای حمایت واقعی از تولید، باید موانع قبل از تولید و همچنین موانع بعد از تولید را شناسایی و برطرف کنیم. باید برای فروش کالای تولید شده تسهیل ایجاد کرد تا تولیدکننده بتواند کالای خود را در داخل و خارج بدون دردسر بفروشد. 
وی تأکید کرد: یکی از نکات کلیدی در سیاست‌های اقتصادی، توجه به جنبه صادراتی تولید است. تولیدکنندگانی که نتوانند محصولات خود را در بازار داخلی بفروشند، نمی‌توانند با رقابت جهانی مواجه شوند و به همین دلیل کیفیت محصولاتشان نیز کاهش می‌یابد. اگر تولیدکنندگان به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کنند، مجبورند خود را با استانداردهای جهانی تطبیق دهند و کیفیت محصولات خود را بهبود بخشند. 
شریف در خصوص شعارهایی که در دولت قبل در رابطه با حمایت از تولیدکنندگان داده شده و بازگشت برخی از بنگاه‌ها به چرخه‌ی تولید گفت: مطالعه‌ی دقیقی در این زمینه نداشتم اما تا جایی که شنیدم، این اقدامات، اساسی به گونه‌ای که بتواند وضعیت تولید را تغییر بدهد، نبوده است. آمار و ارقام بیشتر جنبه‌ی تبلیغاتی داشته است. اینها موردی است و ما در کشور از این دست کارخانه‌ها بسیار داریم. باید مطالعه شود و گفت در همین زمان تعداد کارخانه‌های تعطیل شده چند تا بوده و در مقابل، تعداد کارخانه‌هایی که واقعا به عرصه‌ی تولید برگشتند چقدر بوده است. 
استاد دانشگاه علامه در پایان تأکید کرد: در نهایت، اگر کشور بخواهد تحول اقتصادی پیدا کند، باید به تولید توجه ویژه‌ای داشته باشد و موانع قبل و بعد از تولید را برطرف کند. سیاست‌های خارجی باید به‌گونه‌ای باشد که تولیدکنندگان بتوانند با کمترین هزینه محصولات خود را به بازارهای جهانی عرضه کنند. هر کشوری که به بازارهای بین‌المللی دست یافته، موفقیت‌های چشمگیری را تجربه کرده است و این مسیر باید مورد توجه قرار گیرد.
بیشتر بخوانید

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1308541/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار ارز بازگشت – صدای بورس

شرط برگزاری دیدار استقلال و سپاهان در ورزشگاه آزادی چیست؟

پیشنهاد جذاب برای قایدی؛ ستاره بوشهری در مسیر طارمی

کلاف سردرگم ارتباط با چین!

چرا پاکستان و طالبان به هم زدند؟ | چاقو دسته خودش را برید؟

سیاستمداران آلمانی از خجالت ایلان ماسک درآمدند

شرط روسیه برای احیای روابط با آمریکا

سفیر پیشین ایران در یمن: انصارالله تسلیم نمی‌شود

یمن؛ شکار 13 پهپاد پیشرفته طی یک سال!

وزیر اسرائیلی: به دمشق خواهیم رسید!

ناو هواپیمابر آمریکایی به سواحل یمن نزدیک شد

لاوروف: برای گفتگو آماده‌ایم اما اول آمریکا پیشقدم شود

کاهش 4 میلیارد دلاری تخصیص ارز صنایع نسبت به سال گذشته

افزایش معافیت مالیاتی حقوق بگیران در سال 1404

سریع ترین راه فروش فوری خودرو

خسارت 11 میلیارد دلاری صنایع از قطع برق در سال گذشته

فروش 139 کیلوگرم شمش طلا در حراج امروز

پرستاران در انتظار تصویب اضافه کاری 80 هزار تومانی

گمنام‌های حافظ ایران

تصمیمات سریع دولت در رفع مشکلات اقتصادی مورد انتظار است

ارسال آثار به دومین جشنواره ثور تا 10 بهمن زمان دارد

اختلاف مجلس و مجمع بر سر رشد اقتصادی در لایحه بودجه 1404

30 درصد ارزش معاملات به بازار مشتقه تعلق گرفت

یایویی کوساما در 95 سالگی می‌درخشد/ نمایشگاه جدید گران‌ترین هنرمند زن دنیا در ملبورن +عکس

فروش 3 مدل آیفون در اروپا متوقف شد

کارشناس بلاک‌چین درباره بهره‌برداری جدید مهندسی اجتماعی مبتنی بر رمزارز هشدار می‌دهد

شانس آفریقا برای میزبانی از المپیک چه قدر است؟

عسکرموسوی: برخورد با افغانستانی گاهی از روی محبت گاهی از روی کینه است/ صادق کوشکی: تنش درباره تذکر افغانستانی ها به ایرانیان سر حجاب جنجال رسانه ها بود

عسکرموسوی: برخورد با افغانستانی‌ها گاهی از روی محبت گاهی از روی کینه است/ صادق کوشکی: تنش درباره تذکر افغانستانی‌ها به ایرانیان سر حجاب جنجال رسانه‌ها بود

عسکرموسوی: برخورد با افغانستانی‌ها گاهی از روی محبت و گاهی از روی کینه است/ صادق کوشکی: تنش درباره تذکر افغانستانی‌ها به ایرانیان سر حجاب جنجال رسانه‌ها بود

استرداد مدیرعامل شرکت رمزارزی Terraform Labs برای محاکمه به آمریکا

استقرار ناو هواپیمابر «هری ترومن» آمریکا نزدیک سواحل یمن

دیدگاه «بایدن» درباره عذرخواهی «پوتین» از سقوط هواپیمای باکو

فعالان ضد اسرائیلی تونس: باید سفیر آمریکا را اخراج کنیم

کنایه احمد خاتمی به وزیر امور خارجه آمریکا

موافقان و مخالفان سرکوب ارزی

چرچیل ایران

قیمت طلا 18 عیار | قیمت مثقال طلا | قیمت دلار | قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 9 دی ماه 1403

اتاق بازرگانی از رئیس جمهور خواست تا لایحه جدید تجارت را استرداد کند!

وزیر صمت: تعرفه 78 درصد کالاهای مبادله‌ای ایران و اوراسیا صفر شد| فرصت افزایش تجارت

دپوی 200 میلیاردی لوازم خانگی قاچاق در گنبدکاووس لو رفت

ترامپ منافع اقتصادی را قربانی جنگ نخواهد کرد

علاء میرمحمدصادقی در تغییر نگاه به صاحبان سرمایه نقش چشمگیر داشت

ثور به‌دنبال پیوند هنر و بورس است

شوک شبانه قیمت دلار به بازار ارز | دلار در حال پرواز به سوی قله‌های جدید | بازار طلا و سکه آتش گرفت

چینی‌ها قدرتمندترین ژنراتور تولید برق از هیدروژن را ساختند

نیکزاد: آمریکا راهبرد اشتباهی را علیه ایران در پیش گرفت‌

معاون سیاسی سپاه: آمریکا و اسرائیل با جنگ به خواسته های خود نخواهند رسید/ در سوریه با جنگ رسانه ای ذهن ها را بهم ریختند

افزایش 18 درصدی بی‌خانمانی در آمریکا

لاوروف: روسیه موافق پیشنهاد ترامپ درباره اوکراین نیست