ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عصیانگر زمانه خواندنی ها

عصیانگر زمانه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اگر آن حادثه تلخ بهمن‌ ماه سال 1345 رخ نمی‌داد، حالا فروغ فرخزاد 90 سالگی‌اش را جشن می‌گرفت؛ شاعری که با روحیه عصیانگر خود در جامعه سنتی معاصر ایران، جایگاه دیگری برای حضور زن در ادبیات تعریف کرد. مرگ زودهنگام او از نگاه بسیاری از منتقدان ادبی، ضربه بزرگی بر پیکره شعر ایران زد و برخی معتقدند که اگر زنده می‌ماند با وجود او، برخی شاعران مرد، آنچنان فرصت عرض‌اندام در حوزه شعر سپید ایران را نداشتند. سازندگی به مناسبت نودمین سالروز به دنیا آمدن فروغ فرخزاد به زندگی، آثار و تاثیر او بر جریان شعر معاصر ایران پرداخته است.
نوجوانی و آغاز سرایش شعر
فروغ فرخزاد 8 دی سال 1313 در امیریه تهران به دنیا آمد و بسیاری می‌دانند که پدرش نظامی و سخت‌گیر بود، مادری ساده و خانه‌دار داشت، با ازدواجی ناموفق و رنج دوری از فرزند، دست‌وپنجه نرم می‌کرد و در خلال همه اینها ارتباطی خاص با ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلمساز معاصر ایران پیدا کرده بود. شعر را از نوجوانی آغاز کرده بود و نخستین مجموعه شعر خود را در سن 17 سالگی منتشر کرد. انتشار شعر «گنه کردم گناهی پر ز لذت» در یکی از مجلات حاشیه‌های زیادی برای او به همراه داشت. شاید همین حاشیه‌ها هم در از هم گسستن زندگی زناشویی‌اش بی‌تاثیر نبود به طوری که پس از 5 سال، باعث جدایی‌اش از پرویز شاپور شد و از آن به بعد تا زمان مرگ خود از دیدن فرزندش، کامیار شاپور محروم ماند با این حال چندان علاقه‌ای نداشت از جزئیات زندگی‌اش بگوید.
بلوغ در شعر
نوآوری ادبی و مفهومی که فروغ فرخزاد در سرایش شعرهای خود به ادبیات ایران اضافه کرد در نوع خود انقلابی عمیق در این راه بود. پیش از او زنان از بیان عواطف انسانی و عاشقانه خود برحذر بودند و تبعیض‌های جنسیتی کمتر به‌ عنوان ناهنجاری اجتماعی به چشم جامعه می‌آمد. طبیعتاً در چنین جامعه‌ای هیچ زنی سراغ بیان مسائل زنانه در شعر نمی‌رفت و چه بسیار زنانی که همان زمان هم با اسم‌ورسم مردانه می‌نوشتند اما فروغ فرخزاد به‌ عنوان صدای زنان ایران در شعر، الهام‌بخش بسیاری شد. او در 6 دفتر شعری که به چاپ رساند با استفاده از زبانی ساده و تصویرسازی‌هایی نو، ساختار سنتی زمانه را به چالش کشیده و به جنسیت زن در شعر هویت بخشید. نگاه فروغ فرخزاد تنها به جنسیت و زن خلاصه نمی‌شد و مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه خود را به نقد می‌کشید. نوآوری‌های او در شعر به اندازه‌ای بود که مسعود فرزاد، نویسنده و مترجم و روزنامه‌نگار معاصر ایران، مرگ او را به گم شدن دوباره دیوان رودکی تشبیه کرد. او گفته بود: «دیوان رودکی دو بار گم ‌شد. یک‌بار آنچه بود که گفتند، نابود شد و بار دیگر که رودکی دیگری (فروغ) نا به هنگام مرد و شعرهایش ناسروده ماند و در نتیجه آنچه می‌توانستیم داشته باشیم را نداریم». این نقل‌قول را محمد بقایی‌ماکان، نویسنده، مترجم و پژوهش‌گر ایرانی در گفت‌وگو با ایلنا کرده است. او در ادامه به نظر ابراهیم گلستان درباره فروغ فرخزاد می‌پردازد: صادق چوبک دیداری با ابراهیم گلستان درباره فروغ داشته، در جایی به او می‌گوید؛ به نظر من تاثیر بسیار در آگاهی و تکوین شخصیت هنری فروغ داشته‌اید و آشنایی فروغ با شما نه ‌تنها سبب شد، او به کار فیلم‌سازی راه پیدا کند و فیلم «خانه سیاه» را بسازد؛ بلکه در شعر او نیز تحولی تازه پیدا شد که به احتمال زیاد سر در آشنایی با شما دارد، گلستان در پاسخ چوبک با حالتی برافروخته و خشمگین فریاد می‌زند که «نه اصلاً این‌طور نیست آقای چوبک این حرف را نزنید. من به هیچ‌وجه نظر شما را قبول ندارم. آنچه شما در مورد فروغ گفتید، بی‌انصافی است؛ زیرا او نان استعداد و نبوغ خود را می‌خورد» چوبک که از این حرف قانع نمی‌شود مجدداً می‌گوید که «این عقیده شخصی من است و اطلاعاتی که به دست آورده‌ام، سبب شده چنین قضاوتی داشته باشم. اما فراموش نکنید که چنین قضاوتی از ارزش فروغ نمی‌کاهد زیرا به دنبال آگاهی رفتن و کسب معرفت و دانش کردن، کار هر کسی نیست و این شما بودید که کتاب خوب خواندن و جست‌وجو کردن در کتاب را نشان دادید و این رغبت را در او برانگیختید». گلستان باز هم با همان حالت برافروخته در پاسخ به چوبک، فریاد می‌کشد: «نه آقا این چه حرفی ا‌ست که می‌زنید».
ورود به سینما و شرح یک دلدادگی
فروغ فرخزاد سال 1337 پس از چاپ سومین مجموعه اشعارش از طریق برخی از دوستانش به ابراهیم گلستان، فیلم‌ساز جوان آن دوران معرفی و به‌ عنوان منشی و مسئول بایگانی استودیوی فیلمسازی او استخدام شد. این آشنایی اثر زیادی در زندگی او داشت به طوری که بعدها پوران فرخزاد، خواهر بزرگ‌تر فروغ در شرح آن گفته بود: «یک روز فروغ با التهاب و هیجان خاصی به من گفت: با مردی آشنا شدم که خیلی جالب است. اثر فوق‌العاده‌ای روی من گذاشته. محکم و با نفوذ است. بسیار جدی است. اصلاً غیر از مردهایی است که تا حال شناخته بودم. برای اولین ‌باری است که از کسی احساس‌ ترس می‌کنم. از او حساب می‌برم. او خیلی محکم است. وقتی گلستان در زندگی فروغ جدی شد، او هر روز آرام‌تر، تودارتر و ساکت‌تر می‌شد. بعد از اینکه ابراهیم گلستان در نزدیکی استودیو گلستان، خانه‌ای برای فروغ ساخت من که تقریباً هر روز ناهار با فروغ بودم دیگر کمتر او را می‌دیدم. گلستان هر روز برای فروغ، مساله‌ای جدی‌تر و عمیق‌تر می‌شد. فروغ با همه قلبش عاشق گلستان شده بود و برای فروغ، گویی جز گلستان هیچ چیز وجود نداشت». به هر ترتیب حضور در استودیوی فیلمسازی، او را به سمت سینما برد، بعد با تدوین فیلم آشنا شد و نامش به‌ عنوان تدوین‌گر در تیتراژ برخی فیلم‌های مستند گلستان نقش بست. فعالیت فروغ فرخزاد از آن زمان در سینما بیشتر شد. در فیلم کوتاه مستند «خواستگاری» ساخته مشترک ابراهیم گلستان و آلن وارگان، نقش بازی کرد و به‌ عنوان دستیار همراه کارگردان بود. همکاری او با ابراهیم گلستان در برخی دیگر از پروژه‌های سینمایی ازجمله خشت و آینه در مقام بازیگر یا تدوین‌گر ادامه داشت تا اینکه پس از گذراندن دو دوره فیلمسازی و تدوین در اروپا، وارد پروسه ساخت فیلم شد. در جریان پیشنهاد ساخت فیلم مستندی درباره بیمارستان‌های مشهد و وضعیت جذامی‌های این شهر به استودیو برای انجام اقدامات اولیه و تحقیق به تبریز رفت و چند ماه بعد کارگردانی مستند را بر عهده گرفت. فروغ به همراه گروه فیلمسازی در جذام‌خانه تبریز مستقر شد و در نهایت 12 روز بعد فیلم «این خانه سیاه است» براساس طرح و دکوپاژهای خود فروغ ساخته شد. نسخه‌ای از این فیلم توسط ابراهیم گلستان به جشنواره کن ارسال شد و در بخش مسابقه این جشنواره پذیرفته شد اما به علت انصراف گلستان از داوری باز ماند اما یک سال بعد از جشنواره اوبرهاوزن آلمان جایزه بهترین فیلم مستند را دریافت کرد. فروغ فرخزاد در ادامه دیگر فرصت ساخت فیلم نیافت و پس از حادثه تلخ تصادف در 24 بهمن 1345 از دنیا رفت اما فیلم «این خانه سیاه است» در زمستان 2022 از سوی مجله سینمایی مشهور ساید اند ساوند در میان 250 فیلم مهم تاریخ سینما رتبه 101 را به دست آورد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1309942/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عوامل موثر بر نوسان نرخ ارز در ایران

سیاست‌های ارزی کار دست وزیر اقتصاد داد؛ عبدالناصر همتی دوباره به مجلس می‌رود

چالش‌های اقتصادی و توسعه استان بررسی شد

صعود بورس در اولین روز هفته/ شاخص کل به 3 میلیون واحد می‌رسد؟

فرار مغزها از ایران؛ چالش‌های اقتصادی و اجتماعی در دل مهاجرت نخبگان

اصلاح فرآیندهای مالیاتی بدون همراهی فعالان اقتصادی ممکن نیست

ارتش سودان: بن‌زاید شیطان عرب است/ دستانش را قطع می‌کنیم

درگذشت مسن ترین فرد در جهان در سن 116 سالگی

نه روسیه به عضویت دائم ژاپن و آلمان در شورای امنیت

اوکراین می‌تواند تامین‌کننده اصلی آهن اسفنجی اتحادیه اروپا شود

رونمایی عراقچی از فرمول آمادگی برای شروع مذاکره با غرب: اعتمادسازی در مقابل رفع تحریم‌ها

10 پیش‌بینی کلیدی در سال 2025

توضیحات سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره روابط ایران و چین

طلای جهانی در 2024 درخشید / افزایش 27 درصدی

پیشتازی استارتاپ‌های فناوری عربستان در تامین مالی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا

مادر بی‌رحم دختر 13 ساله‌اش را خفه کرد!+جزئیات

بایدن: حمله نیو اورلئان یک اقدام تروریستی است

محبوبیت خودروهای برقی و هیبریدی در آمریکا/ فروش فورد 4.2 درصد رشد کرد

ترامپ: حادثه نیو اورلئان شر محض بود

آمریکا در حال آماده سازی تحریم‌های جدید علیه گرجستان است

روایت روحانی از تلاش محمد منتظری برای آزادی گروگان‌ های آمریکایی

حمله پلیس آمریکا با شوکر به قهرمان 100 متر جهان

حمله آمریکا به عناصر تروریستی داعش در سومالی

مظنون حادثه نیو اورلئان پرچم داعش داشت

مشاور فرمانده سپاه: سال 1400 تولید بنزین بیش از مصرف بود، حالا بنزین وارد می‌کنیم

ایلان ماسک، رابط جدید چین و آمریکا در مذاکرات جهانی

روایت اولین آشنایی شهید سلیمانی با امام خمینی/ روایت حاج قاسم از کمک آمریکا به داعش برای جلوگیری از موفقیت ایران در آزادی ایزدی‌ها

چراغ سبز کاخ سفید به ایران؟

تحلیلگر سیاست خارجی: ترامپ به دنبال توافق جامع با ایران است

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/15

بایدن مانع از فروش شرکت فولاد آمریکا به «نیپون استیل» ژاپن شد

نتانیاهو با وجود عمل جراحی به دنبال حضور در مراسم تحلیف ترامپ است

سرمقاله جوان/ مسئولان کنسولی ما بیدارند؟

روزنامه اسرائیلی: نسخه دوم ترامپ احتمالا به اندازه نسخه اول، برای نتانیاهو خوب نباشد

اتحاد قطر و امارات در بحران خاورمیانه

بلایی که بر سر مردم فلسطین در جبالیا آمد از لنز دوربین یک سرباز صهیونیست

طالبان پاکستانی مدعی انفجار راکت در اسلام‌آباد شد

کاسبی با تعویض پلاک خودرو؛ 1.5 میلیون بده پلاک تهران بگیر!

صافولای عربستان سرمایۀ خود را از ایران خارج کرد

مانع شدیم که کشور به عرصه جنگ تبدیل شود

نخست‌وزیر عراق: مانع این شدیم که کشور به عرصه درگیری تبدیل شود

روایت فرمانده ارتشی از هنر حاج قاسم؛داعش چگونه پشت مرز ماند؟

برتری تیم ملی راگبی ایران برابر عراق در مشهد

تاکید مجدد حکیم بر موضع ثابت عراق درباره فلسطین

نشست سرپرست معاونت تعاون و امور اجتماعی بنیاد با مدیرکل بنیاد استان سمنان در راستای حل مشکلات ایثارگران

سه مشتری اروپایی برای مهدی قایدی

در نمایشگاه خرده‌فروشی ایران انجام شد: قدردانی مشاور رئیس‌جمهور از بانک صادرات

رانت های اقتصادی صدای پزشکیان را درآورد/ شرایط کنونی کشور تصمیمات شورای رقابت را با چالش مواجه کرده است

منطقه ویژه اقتصادی شیراز خلا نهاد های توسعه ای فارس را پر کرده است

ایران، غایب بزرگ کریدور‌های اقتصادی