ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما خواندنی ها

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان / «سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم جعفر حسن‌خانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دموکراسی یا دیکتاتوری؟ غرب و امریکا کدام یک را برای ما می‌پسندد؟ در رسانه‌های فارسی‌زبان که از سوی دولت‌های غربی تأمین مالی می‌شوند، نوید آن داده می‌شود که خواست و پسند غربی‌ها برای ما دموکراسی است و برای آن در تلاش هستند. اما آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به سراغ زمین واقعیت رفت، چراکه سیاست‌های اعمالی با سیاست‌های اعلامی یکی نیست. در سیاست‌خارجی کشور‌ها آنچه اعلام می‌شود با آنچه اعمال می‌شود گاهی متضاد است. خوش خیالی است که سیاست‌های اعلامی را درباره عملکرد یک کشور مبنای قضاوت قرار داد، لذا برای پاسخ به این سؤال مهم که «آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد یا نه» باید به تاریخ عملکرد‌ها رجوع کرد. 
تاریخ ایران چه می‌گوید
در تاریخ ایران غرب یک بار برای ما انتخاب کرد، اما انتخاب او برای ما دموکراسی نبود؟ انتخاب غرب برای ایران همان انتخابی بود که برای دیگر کشور‌های منطقه نظیر ترکیه و مصر کرده بود. انتخاب غرب برای ما و دیگر کشور‌های هم‌سرنوشت با ما، حکومت‌های خودکامه بود. در ابتدای قرن قبلی جایی که حکومت ایران یعنی حکومت قاجار ضعیف و قدرت و حضور غربی‌ها در ایران نیز فزاینده شده بود، آنها از سرنگونی «حکومت مشروطه» در ایران حمایت و «حکومت دیکتاتوری» را در این سرزمین بر قرار کردند. برخی روشنفکران غرب‌زده هم در مدح و فواید دیکتاتوری و منور بودن آن شروع به نوشتن و گفتن کردند. این‌گونه بود که دیکتاتوری رضا شاه در ایران شروع به کار کرد. در آن دوران غربی‌ها با حمایت خود، حکومتی در ایران برقرار کردند که تا خصوصی‌ترین حوزه‌ها دخالت می‌کرد. به عنوان مثال در دوران ریاست رکن‌الدین مختاری بر شهربانی، نامه‌های شهروندان قبل از ارسال جلوی صندوق پست خوانده می‌شد، و حتی سفر بین شهری نیازمند اجازه از حکومت بود، مخالف و موافق منتقد در آن به سرعت کشته می‌شدند و فرقی نمی‎کرد آن فرد چه کسی باشد: مرگ یا زندان برای مخالف و منتقد تنها کالای اهدایی حکومت بود. میرزاده عشقی شاعر نوگرا، تقی آرانی نظریه پرداز مارکسیسم، علی‌اکبر اسدی داماد اولین نخست وزیر حکومت و بسیار نفرات دیگر از عمق جان و به قیمت جان نتیجه انتخاب غربی‌ها برای مردم ایران را درک کردند. سؤال همچنان باقی است چرا در آن دوران که غرب در ایران قدرت داشت از دموکراسی در ایران حمایت نکرد و دیکتاتوری چکمه پوش بر سر کار آورد؟ طرح جمهوری‌خواهی رضاخانی هم دموکراسی نبود بلکه همان ریاست جمهوری‌های مادام عمری بود که امروزه در برخی کشو‌های عربی متداول است. 
تاریخ منطقه چه می‌گوید

در منطقه هم تاریخ به ما می‌گوید بعد از فروپاشی عثمانی همه حکومت‌های عربی شکل گرفته، حاصل انتخاب غربی‌ها بود. انتخاب غربی‌ها برای هیچ یک از این حکومت‌ها دموکراسی نبود. از سواحل غربی شمال آفریقا تا سواحل شرقی شبه جزیره عرب، غربی‌ها هیچ دموکراسی تأسیس نکردند. البته دموکراسی سرنگون کردند، نظیر آنچه در برخی کشور‌های اسلامی در جریان بیداری اسلامی و بهار عربی رخ داد. 
تجربه سوریه چه می‌گوید
این روز‌ها در سوریه «حکومت سکولار فردسالار تک حزبی» که مخالف غرب بود از میان رفته است. اما امریکا و اروپا در سیاست‌های اعمالی خود، از یک عضو القاعده را که خود و اطرافیانش سویه‌های فکری ارتجاعی و تکفیری دارند، مورد حمایت قرار داده و از فهرست تروریست‌ها حذف کرده‎ است. هیچ نشانه واقعی از حمایت غرب از دموکراسی در سوریه دیده نمی‌شود. آخرین روز حکومت سکولار فردسالار تک حربی، اولین روز حمله نظامی امریکا و اسرائیل به زیرساخت‌های سوریه بود. برای حفظ ظاهر هم که شده هدیه بمب به مردم سوریه را به تعویق نینداختند و از فردای سقوط حکومت سوریه بمباران را آغاز کردند. سوریه امروز در میانه حمله نظامی، اشغال خارجی در شمال و جنوب و حضور نیرو‌های غیر دموکراتیک تکفیری قرار گرفته است. چه بسیار روشنفکران غربگرای سوری که در سال‌های قبل از 2011 میلادی، بر این تصور بودند که فردای حکومت بعث در سوریه، زیبا و دموکراتیک خواهد بود. اما امروز ارمغان فرستادگان امریکا به سوریه دیدار و توافق با فردی است که هیچ نسبتی با تصویرسازی‌های رؤیایی آن روشنفکران در آن سال‌ها ندارد. 
فرجام سخن
تاریخ یک سده سیاست اعمالی غرب شامل انگلیس و امریکا در منطقه غرب آسیا که تجربه سوریه آخرین نمونه آن بود، نشان می‌دهد که ارمغان غربی‌ها برای ما انتخاب میان دو چیز است: هرج و مرج یا دیکتاتوری. آنان زمین سوخته می‌خواهند، زمینی که هیچ توانی برای عرض اندام دربرابرشان نداشته باشد. زمینی که فاقد امکان پیشرفت و توسعه باشد تا احتمال مخالفت با غرب در آینده این منطقه منتفی شود. مردم‌سالاری دینی ما با ضعف‌ها و قوت‌هایش انتخاب مردم این سرزمین برای خود است. اساساً مردم‌سالاری را نمی‌توان با دستور و فرمایش خارجی و به شکل نیابت از مردم برقرار کرد. غربی‌ها دغدغه توانمندسازی مردم‌سالاری ما را ندارند. خواب و سیاست اعمالی و نه اعلامی آنها برای آینده ایران یا هرج مرج است یا بازسازی یک دیکتاتوری وابسته. این دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ایرانیان، زرورقی بیش نیست که سیاست اعمالی خود را در آن شکلات‌پیچ کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

7 شهر برتر اروپا برای سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات

ویروس HMPV چیست؟

طالبان حق‌آبه ایران را از طریق مذاکره ندهد مجبوریم به سراغ راه بعدی بریویم

مذاکرات جامع با آمریکا؟

اعترافات عجیب آمریکا در مورد معادله هسته‌ای ایران

زمان دیدار پوتین و ترامپ مشخص شد

تکثر و تنوع فرهنگی در کشور را پاس بداریم/ آمریکا تلاش دارد یکجانبه‌گرایی را در سراسر جهان پیاده کند

سرمقاله شهروند/ چالش 25 دقیقه مطالعه در سال 2025: راهی برای تغییر زندگی کودکان

هشدار شدیداللحن انصارالله یمن به عربستان سعودی؛ همه گزینه‌ها روی میز است

حزب‌الله زمان تشییع پیکر شهید نصرالله را اعلام کرد

آغوش گرم مادربزرگ فلسطینی پس از یک سال دوری

وزیر کار: تصمیمی درباره مزد منطقه‌ای اتخاذ نشده است

مصرف 74 درصدی گاز کشور در بخش خانگی و تجاری

شوک بازار توافقی ارز به قیمت مواد غذایی

جنجال در مرز بازرگان؛ ترکیه، کامیون‌داران را غافلگیر کرد

واردات آیفون همچنان بلاتکلیف؛ بازار سیاه اجاره گذرنامه رونق گرفت

پیام ویژه ترامپ به السودانی درباره ایران و سوریه

کاهش 300 تومانی دینار / نرخ درهم امارات و سایر ارزها در بازار امروز 16 دی 1403 + جدول

کسب مجوز صادرات ماهی زنده به عراق

کارگاه آموزشی شرح وظایف مسئولان امور ایثارگران دستگاههای اجرایی در اردبیل برگزار شد

مدیرکل بنیاد مازندران بر عملگرایی در خدمت رسانی به جامعه ایثارگری تأکید کرد

سرانجام تولید خودروی اقتصادی

عدالت در پرداخت حقوق کارکنان شهرداری اصفهان رعایت شود

تفاهم پنهانی در مورد سوریه

یک خبر تکراری از والیبال ژاپن!

گرجستان 25 شهروند خارجی بازداشت شده در اعتراضات ضددولتی را اخراج می کند

جولان ویروس جدید چینی در ایران؛ بیماری جدید با علائم آنفولانزا

مشاور نخست وزیر پاکستان: حق عملیات در خاک افغانستان را داریم

کودکان افغانستانی قربانیان انفجار مین

سقوط ارزش یورو برابر دلار آمریکا

حمله به تاسیسات هسته ای ایران

انتقادات از بایدن به دلیل اهدای مدال آزادی به هیلاری کلینتون

خط‌ و نشان فرمانده برای اسرائیل ؛ کاملاً آماده‌ایم

به تکثر و تنوع فرهنگی در کشور خود احترام بگذاریم/ آمریکا تلاش دارد یکجانبه‌گرایی را در سراسر جهان پیاده کند

دیدار «ملونی» و «ترامپ» در مار-ئه-لاگو

زخمی شدن دو نظامی صهیونیست در آمریکا در جریان عملیات زیرگیری با خودرو

ادعای مقامات اطلاعاتی آمریکا؛ چین در راه مسلح کردن انصارالله یمن؟

سرمقاله شرق/ سناریوی «آخرین رمق» و «سرمایه‌داری ملی»

سرمقاله جوان/ رزمایش اقتدار و کارکرد‌هایی به نفع امنیت پایدار

بالاترین سطح آماده‌باش در واشنگتن‌

پنتاگون: ما از جنگ اوکراین سود کردیم

ابعاد جدید و تکان دهنده شکست رژیم صهیونیستی در روز 7 اکتبر

خالص ارزش دارایی صندوق‌های طلا به 100 همت رسید

وزیر نیرو: وضعیت سوخت نیروگاهی مناسب است؛ خاموشی‌ها کم شد

مس صادر کردیم تا گوشی لوکس وارد کنیم؟

تعارض منافع در یکی از شرکت‌های خودروسازی

کسب مجوز صادرات ماهی زنده به عراق| ضرورت پیگیری صادرات زمینی به کویت در مسیر صفوان

مادر شهیدان «پیشگاه» آسمانی شد

تقدیر فرمانده سپاه علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) قم از رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران

ترویج فرهنگ ایثار و شهات در عرصه های بین‌المللی با اهتمام به «دیپلماسی ایثار»