ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اوراسیا دروازه ای برای گسترش تجارت ایران؛ موافقتنامه کی اجرا می‌شود؟ اخبار ایران

اوراسیا دروازه ای برای گسترش تجارت ایران؛ موافقتنامه کی اجرا می‌شود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار مهر، منطقه گرایی و همکاری‌های اقتصادی و تجاری در قالب موافقت نامه‌های دو یا چندجانبه، به ویژه در زمینه تجارت آزاد، ابزاری مؤثر برای تقویت روابط تجاری بین کشورها به شمار می‌رود. در این راستا، جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) شامل جمهوری ارمنستان، جمهوری بلاروس، جمهوری قزاقستان، جمهوری قرقیزستان و فدراسیون روسیه با تصویب قانون «موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو» در 19 خرداد سال 1398 تلاش کرده اند تا مناسبات تجاری خود را گسترش دهند.
طبق این موافقت نامه، ایران و اوراسیا متعهد به کاهش یا حذف تعرفه‌ها برای طیف گسترده ای از کالاها هستند. به طور خلاصه سه دسته کالا برای صادرات ایران به کشورهای عضو اوراسیا شامل 795 کد HS مشمول عدم تخفیف حقوق ورودی (MFN) و 42 قلم کالا شامل تعرفه ترجیحی تا حد معین (اعمال سهمیه) و مابقی کدهای HS حدود (8000 قلم) از میان 8859 ردیف کد هشت رقمی به ایران امتیاز داده شده است.
در مقابل برای صادرات کشورهای عضو اوراسیا نیز حدود 819 کد HS مشمول عدم تخفیف حقوق ورودی (MFN) و 21 قلم کالا شامل تعرفه ترجیحی تا حد معین (اعمال سهمیه) و مابقی کدهای HS حدود (8000 قلم) از میان 8859 ردیف کد هشت رقمی توسط ایران به آنها امتیاز داده شده است.
در این بین با توجه به اینکه طی تقریباً دو سال گذشته توافق نامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا معطل تصویب در مجالس کشورها مانده بود پس از تصویب در مجالس کشورهای عضو، بالاخره دوم دی ماه نیز نمایندگان مجلس در جلسه علنی کلیات و جزئیات گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه موافقتنامه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو آن را تصویب کردند.
در ادامه نیز و در تاریخ هفتم دی ماه سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست شورای عالی این اتحادیه در شهر سن پترزبورگ روسیه، با اعطای موقعیت ناظر به جمهوری اسلامی ایران موافقت کردند.
آخرین وضعیت تجارت
بررسی‌ها حاکی از آن است طی سال‌های 1398 تاکنون روند صادرات ایران به کشورهای EAEU روندی صعودی بوده به گونه‌ای که از 796 میلیون دلار در سال 1398 به یک میلیارد و 500 میلیون دلار در 9 ماهه امسال رسیده است. بر همین اساس طی 9 ماهه امسال حدود سه میلیون و 860 هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و 500 میلیون دلار به 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا صادر شده است. سال گذشته 3 میلیون و 170 هزار تن کالای ایرانی، به ارزش یک میلیارد و 240 میلیون دلار به اعضای این اتحادیه صادر شده بود.
بیشترین میزان صادرات کالاهای ایرانی به اعضای این اتحادیه به ترتیب به کشور روسیه با یک میلیون و 960 هزار تن، ارمنستان با یک میلیون و 480 هزار تن، قزاقستان با 360 هزار تن، قرقیزستان با 44 هزار تن و بلاروس با 14 هزار تن انجام شده است.
میزان واردات کشورمان از اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در 9 ماهه گذشته در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، حدود 20 درصد به لحاظ ارزش و حدود 45 درصد از نظر وزنی کاهش داشته است.
به عبارت دیگر در این مدت، میزان واردات حدود یک میلیون و 630 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 210 میلیون دلار بوده، در حالی که سال گذشته 2 میلیون و 960 هزار تن کالا به ارزش به یک میلیارد و 500 میلیون دلار به کشور واردات صورت گرفته است.
بیشترین میزان واردات کشورمان به ترتیب از کشورهای روسیه، قزاقستان و بلاروس بوده است.
به طورکلی، روند صادرات کالاهای مشمول تعرفه ترجیحی و بدون تعرفه ترجیحی ایران به اکثر کشورهای مزبور نشاندهنده یک روند صعودی است. در مجموع می‌توان گفت حجم تجارت ایران با این کشورها پس از انعقاد موافقتنامه افزایش داشته؛ اما افزایش در صادرات به مراتب بیش از واردات بوده است.
به طور کلی، به نظر می‌رسد که با توجه به عملکرد موافقتنامه در بازه‌ی زمانی آزمایشی، موافقتنامه جدید می‌تواند دستاورد قابل توجهی در بهبود تجارت بین دو کشور به همراه داشته باشد.

ایرانیان جهان

موافقتنامه کی اجرا می‌شود؟
نکته دیگر در خصوص تجارت آزاد با اوراسیا آنکه با توجه به تصویب این موافقتنامه در مجلس، برای اجرا نیاز به تأیید شورای نگهبان نیز دارد؛ میرهادی سیدی مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجار در این باره می‌گوید: اجرای موافقتنامه پیش روی ماست؛ ولی چون تصویب مجلس را دارد، باید تأیید شورای نگهبان را نیز داشته باشیم.
به گفته او، پس از آن طی 2 ماه موافقتنامه باید اجرایی شود و به احتمال زیاد از اوایل سال آینده این موافقتنامه اجرایی خواهد شد.
سیدی تصریح می‌کند: اینکه ظرفیت این موافقتنامه چه موقعی به کمال می‌رسد، به زمان نیاز دارد. هرچند تعرفه گمرکی نقش مهمی داشته و وقتی از مبادلات کنار گذاشته می‌شود، تسهیل گری می‌کند؛ اما سایر تسهیلات و زمینه‌ها برای تجارت از جمله حمل و نقل، لجستیک، تبادلات مالی و … باید متناسب با این وضعیت گسترش پیدا کند. تعیین زمان برای اینکه کمال استفاده از این موافقتنامه را ببریم، دشوار است چون تجارت به تدریج افزایش می‌یابد و ظرفیت‌های جدید به مرور شکل می‌گیرد.
کد خبر 6334051

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1312642/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش نرخ بهره در چین

بیش از 100 نفر در درگیری بین عناصر ترکیه و آمریکا کشته شدند

بایدن: نباید حمله به کنگره فراموش شود

قیمت طلا امروز 1403/10/17

بلینکن: به خاطر خروج از افغانستان عذرخواهی نمی‌کنم؛ آمریکایی‌ها از ما جنگ نمی‌خواهند

افزایش نامحسوس قیمت طلای جهانی

کیهان: عبور از مشکلات با «زاویه‌دارهای ناکارآمد» ممکن نیست

سرمقاله آرمان امروز/ آینده روابط ایران و کشورهای عربی

تجربه تلخ دولت روحانی برای دولت پزشکیان عبرت می‌شود؟

بایدن: آمریکایی‌ها نباید هرگز شورش علیه کنگره را از یاد ببرند

بمب‌گذاری در مسیر کاروان نظامی آمریکا در حسکه سوریه

محاکمه «سارکوزی» به اتهام دریافت مبالغ هنگفت از «قذافی»

دلیل افزایش قسط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن اعلام شد

جدیدترین قیمت دینار عراق امروز دوشنبه 17 دی 1403

طبس، قاین و بیرجند رتبه‌های برتر ارزش افزوده خراسان جنوبی

خطیبی: اگر در انتخابات دخالتی شود، فیفا فوتبال کشورمان را تعلیق می‌کند

بازارهای سهام آسیا در نوسان/ دلار آمریکا به صعود خود ادامه می‌دهد

دو انتصاب جدید در استانداری خوزستان

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد

آزمایش موشکی کره‌شمالی در دریای ژاپن

ترامپ در بین دیدگاه‌های سختگیرانه نسبت به ایران محاصره شد

قرارداد عجیب زاکانی با چین لو رفت

قیمت نفت/ برنت 76 دلار و 43 سنت شد

جمهوری اسلامی: وقت پس گرفتن سفارت طالبان است

اعترافات تکان‌دهنده قاتل کارمند کنسولگری افغانستان در صحنه جنایت | از قصابی محل کارد دسته فلزی بزرگی را امانت گرفتم و... + عکس

تماس تلفنی دفتر رئیس جمهور آمریکا با منزل بهزاد نبوی

قیمت جهانی طلا امروز 1403/10/17

برای نخستین‌بار صورت گرفت؛ بمب‌گذاری در مسیر کاروان نظامی آمریکا در حسکه سوریه

رژیم صهیونیستی برای بازگرداندن ساکنان شمال اراضی اشغالی به منازلشان پول می‌دهد

حزب‌الله: فرنجیه نامزد ما برای ریاست جمهوری است

«پلتفرم‌های خانه‌یاب» عامل اصلی افزایش قیمت مسکن ‌و دلالان

احیاگر مقاومت

آب از طلا بیشتر است اما چرا آب از طلا گران‌تر است؟

انتصاب جدید در استانداری خوزستان

ریشه مشکلات؛ سیاست‌ها یا رویه‌ها؟

ترامپ چه میراثی از دولت بایدن تحویل می گیرد؟

صندوق‌های طلا، پربازده‌ترین بازار در هفته دوم زمستان

قیمت نفت عقب نشست / هر بشکه برنت چند؟

اسرائیل دست برتر را در مذاکرات آتش‌بس ندارد/ نتانیاهو نتوانست در برابر حماس قد علم کند

صهیونیست‌ها کنترل آب مردم سوریه را هم به دست گرفتند

ترامپ در چه شرایطی به کاخ سفید می‌رود؟

آمریکا: به‌خاطر خروج از افغانستان عذرخواهی نمی‌کنیم

سرمقاله هم میهن/ مجلس در حاشیه

50 شکایت از نظامیان صهیونیست در خارج از فلسطین اشغالی

دهمین عرضه اولیه سال کشف قیمت شد

اقتصاد دیجیتال یکی از محورهای کلیدی توسعه اقتصادی کشور

تحلیل و عوامل مؤثر نوسانات قیمت سکه در بازار ایران

پیش‌بینی بورس امروز 17 دی 1403

تکلیف دستگاه‌ها برای رشد اقتصادی استان؛ لزوم ارائه برنامه عملیاتی

این رئیس جمهور از آمدن ترامپ به شدت نگران است