ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران برای رسیدن به اروپا ترکیه را دور می‌زند؟ اروپا

ایران برای رسیدن به اروپا ترکیه را دور می‌زند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، حمایت ایران از کریدور ترانزیتی راهبردی خلیج فارس، دریای سیاه به چند دلیل عمده صورت گرفته است که تحولات اخیر منطقه به‌ویژه سنگ‌اندازی ترکیه، این حمایت را اجتناب‌ناپذیر می‌کند.
در سال 2016، ایران ابتکار منطقه‌ای کریدور خلیج فارس-دریای سیاه را ارائه کرد که این کریدور چندوجهی، از خلیج فارس و جنوب ایران آغاز و سپس با عبور از ارمنستان یا آذربایجان، به بنادر پوتی و باتومی گرجستان در دریای سیاه متصل می‌شود.
از آنجا، کشتی‌های رو-رو از دریای سیاه عبور و به بنادر بورگاس و وارنا بلغارستان می‌روند. در نهایت، محموله‌ها مجددا از طریق جاده به یونان و اتحادیه اروپا انتقال می‌یابند. در چند سال گذشته، چند نشست تخصصی با حضور ذی‌نفعان کریدور (ایران، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، گرجستان، بلغارستان و یونان) برگزار شده که همه‌گیری ویروس کرونا، روند پایدار آن را مختل کرد.
در سال‌های اخیر، وقایع ژئوپلیتیکی نظیر جنگ روسیه و اوکراین و تنش‌های دریای سرخ باعث شده‌اند که هند به دنبال گزینه‌های جایگزین برای راه‌اندازی کریدور حمل‌ونقلی هند-اروپا باشد. هندی‌ها در حال حاضر در کریدور بین‌المللی شمال-جنوب و کریدور عرب-مدیترانه حضور دارند که این مسیر‌ها به هند کمک می‌کند تا به مسیر‌های تجاری متنوع‌تری برای رسیدن به اروپا دست یابد و از کانال سوئز و مسائل آن دور بماند. همچنین، کریدور خلیج فارس-دریای سیاه به موازات کریدور شمال-جنوب طراحی و در دیدگاه هندی‌ها تثبیت شده است و منافع آن نیز مورد توجه قرار گرفته‌است.
از طرفی، در خلال کنفرانس بین‌المللی علوم سیاسی که در دهلی‌نو برگزار شد، دولت ارمنستان پیشنهاد ایجاد یک مسیر جایگزین برای تجارت کالا به هند را داد. نارک مکرتچیان، وزیر کار و تامین اجتماعی ارمنستان، در این باره گفت: «دولت ارمنستان مصمم به مشارکت در پروژه‌های بزرگ منطقه‌ای و جهانی مانند توسعه کریدور شمال-جنوب (INSTC)، کریدور خلیج فارس-دریای سیاه و پروژه مشترک بندر چابهار بین هند و ایران است.»
ارائه و حمایت ایران از این کریدور ترانزیتی راهبردی با چند دلیل عمده صورت گرفته است که یکی از مهم‌ترین دلایل آن، کاهش وابستگی ایران به مسیر ترکیه برای دستیابی به اتحادیه اروپا است که ایران را به سمت کریدور جایگزین، سوق می‌دهد. ناسازگاری‌های چند سال گذشته در تعاملات حمل‌ونقلی ایران و ترکیه و همچنین رقابت ترانزیتی در کریدور شرق-غرب (کریدور ترانس کاسپین و اصرار بر کریدور جعلی زنگزور به منظور تغییر ژئوپلیتیک منطقه)، بخشی از دلایل تغییر رویکرد ایران به مسیر ترکیه هستند.
از طرفی، لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیون‌های ترانزیتی از سوی کشور ترکیه که در روز 8 دی ماه سال جاری اجرا شد، تردد روزانه 300 کامیون از مرز بازرگان را با اختلال مواجه کرده و منجر به ایجاد صف طولانی رانندگان در پشت این مرز به دلیل توقف حدودا 10 روزه شده و آنها را در وضعیت سخت آب‌و‌هوایی و بدون امکانات لازم قرار داده‌است. کارشناسان ژئوپلیتیکی بر این باورند که تحولات سوریه و قفقاز، ردپای غیرمستقیمی در این تصمیم سخت‌گیرانه و غیرقابل توجیه ترکیه دارد و آن را رخداد سیاسی عنوان کرده‌اند.
کارشناس ارمنی، بنیامین پوغوسیان اظهار کرده است: «از آن جایی که جنگ سرد جدید، روابط اقتصادی و سیاسی روسیه و غرب را مختل می‌کند، هرگونه ترانزیت کالایی در مقیاس بزرگ از مرز روسیه و اروپا برای شرکت‌های بین‌المللی لجستیک و بیمه، بسیار خطرناک به نظر می‌رسد».
ایران برای بهره‌برداری از موقعیت جغرافیایی خود و دستیابی به منافع اقتصادی، باید به طور همزمان بر روی کریدور بین‌المللی شمال-جنوب و کریدور خلیج فارس-دریای سیاه تمرکز کند. این دو کریدور، کشور‌های جنوبی را به کشور‌های شمالی اوراسیا متصل می‌کنند و به ایران این امکان را می‌دهند که علاوه بر مسیر ترکیه برای دسترسی به اروپا، دو مسیر جایگزین دیگر نیز داشته باشد. این رویکرد به ایران کمک می‌کند تا در شرایط سیاسی و ژئوپلیتیکی حساس، اکوسیستم اقتصادی و حمل‌ونقلی خود را حفظ کند و با مشکلات خاصی مواجه نشود.
مهدی باقری، کارشناس ترانزیت عنوان کرد برگزاری نشست‌های چندجانبه مستمر با کشور‌های ذ‌ینفع با رویکرد اقتصادی، یکپارچه‌سازی بخش‌های وابسته به حمل‌ونقل و ترانزیت از جمله گمرک، بیمه و بانک با همکاری کشورها، مدیریت و دیپلماسی سازنده به منظور همسوسازی منافع طرفین، تکمیل یا تقویت حلقه‌های ارتباطی این کریدور‌ها با رعایت اولویت‌ها و راه‌اندازی سرویس منظم و برنامه‌ای از بنادر جنوبی کشور تا بنادر گرجستان در دریای سیاه که مدیریت و بهره‌برداری آن توسط بخش غیردولتی صورت گیرد، راهکار‌هایی هستند که می‌توانند ایران را در پیشبرد اهداف ترانزیتی و کریدوری خود، یاری برسانند.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1319555/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پنتاگون مدعی شد پوتین قصد تسلیم شدن ندارد

طلای جهانی از دلار عقب ماند

اعتراف غیرمنتظره بایدن درباره وضعیت جسمانی‌اش

وزرای اتحادیه اروپا به واشنگتن می‌روند

قیمت طلا امروز20 دی 1403

مخالفت صدراعظم آلمان با الحاق گرینلند توسط ترامپ

آخرین تغییرات قیمت دلار در بازار جهانی/قیمت دلار هرات | قیمت دلار سلیمانیه| قیمت دلار استانبول | قیمت دلار آمریکا امروز پنجشنبه 20 دی 1403

نرخ ارز امروز 20 دی 1403 + جزئیات

درخواست جنجالی رئیس جمهور مکزیک: ایالات متحده باید به آمریکای مکزیکی تغییر نام دهد!

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 5

السودانی‌: ‌نگرش امام خامنه‌ای به کشورهای منطقه مثبت بود

پاسداری راه شهیدان به عنوان رسالت بزرگی بر دوش همگان است

حدود هزار و 700 ایثارگر استان فارس در طرح سفر زیارتی عتبات عالیات شرکت کردند

افزایش 100 درصدی معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران و مشاغل خرد

بخش خصوصی پیگیر خرید گاز از ترکمنستان است

علت اصلی ناترازی بانکی از زبان موسی غنی‌نژاد

دیپلماسی اقتصادی شاه کلید توسعه آذربایجان شرقی

مهلت ده روزه برای تعیین تکلیف حسابهای مالی شرکت های بزرگ استان

جدیدترین قیمت افغانی افغانستان امروز پنج شنبه 20 دی 1403

قیمت پایین نفت، 700 میلیون دلار به غول نفتی آمریکا ضرر زد

غول نفتی آمریکا 700 میلیون دلار ضرر کرد

سفر دسته‌جمعی وزرای خارجه اروپا به واشنگتن

طائب: بازی آمریکا را به هم زدیم/ دشمن متجاوز را ادب می‌کنیم

تحولات اوکراین| پنتاگون: پوتین قصد تسلیم شدن ندارد

اظهارات جالب بایدن درباره دوره دوم ریاست جمهوری‌اش

سرمقاله آرمان ملی/ سودانی و پزشکیان

واشنگتن: کره شمالی از همکاری نظامی با روسیه درس می‌گیرد

شهادت 74 کودک در غزه در هفته اول سال نو میلادی

قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 20 دی 1403/صد دینار عراق چند؟

ملاحظه منافع آمریکا را نکنید

تولیت آستان قدس رضوی: زیارت از مولفه‌های مهم روابط ایران و عراق است

2 شناور حامل سوخت قاچاق در آب‌های استان بوشهر توقیف شد

کالاهای تولیدی قم به کدام کشورهای دنیا صادر می‌شود؟

استاد استرالیایی که در تعامل با طالبان مسلمان شده بود درگذشت

تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به استان های یمن

کاخ سفید درباره حذف تحریر الشام از فهرست تروریستی آمریکا توضیحاتی داد

آمریکاو آینده مبهم سوریه/ رقص ناموزون روی گسل‌های شام؛ چرا ترکیه شریک خوبی برای آمریکا نیست؟

تداوم صادرات نفت ایران

سرمقاله آرمان امروز/ اجماع نانوشته در مورد ایران

اعتراف تلخ بایدن: شاید یک دوره دیگر دوام نمی‌آوردم!

لس‌آنجلس همچنان در محاصره آتش؛ سفر «جو بایدن» به ایتالیا لغو شد

خبر خوش وزیر اقتصاد برای حقوق‌بگیران و اصناف

625مگاوات برق ‎ایران به ‎عراق از سرگرفته شد

رقابت عجیب دینار عراق با دلار؛ قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 20 دی 1403 چند؟

السودانی‌: ‌نگرش امام خامنه‌ای به کشورهای منطقه مثب بود

علاقه‌مندی آستان قدس برای گسترش ارتباطات دانشگاهی با عراق

وحدت و پیروی از اهل بیت(ع)؛ کلید مقابله با تهدیدات دشمنان در منطقه است

جلوگیری از قاچاق 3 میلیون لیتر سوخت در هرمزگان

وزیر صنعت: دولت از بازارچه‌های مرزی حمایت‌های ویژه می‌کند

وزیر صنعت، معدن و تجارت بازارچه مرزی پیشین بازدید کرد