ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ وفاق با خودشان! خواندنی ها

سرمقاله وطن امروز/ وفاق با خودشان!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - وطن امروز / «وفاق با خودشان!» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم ثنا مجد است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
معاونت راهبردی ریاست‌جمهوری پنجشنبه گذشته همایش عریض و طویلی با عنوان «گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی» در کتابخانه ملی برگزار کرد؛ همایشی با 11 پنل (نشست) و بیش از 60 کارشناس و سخنران. 
نشست‌هایی که در آنها کلیدواژه‌ «وفاق ملی» به بسیاری از مؤلفه‌های ضروری حکمرانی سنجاق شده بود؛ از «مفهوم‌سنجی وفاق ملی»، تا نسبت آن با «عدالت»، «سیاست‌گذاری»، «توسعه»، «افق‌های بین‌المللی» و «تجربه‌های داخلی» و حتی «جریان‌های سیاسی» و «اجتماعی». تا به ‌زعم خود این انگاره را رقم بزند که منادیان «وفاق» برای همه سرفصل‌های مذکور مانیفست قابل دفاعی دارند. اما واقعیت آن بود که این داستان پرهیاهو یک نقطه ضعف بزرگ داشت که بدجور توی ذوق می‌زد و اساسا ماهیت موضوع را با تردید جدی مواجه کرد، و آن، ترکیب تقریبا یکدست و «خالص» سخنرانان همایش بود که به نوعی به نقض غرض عنوان همایش بدل شد! 
نگاهی به لیست کارشناسان دعوت شده به همایش نشان می‌دهد در میان بیش از 60 فرد مدعو برای ارائه دیدگاه‌‌ درباره وفاق و آنچه آقایان به آن الحاق کرده‌اند، تعداد معدودی کرسی در واقع کمتر از انگشتان یک دست به افراد غیرهمسو اختصاص داشت و از چهره‌های شاخص جریان سیاسی مقابل «وفاق‌بازان» خبری نبود، در شرایطی که از عباس عبدی تا صادق زیباکلام در جمع مذکور حضور داشتند! 
این به روشنی گواه آن است که جماعت مدعی وفاق‌ که فریادشان در نقد به قول خودشان «خالص‌سازی» بلند است، وقتی کار به دست خودشان بیفتد، چند مرده حلاجند و تا چه حد می‌توانند دیدگاه‌های مخالف را تحمل کنند، آن هم در مقطعی که بر طبل «وفاق» می‌کوبند اما بی‌آنکه کسی بخواهد در نقد معنایی که این روزها از «وفاق» اراده می‌شود، قلم‌فرسایی کند و میزان التزام مدعیان این مفهوم را به اقتضائات آن بسنجد، این چینش و ترکیب عجیب که به ضرب‌المثل «خود گویی و خود خندی» می‌مانست، شاهد عادلی بر عیار این ادعا بود. 

آش آنقدر شور بود که صدای برخی سخنرانان هم درآمد و از خالی بودن جای برخی افراد و دیدگاه‌ها در همایش انتقاد کردند؛ محمد قوچانی از مهیا بودن فضای سالن برای وجود چند صندلی دیگر گفت و پرویز امینی نبود نماینده‌ای از طرف مقابل رقابت‌های انتخاباتی در همایش را یادآور شد و آن را دلیلی بر عدم امکان تحقق این مفهوم گرفت. شاید این حضرات تصور می‌کردند ذکر ممتد واژه «ملی» در عنوان همایش و برگزاری آن در کتابخانه «ملی» به این همایش حقیقتا وجهی ملی می‌بخشد و تکرار مفهوم «وفاق» ایشان را به عنوان مصادیق آن می‌نمایاند، حال آنکه چنین نیست و ملت در ارزیابی میزان نسبت یک مفهوم با افراد به عملکرد و کارنامه ایشان نظر دارد، نه آنچه شعار می‌دهند و فریاد می‌زنند. 
این ملت نیک به خاطر دارد در دولت‌های سلف که قرابت فکری با وفاقیون داشتند، شعار «آزادی» و «تحمل مخالف» و بعدتر «اعتدال» چه سرنوشتی پیدا کرد و در نیمه دوم دهه 70 مقارن روی کار آمدن محمد خاتمی، کمترین نقدی به او و دولتش با چه هجمه‌ای از سوی اصلاح‌طلبان مواجه ‌می‌شد و چگونه هر صدای مخالفی به نام «آزادی» و «تحمل مخالف» خفه ‌شد و انگ دیکتاتوری ‌خورد! یا 2 دهه پس از آن همزمان با ریاست ‌جمهوری حسن روحانی و طرح شعار «اعتدال»، چگونه به هر نگاه متفاوتی با برچسب «تندروها» حمله ‌شد! 
امری که مورد اذعان محمد قوچانی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران و عضو حقیقی شورای اطلاع‌رسانی دولت نیز واقع شد و او با اشاره به رفتارهای حذفی اصلاح‌طلبان در گذشته گفت: «وفاقی که امروز ما به آن رسیدیم یک توفیق اجباری است، یعنی اینگونه نیست که فکر کنیم اگر ما قدرت داشتیم یکدیگر را تحمل می‌کردیم. از خودمان شروع می‌کنم؛ ما اصلاح‌طلب‌ها اگر دست‌مان می‌رسید و در جایی ممکن بود رقیب را حذف کنیم، از تعابیری استفاده کردیم که تعابیر خوبی نبود». به هر حال ترکیب همایش پنجشنبه بخوبی نشان داد عوض کردن «اسم»‌ها، به تغییر «رسم»ها نمی‌انجامد و اصلاح‌طلبان با کارنامه‌ای که از خود به جا گذاشته‌اند نمی‌توانند به صرف ایجاد جنجال رسانه‌ای حول یک مفهوم آن را از آن خود کرده و خود را با آن معرفی کنند. 
همچنان که پیش‌تر هم اشاره شد لازمه این امر تجلی این مفهوم در رفتار و کردار ایشان است که اگر شخص رئیس‌جمهور را فاکتور بگیریم، اثر چندانی از وفاق در اطرافیان ایشان به چشم نمی‌آید. آنچنان که ترکیب حاضران همایش موسوم به «گفت‌وگوی ملی درباره وفاق ملی» این ادعا را به عریان‌ترین وجه ثابت کرد و نشان داد پادشاه وفاق مدنظر آقایان چقدر لخت است! این البته علاوه بر تمام ان‌قلت‌هایی بود که در پنل‌های مختلف به امکان تحقق وفاق ملی وارد و درباره آن تشکیک شد (که شرح آن مجال مستقل و مبسوطی می‌طلبد).
این نیز بماند که رصد مواضع سیاسیون و جریان رسانه‌ای همسو با دولت چهاردهم در چند ماهی که از عمر آن می‌گذرد، حکایت از آن دارد که مقصود این حضرات از «وفاق» بیشتر «موافقت» همه جریان‌ها و چهره‌های نهادهای کشور با سیاست‌ها و برنامه‌هایی است که دولت مطرح می‌کند، تا معنایی که در بادی امر از آن به نظر می‌رسد!
ناگفته نماند انتشار پست یوسف پزشکیان در فضای مجازی تنها چند روز قبل از همایش که در آن به صراحت به وجود اختلاف‌نظرها درباره «معنای وفاق» اذعان و بر ضرورت «وفاق در عمل»، «بیش از تبیین آن در نظر» تصریح و تأکید کرده بود، تردیدها را درباره اتفاق‌ نظر پیرامون این مفهوم در خودِ مجموعه دولت هم برانگیخت و نشان داد وفاقیون برای نهادینه کردن آن در جامعه چه راه درازی در پیش دارند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1325679/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبادل دانشجو بین ایران و ژاپن

سفارت کویت در سوریه بازگشایی می‌شود

موافقت کشورهای اروپایی با مشارکت سوئیس در پروژه دفاعی

فرصتی طلایی برای مهاجرت به آلمان

کاهش واردات نفت چین برای اولین‌بار طی 20 سال گذشته

نخستین برنامه ترامپ پس از ورود به کاخ سفید

سیگنال آمریکایی به بازار طلا/ خریداران طلا بخوانند

لاوروف: هدف از جنگ علیه روسیه، تضعیف کشور ماست

ترامپ مشتری گرینلند شد

دسترسی به هوش مصنوعی سهمیه‌بندی می‌شود!

آخرین قیمت دلار کانادا امروز سه شنبه 25 دی ماه 1403 | نرخ دلار چقدر شد؟

لاوروف: آمریکا می‌خواهد خط لوله «ترک استریم» را غیرفعال کند

ایلان ماسک تیک تاک را می‌خرد

اطلاعات نگران کننده درباره شکنجه رئیس بیمارستان «کمال عدوان»

کویت سفارت خود را در دمشق بازگشایی می‌کند

میزان خسارت آتش سوزی‌های لس‌آنجلس اعلام شد

هزینه هر جستجو برای گوگل چقدر تمام می‌شود؟

علت کمبود روغن خوراکی در بازار مشخص شد

ضرورت برقراری پرواز آبادان-دبی

ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

همتی: باید ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

همتی: مهمترین دغدغه سیاسیون بایستى ثبات بخشی به اقتصاد باشد

چالش واردات تجهیزات اکتشافی تا حفظ بازار جهانی؛ راهکار زنجیره فولادی چیست؟

پاکستان باید رویکرد خود را در قبال افغانستان تغییر دهد

تسلای جدید

توقف تجارت هند با شرکت‌ها و نفت‌کش‌های تحریم شده روسیه

آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس چقدر خسارت به دنبال داشت؟

تهدیدات گمرکی بروکسل علیه دونالد ترامپ

خسارت آتش سوزی لس‌آنجلس نجومی شد

خسارت آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس بین 250 تا 275 میلیارد دلار اعلام شد

بن‌گویر: آتش‌بس یعنی تسلیم حماس شده‌ایم

آماری عجیب از خرید و فروش طلا در کشور

زنگ خطر بحران آبی در ایران به صدا در آمد؛ مصرف 2 برابر حد مجاز

معاون دادستان کل کشور درباره سایت‌های فروش طلا هشدار داد

معافیت‌های مالیاتی تأثیر مثبتی بر رشد کسب‌وکارها دارد

کشف لوازم خانگی و قطعات خودرو قاچاق در کرمانشاه

همتی: دغدغه سیاسیون باید ثبات بخشی به اقتصاد باشد

وزیر اقتصاد: مهمترین دغدغه سیاسیون باید ثبات بخشی به اقتصاد و پیش بینی پذیر کردن آن باشد

هشدار به خریداران طلا / اینترنتی طلا نخرید!

مهم‌ترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

وزیر اقتصاد:ثبات‌بخشی به اقتصاد بایدمهمترین دغدغه امروز باشد

هشدار در مورد فعالیت سایت‌های فروش طلا؛ مبادله 1.5 تن طلا در فضای مجازی

همتی: ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

جشن و سرور مردم قم در سالروز میلاد با سعادت امام علی(ع)

کمک 1.5 دلاری ژاپن به افغانستان

کشف شبکه قاچاق گوشی‌های سرقتی به افغانستان

شبکه قاچاق گوشی‌های سرقتی به افغانستان متلاشی شد

قیمت دلار آمریکا / افغانی افغانستان | قیمت دلار آمریکا امروز سه شنبه 25 دی ماه 1403

یک گزارش درباره رئیس جمهوری اینده آمریکا ؛ ترامپ رئیس‌جمهور نشده بود ...

قیمت طلا جهانی امروز 25 دی 1403