ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توصیه اقتصاددان معروف به پزشکیان؛ دکان کاسبان وضع موجود را تعطیل کنید اخبار ایران

توصیه اقتصاددان معروف به پزشکیان؛ دکان کاسبان وضع موجود را تعطیل کنید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - موسی غنی‌نژاد اقتصاددان نوشت: بیش از چند ماه نیست که جناب دکتر پزشکیان بر مسند ریاست‌جمهوری نشسته‌اند و همه به خوبی به خاطر دارند که ایشان در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از آن تاکید داشتند مداخلات دولت در بازار منشأ بسیاری از مشکلات اقتصادی، از ناکارآمدی گرفته تا اتلاف منابع و فساد بوده است. از این‌رو به کرات توصیه کردند که دولت به جز دو بخش آموزش و بهداشت از مداخله در اقتصاد باید اجتناب کند و تمشیت امور را به بازار بسپارد.
این رویکرد درست و مبتنی بر یافته‌های علمی جناب دکتر پزشکیان به دل فعالان اقتصادی، به ویژه بخش خصوصی حقیقی، نشست و با امید به گشایش‌هایی در آینده به ایشان رای دادند.
به گزارش دنیای اقتصاد، او افزود: اکنون زمان عمل به وعده‌هاست. امروزه بحث‌های مربوط به واردات اتومبیل داغ شده و بحث‌ها عمدتا ناظر بر این مساله است که چه‌کسانی مجاز به واردات هستند و ارز مورد نیاز برای آن از چه منابعی باید تامین شود. گویی حضرات مسوولان ذی‌ربط سخنان جناب دکتر پزشکیان در مناظره‌های انتخاباتی را فراموش کرده‌اند که به درستی می‌فرمودند هر کس مایل به واردات اتومبیل خارجی است، باید برود ارز مورد نیازش را از بازار آزاد تهیه کند.
دعواهایی که این‌روزها بر سر واردات اتومبیل داغ شده در حقیقت دعوا بر سر لحاف ملانصرالدین [رانت] است. اگر دولت واردات را آزاد کند و تامین ارز آن را مطابق نظر رئیس‌جمهور محترم به عهده بازار آزاد بگذارد تمام دعواها مانند حباب روی آب به سرعت ناپدید می‌شود. بخش عمده مصائب اقتصاد کشور ما ناشی از تحدید تجارت آزاد است. صادرکننده‌ها یک نوع گرفتار مصیبت قیمت‌گذاری دستوری ارز هستند و وارد کنندگان از نوعی دیگر. در این میان اساسا رانت‌خواران حرفه‌ای هستند که به قیمت نابود کردن منافع عامه مردم سودهای بادآورده نجومی نصیب خود می‌کنند.
تنها راه‌حل این معضل تعطیل کردن دکان کاسبان وضع موجود است. به سخن دیگر، برطرف کردن فساد گسترده ضایع‌کننده منافع ملی ممکن نیست، مگر با یکسان‌سازی نرخ ارز و از بین بردن زمینه‌های رانت‌خواری در تجارت خارجی. البته کسانی ممکن است به درستی متذکر شوند که برخی از صادرکنندگان بزرگ عمدتا خصولتی در تولید محصولات صادراتی خود از یارانه‌های دولتی استفاده می‌کنند و بخش مهمی از سود آن‌ها در بازارهای جهانی ریشه در این یارانه‌ها دارد. از آنجا که این یارانه‌ها از منابع ملی پرداخت می‌شود بنابراین ملت ایران در این سود صادراتی ذی‌حق است و این حق باید استیفا شود.
واضح است که راه‌حل اساسی و نهایی این مساله حذف یارانه‌ها است. اما با توجه به پیچیدگی جایگاه این نوع یارانه‌ها در نظام اقتصادی، حذف آن‌ها زمان‌بر و مستلزم تمهیداتی است. فعلا شاید در کوتاه‌مدت بتوان با بستن مالیاتی متناسب با میزان یارانه‌ها حقوق ملی را تا حدودی جبران کرد و بساط نرخ‌های چندگانه ارزی را که این‌همه موجب رانت و فساد شده است، حداقل در بخش غیردولتی به سرعت برچید. چنین کاری یقینا موجب بهبود چشم‌گیر در تجارت خارجی و رونق صادرات بخش خصوصی حقیقی خواهد شد. تعلل در این خصوص هیچ توجیهی ندارد و مغایر با وعده‌ها و نیات خیر رئیس‌جمهور محترم است.
از سوی دیگر، باید تاکید کرد که مصائب تحدید تجارت آزاد منحصر به مورد ذکرشده نیست و شامل همه انواع قیمت‌گذاری‌های دستوری در نظام اقتصادی می‌شود. به‌عنوان یک مورد بسیار زیان‌بار و فسادآور دیگر باید به سیاست‌های پولی و بانکی رایج اشاره کرد. قیمت‌گذاری دستوری در نظام بانکی عملا باعث شده نرخ‌های حقیقی بهره به علت وجود و تداوم نرخ‌های تورم بالای 35درصد، منفی شود.
نرخ حقیقی بهره مابه‌التفاوت نرخ بهره اسمی بانک‌ها و نرخ تورم است که اغلب به بالای 10درصد می‌رسد. معنای این سخن این است که وام‌گیرندگان به محض دریافت تسهیلات از بانک از همان ابتدا مالک سود حقیقی به میزان بیش از 10درصد وام دریافتی بدون انجام هیچ فعالیتی می‌شوند. حال پرسش این است که منشأ این سود کجاست و این سازوکار چه نتایجی در پی دارد.
از آنجا که نرخ بهره منفی شامل سپرده‌گذاری در بانک هم می‌شود، به درستی می‌توان گفت بخشی از سود بادآورده وام‌گیرندگان بانکی ریشه در زیان غیر قابل توجیه سپرده‌گذارانی دارد که حقشان در این نظام نابخردانه بانکی پایمال می‌شود؛ اما بخش دیگری از سود بادآورده مورد اشاره احتمالا با اضافه‌برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی تامین می‌شود که طبیعتا فرآیندی است بسیار زیان‌بار و نهایتا تورم‌زا.
به علاوه، تسهیلات تکلیفی گسترده‌ای که از سوی سیاستگذار به بانک‌ها تحمیل می‌شود سویه دیگری از اقتصاد دستوری است که به فساد، ناکارآمدی و ناترازی بانک‌ها می‌انجامد. اینجا نیز به درستی می‌توان دریافت که در تحلیل نهایی مشکل اصلی در تحدید تجارت آزاد و جایگزین کردن آن با اقتصاد دستوری است. سیاستگذاران اقتصادی باید بپذیرند که هیچ راه دیگری به جز رفتن به سوی تجارت آزاد وجود ندارد و این اتفاقا منطبق با وعده‌ها و منویات رئیس‌جمهور محترم است.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1325716/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبادل دانشجو بین ایران و ژاپن

سفارت کویت در سوریه بازگشایی می‌شود

موافقت کشورهای اروپایی با مشارکت سوئیس در پروژه دفاعی

فرصتی طلایی برای مهاجرت به آلمان

کاهش واردات نفت چین برای اولین‌بار طی 20 سال گذشته

نخستین برنامه ترامپ پس از ورود به کاخ سفید

سیگنال آمریکایی به بازار طلا/ خریداران طلا بخوانند

لاوروف: هدف از جنگ علیه روسیه، تضعیف کشور ماست

ترامپ مشتری گرینلند شد

دسترسی به هوش مصنوعی سهمیه‌بندی می‌شود!

آخرین قیمت دلار کانادا امروز سه شنبه 25 دی ماه 1403 | نرخ دلار چقدر شد؟

لاوروف: آمریکا می‌خواهد خط لوله «ترک استریم» را غیرفعال کند

ایلان ماسک تیک تاک را می‌خرد

اطلاعات نگران کننده درباره شکنجه رئیس بیمارستان «کمال عدوان»

کویت سفارت خود را در دمشق بازگشایی می‌کند

میزان خسارت آتش سوزی‌های لس‌آنجلس اعلام شد

هزینه هر جستجو برای گوگل چقدر تمام می‌شود؟

علت کمبود روغن خوراکی در بازار مشخص شد

ضرورت برقراری پرواز آبادان-دبی

ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

همتی: باید ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

همتی: مهمترین دغدغه سیاسیون بایستى ثبات بخشی به اقتصاد باشد

چالش واردات تجهیزات اکتشافی تا حفظ بازار جهانی؛ راهکار زنجیره فولادی چیست؟

پاکستان باید رویکرد خود را در قبال افغانستان تغییر دهد

تسلای جدید

توقف تجارت هند با شرکت‌ها و نفت‌کش‌های تحریم شده روسیه

آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس چقدر خسارت به دنبال داشت؟

تهدیدات گمرکی بروکسل علیه دونالد ترامپ

خسارت آتش سوزی لس‌آنجلس نجومی شد

خسارت آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس بین 250 تا 275 میلیارد دلار اعلام شد

بن‌گویر: آتش‌بس یعنی تسلیم حماس شده‌ایم

آماری عجیب از خرید و فروش طلا در کشور

زنگ خطر بحران آبی در ایران به صدا در آمد؛ مصرف 2 برابر حد مجاز

معاون دادستان کل کشور درباره سایت‌های فروش طلا هشدار داد

معافیت‌های مالیاتی تأثیر مثبتی بر رشد کسب‌وکارها دارد

کشف لوازم خانگی و قطعات خودرو قاچاق در کرمانشاه

همتی: دغدغه سیاسیون باید ثبات بخشی به اقتصاد باشد

وزیر اقتصاد: مهمترین دغدغه سیاسیون باید ثبات بخشی به اقتصاد و پیش بینی پذیر کردن آن باشد

هشدار به خریداران طلا / اینترنتی طلا نخرید!

مهم‌ترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

وزیر اقتصاد:ثبات‌بخشی به اقتصاد بایدمهمترین دغدغه امروز باشد

هشدار در مورد فعالیت سایت‌های فروش طلا؛ مبادله 1.5 تن طلا در فضای مجازی

همتی: ثبات‌بخشی به اقتصاد مهمترین دغدغه باشد

جشن و سرور مردم قم در سالروز میلاد با سعادت امام علی(ع)

کمک 1.5 دلاری ژاپن به افغانستان

کشف شبکه قاچاق گوشی‌های سرقتی به افغانستان

شبکه قاچاق گوشی‌های سرقتی به افغانستان متلاشی شد

قیمت دلار آمریکا / افغانی افغانستان | قیمت دلار آمریکا امروز سه شنبه 25 دی ماه 1403

یک گزارش درباره رئیس جمهوری اینده آمریکا ؛ ترامپ رئیس‌جمهور نشده بود ...

قیمت طلا جهانی امروز 25 دی 1403