نطق خداحافظی بایدن؛ هشدار درباره تهدید دموکراسی از سوی «فوق ثروتمندان»
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - دیدارنیوز: جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، روز 15 ژانویه (26 دی) در نطق خداحافظیاش خطاب به مردم این کشور از کارنامه چهارساله خود دفاع کرد و گفت از این جهت نامزد انتخابات شده بود که «روح آمریکا» را در خطر میدید.
بایدن که از دفتر بیضی کاخ سفید و در آستانه واگذاری قدرت به رئیسجمهور منتخب دونالد ترامپ در روز دوشنبه صحبت میکرد، از این فرصت که به احتمال زیاد آخرین سخنرانی او به عنوان رئیسجمهور بود بهره برد تا بر تمرکز قدرت و ثروت در میان عدهای محدود تأکید کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او گفت: «امروز یک الیگارشی در آمریکا در حال شکلگیری است که با ثروت، قدرت و نفوذ فراوان دموکراسی ما، حقوق و آزادیهای اساسیمان و فرصت برابر برای پیشرفت همه افراد را تهدید میکند.»
وی با اشاره به خطرات تمرکز قدرت در دستان عدهای فوق ثروتمند افزود: «اگر سوءاستفاده این افراد از قدرت بدون نظارت رها شود، عواقب خطرناکی خواهد داشت.»
بایدن با استناد به هشدارهای رئیسجمهور دوایت آیزنهاور در سال 1961 درباره ظهور یک «مجتمع نظامی-صنعتی»، گفت: «من به همان اندازه درباره ظهور احتمالی یک مجتمع تکنولوژیکی-صنعتی که میتواند خطرات واقعی برای کشورمان ایجاد کند، نگران هستم.»
وی در حالی در مورد الیگارشی در حال ظهور در آمریکا هشدار داد که برخی از ثروتمندترین افراد جهان و غولهای صنعت فناوری در ماههای اخیر به سمت ترامپ گرایش پیدا کردهاند.
ایلان ماسک، میلیاردر و بنیانگذار شرکت اسپیسایکس، بیش از 100 میلیون دلار برای انتخاب دونالد ترامپ هزینه کرده و مدیران اجرایی مانند مارک زاکربرگ از متا و جف بزوس از آمازون نیز علاوه بر کمک مالی به کمیته آغاز به کار ترامپ برای دیدار با رئیسجمهور منتخب به باشگاه خصوصی او در فلوریدا سفر کردهاند.
جو بایدن که پیش از این بارها دونالد ترامپ را تهدیدی برای نظام حکومتی کشور خوانده بود، از نطق 15 دقیقهای خود برای ارائه الگویی از انتقال مسالمتآمیز قدرت استفاده کرد و بدون ذکر نام رئیسجمهور بعدی از نگرانیها درباره جانشینش سخن گفت.
وی در نطق خود همچنین پیشنهادهایی برای حل مشکلاتی که مطرح کرده بود ارائه داد. این پیشنهادات شامل تغییر قوانین مالیاتی برای اطمینان از اینکه میلیاردرها سهم عادلانه خود را پرداخت میکنند، حذف منابع پولی پنهان در کارزارهای سیاسی، تعیین محدودیت 18 ساله برای اعضای دیوان عالی و ممنوعیت تجارت سهام توسط اعضای کنگره میشدند.
این پیشنهادات در حالی مطرح شد که سرمایه سیاسی بایدن در پایینترین حد خود قرار دارد و پس از چهار سال حضور در کاخ سفید وی نتوانسته به طور قابل توجهی این اهداف را پیش ببرد.
نطق جو بایدن نه تنها پایانی بر دوره ریاستجمهوری او، که نقطه آخری بر پنج دهه فعالیت سیاسی وی بود.
بایدن که در سال 1972 به عنوان جوانترین سناتور کشور از ایالت دلاور انتخاب شد، دو بار در سالهای 1988 و 2008 برای ریاستجمهوری تلاش کرد و در نهایت به عنوان معاون باراک اوباما خدمت کرد.
در سال 2020 او به عنوان نامزد غیرمنتظره دموکراتها به صحنه بازگشت و توانست ترامپ را از کاخ سفید بیرون کند. با این حال چهار سال بعد در میان انتقادات گسترده درونحزبی ناچار به کنارهگیری از نامزدی از انتخابات شد و جای خود را به کامالا هریس داد.
در زمان نطق جو بایدن جیل بایدن بانوی اول، پسرش هانتر، تعدادی از نوههایش و کامالا هریس حضور داشتند.
منبع: یورونیوز
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1328636/