ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فعالیت‌های نظامی-بیولوژیک آمریکا در قاره سیاه؛ از اهداف اعلانی تا سیاست‌های پنهانی ایالات متحده آمریکا

فعالیت‌های نظامی-بیولوژیک آمریکا در قاره سیاه؛ از اهداف اعلانی تا سیاست‌های پنهانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ‌ اگرچه مقام‌های آمریکا آشکارا بر وجود 336 آزمایشگاه شیمیایی و بیولوژیکی خود در 30 کشور جهان مُهر تأیید زده‌اند اما از نگاه ناظران این اعداد با هدف گمراه ساختن بوده و شمار آزمایشگاه‌ها به مراتب بیش از مواضع اعلانی کاخ سفید است ضمن اینکه اهداف اعلانی آمریکا از ایجاد این آزمایشگاه‌ها که به صورت رسمی انتشار پیدا می‌کند، تفاوت چشمگیری با اهداف پشت پرده دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به تازگی روسیه از افزایش جنگ بیولوژیکی آمریکا در قاره آفریقا پرده برداشت و «الکسی رتیشچف» معاون فرمانده نیروهای حفاظت از تشعشات، شیمیایی و بیولوژیکی روسیه گفت اسنادی در اختیار وزارت دفاع روسیه قرار دارد که افزایش حضور جنگی بیولوژیکی آمریکا را در قاره آفریقا نشان می‌دهد.
به گفته این مقام دفاعی روسیه، این اسناد نشان می‌دهد که حضور بیولوژیکی آمریکا در این قاره به سرعت در حال افزایش است. نهادهای تحقیقاتی وزرات دفاع آمریکا حضور فعالی در آفریقا دارند. شاخه‌هایی از مرکز پزشکی نظامی نیروی دریایی ملی آمریکا در غنا و جیبوتی مستقر هستند و اقدام‌های فعالی را در کانون‌های بیماری طبیعی، جداسازی و زنجیره انتقال عوامل بیماری‌زا انجام می‌دهند.
وی افزود: مرکز پزشکی ارتش آمریکا در کنیا شبکه‌ای را برای نظارت بر گسترش بیماری‌های عفونی در آفریقای استوایی (حاره ای) مستقر کرده‌است. در نیجریه مرکز تحقیقات پزشکی مشترک و یک آزمایشگاه پزشکی نظامی در سال 2025 تأسیس شد که 10 متخصص از وزارت دفاع آمریکا دائم در آنجا حضور دارند. پنتاگون از زیرساخت‌ها و ظرفیت کشورهای آفریقایی برای انجام تحقیقات نظامی-بیولوژیک استفاده می‌کند.

ایرانیان جهان

سابقه استفاده آمریکا از سلاح بیولوژیک و گسترش آزمایشگاه‌ها در جهان
آمریکا از سال 1918 به استفاده از سموم بیولوژیک در برابر دشمنان خود روی آورد اما برنامه نوین و جدی تولید سلاح‌های بیولوژیک خود را سال 1942 آغاز کرد. آمریکا تنها کشوری است که از سلاح اتمی در جهان استفاده کرده و انفجار بمب‌های هسته‌ای در دو شهر هیروشیما و ناکازاکی ژاپن نشان داد واشنگتن در برابر رقبا پایبند به هیچ گونه اصول حقوق اخلاقی نیست.
همچنین استفاده این کشور از سلاح بیولوژیک در جنگ کره 1950 تا 1953 توسط چند پزشک برجسته فرانسوی و بیوشیمیست‌های انگلیسی در 15 سپتامبر 1952 (24 شهریور 1331) تأیید شد. ضمن اینکه مورخانی همچون «جان هالیدی» و «بروس کامینگز» در کتاب «کره و جنگ ناشناخته» (1988) به استفاده آمریکا از سلاح بیولوژیک اشاره کرده‌اند.
آمریکا در فاصله 1960 تا 1968 در حین جنگ ویتنام از سلاح بیولوژیک و عامل ویروسی علیه این کشور استفاده کرد. افزایش طاعون، بیماری‌های روده‌ای و از بین رفتن پوشش گیاهی از جمله پیامدهای استفاده آمریکا از سلاح بیولوژیک در ویتنام است.
در سال 1971 پس از شیوع گسترده تب خوکی آفریقایی در کوبا مقام‌های این کشور از جمله «فیدل کاسترو»، آمریکا را مسئول بروز بحران معرفی و این کشور را متهم به استفاده از سلاح بیولوژیک علیه مردم کوبا کردند.
افزون بر کاربرد تسلیحات بیولوژیک از سوی آمریکا، این کشور به نوشته «گلوبال تایمز»، 336 آزمایشگاه بیولوژیک در 30 کشور جهان دارد.

ایرانیان جهان

اگرچه بسیاری از مراکز بیولوژیک آمریکا در جهان مخفی و ناشناخته مانده اما برخی از آنها در قزاقستان (آلماتی)، گرجستان (لوگار)، ارمنستان (آزمایشگاه‌های دوازده‌گانه)، ازبکستان (آزمایشگاه‌های تاشکند، اندیجان، گرگانج و فرغانه)، آفریقا (آزمایشگاه‌های اوگاندا، کنیا، نیجریه، تانزانیا، لیبریا، سیرالئون، مصر و غیره)، کره‌جنوبی (آزمایشگاه‌های بوسان، اوسان و گونسان)، کلمبیا، سنگال و اندونزی (آزمایشگاه جاکارتا) مستقر هستند.
گستره فعالیت‌های بیولوژیکی آمریکا در آفریقا
آمریکا بخشی از فعالیت‌های خود در جهان را به صورت رسمی اعلام ولی در عمل شمار واقعی آنها و نیز فعالیت‌های پشت پرده را از نگاه‌ها پنهان می‌کند. به عنوان نمونه فعالیت‌های آمریکا در کشورهای غنا، جیبوتی، نیجریه و سنگال به‌عنوان بخشی از پروژه‌های رسمی و اعلام‌شده آمریکا در حوزه تحقیقات پزشکی و زیست‌فناوری ذکر شده‌است.
در ظاهر این فعالیت‌ها با همکاری کشورهای میزبان و با اهداف بشردوستانه مانند مقابله با بیماری‌ها و ارتقای زیرساخت‌های بهداشتی انجام می‌شوند. در حالی که اهداف دیگری از جمله مقاصد نظامی-بیولوژیک یا استفاده دوگانه وجود دارد که رسانه‌ای نمی‌شود.
آمریکا در غنا شعبه‌هایی از مرکز پزشکی-نظامی نیروی دریایی خود را مستقر کرده‌است. این مراکز به‌طور رسمی برای انجام تحقیقات بیولوژیکی و ارائه خدمات پزشکی فعالیت می‌کنند. اما روسیه به تازگی افشا کرده که این مراکز می‌توانند به‌عنوان پایگاه‌هایی برای تحقیقات دوگانه (علمی و نظامی) مورد استفاده قرار گیرند.
جیبوتی نیز به دلیل موقعیت استراتژیک خود در شاخ آفریقا، یکی از مراکز مهم فعالیت‌های بیولوژیکی آمریکا است. در این کشور نیز شعبه‌هایی از مرکز پزشکی-نظامی نیروی دریایی آمریکا فعال هستند. این پایگاه‌ها علاوه بر تحقیقات پزشکی، به نیروهای نظامی آمریکا در منطقه خدمات ارائه می‌دهند.
در نیجریه هم آمریکا یک مرکز تحقیقات پزشکی مشترک و یک آزمایشگاه پزشکی نظامی برای نیروهای مسلح نیجریه تأسیس کرده‌است. این پروژه که در سال 2024 آغاز شده، شامل حضور دائمی متخصصان وزارت دفاع آمریکا است.
در سنگال، آمریکا یک مجتمع آزمایشگاهی با هزینه 35 میلیون دلار ساخته‌است. این مرکز به‌طور رسمی برای تحقیقات بیماری‌های عفونی و تقویت زیرساخت‌های بهداشتی منطقه‌ای فعالیت می‌کند.
گزارش‌ها نشان می‌دهند که آمریکا در مجموع در 18 کشور آفریقایی پروژه‌هایی را در ظاهر برای بررسی ویژگی‌های عفونت و مقاومت عوامل بیماری‌زا در برابر داروها اجرا کرده‌است. اگرچه آمریکا تاکید کرده این پروژه‌ها با هدف ارتقای توانمندی‌های بهداشتی کشورهای آفریقایی انجام می‌شوند اما آن طور که روسیه بخشی از فعالیت‌های واقعی آمریکا را در آفریقا افشا کرده‌است، فرسنگ‌ها بین اهداف اعلانی و اعمالی واشنگتن در پیشبرد این استراتژی فاصله است.
از نگاه ناظران، اهداف پنهانی آمریکا از راه‌اندازی آزمایشگاه‌های بیولوژیک و تحقیقاتی در کشورهای مختلف قاره سیاه می‌تواند شامل جمع‌آوری اطلاعات ژنتیکی مردم آفریقا، انجام تحقیقات برای توسعه سلاح‌های بیولوژیکی و بهره‌برداری نظامی از داده‌ها و زیرساخت‌های ایجادشده، باشد.

ایرانیان جهان

تبعات حضور جنگی بیولوژیکی در قاره آفریقا برای آمریکا
کارشناسان بر این باورند که افشاگری روسیه و برملا شدن دیگر اسناد محرمانه در زمینه فعالیت‌های نظامی-بیولوژیک آمریکا در قاره سیاه می‌تواند برای واشنگتن پرهزینه باشد که در ادامه به مواردی از تبعات آن اشاره می‌شود؛
1. تضعیف جایگاه دیپلماتیک و نفوذ آمریکا در آفریقا
کشورهای آفریقایی ممکن است نیات واقعی آمریکا را زیر سوال ببرند. این موضوع می‌تواند باعث کاهش همکاری‌های علمی و بهداشتی میان آمریکا و کشورهای آفریقایی شود و فضا را برای نفوذ بیشتر قدرت‌های رقیب باز کند.
2. افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی و رقابت قدرت‌ها
افشاگری‌های روسیه می‌تواند رقابت ژئوپلیتیکی میان قدرت‌های بزرگ را تشدید کند. آمریکا ممکن است با چالش‌های بیشتری در تلاش برای حفظ نفوذ خود در آفریقا روبه‌رو شود، در حالی که رقبا از این فرصت برای گسترش حضور خود در این قاره استفاده خواهند کرد.
3. آسیب به اعتبار بین‌المللی آمریکا
این افشاگری می‌تواند اعتبار آمریکا را به‌عنوان مدافع قوانین بین‌المللی و حقوق بشر زیر سوال ببرد. این موضوع به‌ویژه در چارچوب معاهده‌های منع سلاح‌های بیولوژیکی و دیگر توافق‌های مرتبط، می‌تواند پیامدهای جدی داشته باشد.
4. فشارهای حقوقی و بین‌المللی
شواهد مرتبط با استفاده نظامی از تحقیقات بیولوژیکی ممکن است منجر به تحقیقات رسمی توسط سازمان‌های بین‌المللی شود. این امر می‌تواند زمینه‌ساز تحریم‌ها یا محدودیت‌های جدید علیه آمریکا باشد و در عین حال، هزینه‌های سیاسی و حقوقی برای واشنگتن به همراه داشته باشد.
5. تشدید بی‌اعتمادی داخلی و جهانی
انتشار چنین اطلاعاتی می‌تواند موجب بی‌اعتمادی داخلی در میان شهروندان آمریکایی و جهانیان نسبت به سیاست‌های علمی و بهداشتی ایالات متحده شود. این امر ممکن است فشارهای سیاسی داخلی بر دولت آمریکا را نیز افزایش دهد.
6. تهدید امنیت جهانی و منطقه‌ای
اگر فعالیت‌های بیولوژیکی آمریکا در آفریقا به‌عنوان بخشی از یک برنامه نظامی یا تهدید امنیتی تلقی شود، ممکن است تنش‌ها در سطح جهانی افزایش یابد و امنیت منطقه‌ای در آفریقا نیز تحت تأثیر قرار گیرد. این موضوع می‌تواند به افزایش رقابت تسلیحاتی و بی‌ثباتی در منطقه منجر شود.
کد خبر 6332042

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1329236/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حقیقت فسیل‌های 20 هزار ساله برملا شد

رهبر آمریکا در حوزه دارایی‌های دیجیتال منصوب شد

اولین واکنش ایلان ماسک به ادعاها درباره تماس با مقامات ایران + عکس

روایت اکونومیست از دگرگونی سیاست آمریکا با بازگشت ترامپ/ تمرکز بر انباشت قدرت؛ نقشه راه مهمان تازه کاخ سفید

حمله جلیلی به برجام و سیاست‌های مذاکره‌ای دولت چهاردهم

شرط امام جمعه کرج برای مذاکره ایران و غرب

ایلان ماسک نقش خود در آزادی خبرنگار ایتالیایی را توضیح داد

حمله جلیلی به تلاش‌ها برای احیای برجام

ممنوعیت تیک‌تاک تایید شد

باید از ظرفیت‌های بریکس برای ارتقای روابط استفاده کنیم

ترامپ با رئیس جمهور چین تماس تلفنی برقرار کرد

دستور مهم ترامپ درباره ارزهای دیجیتال/ انفجار رمزارزها در راه است

رای دادگاه قطعی شد / خداحافظی آمریکایی‌ها با تیک‌تاک

ترامپ: تصمیم‌گیری درباره تیک‌تاک به من بستگی دارد

افزایش قیمت نفت برنت دریای شمال

تیک تاک در آمریکا ممنوع شد

انفجار خودروی بمبگذاری شده در شمال سوریه

شکست تاریخی اسراییل پس از 16 ماه حمله به غزه

وزیر نفت: قرارداد نفتی ایران و روسیه در آستانه نهایی شدن قرار دارد

یارانه بنزین در سال 1404 چه تغییری می کند؟

ترامپ: آمریکا تبدیل به پایتخت بیت‌کوین و ارز دیجیتال جهان خواهد شد

چرا قهوه گران شد؟

کسری 7 میلیون مسکن در کشور؟

اظهارات عجیب فواد حسین

گزارش تلگرامی همتی از دیدار با وزیر اقتصاد تاجیکستان

نشست هم اندیشی با فعالان اقتصادی فدراسیون روسیه

سناریوهای پیشنهادی برای تغییر یارانه بنزین

پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم

پزشکیان: با یکجانبه گرایی در منطقه مخالف هستیم/ همکاری با روسیه ما را بی‌نیاز خواهد کرد + فیلم

قالیباف، آدیس آبابا را به مقصد تهران ترک کرد

قالیباف ، آدیس آبابا را به مقصد تهران ترک کرد

مراسم ویژه بانوان عرب زبان به مناسبت رحلت حضرت زینب (س) در حرم مطهر رضوی

خیز قیمت نفت به سوی چهارمین افزایش

گفتگوی تلفنی ترامپ و رئیس‌جمهور چین

آیا آتش سوزی لس آنجلس آمریکا را می‌سوزاند؟! + عکس ها

زرینه:از ایران و آمریکا مدرک پزشکی دارم/باشگاه جعل نکرده است

خیز قیمت نفت به سوی چهارمین افزایش هفتگی

انصار الله یمن 4 عملیات نظامی علیه اسرائیل و آمریکا انجام داد

اولین واکنش ایلان ماسک به ادعاها پیرامون تماس با مقامات ایران

حضور افسران اطلاعاتی آمریکا در اوکراین و کمک به ساخت پهپاد

گشایش در سنت

دیوان عالی آمریکا ممنوعیت تیک‌تاک را تایید کرد

ادعای استارمر درباره صلح‌بانی انگلیس در اوکراین، پوچ از آب درآمد

بهترین راه توزیع عادلانه درآمد در جامعه

توافق‌های ایران و روسیه در حوزه انرژی در نقطه نهایی

پزشکیان: پزشکیان: با یکجانبه گرایی در منطقه مخالف هستیم/ همکاری با روسیه ما را بی‌نیاز خواهد کرد + فیلم

پزشکیان: سند همکاری فصل جدیدی بین ایران و روسیه است

تحریم واردات ال‌ان‌جی روسیه در اتحادیه اروپا

داور فینال لیگ قهرمانان اروپا؛ داوری پرسپولیس - سپاهان فوق العاده بود!

داور فینال لیگ قهرمانان اروپا؛ داوری پرسپولیس – سپاهان فوق العاده بود!