ایرانیان جهان

آخرين مطالب

الهه کولایی: کسانی که هنوز در فضای نظام دو قطبی سیر می‌کنند، متوجه تغییرات گسترده و عمیق نظام بین‌الملل نیستند/ روس‌ها به هیچ وجه مایل نیستند نوع رابطه ایران با آمریکا تحول پیدا کند ایالات متحده آمریکا

الهه کولایی: کسانی که هنوز در فضای نظام دو قطبی سیر می‌کنند، متوجه تغییرات گسترده و عمیق نظام بین‌الملل نیستند/ روس‌ها به هیچ وجه مایل نیستند نوع رابطه ایران با آمریکا تحول پیدا کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه روس‌ها به هیچ وجه مایل نیستند نوع رابطه ایران با آمریکا تحول پیدا کند، گفت: افرادی در کشور هستند که تصور می‌کنند، با رویارویی با آمریکا این نوع ارتباط با روسیه می‌تواند برای ما چاره‌ساز باشد و به منافع ما کمک کند، متأسفانه به این تغییرها توجه نمی‌کنند که چقدر جهان و رابطه بین بازیگران تحول پیدا کرده است.
به گزارش خبرنگار جماران، الهه کولایی طی سخنانی در نشست«ایران و مسأله تعامل با روسیه» که توسط دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها برگزار شد، با اشاره به فراز و نشیب‌های تاریخی روابط ایران و روسیه گفت: بعد از فروپاشی اتحاد شوروی در 33 سال گذشته هم این فراز و نشیب‌ها را شاهد هستیم. چون در دوران اتحاد شوروی، نظام بین‌الملل بر این روابط بسیار اثرگذار بود و در شرایط پس از فروپاشی شوروی هم هواره آمریکا نقش تعیین‌کننده و تأثیرگذار در روابط ایران و فدراسیون روسیه را به نمایش می‌گذارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران یادآور شد: انقلاب اسلامی علیه منافع آمریکا و سیاست‌هایی بود که آمریکا در ساختار نظام دو قطبی در کشور ما دنبال کرده بود؛ بنابراین خواه ناخواه این تحول به نفع اتحاد شوروی برآورد شد، ولی با فروپاشی اتحاد شوروی، حداقل خود روس‌ها خیلی بر این باور بودند که با کنار گذاشتن ایدئولوژی کمونیستی زمینه، بهانه یا شرایطی که دشمنی و رویارویی پایدار روسیه با آمریکا و اروپا شکل داده بود، برداشته شده و تصور اینها این بود که روسیه وارد بازار جهانی می‌شود و به جامعه متمدن اروپایی می‌پیوندد.
وی تأکید کرد: ما باید حتما رابطه ایران و روسیه را هم در بافتار روابط روسیه با غرب و هم در تحول نگاه خاورمیانه‌ای روسیه جایگاهش را ببینیم. یعنی نگاه روسیه به خاورمیانه و جهان اسلام چه تحولی دارد و ایران چه جایگاهی پیدا می‌کند؟ شاید کمتر از این زاویه به این روابط توجه می‌کنیم که روس‌ها ما را چگونه می‌بینند؟ ما می‌بینیم که آرام آرام از تهدید اسلامی دانستن ایران، در شرایطی که ایران تلاش می‌کند نیروگاه بوشهر را تکمیل کند و کشورهای دیگر حاضر به همکاری نمی‌شوند، روس‌ها این همکاری با ایران را آغاز می‌کنند.
کولایی یادآور شد: اولین گام‌ها برای تکمیل نیروگاه بوشهر، اقتصادی است و این فرصتی بود برای روسیه تا توانمندی‌های خودش در این حوزه و از سوی دیگر استقلال عمل خودش در برابر آمریکا را به نمایش بگذارد؛ تا به آمریکا نشان بدهد با وجود مخالفت آمریکا و طرح‌های آمریکا برای انزوا و تحریم ایران، همان طور که خودش صلاح می‌داند و منافعش ایجاب می‌کند، روابط با ایران را گسترش می‌دهد و در واقع همکاری در پروژه بوشهر به نماد استقلال‌گرایی روسیه در برابر آمریکا تبدیل می‌شود؛ در شرایطی که هنوز یلتسین هست و در واقع دولت روسیه هنوز غرب‌گرا است. وقتی پریماکوف به عنوان وزیر خارجه بر سر کار می‌آید، رویکردش این است که باید روابط با کشورهای اسلامی غرب آسیا را گسترش بدهد.
وی با اشاره به اینکه تا 11 سپتامبر تلاش روسیه برای گسترش روابط با ایران را شاهد هستیم، اظهار داشت: یک دوره‌ای شما می‌بینید که روابط بین آمریکا و روسیه بهبود پیدا می‌کند، ولی با توجه به مسائلی که بعدا سال‌های 2001 و 2003 در افغانستان و عراق اتفاق می‌افتد و سیاست‌های یک‌جانبه‌گرایانه آمریکا، شکاف‌ها بیشتر می‌شود و پیامدش روی روابط ایران و روسیه، روند پایداری از همکاری‌ها است؛ همکاری‌هایی است که عموما همکاری‌های اقتصادی دیده نمی‌شود و بیشتر نظامی و سیاسی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه اوج تقابل روسیه با غرب را در جنگ اوکراین می‌بینید، اظهار داشت: روسیه به غرب و اروپا اعلام می‌کند که جمهوری‌های پیشین شوروی حوزه منافع حیاتی روسیه هستند و آنها باید این حساسیت و علائق حیاتی روسیه را به رسمیت بشناسند که به رسمیت شناخته نمی‌شود. اینجا زاویه بازتر می‌شود. در واقع روسیه چنین دیدگاهی را مطرح می‌کند و آمریکا و اروپا نمی‌پذیرند و بر استقلال و حاکمیت ملی تأکید دارند؛ که طبیعتا می‌توانند عضو ناتو شوند و انواع همکاری‌های راهبردی را با غرب داشته باشند؛ این چیزی است که روس‌ها اعلام می‌کنند نمی‌توانند داشته باشند.
وی افزود: نکته بسیار مهم این است که جمهوری اسلامی ایران می‌پذیرد باید به علائق و ملاحظات روسیه در آسیای مرکزی و قفقاز توجه داشته باشد و به هر حال بیش از آنچه که روس‌ها صلاح می‌دانند، در این حوزه‌ها ورود نکند. بحث مهم دیگر این است که اصولا در سیاست خارجی جمهوری اسلامی با شدت و ضعف، مرزهای شمال غربی و شمال شرقی، در اولویت نبودند، بلکه اولویت‌ها در مناطق غربی دنبال و هزینه‌ها آنجا صرف شده و هزینه‌های اندکی که می‌توانست نفوذ ما در شرق و غرب دریای خزر را تثبیت کند و به ما این امکان را بدهد که از فرصت‌های آماده و متنوع که تاریخ و جغرافیا در اختیار ما قرار داده استفاده کنیم، مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد و پروژه‌هایی که ایران می‌خواهد در این مناطق وارد شود هم با در نظر گرفتن ملاحظات روسیه است.
کولایی یادآور شد: شرق‌گرایی یا تمایل به شرق در شرایطی است که شما غرب را ندارید؛ در شرایطی است که ایران مشمول تحریم‌های بین‌المللی است و قطعنامه‌های شورای امنیت یکی پس از دیگری می‌آید؛ یعنی تحریم‌های آمریکا با تحریم‌های بین‌المللی و قطعنامه‌های شورای امنیت پیوند می‌خورد. طبیعی است که این نوع شرق‌گرایی فقط به یک فرصت تبدیل می‌شود برای کشورهایی که در این منطقه می‌توانند هدف قرار بگیرند؛ به ویژه روسیه که ایران تحت فشارهای غرب در یک فضای جدیدی تحویل بگیرد، رابطه با او را گسترش بدهد و سعی کند از فضایی که ایجاد شده برای منافع خودش بهره‌برداری کند.
وی با تأکید بر اینکه روس‌ها به هیچ وجه مایل نیستند نوع رابطه ایران با آمریکا تحول پیدا کند، گفت: طبیعی است که هرچه فشارهای بین‌المللی افزایش پیدا کند، این رابطه با سهولت بیشتری مدیریت می‌شود و این نکته هم بسیار مهم است که روس‌ها مایل نبودند و نیستند که شدت این فشارها باعث از جا در رفتن نظم موجود بشود و به در واقع بازی را بر هم بزند. باید توجه شود، یکی از عوامل مهمی که باعث شد در دوره روحانی توافق هسته‌ای بین ایران و کشورهای اروپایی و آمریکا شکل بگیرد، همین تلاشی است که در چهار چوب روابط شکل گرفته بین روسیه و آمریکا صورت می‌گیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: به هر حال روسیه همسایه ایران است و تعادل بخشی به این روابط برای ایران یک الزام است و در واقع تأمین منافع ملی برای ما از مسیر این موازنه‌گرایی قابل حصول هست. یعنی بر خلاف بعضی گرایش‌ها از غرب به سمت شرق و از شرق به سمت غرب که الزام ژئوپلیتیک ما نیست، ما در طول این سال‌ها شاهد یک گرایش پایدار در رویارویی با آمریکا بوده‌ایم. ما به دلیل بی توجهی به این الزام ژئوپلیتیکی عملا مورد بهره‌برداری روسیه قرار گرفته‌ایم. من نمی‌دانم روابط راهبردی که از آن صحبت می‌شود، چطور با این رفتارها تنظیم می‌شود؟
وی تأکید کرد: من فکر می‌کنم ردّ روسیه به عنوان یک همسایه پرقدرت و تأثیرگذار، با توجه به وزن ژئوپلیتیکی این کشور، با واقعیت چندان همخوان نیست؛ ولی باید این روابط متعادل باشد. در اوج جنگ، دکتر ولایتی به روس‌ها می‌گوید اگر این تقاضای ما را برآورده نکنید، از آمریکایی‌ها می‌گیریم. یعنی این یک واقعیت است که در عرصه سیاست شما باید بتوانید از گزینه‌های موجود بهره‌برداری کنید. بنابراین، من فکر می‌کنم اگر بحث منافع مردم ایران، منافع ملی ایرانیان محور باشد، تاریخ و وقایع تلخ جای خود، ویتنام جلوی چشم ما است.
کولایی افزود: ژاپن را بعد از حادثه هیروشیما نگاه کنید؛ در تاریخ متوقف نمی‌شوند؛ ولی تاریخ برای ما درس است و از این درس‌ها استفاده کنیم. در واقع خاطرات تلخ برای ما یادآوری یک سری واقعیت‌ها است که ما به هیچ کس، جز ملت ایران، نمی‌توانیم اعتماد کنیم. یعنی مردم ایران فقط می‌توانند پایه اعتماد و اتکاء حکومت باشند. چینی‌ها، آمریکایی‌ها و روس‌ها همه دنبال منافع خودشان هستند؛ چون قاعده نظام بین‌الملل تأمین منافع برای هرکدام از این کشورها است.
وی اظهار داشت: کسانی که هنوز در فضای نظام دو قطبی سیر می‌کنند، متوجه تغییرات گسترده و عمیق در نظام بین‌الملل نیستند. چون نظام بین‌الملل با فروپاشی شوروی وارد مرحله جدیدی شد. قبل و بعد از 11 سپتامبر کاملا جهان تغییر پیدا کرد. حتی برخی‌ها معتقدند قبل و بعد از جنگ اوکراین این تفاوت را می‌توانیم به خوبی در روابط بین قدرت‌ها ببینیم. افرادی در کشور هستند که تصور می‌کنند، با رویارویی با آمریکا این نوع ارتباط با روسیه می‌تواند برای ما چاره‌ساز باشد و به منافع ما کمک کند، متأسفانه به این تغییرها توجه نمی‌کنند که چقدر جهان و رابطه بین بازیگران تحول پیدا کرده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در پایان گفت: طبیعی است که باید پیوندی بین حوزه تصمیم‌گیری با دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی وجود داشته باشد. با توجه به اطلاعی که از نقش و جایگاه دانشگاه در این فرآیندهای تصمیم‌گیری داریم، من فکر می‌کنم این ارتباط آن طور که باید و شاید، شکل نگرفته و در واقع مبنای سیاستگذاری‌ها این واقعیت‌ها نیست؛ یک چیزی، یک زمانی بوده ولی بسیار تحول پیدا کرده است. الآن بازیگران تغییرات جدی پیدا کرده‌اند و اگر اینها را متوجه نشویم در همان فضا، همان حرف‌ها را تکرار می‌کنیم و این می‌تواند خیلی پر هزینه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بررسی تبادل اسرای جنگ عراق و ایران در «روایت پنهان»

رایزنی سفیر ایران در بغداد با رئیس جمهور عراق

حادثه کاخ دادگستری چه اهداف پنهانی دارد؟

آبدارچی با سابقه دادگستری چه خصومتی با قضات داشت؟

نیم نگاهی به رویکردهای احتمالی ترامپ در عرصه سیاست خارجی

طلای سفید گران‌تر است یا طلای زرد؟

تشکیل کمیته ویژه‌ای با حضور نماینده اتاق ایران، برای رفع ناترازی برق

کدام بانک سکه و طلا خرید و فروش می‌کند؟!

تجمیع موازی‌کاری‌تشکل‌ها برای توسعه هرمزگان

بیشترین تسهیلات دولت به ساخت نیروگاه‌های خورشیدی اختصاص یافته است

پدر‌ها هم می‌توانند دورکاری کنند

منابع طبیعی ، پتانسیل مهمی برای توسعه اقتصادی استان هستند

گامی بزرگ در شفافیت و توسعه اقتصادی

فرهنگ بسته بندی کردن در خرید در | هنر احترام در خرید

فدراسیون آمار و تاریخ: لیگ ایران ششم آسیا!

ضرر 70 میلیارد یورویی اروپا از توقف واردات گاز روسیه

داوران بازی‌های شب نخست هفته هفتم لیگ قهرمانان اعلام شد

اعلام داوران بازی‌های شب نخست هفته هفتم لیگ قهرمانان

پیشرفت کوانتومی چین: نمایش بی‌سابقه ابرسیالیت ضد جریان

چین با پهپاد برف می‌باراند!

سیاست خارجی دولت در قبال افغانستان

برد اساسی ایران از افغانستان

انتقاد تند از یک خبر درباره مذاکره با آمریکا

فیلترینگ تیک‌تاک در آمریکا؛ آسیب به بیش از 7 میلیون کسب و کار

اخراج مهاجران غیرقانونی در آمریکا

سردار نقدی: آتش بس به معنای شکست دشمن است/ آماده برداشتن گام نهایی برای آزادسازی بیت‌المقدس هستیم

حریف پرسپولیس در اندیشه جذب مدافع لیورپول!

دولت بایدن صدمات جدی به روابط میان روسیه و آمریکا زد

واکنش احساسی کاربران به مسدودسازی تیک تاک

عکس دسته‌جمعی کابینه ترامپ وایرال شد + عکس

اینستاگرام تا تیک‌تاک؛ استاندارد دوگانه آمریکا درفضای مجازی

تیک‌تاک‌ 170 میلیون آمریکایی را بیرون انداخت

سردار نقدی: وضع اقتصادی آمریکا هم بهتر از رژیم صهیونیستی نیست

مدودف: عادی‌ سازی روابط روسیه و آمریکا غیرممکن است

هشدار سفیر آلمان درباره اقدامات ترامپ در دولت جدیدش

9 دستور اجرایی ترامپ/ از پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین تا ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا

مسدودیت تیک تاک در آمریکا/ دنیای پس از تیک تاک چگونه است؟

هشدار سرمای کشنده در آمریکا؛ میلیون‌ها نفر در وضعیت آماده‌باش قرار گرفتند

تنها ایرانی حاضر در مراسم تحلیف دونالد ترامپ + دارا خسروشاهی کیست؟

ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه از گذرگاه ایرز در بیت‌حانون

توقف بورس در مرز 2.8 میلیون واحد

نظام اقتصاد دیجیتال آماده ابلاغ شد

ابراز نگرانی از تشدید تنش میان ایران و آمریکا | عراق از جنگ جان سالم به در برد

اعلام لیست تیم فوتبال جوانان عراق برای جام ملت های آسیا

عراق: امیدواریم ایران و آمریکا با گفت‌ و گو به توافق برسند

تشکیل کمیته ویژه برای رفع ناترازی برق در دولت

تصمیمات برخی مدیران کشور این بود که برق و گاز صنایع بصورت کامل قطع شود

استخراج بنزین از زیر زمین در شورآباد!

ورود هلدینگ آتیه صبا به بازار بورس: گامی بزرگ در شفافیت و توسعه اقتصادی

افشاگری اتابک از تصمیم برخی مدیران برای قطع کامل برق و گاز صنایع