ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیاست خارجی دولت در قبال افغانستان افغانستان

سیاست خارجی دولت در قبال افغانستان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار سیاسی ایونا به نقل از عصر ایران , چگونگی نگاه دولت چهاردهم به مسئله افغانستان به عنوان یک همسایه مهم با موضوعات متعدد و پیچیده همواره یکی از پرسش‌های جدی پس از تشکیل دولت دکتر پزشکیان بوده است.
پس از شهادت آیت‌الله رئیسی و تغییر دولت در کشور، یکی از موضوعات اساسی مورد توجه بازیگران کلان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نگاه به سیاست خارجی آینده و جدید جمهوری اسلامی ایران در دولت چهاردهم بود.
افغانستان نیز به عنوان یک همسایه جدی با موضوعات متعدد و پیچیده هم در داخل کشور و هم در داخل افغانستان به شدت متأثر از نگاه سیاست خارجی دولت بود و بنابراین چه در ایران و چه در افغانستان نگاه‌ها به دولت بود تا شرایط آینده را ترسیم و نوع نگاه و کیفیت روابط را مشخص سازد. تهدید ترامپ به الحاق گرینلند به آمریکا / دولت دانمارک واکنش نشان داد بخوانید
با انتخاب «سید عباس عراقچی» به عنوان وزیر امور خارجه، گمانه‌زنی‌هایی در نوع ترسیم روابط با افغانستان زده می‌شد و برخی بر این باور بودند که به احتمال زیاد او و تیم همراهش در دستگاه سیاست خارجی شاید تمایل چندانی به موضوع افغانستان نداشته و پرونده این همسایه مهم با نوعی انزوا در کلان‌پرونده‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مواجه شود.
این مسأله باعث شد تا روند فعالیت سیاست خارجی دولت آقای پزشکیان در پرونده افغانستان را با دقت بیشتری به بررسی بنشینیم و نتایج آن را به صورت خلاصه در این نوشتار مطرح کنیم: چراغ اول را عراقچی روشن کرد
عراقچی در همان روزهای نخست به دست گرفتن سکان مدیریت وزارت امور خارجه، همراه رئیس‌جمهور جهت شرکت در نشست عمومی سازمان ملل متحد عازم نیویورک شد و آنجا ابتکار عمل در حوزه افغانستان را به دست گرفت.
به دعوت سید عباس عراقچی نشست همکاری‌‌های منطقه‌ای در مورد افغانستان با حضور وزاری خارجه ایران، روسیه، چین و پاکستان در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل متحد برگزار شد. جدول رسمی افزایش حقوق کارمندان دولت 1404 منتشر شد (برای اولین بار) بخوانید
این نشست یک پیام جدی داشت؛ در واقع عراقچی برای نخستین‌بار سطح اینگونه نشست‌ها را به حضور وزرای خارجه ارتقا داده بود و این نشان می‌داد که افغانستان از اهمیت‌ ویژه‌ای برای او برخوردار است و عراقچی قصد دارد خود فعالانه وارد پرونده افغانستان شود و بازیگری را به نفع منافع ملی در این پرونده شکل دهد.
عراقچی پس از دست به تغییر در ترکیب هیأت نمایندگی دیپلماتیک کشورمان در کابل زد و تغییر سرپرست سفارت کشورمان در افغانستان یکی از نخستین تغییرات در سطح وزارت امور خارجه دولت چهاردهم بود.
این موضوع نیز نشان می‌دهد که وزیر امور خارجه با حساسیت پرونده افغانستان را دنبال می‌کند و نه تنها افغانستان برایش یک موضوع حاشیه‌ای نیست بلکه او سعی دارد تمام‌قد وارد این پرونده با اهمیت شود و منافع کلان ملی را دنبال کند. هماهنگی پزشکیان و عراقچی و راه هموار توسعه همسایگی
پزشکیان به عنوان رئیس دولت چهاردهم نیز علی‌رغم واگذاری پرونده‌های مختلف به جریانات کارشناسی در کشور در مواقعی خود نیز در معرض پاسخ و کنش قرار می‌گیرد و شاید بتوان همبن موارد را نقاط محک جدی برای تشخیص نگاه کارسپاری به متخصصین دانست. فیلم لو رفته از رقص زنانه سحر دولتشاهی بخوانید
پزشکیان در طول چند ماهی که از حضورش در قامت ریاست‌جمهوری می‌گذرد تاکنون در سه نوبت مواضعی را نسبت به افغانستان اتخاذ کرده است.
نخستین کنش رئیس‌جمهور در نشست خبری او با خبرنگاران بود که در رابطه با اخراج مهاجران افغانستانی از او سوال شد و پزشکیان دو حرف اساسی زد؛ اول مواجهه همراه با احترام با مهاجران غیرقانونی و بعد هم تأکید بر روابط میان کشورهای مسلمان و برخورد نشأت گرفته از آموزه‌های اسلامی.
این سخنان رئیس‌جمهور درواقع آبی بر آتش گداخته شده از سوی جریانات بیرونی بود که سعی داشتند باذایجتد دشمنی میان دو ملت، سیاست تنش و نزاع میان تهران و کابل را در دستور کار قرار داده و تهران را از رسیدن به منافع حداکثری‌اش باز دارند. مواجهه دوم رئیس‌جمهور با موضوع افغانستان باز می‌گردد به سفر اخیر وی به سیستان و بلوچستان
در این سفر برخی تلاش داشتند با مطرح کردن بیش از حد موضوع «حقابه»، سخنی را از زبان رئیس‌جمهور در راستای تنش‌‌زایی میان تهران و کابل بشنوند اما پاسخ رئیس‌جمهور هم هوشمندانه بود و هم در قامت یک دولت اسلامی؛ پزشکیان این بار نیز با هوشمندی موضوع حقابه را به یک مسأله میان دو همسایه مسلمان مرتبط کرد و این یعنی او با نگاه کارشناسی دریافته است که چگونه باید گره مسأله آب را باز کند که این نگاه با استقبال مقامات افغانستان نیز همراه بود. هدیه سرکاری دولت برای معلمان بخوانید مواجهه سوم پزشکیان با موضوع افغانستان مربوط به سفر وی به تاجیکستان است
آنچه در محافل عمومی و رسانه‌ای برداشت می‌شد و سابقه نیز داشت این بود که با توجه به روابط نه چندان دوستانه میان دوشنبه و‌ کابل، در سفر رئیس‌جمهور به تاجیسکتان شاهد واکنش‌هایی از سوی رئیس دولت چهاردهم در قبال افغانستان خواهیم بود که نگرانی‌هایی را در روابط تهران-کابل به وجود خواهد آورد اما در ایم سفر نیز پزشکیان بار دیگر به ثبات، امنیت و پیشرفت افغانستان اشاره کرد و درواقع تفهیم این ماجرا بود که سیاست خارجی دولت چهاردهم نقش فعال در افغانستان با نکاه به ثبات و امنیت و رشد این کشور است و این موضوع نیز بار دیگر بر هم زننده پازل تنش‌زایی رقبای تهران در پرونده افغانستان بود. حضور بیکدلی در کابل و دیپلماسی فعال با چاشنی توسعه تعامل
حضور علیرضا بیکدلی در قامت سرپرست سفارت کشورمان در کابل شاید دمیدن یک نفس تازه در توسعه روابط میان کابل و تهران بود.
بیکدلی با سابقه سفرهای متعدد و مسئولیت‌های مختلف در پرونده افغانستان در طول سی سال گذشته با شناخت از جامعه و حاکمان افغانستان وارد کابل شده بود و از همان ابتدا با سیاستی فعال اما غیرشتاب‌زده دیپلماسی خود را در میدان آغاز کرد.
ورود وی به افغانستان با یک گفتگو با خبرنگاران در فرودگاه بین‌المللی کابل همراه بود و دو موضوع اساسی در این گفت‌وگوی کوتاه مطرح شد که نشان از نگاه کلان مأموریتی وی داشت؛ ابتدا در مورد نگاه امت‌محور و انسانی و اسلامی در رابطه با حضور مهاجرین قانونی در کشورمان و بعد هم تأکید بر سیاست «همسایگی» در مأموریت جدید وزارت امور خارجه در افغانستان.
بیکدلی پس از آن، دیدارهای پرشماری را با مقامات افغانستان در دستور کار قرار داد. این دیدارها هم نشان از دیپلماسی فعال او در میدان مأموریت بود و هم از زاویه دیگر نشان از تمایل حاکمان افغانستان به افزایش تعامل و همگرایی با دولت جدید در ایران.
سرپرست سفارت کشورمان در کابل در این دیدارها ابعاد مختلف منافع ملی کشور را در دستور کار قرار داده است؛ از پیگیری موارد تجاری و اقتصادی تا موضوعات مربوط به امنیت، از موضوعات مربوط به کمک‌های بشردوستانه تا موضوعات مربوط به مشکلات ایرانیان حاضر در افغانستان، از بررسی موارد مختلف در حوزه روادید و کنسولی تا موضوعات فرهنگی مشترک و این یعنی یک نقش همه‌جانبه و چند‌بُعدی در میدان دیپلماسی که در نهایت منجر به تأمین منافع حداکثری کشور در حوزه مأموریتی وی یعنی افغانستان خواهد شد.
بررسی اخبار نشان می‌دهد که بیکدلی در زمان حضور در ایران نیز موضوعات مربوط به حوزه مأموریتی خود را با دقت و حساسیت پیگیری می‌کند.
وی در همین مدت زمان کوتاه آغاز مأموریت در حوزه افغانستان، در سفر به ایران دیدارهایی با سایر مسئولان دولتی دخیل در موضوع افغانستان داشته که شاید مهم‌ترین آنها دیدار وی با مؤمنی وزیر کشور و بررسی موضوعات حوزه مأموریتی بود.
با توجه به موارد فوق شاهد آن هستیم که در سیاست خارجی کشور در قبال افغانستان یک‌هم‌صدایی و کار کارشناسی همراه با تدبیر و عقلانیت و بدون شتاب‌زدگی در دستور کار قرار گرفته و همه ارکان فعال‌سازی این دیپلماسی از رئیس‌جمهور تا وزیر امور خارجه و سفیر در یک مسیر حرکت کرده و دیپلماسی کشور را پیش می‌برند.
به نظر می‌رسد ادامه این روند می‌تواند حاکمان افغانستان را به نوعی ثبات در رفتار و عملکرد در قبال جمهوری اسلامی ایران رسانده و در نهایت نوعی تعامل معنادار میان تهران و کابل را شکل می‌دهد.
این نوع نگاه و نقش فعال وزارت امور خارجه در قبال افغانستان در شرایط جدید منطقه‌ای و بین‌المللی بی‌شک می‌تواند منافع مهم‌تر و جدی‌تری از کشور در این حوزه مأموریتی تأمین کند. دیپلماسی فعال و غیرشتاب‌ زده؛ رمز گشایی از سیاست ایران در قبال افغانستان
در اقدامی مهم، ایران با ابتکار عمل عراقچی، وزیر امور خارجه، نشست همکاری‌های منطقه‌ای در مورد افغانستان را با حضور وزرای خارجه ایران، روسیه، چین و پاکستان برگزار کرد. این نشست نشان از اهمیت افغانستان در سیاست خارجی ایران و تلاش برای ایجاد ثبات و امنیت در این کشور دارد. با توجه به شرایط پیچیده افغانستان، همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی برای حل بحران این کشور ضروری است. ایران با این اقدام، نقش فعالی را در فرایند حل بحران افغانستان ایفا کرده و نشان داده است که برای ایجاد ثبات و امنیت در منطقه تلاش می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331930/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عملکرد شهاب زاهدی در جی لیگ ژاپن

197 بازی اروپایی کریستیانو رونالدو؛ رکوردی که فعلا شکسته نمی‌شود

پناهجویان افغان در تاجیکستان در هراس از اخراج اجباری

یک مقام طالبان در اقدامی نادر خواستار لغو قانون طالبان برای زنان شد

روز و ساعت دقیق مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران

ترامپ: تیک تاک را نجات دهید

ترامپ، ایران و توسعه روابط در شرق جهان

مقصر اصلی عدم احیای برجام مشخص شد

حضور یک ایرانی در مراسم تحلیف دونالد ترامپ

رابرت کندی: 60 درصد کودکان آمریکایی بیمار هستند؛ این یک بحران وجودی است+فیلم

موازنه جدید

ناگهان ترور؛ گزارش میدانی «هم میهن» از حادثه دیروز

جایگزین نتانیاهو در مراسم تحلیف ترامپ مشخص شد.

وزیر خارجه اسرائیل: آزادی اسرا بهای سنگینی برای ما داشت

دمشق پیشنهاد قسد برای تشکیل بلوک نظامی را رد کرد

الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

در دیدار گروه‌های فلسطینی با وزیر خارجه قطر چه گذشت؟

هزینه 42 میلیارد دلاری جنگ غزه برای اسراییل

آغاز روند انتقال اسرای اسراییل در غزه به صلیب سرخ

مشاور امنیت ملی ترامپ: حماس بر غزه حکمرانی نخواهد کرد

ارتش اسرائیل خوشحالی فلسطینیان را ممنوع کرد

انتقاد تسنیم از تصویب مجوز رجیستری آیفون

تحلیلی از علت بحران ارزی و نوسانات قیمت دلار در ایران

شیب افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و ارز کند شد؛ نیم سکه ثابت ماند

حضور مدافع استقلال در لیگ عراق

تشکیل کمیته ویژه‌ رفع ناترازی برق در دولت

مشهدالرضا (ع)؛ دروازه‌ای به سوی اقتصاد پویای ایران اسلامی

درخواست کمیته امداد از دولت برای افزایش تسهیلات اشتغال

توانمندی و مدیریت بیمه پاسارگاد در اوج

بانک‌های غیردولتی به تکالیف قانونی خود عمل کنند

کشف 60 هزار لیتر سوخت قاچاق در کیاسر

فرصت‌های سرمایه گذاری برای فعالان اقتصادی در مشهد فراهم است

شرط رهبر انقلاب برای حمله به اسراییل چه بود؟

علیرضا جهانبخش: همه باید به طارمی افتخار کنیم/ قسم می‌خورم هیچ وقت دنبال رکورد نبودم

قطر: از تبادل اسرا میان اسراییل و حماس اطمینان داریم

استفاده از ربات‌ها برای تولید گوشی‌های آیفون در چین

نمایش 151 اثر تاریخی از موزه‌های مهم تهران در چین

پرجمعیت‌ترین کشور آفریقا «شریک» بریکس شد

تقدیر از ورزشکاران پارالمپیک افغانستان در بلخ

درخواست مقام ارشد افغانستانی از رهبر طالبان برای لغو ممنوعیت تحصیل زنان

طالبان 3 دیپلمات دیگر به دهلی اعزام می‌کند

پیشرفت 50 کیلومتری دیوار مرزی ایران و افغانستان؛ نگاهی به جزئیات اجرای طرح انسداد فیزیکی مرزها

عکس دست‌جمعی از کابینه ترامپ در مراسم تحلیف؛ زنان و مردان در یک قاب

آیا ترامپ هم پشت اسرائیل را خالی کرد؟

قطع دسترسی به تیک‌تاک، ضربه‌ای به آزادی بیان دیجیتال در آمریکا/ واکنش کاربران به این ممنوعیت چه بود؟

خبر داغ از هماهنگی پزشکیان و رهبری برای توافق با آمریکا

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

کدام غول‌های فناوری در مراسم تحلیف ترامپ حضور دارند؟

غرب در آستانه توافق، مذاکرات احیای برجام را ترک کرد/ موضع کنونی آمریکا هنوز مبهم است

عضو کمیسیون امنیت ملی: بهتر است مستقیم با آمریکا مذاکره شود