ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله ایران/ حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟ خواندنی ها

سرمقاله ایران/ حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران / «حماس کنترل سیاسی- مدنی نوار غزه را از دست داده است؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم محمدمحسن فایضی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از موضوع‌های چالشی این روزها در رسانه‌ها و محافل تحلیلی چه در ایران و چه در منطقه، پاسخ به این سؤال است که آیا حماس کنترل سیاسی و مدنی نوارغزه را همچنان برعهده دارد یا خیر؟
پاسخ به این سؤال جدا از آنکه در سنجش و بازتاب رسانه‌ای طرفین طوفان‌الاقصی برای افکارعمومی‌شان که پیروز بوده‌اند یا خیر، حائز اهمیت است؛ در تصمیم‌گیری و تصویرسازی از آینده نوارغزه هم بسیار اهمیت دارد.
 تصویری که پاسخ‌های متفاوت آن، راهبرد و سناریوهای متفاوتی را تجویز خواهد کرد. به طور مثال اگر نگاه این باشد که کنترل سیاسی و مدنی نوارغزه با حماس نیست، فضای داخلی رژیم صهیونیستی در خصوص تحلیل جنگ و توجه به فشار طیف‌های ناراضی از عملکرد نتانیاهو و فشار برای بازگشت به جنگ کاملاً متفاوت خواهد بود.
بدین ترتیب حماس هم هوشمندانه برای تصویرسازی از حاکمیت خود بر نوارغزه، مراسم‌ تبادل اسرا را در مناطق مختلف و با سناریوهای رسانه‌ای با حضور جمعیت مردمی و نظامی برگزار کرد.

کانال 12 عبری هم در واکنش به این اقدامات می‌نویسد: «انتخاب جبالیا، خانه سنوار، اردوگاه الشاطی، کنار ساحل و... برای تحویل اسرا به منظور نشان دادن سیطره و حفظ قدرت حماس باوجود ضربات دریافتی در مناطق مختلف است»؛ استدلالی که از سوی بسیاری از تحلیلگران نظامی و سیاسی اسرائیلی و غربی تکرار شده و معتقدند آنچه اکنون در غزه می‌گذرد، نشان‌دهنده سیطره و تسلط حماس به رغم 15 ماه جنگ است.
جان مرشایمر تحلیلگر مشهور امریکایی در امور بین‌الملل می‌گوید: «این نمایش نشان داد که اسرائیل در غزه شکست سنگینی خورده و حماس هنوز زنده و سرحال است.»
اما استدلال موافقان خارج شدن کنترل مدنی و سیاسی حماس بر نوارغزه چیست؟
برخی معتقدند به واسطه آنچه در متن آتش‌بس آمده و تصمیمی که در خصوص اداره نوارغزه توسط یک دولت غیرنظامی در دوران بازسازی گرفته شده، به معنی از دست رفتن یا کاهش سیطره حماس بر نوارغزه است. یا به طور مثال حضور برخی نیروهای پلیس تشکیلات خودگردان یا کنترل محورهای نتزاریم و رفح توسط شرکت‌های خارجی یا فلسطینی نزدیک به تشکیلات و برخی موضوعات از این دست را نشان از دست رفتن تسلط حماس بر غزه می‌دانند. اما باید دقیق‌تر به درک و تعریف از تسلط حماس بر غزه نگاه کرد. در چه شرایط و با چه مؤلفه‌هایی می‌توان این گزاره را مطرح کرد که تنها بازیگر مسلط بر غزه هنوز حماس است یا بالعکس؟
حماس همواره حالت مطلوبش چه قبل و چه بعد از طوفان‌الاقصی، دولت وحدت ملی و واگذاری بسیاری از کارویژه‌های حکومت‌داری و دولت‌داری به طرفی فلسطینی بوده است. حماس برای تحقق این مسأله و ممکن شدن بازسازی در دوران آتش‌بس از ماه پنجم جنگ هم نشست‌های مختلف در قاهره، دوحه، پکن و حتی مسکو با طرف‌های دیگر فلسطینی برگزار کرده تا دولت‌داری پس از جنگ را با توافقی مشخص به طرف دیگری حتی تشکیلات خودگردان واگذار کند.
یک مسأله که اسرائیلی‌ها در این سال‌ها در خصوص نوارغزه و مدیریت آن فهمیده و به درک صحیحی هم رسیده‌اند، این است که حماس در سیطره و تسلط بر غزه حریص نیست. آقای ابوشریف نماینده جنبش جهاداسلامی در ایران هم معتقد است: «تشکیلات خودگردان فلسطین با فشارهای عربی و بین‌المللی مسأله رهبری حماس را مطرح می‌کند، وگرنه حماس هیچ وقت حریص نبوده است. حماس خواستار حکومت نیست بلکه خواستار هم‌افزایی فکری برای مدیریت غزه است. تکنوکرات‌های زیادی داریم که می‌توانند بیایند و بر غزه حکومت کنند. این افراد از مؤسسات مدنی، خیریه‌ها و سندیکاها هستند. ما هم به عنوان مقاومت، به این مسأله راضی هستیم.»
اما اسرائیلی‌ها می‌دانند تا زمانی که حماس زنده و سرحال است و همراهی اجتماعی را برعهده دارد در کنار حفظ تسلط امنیتی‌اش با خط دهی و جهت‌دهی همه مؤسسات غیر سیاسی، مدنی و اقتصادی به سود مسیر مقاومت و پویایی خودش ادامه خواهد داد. یک مثال بارز این مسأله پیش از طوفان‌الاقصی مؤسسه آنروا است. مؤسسه‌ای ذیل سازمان ملل با اکثریت کارمندانی خنثی و با تسلط بودجه‌ای کامل توسط غربی‌ها بر آن. اما این مؤسسه به باور صهیونیست‌ها کاملاً در مسیری در دهه گذشته اقدام کرده که به سود مقاومت در غزه بوده است. تجربه دهه اخیر کافی است تا نتانیاهو و طرف اسرائیلی بسیار اصرار داشته باشند که واگذاری مدیریت نوارغزه به تشکیلات یک شکست کامل است و به معنای زنده ماندن و تسلط حماس بر نوارغزه است.
دیروز هایموفیتش فرمانده سابق نیروی هوایی ارتش اسرائیل گفته بود: «تصاویر پیروزی که امیدوار بودیم آنها را ببینیم در نوار غزه مشاهده نشد. واقعیت‌های موجود در این منطقه نشان می‌دهد که حماس همچنان تنها حاکم این منطقه بوده و از روند تبادل اسرا برای نشان دادن قدرت نظامی خود جهت حکمرانی و تقویت تسلطش بر نوار غزه استفاده کرده است، علاوه بر اینکه قدرت خود برای سازماندهی مجدد را نیز نشان داد.» و در پایان، باید نوارغزه و تحولات سال‌های گذشته آن را دقیق و کامل شناخت. آنگاه از وجود پلیس تشکیلات خودگردان، کنترل محورها توسط دیگر بازیگران یا حضور پررنگ دولت فلسطینی رام‌الله در مدارس، دانشگاه‌ها یا وجود سازمان‌های بین‌المللی مختلف در واقع پیش از طوفان هم بوده است و گزینه مطلوب حماس هم هست. اکنون در مرحله اول از آتش‌بس سه مرحله‌ای، بسیاری از صهیونیست‌ها معترفند که حماس بر غزه سیطره دارد و اگر ضربه‌ای هم دیده، جایگزینی برای آن فعلاً روی میز نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351708/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جانبازان با ایثارگری و مجاهدت به نظام اقتدار و کشور ما امنیت بخشیدید

حریق پتروشیمی مارون مهار شد؛ حال 6 مصدوم مساعد است

مجوز فعالیت برای 11 سرمایه گذاری خارجی صادر شد

توافق ایران و روسیه برای احداث راه ‌آهن رشت _ آستارا

همتی: دولت برای ترمیم قدرت خرید مردم برنامه دارد / امام می‌خواست مردم در صحنه باشند / بپذیریم حکمرانی ما اشتباه بوده است

تعرفه‌های جدید ترامپ قیمت خودرو را منفجر کرد | سونامی قیمتی در راه است

توافق ایران و روسیه برای احداث راه آهن رشت آستارا

جزئیات وحشتناک از آتش سوزی پتروشیمی مارون در ماهشهر

منطقه ویژه اقتصادی بوشهر آلوده ترین نقطه کشور شد

نسخه شفاف بخش دردهای اقتصادی؛اقتصاد مقاومتی است

تورهای اروپا، تجربه ‌ای فراموش نشدنی از فرهنگ، تاریخ و طبیعت

مخالفت آلمان با طرح تسلیحاتی بروکسل

تصمیم اتحادیه اروپا درباره افزایش هزینه‌های دفاعی کوته‌نظرانه است

تفاوت فاحش بین پپ و کارلتو؛ دو سبک متفاوت در دنیای فوتبال

اختلاف سران اروپایی بر سر تامین هزینه‌های تسلیحاتی مشترک

معرفی ظرفیت‌های گردشگری ایران با تبریک سال‌نو چینی‌ها

ارتش ربات‌ های انسان‌نمای 100 هزار نفری شرکت آمریکایی برای مقابله با چین

◄ معرفی ظرفیت های گردشگری ایران با تبریک سال نو چینی ها

تیم ملی جوانان به چین رسید

مقابله به مثل چین علیه ترامپ

کریدور نجات یا بزرگراهی به سمت ناکجاآباد؛ پکن افغانستان را به هاب تجاری جهانی تبدیل می کند؟

کارشناس افغان: طالبان توان جلوگیری از مداخلات خارجی را دارد

طالبان خواستار شفافیت کمک‌های سازمان ملل شد

قیمت نفت جهانی کاهشی شد

لیبرمن: سفر نتانیاهو به آمریکا؛ تلاشی برای شکست آتش‌ بس

شاه و اسرائیل| دلال اولین سازش میان اعراب و اسرائیل که بود؟

توافق آمریکا و السالوادور برای پذیرش مهاجران مجرم اخراجی

علی‌نژاد برای خوش‌خدمتی به آمریکا چه قدر دستمزد گرفت+سند

جنگ تعرفه‌ای آمریکا و فرصت‌های صنعت فیلم و سریال‌سازی در ایران

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ از اوکراین در ازای تداوم کمک نظامی

چین: پاسخ به افزایش تعرفه‌های آمریکا اقدامی مشروع است

حذف آژانس دولت آمریکا از منابع ثانویه اوپک پلاس

نتانیاهو آمریکا را به دردسر انداخت/ پشت پرده تصمیم شوم بی بی در آستانه دیدار با ترامپ

الله‌کرم، فعال تجمعات اعتراضی اخیر: به جای مجوز وزارت کشور از طریق ستاد امر به معروف عمل می‌کنیم/{موضوعاتی مثل تغییر قوانین حجاب و الزام آن، برقراری روابط با آمریکا} به چالش علیه امنیت ملی کشور باز می‌گردد و در هیچ کشوری اجازه بروز ندارد

دستمزد خوش‌خدمتی مسیح علی‌نژاد به آمریکا +دستمزد

لاوروف: سیاست «اول آمریکا» ترامپ با هدف از بین بردن نظام پس از جنگ جهانی دوم است

السیسی به دیدار ترامپ می‌رود

روایت روزنامه عبری از جزئیات دیدار امشب نتانیاهو و ترامپ

مسیح علی‌نژاد از آمریکا چه قدر دستمزد گرفت+ سند | به دریافت فاندهای آمریکایی بسنده نکرد...

سیاست جهانی آمریکا

20 سال زندان به‌خاطر استفاده از هوش‌مصنوعی

طلا و سکه در اوج قیمت ها؛ دلار همچنان صعودی

ناامیدی طلا با جنگ‌های تجاری آمریکا

هراس اروپا از جنگ تعرفه‌ای ترامپ + فیلم

تشکیل دولت فلسطین، تنها راه‌حل بحران‌های خاورمیانه است/ سیاست «اول آمریکا» شعار‌های خطرناک دوران هیتلر را یادآوری می‌کند

جولانی راهی ترکیه شد

وقوع تیراندازی در سوئد

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ

واکنش حزب الله به اقدام خصمانه استرالیا علیه شیخ نعیم قاسم

طلسم واگذاری ایران خودرو شکسته می‌شود؟