ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آتش‌بس، عادی‌سازی 2 و ایران در دستور کار ترامپ و نتانیاهو قرار دارد ایالات متحده آمریکا

آتش‌بس، عادی‌سازی 2 و ایران در دستور کار ترامپ و نتانیاهو قرار دارد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ملاقات رسمی ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید در روز سه‌شنبه در شرایطی انجام می‌شود که خاورمیانه بیش از هر زمان دیگری به واسطه تحولات یک سال گذشته، از آغاز عملیات 7 اکتبر تا سقوط دولت بشار اسد در سوریه، دچار تحولات معناداری شده است. به گونه‌ای که گروهی از تحلیلگران بر این باورند اولین دیدار رسمی رییس‌جمهور امریکا با نخست‌وزیر اسراییل قطعا نقطه عطف مهمی پس از رویداد‌های دومینووار منطقه تلقی می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به باور عده‌ای از ناظران احتمالا طیف مهمی از موضوعات در لیست رایزنی میان ترامپ و نتانیاهو قرار دارد. با این حال شواهد نشان می‌دهد که پرونده ایران، پروژه عادی‌سازی، مساله آتش‌بس در غزه و لبنان احتمالا در اولویت‌های اصلی دیدار هدفمند مقامات واشنگتن و تل‌آویو قرار خواهد داشت.
این درحالی است که گروهی دیگر بر این باورند که مشخصا درخصوص پرونده ایران، نتانیاهو به دنبال همصدا کردن ترامپ با خود در راستای تشدید ماجراجوهایی‌اش علیه تهران خواهد بود. این درحالی است که گروهی دیگر، اما مدعی‌اند استراتژی رییس‌جمهور جدید امریکا در قبال ایران تا پیش از این دیدار طراحی شده و این ملاقات احتمالا روش‌های اجرا شدن آن را معین خواهد کرد. با این همه و با در نظر گرفتن سناریو‌های متعدد و مختلفی که توسط تحلیلگران ارایه شده، اما به نظر می‌رسد هر آنچه میان طرفین مورد بحث و چانه‌زنی قرار گیرد فارغ از آنکه به تفاهمی برسند یا نرسند، معادلات خاورمیانه را تحت تاثیر قرار بدهد. به این بهانه روزنامه اعتماد در راستای تحلیل و بررسی اولین دیدار مهم بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل با دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا با عبدالرضا فرجی‌راد، استاد ژئوپلیتیک و آریابرزن محمدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و استاد دانشگاه گفت‌و‌گو کرده است. مشروح این گفت‌و‌گو را در ادامه می‌خوانید.
عبدالرضا فرجی‌راد:برنامه هسته‌ای ایران در اولویت رایزنی‌های نتانیاهو و ترامپ قرار دارد عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک در پاسخ به سوال «اعتماد» در این باب که چه ارزیابی از موضوعات احتمالی مطروح در رایزنی‌های مهم میان ترامپ و نتانیاهو دارد، گفت: بدون شک، موضوعات متنوعی در این ملاقات مهم مورد بررسی قرار خواهد گرفت و قطعا پرونده ایران ایران نیز در دستور کار طرفین قرار خواهد داشت. به باور فرجی‌راد نتانیاهو در تلاش است تا نظر مثبت کاخ سفید و آقای ترامپ را در این راستا که گفت‌و‌گو با ایران فایده‌ای ندارد، جلب کند. او برای اثبات ادعا‌های خود سعی می‌کند ترامپ را قانع کند که ایران به تعهدات خود عمل نکرده و به دنبال توسعه سلاح‌های هسته‌ای است. گفتنی است این ادعا‌ها پیش‌تر نیز توسط نخست‌وزیر اسراییل در دوران اول ریاست‌جمهوری ترامپ نیز مطرح شده بود.
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه به «اعتماد» گفت: اهمیت این موضوع در این است که نتانیاهو سعی دارد تا ترامپ را در زمینه اقدام علیه کشورمان همراه کند و احتمال حمله ادعایی به تاسیسات هسته‌ای ایران را در دیدار با ترامپ مطرح خواهد کرد. فرجی راد در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» گفت: موضوع دیگری که احتمالا در این نشست مورد رایزنی قرار خواهد گرفت، وضعیت سوریه و مسائل مربوط به کردهاست که برای اسراییل از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه اسراییل نگران است با شکل‌گیری دولت جدید در سوریه و البته تحت نفوذ ترکیه، این کشور بتواند در آینده به منافع تل‌آویو در این جغرافیا آسیب برساند. به همین دلیل، اسراییل در تلاش است تا کرد‌ها را در منطقه فعال نگه دارد تا ترکیه مشغول مسائل کرد‌ها شود و نتواند برای ایجاد مزاحمت برای تل آویو فرصت‌سازی کند.
بیشتر بخوانید:چرا دلار به کانال 84 هزار تومان صعود کرد؟/ نگرانی بازار ارز از سفر نتانیاهو به آمریکا
به باور فرجی‌راد این در‌حالی است که ترامپ به اندازه بایدن درخصوص حفظ دو هزار نیروی امریکایی در سوریه جدی نیست و این موضوع نگرانی‌هایی را برای نتانیاهو و اسراییل ایجاد کرده است. بنابراین نتانیاهو در تلاش است تا این موضوع را به طور کلی مدیریت کرده و ترامپ را قانع کند که حضور نیرو‌های امریکایی و حمایت از کرد‌ها یک ضرورت است. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه تاکید کرد که مساله سوم و بسیار مهم، طرح موسوم به توافق ابراهیم است که ترامپ خود در ابتدا آن را کلید زد.
در این زمینه، اما احتمالا ترامپ به نتانیاهو فشار می‌آورد تا او را راضی کند که در ازای تداوم پروژه عادی‌سازی آتش بس در غزه تداوم یافته و امتیازدهی به فلسطینی‌ها را بپذیرد. به باور این استاد ژئوپلیتیک این درحالی است که ترامپ به دنبال توافقی است که به جای طرح دو دولتی، رضایت نتانیاهو را جلب کند و او را به گفت‌و‌گو با کشور‌های عربی متحد امریکا نظیر عربستان، امارات، اردن و مصر ترغیب کند. فرجی‌راد در ادامه به «اعتماد» گفت: مساله چهارم، موضوع آوارگان فلسطینی است که آقای ترامپ درنظر دارد حدود یک میلیون نفر از غزه خارج و به کشور‌های اردن و مصر منتقل شوند. اما هر دو کشور تاکنون این درخواست را نپذیرفته‌اند. ترامپ نیز به دنبال راهکاری است که نظر نتانیاهو را در این خصوص جلب کند و ببیند آیا این اقدام امکان‌پذیر است یا خیر. به باور این استاد ژئوپلیتیک یکی از دلایل پذیرش آتش بس توسط نتانیاهو، وعده‌ای بود که ترامپ به او برای خروج یک میلیون نفر از غزه داده است. در غیر این صورت، نتانیاهو به این شکل حاضر به پذیرش آتش بس نمی‌شد، به ویژه در شرایطی که حماس در غزه به قدرت‌نمایی‌های خود ادامه می‌دهد.
فرجی‌راد در ادامه خاطرنشان کرد: علاوه بر این مسائل، موضوعات فرعی دیگری نیز در رابطه با امنیت اسراییل و تحولات منطقه‌ای مورد بحث قرار خواهد گرفت. به‌ویژه ادامه آتش بس در لبنان و همچنین کاهش نفوذ جمهوری اسلامی در این کشور از دیگر محور‌های گفت‌و‌گو خواهد بود. البته این مسائل به عنوان موضوعات حاشیه‌ای در مذاکرات مطرح خواهند شد، اما چهار موضوع اول از اهمیت بالاتری برخوردارند. فرجی‌راد در پاسخ به این سوال «اعتماد» که به‌طور مشخص درباره ایران احتمال دارد چه سناریو‌هایی مورد رایزنی طرفین قرار گیرد، گفت: به اعتقاد من مساله ایران در اولویت خواهد بود، چراکه ایالات‌متحده درنهایت باید در باب ایران تصمیم بگیرد. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه تاکید کرد: این درحالی است که پروژه عادی‌سازی می‌تواند به مدت چند ماه یا چند هفته به تعویق بیفتد، اما مساله ایران به ویژه در زمینه غنی‌سازی اورانیوم و انباشت آن در ایران، برای هردو طرف امریکایی و اسراییلی فوری‌تر است. به باور فرجی‌راد همزمان مذاکراتی میان تهران و تروییکای اروپایی در حال برگزاری است و دولت امریکا این اضطرار را برای خود متصور است که باید تکلیف خود را با تهران در این باره مشخص کند؛ هر چند هنوز موضع قاطع و مشخصی ازسوی مقامات امریکایی، به ویژه آقای ترامپ در این زمینه اتخاذ نشده است. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» خاطرنشان کرد که به نظر می‌رسد یکی از دلایلی که امریکایی‌ها هنوز در این زمینه مواضع قاطعی اتخاذ نکرده‌اند، ضرورت مشورت با نتانیاهو باشد.
فرجی‌راد در ادامه مشخصا در این راستا که چقدر احتمال دارد رییس‌جمهور امریکا موضع قطعی خود را در قبال ایران پس از دیدارش با نخست‌وزیر اسراییل اعلام کند، گفت: به نظر می‌رسد که طی سفر نتانیاهو و دیدارش با وزرای کلیدی دولت امریکا مشورت‌هایی انجام خواهد شد، نخست‌وزیر اسراییل با مارکو روبیو وزیر امور خارجه، مشاور امنیت ملی، وزیر دفاع و نماینده امریکا در خاورمیانه دیدار خواهد داشت. به باور من دیدار‌های مهمی میان نتانیاهو با این افراد مهم کابینه ترامپ برگزار خواهد شد تا تصمیمی جمعی در رابطه با تهران اتخاذ شود.
به باور این استاد ژئوپلیتیک، اما بدان معنا نیست که ترامپ قطعا تحت تاثیر نتانیاهو قرار خواهد گرفت و، اما قطعا استدلال‌های مهمی مشخصا درباره ایران هم از سوی تیم ترامپ و نیز توسط نتانیاهو ارایه خواهد شد. در عین حال، اما دولت امریکا نیز تصمیم نهایی خود را خواهد گرفت. این استاد ژئوپلیتیک گفت که فراموش نکنیم ترامپ در دولت دوم خود بیشتر به دنبال نمایش و کسب اعتبار است و اکنون نیز به نظر می‌رسد به واسطه تاکید بر صلح، به دنبال کسب جایزه صلح نوبل است. بنابراین احتمالا نمی‌خواهد از همان ابتدا وارد فاز تهاجمی علیه ایران شود و ممکن است رایزنی را در اولویت قرار دهد و ممکن است در این زمینه بتواند با نتانیاهو توافق کند. اما واقعیت این است که نتانیاهو قطعا اصرار خواهد داشت که ایران هیچ گونه غنی‌سازی نداشته باشد و دولت امریکا نیز در این زمینه سخت‌گیری‌هایی اعمال خواهد کرد.
به باور فرجی‌راد، اما اگر ترامپ بر مذاکره اصرار داشته باشد، انتظار می‌رود که نتانیاهو از واشنگتن امتیاز‌های بیشتری بخواهد. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» متذکر شد نتانیاهو در این مقطع نمی‌تواند تاثیر زیادی بر ترامپ داشته باشد، اما در مقاطع بعدی و در صورتی که ایران و امریکا به توافقی نرسند، نخست‌وزیری اسراییل توان تاثیرگذاری بیشتری پیدا خواهد کرد. فرجی‌راد در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در این باب تغییر نظم دوباره خاورمیانه بعد از این سفر گفت: به نظر نمی‌رسد که بعد از این دیدار درگیری‌هایی مشابه آنچه در لبنان و غزه رخ داده، تکرار شود.
به باور این استاد ژئوپلیتیک مشخصا در مورد لبنان و حملات پیجری که بعد از سفر نتانیاهو به واشنگتن انجام شد باید گفت، احتمالا در این زمینه هماهنگی‌هایی با امریکایی‌ها صورت گرفته، اما نتانیاهو پس از مشاهده نقطه ضعف‌هایی در حزب‌الله اقدام به انجام حملات بزرگ پیجری علیه این گروه کرد. هر چند حزب‌الله توانست ظرف یکی، دو هفته خود را بازسازی و شرایط بحرانی‌اش را مدیریت کند. این استاد ژئوپلیتیک در ادامه همچنین تاکید کرد که نتانیاهو احتمالا به دنبال هدف قرار دادن ایران آن هم بدون حمایت امریکا نخواهد بود یا حتی اینکه بخواهد مجدداحملاتی را علیه حزب‌الله انجام دهد. به باور فرجی‌راد در مورد غزه نیز بعید است که نخست‌وزیر اسراییل بدون هماهنگی با همتای امریکایی‌اش طرح صلح در غزه را نادیده بگیرد.
فرجی‌راد، اما در ادامه به «اعتماد» گفت: یک احتمال وجود دارد که نتانیاهو به توافق نزدیک‌تری با امریکا درخصوص مسائل منطقه‌ای دست یابد و آن تصمیم‌گیری درمورد سرنوشت حوثی‌های یمن است. هر چند که هنوز نه اسراییل و نه امریکا نتوانسته‌اند در این باره همصدا شوند. اما به نظر می‌رسد هر دو بازیگر در تلاشند تا هماهنگی‌هایی نیز حتی با مشارکت کشور‌های اروپایی برقرار کنند با این هدف که بتوانند تحرکات حوثی‌ها را مدیریت کنند. به باور این استاد ژئوپلیتیک، اما به نظر می‌رسد شکل گیری چنین توافقی دشوار است، چرا که ژئوپلیتیکی که این گروه در آن قرار دارد منحصر‌به‌فرد است. با این وجود، اما ممکن است توافق احتمالی و دشوار برای نتانیاهو دستاوردی به همراه داشته باشد. اکنون نیز به نظر می‌رسد که حملات حوثی‌ها به عنوانی حامیان غزه بعد از توافق آتش بس متوقف شده است و احتمالا توقف حملات تا زمان دیدار نتانیاهو با ترامپ ادامه داشته باشد.
آریا برزن محمدی:استراتژی فراساحلی با هدف مهار چین، ایران و تضمین امنیت اسراییل اولویت ترامپ است آریا بزرن محمدی، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در پاسخ به سوال «اعتماد» در باب محور رایزنی‌های رهبران اسراییل و امریکا گفت: چند محور اصلی در دستور کار ترامپ و نتانیاهو در کاخ سفید قرار خواهد گرفت. البته در ابتدا باید اشاره کرد که آقای نتانیاهو روز یکشنبه سفر خود را آغاز کرد، اما دیدار او با ترامپ در روز سه‌شنبه انجام می‌شود. این تاخیر دو روزه نشان‌دهنده دو مساله است: اول اینکه ترامپ با زیرکی می‌خواست تکلیف فاز دوم آتش‌بس غزه مشخص شود و سپس با نتانیاهو دیدار کند. از طرفی، نتانیاهو این فرصت را در واشنگتن غنیمت شمرد تا با رهبران کنگره و لابی‌های صهیونیستی مذاکره داشته باشد تا بتواند فشار‌های بیشتری را برای تامین خواسته‌هایش به ترامپ وارد کند.
به باور محمدی، اما فارغ از این محور‌های رایزنی عبارتند از: مساله غزه و مراحل آتش بس که در این زمینه نتانیاهو امیدوار است بتواند زیر میز بزند و مرحله دوم آتش بس را به طور کامل اجرا نکند و بعد از آزاد شدن کامل گروگان‌های اسراییلی، دوباره عملیات نظامی را کلید بزند تا گروه‌های راست افراطی کابینه خود را راضی نگه دارد.
بیشتر بخوانید:چرا ترامپ درباره ایران سکوت کرد؟
محمدی در ادامه به «اعتماد» گفت:، اما طبیعتا ترامپ مخالف چنین رویکردی است، زیرا نمی‌خواهد جنگ جدیدی در همان ابتدای دومین دوره ریاست‌جمهوری‌اش آغاز شود. محمدی در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» تاکید کرد که محور دوم ایران است. در این زمینه نیز چند نکته قابل توجه است؛ اول اینکه استراتژی کلان سیاست خارجی ترامپ مهار چین است و هر آنچه بخواهد اگر ذیل مهار چین تعریف شود، برای او قابل فهم است. اگر قرار باشد موضوعی سیاست خارجی ترامپ را از اصل به حاشیه منحرف کند و او نتواند استراتژی کلان خود یعنی مهار چین را اجرایی کند، طبیعتا آن گزاره را چالش و مزاحم قلمداد خواهد کرد. بنابراین اکنون مساله ایران جزو اولویت‌های سیاست خارجی آقای ترامپ نیست.
به باور این تحلیلگر مسائل خاورمیانه برای ترامپ، یک سناریوی مطلوب وجود دارد و آن، این است که با ایران به توافقی برسد که به وضوح منافع بیشتری برای امریکا نسبت به توافق اوباما داشته باشد. این منافع می‌تواند تجاری یا سیاسی باشد. محمدی در ادامه خاطرنشان کرد که باید توجه داشته باشیم که در مورد خاورمیانه و به ویژه مساله ایران، ترامپ به استراتژی موازنه فراساحلی توجه دارد. اما این موازنه فراساحلی خود چند هدف دارد: اول مهار چین، بعد مهار ایران و سوم تضمین امنیت اسراییل. به باور این تحلیلگر مسائل خاورمیانه و نگاه ترامپ به واقع به دنبال این است که از طریق ایجاد ائتلاف‌هایی دایمی یا موقتی که حتما بخشی از این ائتلاف‌ها تل آویو باشد، ایران را مهار کند. گفتنی است در این ائتلاف همچنین عراق و دیگر متحدان امریکا مانند ترکیه نیز حضور خواهند داشت. اما هدف اصلی این است که چین و ایران در خاورمیانه مهار شوند و همزمان امنیت اسراییل تامین شود. به باور این کارشناس مسائل بین‌الملل بنابراین براساس این نگاه کلان، هرگونه حمله به ایران یا جنگ با کشورمان جزو اولویت‌های استراتژی اصلی ترامپ نخواهد بود و بعید است که او بخواهد تن به چنین برنامه‌ای بدهد. اما در عین حال، نتانیاهو امیدوار است که بتواند ترامپ را راضی کند ولو به صورت موردی، تا ترامپ با حمله به مناطقی از ایران و تاسیسات خاصی موافقت کند.
به باور محمدی ترامپ اصرار خواهد کرد که مساله حمله به ایران جزو برنامه‌های او نیست و به دنبال نگاه کلان‌تری است و هر نوع جنگ افروزی را مزاحم این استراتژی خواهد دانست. از طرفی، نتانیاهو طبیعتا همان روایت قدیمی خود را به کار می‌برد و ایران را به عنوان یک خطر بزرگ برای اسراییل مطرح و اصرار می‌کند که برنامه هسته‌ای ایران تنها با حمله به تاسیسات هسته‌ای متوقف خواهد شد.
محمدی در این زمینه به «اعتماد» گفت:، اما تصور می‌کنم ترامپ بر استراتژی خود اصرار می‌کند به چند دلیل: اول اینکه او احساس می‌کند محور مقاومت در وضعیت قدرتمندی قرار ندارد. ما شاهد هستیم که بخش زیادی از امکانات و توانایی‌های مقاومت نیاز به بازسازی دارد و همچنین طی مدت زمانی که گذشته برخی رهبران حماس و حزب‌الله لبنان ترور شده‌اند و همچنین امکانات‌شان از بین رفته است. به باور محمدی اگر بخواهیم از لحاظ سیاسی نیز به عنوان مثال به وضعیت لبنان نگاه کنیم؛ شاهد هستیم که رییس‌جمهور و نخست وزیر انتخاب شده هر دو نزدیک به غرب هستند. در مورد غزه نیز درست است که حماس از بین نرفته، اما تقریبا پیشنهاد مصر را برای استقرار یک دولت تکنوکرات در غزه پذیرفته و قبول کرده که از لحاظ سیاسی نیز باید امتیازاتی بدهد و دیگر فقط بحث نظامی مطرح نیست. بنابراین نگاهی که ترامپ دارد، این است که احساس می‌کند اکنون بهترین شرایط برای اجرای معامله قرن 2 است.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» تاکید کرد: احتمالا امریکا در ابتدا تلاش خواهد کرد با همکاری جوزف عون، رییس‌جمهور نزدیک به غرب، مرز زمینی لبنان و اسراییل را ترسیم کند. با ترسیم مرز زمینی، لبنان عملا به صورت دو فاکتور اسراییل را به رسمیت می‌شناسد و دیگر فضایی برای مانور حزب‌الله باقی نمی‌ماند. به باور محمدی اگر این برنامه ترامپ جواب دهد، از درون غزه نیز برنامه‌ای برای بازسازی گسترده اجرایی شده و با کمک کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس، غزه را وادار خواهند کرد که به عنوان بخشی از پروسه صلح و راهکار دو دولتی قرار بگیرد. با این حساب، ترامپ احساس می‌کند که اکنون شرایطی است که می‌تواند بیشترین امتیاز را از ایران بگیرد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» متذکر شد که البته احتمالا ترامپ شاید به این نتیجه برسد برجام منطقه‌ای اکنون می‌تواند محقق شود و احتمالا دیگر نیازی به مذاکرات سخت در مورد مسائل منطقه با ایران نیست. با این پلن ادعایی و احتمالی به تدریج لبنان از معادله خارج خواهد شد و غزه نیز به همین ترتیب و تنها یمن باقی می‌ماند که ایالات‌متحده احتمالا بر سر آن با تهران مذاکره خواهد کرد. به باور محمدی، ترامپ چنین نگاهی به خاورمیانه دارد و احساس می‌کند که اکنون همه چیز بر وفق مراد او است، چراکه او به هم زدن بازی و معادله را به نفع منافع کلان امریکا و اسراییل نمی‌بیند. اما نتانیاهو بیشتر به فکر منافع خود است، چراکه اگر قرار باشد حماس در هرگونه معاد‌له‌ای پس از آتش بس به قوت خود باقی بماند، ممکن است این موضوع منجر به فروپاشی ائتلاف جناح راست کابینه او و درنهایت محاکمه‌اش شود.
بیشتر بخوانید:آیا ترامپ به دنبال یک توافق بد است؟
محمدی در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در باب ورود ریاض پروژه عادی سازی گفت: توجه کنیم که ترامپ قصد دارد حضور امریکا در خاورمیانه را کاهش داده و به سمت جنوب شرق آسیا و رقابت با چین متمرکز شود. در همین راستا، او قصد دارد از طریق موازنه فراساحلی، ائتلافی از نیرو‌های نزدیک به امریکا تشکیل دهد. در راستای تشکیل این ائتلاف هدفمند بود که دونالد ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش، معامله قرن یا توافق ابراهیم را رقم زد، اما ناقص ماند. یکی از نواقص بزرگ آن، این بود که عربستان‌سعودی به این پروژه نپیوست. عربستان می‌داند که در این ماجرا، او جایزه‌ای بزرگ است و باید فرصت‌سازی کند. به باور محمدی این خواسته‌ها شامل امضای پیمان امنیتی مشابه پیمان امنیتی امریکا با کره‌جنوبی است، به عبارتی یک حمایت امنیتی صددرصد. همچنین عربستان خواستار تسلیحاتی است که واشنگتن دراختیار اسراییل نیز قرار داده است و در وهله بعدی اینکه اجازه داشته باشد تکنولوژی غنی‌سازی در حد غنی‌سازی اورانیوم را داشته باشد و تکنولوژی هسته‌ای را در حدی که ایران دارد، به دست آورد. این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در ادامه به «اعتماد» گفت: بعد از هفت اکتبر، اما روند عادی‌سازی دچار مشکل دیگری نیز شد و آن افکار عمومی جهان اسلام است، چرا که به واسطه نسل‌کشی در غزه، دیگر مردم نمی‌توانند بپذیرند که حکومتی که به هر حال لقب «خادم الحرمین» را دارد، وارد عادی سازی شود.
محمدی در ادامه گفت‌وگوی خود با «اعتماد» خاطرنشان کرد: طبیعتا سعودی‌ها شرطی تحت عنوان راه‌حل دو دولتی را مطرح کردند که البته اسراییل آن را نپذیرفت و به نظر می‌رسد خیال پذیرش آن را ندارد. اما ترامپ با مذاکره و فشار بر عربستان و از سوی دیگر، با ابزار‌های دیپلماسی که در دست دارد، تلاش می‌کند حداقل به صورت سمبلیک این بحث دو کشوری را احیا کند تا زمینه‌ای برای عادی‌سازی روابط عربستان و تل‌آویو ایجاد شود.
به باور محمدی پیش بینی می‌شود که این اتفاق رخ دهد، زیرا عربستان می‌داند که ترامپ تنها رییس‌جمهور نیست، بلکه یک جریان قدرتمند در سیاست داخلی و خارجی امریکاست و سیاست‌هایش در یک بازه زمانی بلندمدتی تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین عربستان مجبور است دیر یا زود به این روند بپیوندد، مگر اینکه ما به عنوان یک کشور مسلمان و یک قدرت منطقه‌ای بتوانیم زودتر از عربستان این مساله را در دست بگیریم و با تقویت پیوند‌ها و رفع نگرانی‌های عربستان، او را مجاب کنیم که تن به این خواسته نامشروع امریکا ندهد. به باور محمدی مساله مهم دیگر درخواست کمک‌های مالی و تسلیحاتی بیشتر از ترامپ خواهد بود.
نتانیاهو از ترامپ خواهد خواست که این کمک‌ها را افزایش دهد. البته این یک تاکتیک قدیمی نخست وزیران اسراییل است که هر بار احساس کردند امریکا به دنبال امتیازی است، خواهان افزایش کمک‌های مالی و تسلیحاتی شده‌اند. این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در این باب که چقدر احتمال دارد رویکرد احتمالی ترامپ در قبال ایران پس از این دیدار تحت الشعاع قرار گیرد، گفت: به باو رمن استراتژی رییس‌جمهور امریکا احتمالا پیش از دیدارش با نتانیاهو تعیین شده است و در این دیدار صرفا درباره روش‌های اجرایی آن صحبت خواهد شد.
به طور کلی، قرائن و شواهد نشان می‌دهد که ترامپ برای یک معامله بزرگ با ایران در حال آماده شدن است. البته این به معنای آن نیست که ایران نیز برای معامله بزرگی با ترامپ آماده باشد، اما به نظر می‌رسد که ترامپ اکنون زمینه را در منطقه مهیا می‌داند تا بر سر مساله هسته‌ای و دیگر مسائل با طرف ایرانی مذاکره کند و شاید به توافقی نیز برسد. این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در ادامه به «اعتماد» گفت: به نظر می‌رسد که ترامپ به گونه‌ای پیام‌هایی به طرف ایرانی می‌دهد که امریکا تمایل به مذاکره دارد، چراکه از طرفی معمولا زمانی که در مورد مذاکره سکوت برقرار است شاهد رویکرد تندی نخواهیم بود، این نرمی می‌تواند به این معنا باشد که ممکن است از طریق میانجی‌ها مذاکراتی در جریان باشد که شاید هفته‌ها یا ماه‌ها بعد متوجه آن شویم، همان‌طور که در زمانی در عمان میان ایران و امریکا مذاکراتی انجام شد و عموم مردم دیرتر از آن مطلع شدند. اما به عنوان یک تحلیلگر می‌توانم این تحلیل را داشته باشم که احتمالا چنین مذاکراتی در جریان است، اما همچنان قواعد و اطلاعات کافی در دست نیست. با این حال، اما می‌توان گفت استراتژی ترامپ برای مذاکره با ایران انجام یک معامله بزرگ خواهد بود.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351728/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تورهای اروپا، تجربه ‌ای فراموش نشدنی از فرهنگ، تاریخ و طبیعت

مخالفت آلمان با طرح تسلیحاتی بروکسل

تصمیم اتحادیه اروپا درباره افزایش هزینه‌های دفاعی کوته‌نظرانه است

تفاوت فاحش بین پپ و کارلتو؛ دو سبک متفاوت در دنیای فوتبال

اختلاف سران اروپایی بر سر تامین هزینه‌های تسلیحاتی مشترک

معرفی ظرفیت‌های گردشگری ایران با تبریک سال‌نو چینی‌ها

ارتش ربات‌ های انسان‌نمای 100 هزار نفری شرکت آمریکایی برای مقابله با چین

◄ معرفی ظرفیت های گردشگری ایران با تبریک سال نو چینی ها

تیم ملی جوانان به چین رسید

مقابله به مثل چین علیه ترامپ

کریدور نجات یا بزرگراهی به سمت ناکجاآباد؛ پکن افغانستان را به هاب تجاری جهانی تبدیل می کند؟

کارشناس افغان: طالبان توان جلوگیری از مداخلات خارجی را دارد

طالبان خواستار شفافیت کمک‌های سازمان ملل شد

قیمت نفت جهانی کاهشی شد

لیبرمن: سفر نتانیاهو به آمریکا؛ تلاشی برای شکست آتش‌ بس

شاه و اسرائیل| دلال اولین سازش میان اعراب و اسرائیل که بود؟

توافق آمریکا و السالوادور برای پذیرش مهاجران مجرم اخراجی

علی‌نژاد برای خوش‌خدمتی به آمریکا چه قدر دستمزد گرفت+سند

جنگ تعرفه‌ای آمریکا و فرصت‌های صنعت فیلم و سریال‌سازی در ایران

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ از اوکراین در ازای تداوم کمک نظامی

چین: پاسخ به افزایش تعرفه‌های آمریکا اقدامی مشروع است

حذف آژانس دولت آمریکا از منابع ثانویه اوپک پلاس

نتانیاهو آمریکا را به دردسر انداخت/ پشت پرده تصمیم شوم بی بی در آستانه دیدار با ترامپ

الله‌کرم، فعال تجمعات اعتراضی اخیر: به جای مجوز وزارت کشور از طریق ستاد امر به معروف عمل می‌کنیم/{موضوعاتی مثل تغییر قوانین حجاب و الزام آن، برقراری روابط با آمریکا} به چالش علیه امنیت ملی کشور باز می‌گردد و در هیچ کشوری اجازه بروز ندارد

دستمزد خوش‌خدمتی مسیح علی‌نژاد به آمریکا +دستمزد

لاوروف: سیاست «اول آمریکا» ترامپ با هدف از بین بردن نظام پس از جنگ جهانی دوم است

السیسی به دیدار ترامپ می‌رود

روایت روزنامه عبری از جزئیات دیدار امشب نتانیاهو و ترامپ

مسیح علی‌نژاد از آمریکا چه قدر دستمزد گرفت+ سند | به دریافت فاندهای آمریکایی بسنده نکرد...

سیاست جهانی آمریکا

20 سال زندان به‌خاطر استفاده از هوش‌مصنوعی

طلا و سکه در اوج قیمت ها؛ دلار همچنان صعودی

ناامیدی طلا با جنگ‌های تجاری آمریکا

هراس اروپا از جنگ تعرفه‌ای ترامپ + فیلم

تشکیل دولت فلسطین، تنها راه‌حل بحران‌های خاورمیانه است/ سیاست «اول آمریکا» شعار‌های خطرناک دوران هیتلر را یادآوری می‌کند

جولانی راهی ترکیه شد

وقوع تیراندازی در سوئد

واکنش شولتز به درخواست جنجالی ترامپ

واکنش حزب الله به اقدام خصمانه استرالیا علیه شیخ نعیم قاسم

طلسم واگذاری ایران خودرو شکسته می‌شود؟

نامه پزشکیان به فرزین: بانک مرکزی تنها متولی رمزارز است

بررسی نحوه ثبت قراردادهای یکسان در معاملات اموال غیرمنقول

شکایت الشرطه (پلیس) عراق از استقلال: بازی باید 3-0 شود!

شکایت رسمی الشرطه عراق از استقلال

دیدار علی لاریجانی و رئیس مجلس عراق+ عکس

:::آفتاب نو::: شکایت الشرطه (پلیس) عراق از استقلال: بازی باید 3-0 شود!

شکایت باشگاه الشرطه عراق از استقلال

رکورد در پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری؛ بانک سینا در صدر جدول بانک‌های عامل

آتش‌سوزی در انبار ضایعات پتروشیمی مارون مهارشد

آتش سوزی پتروشیمی مارون مهار شد