سرمقاله جوان/ نشان دهید که این سخن تعارف نبود!
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - روزنامه جوان / «نشان دهید که این سخن تعارف نبود!» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم غلامرضا صادقیان است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
اعتراف سران و مدیران به اینکه اگر کمکاری و گرانی و کمبودی هست، بر گردن خود ما مدیران ارشد و سران قوای مملکت است، یک نقطه امید به حساب میآید که حقیقتاً رسیدن به چنین نقطهای در جلسه دیروز سران سهقوه و مدیران ارشد، حاصل سالها تلاش مطبوعات و رسانههاست که متذکر میشدند مخاطب «باید»هایی که مسئولان میگویند خود ایشان هستند و اگر میدانند باید عمل کنند، وگرنه حرفزدن که نه حد دارد نه مالیات! عادت همیشگی بر این بود که سران قوا یا صریحاً چنین حرفی نمیزدند یا بر گردن دیگران میانداختند یا طلبکارانه با مردم حرف میزدند. معمولترینش انداختن بر گردن گذشتگان و درگذشتگان و دشمن خارجی بود، اما در جلسه دیروز گفته شد که خوب و بد امورات بر گردن تمامی کسانی است که زیر سقف همان جلسه حضور دارند. نه حرفی از گذشتگان شد و نه کمبودها و نقصها پنهان شد. با این حال این اعتراف فقط گام اول است و برای اینکه به یک لفظ خالی و تعارف تبدیل نشود، لوازم و شرایطی دارد. نخستین شرط و لازمه آن صداقت است.
صادقبودن در کار خالصانه برای مردم کردن است. وظیفه دولتها اداره و حفظ دولت نیست. وظیفه مجلس هم اداره مجلس و استمرار همین نمایندگان و جریان در دور بعدی نیست. اما تاکنون رویکرد دولتها و مجلسها اگر نگوییم بر همین پاشنه میچرخیده، دستکم نیمنگاهی به آن داشتهاست. با این رویکرد و روحیه مشکلات کشور و مردم معلوم است که حلشدنی نیست. اگر قرار بر حفظ و استمرار جناحبندی قوا باشد، عموماً در دام پوپولیسم میافتیم و از انجام کارهای بزرگ با این نگرانی که ممکن است فشار آن کارها یا موفقنشدنش مردم را از اطراف ما پراکنده کند، دوری میکنیم.
مصداق دیگر صداقت، آن است که سران سهقوه در جلسات خصوصی هرچقدر نقد و ایراد به یکدیگر دارند، صریحاً بازگو و از یکدیگر وظایف قانونی را مطالبه کنند، اما در جلسات عمومی و پشت تریبونها فقط وحدت قوا را به نمایش بگذارند. این نیز تاکنون کموبیش برعکس بوده است. جلسات سران قوا به اعتراف یکی از سران سابق، فقط تعارف و حرفهای کلی است، با یک عکس یادگاری تکراری و برای خالینبودن عریضه و اجرای دستور رهبری. اما همین سران قوا وقتی به جلسات داخلی یا تریبونهای عمومی میروند، از تیکهاندازی تا نقد و اعتراض به یکدیگر کم نمیگذارند. هرچند برخی از این اعتراضها برای همه مردم ملموس نیست و فقط مخاطب آن نقدها و اهل رسانه متوجه آن میشوند که شاید منظور گویندگان نیز همین باشد!
از مصادیق دیگر صداقت مسئولان، زندگی شخصی آنان است که باید به تناسب در ردیف قشر مستضعف باشد. مطابق اعلام اداره آمار کشور نزدیک به یکسوم جمعیت کشور درآمد بسیار اندکی دارند و 27 درصد مردم درآمد روزانه دو دلار دارند. آیا مسئولان حتی به این وضعیت نزدیک هم هستند؟! واضح است که شرایط زندگی یک مسئول اقتضا میکند که از حداقلها برخوردار باشد، اما اگر به حداکثرها نزدیک شد، دیگر چه درکی از زندگی این 27 درصد دارد؟ وقتی وزیران در دولتها عموماً از حجم بالای نامه نمایندگان مجلس به آنان برای استخدام افراد خاص خبر میدهند یا نمایندگان مجلس علیه مسئولان دولتی از همین افشاگریها دارند که در یک مورد اعلام شد ستاد یکی از خودروسازان 20 هزار نیروی مازاد دارد که حقوق مدیری میگیرند، این مسیر دیگر بوی صداقت نمیدهد. کار انقلابی و جهادی یعنی ریشهکنی این نابهنجاریها.
شرط دیگر دورشدن از حرف و رسیدن به عمل در میان سهقوه، تلاش هر قوه برای تقویت دو قوه دیگر است، نه تضعیف آنها. اکنون چنین چیزی را نمیبینیم. راه آن ابتدا رسیدن به یک دیدگاه میانه مشترک در سیاست داخلی و خارجی و در مرحله بعد دورشدن از مسائل فرعی و تمرکز بر مسائل اصلی است. اگر میان مجلس و دولت بر سر چگونگی مواجهه با مسئله تحریمها از زمین تا آسمان تفاوت باشد- چنانکه اکنون هست- چند تعارف مثل وفاق و باهمبودن، کاری از پیش نمیبرد. اکنون که دولت و مجلس به ظاهر از دو جناحاند، نمیشود بدون رسیدن به یک دیدگاه واحد حرکت کرد و فقط درجا میزنیم. در مصداقی دیگر از تلاش قوا برای تقویت یکدیگر، اگر بخشی از دولت مثلاً در اجرای برنامه یا تخصیص بودجه بخواهد راه خود را برود نه مسیر مصوبات مجلس را، و اگر در مجلس کسانی باشند که هیچ نطقی جز در مسائل فرعی نداشته باشند و دعوا را از نان مردم به آب و نان فلان شخص محدود کنند، این راه به حل مشکلات ختم نمیشود.
اینها که گفته شد ظاهراً از بدیهیات کشورداری است، اما اکنون سخت و ناممکن شده است. دیروز در جلسه سران قوا و مدیران ارشد گفته شد: «مردم زیر فشارهای اقتصادی له میشوند ولی به حرمت اهل بیت و اسلام و دین چیزی به ما نمیگویند.» بدانید که اگر این جلسات ختمبهخیر نشود، ضرر اصلیاش را شما نه به مردم که به اسلام زدهاید!
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1352013/