ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نماینده سابق مجلس: اینکه «ایران تا وقتی در قعر جهنم قرار نگرفت، مذاکره نکند» تفکری ویرانگر است خواندنی ها

نماینده سابق مجلس: اینکه «ایران تا وقتی در قعر جهنم قرار نگرفت، مذاکره نکند» تفکری ویرانگر است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
من معتقدم صدا و سیما هم تا حد زیادی بر اساس رفتارشناسی مذاکرات ایران و آمریکا عمل می‌کند. در همین صدا و سیمایی که سخنان آقای اسلامی را پخش کرد، دیدیم که هفته گذشته دو مصاحبه بی سابقه را با 2 شخصیت اصولگرا ترتیب داد که یکی با حاجی بابایی، نائب رئیس مجلس بود که صراحتا گفت: «ما با آمریکا هیچ دشمنی نداریم» و از آن بی سابقه تر، مصاحبه آقای جواد لاریجانی بود که اعلام کرد که «اگر لازم باشد ایران در قعر جهنم هم با دشمن مذاکره می‌کند». دلیل این مصاحبه‌ها چه بود؟ من فکر می‌کنم دلیل این مصاحبه‌ها دقیقا همین بود که طی هفته گذشته، احساس شده بود که پالس‌ها و سیگنال‌های مثبتی در خصوص مذاکرات وجود دارد.
 پرونده مذاکرات هسته‌ای ایران، در شرایطی با حساسیت بالا دنبال می‌شود که محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با حضور در صدا و سیما، از بدعهدی‌های ایالات متحده به شدت انتقاد کرد و گفت: طبق برجام در سال دهم که الان وارد آن شده‌ایم، پرونده هسته‌ای ایران بسته می‌شود. ️نه تنها آمریکا تعهدات خود را در برجام عمل نکرد بلکه اجازه نداد بقیه کشور‌ها نیز پایبند به تعهدات باشند.»
به گزارش فرارو، این‌ها تنها بخشی از سخنان اسلامی است، اما کلیت سخنان وی از سوی تحلیلگران، چندان به نفع یا در راستای توسعه مذاکرات ارزیابی نشده است. از سوی دیگر نوع برنامه‌های صدا و سیما طی ماه‌های اخیر و به ویژه در هفته‌های پس از انتشار اخبار تلاش برای آغاز مذاکرات با پرسش‌هایی همراه است. حشمت الله فلاحت پیشه، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم، در گفت‌و‌گو با فرارو به بررسی این موضوعات پرداخته است:
حشمت الله فلاحت پیشه به فرارو گفت: «تجربه نشان می‌دهد که، چون ایران و آمریکا ساز و کار مذاکره مستقیم را ندارند، به همین دلیل با موضع گیری‌های مقام‌های سیاسی دو طرف، در «قالب تحلیل رفتارشناسانه طرفین» واکنش‌هایی صورت می‌گیرد و می‌بینیم که به عنوان مثال همزمان با پرواز نتانیاهو به ایالات متحده، مواضع تندی در تهران، علیه آمریکا شکل می‌گیرد که این همان رفتارشناسی است که اشاره کردم. افزون بر این ها، این نوع واکنش ها، می‌تواند نشانه‌ای باشد از شکست کانال‌های دیپلماسی بین دو طرف. به عبارتی، وقتی، پیام‌های دیپلماسی و با واسطه نشان دهنده نوعی چراغ سبز برای واسطه نباشد، نتیجه این می‌شود که طرفین مواضعی تند علیه هم اتخاذ می‌کنند. این واقعیت روابط بین ایران و آمریکاست.»
وی افزود: «معتقدم دیدار ترامپ و نتانیاهو بسیار مهم است چرا که در این دیدار سناریو‌های مدنظر نتانیاهو مطرح می‌شود. هم اکنون چند سناریو اصلی، وجود دارد. سناریوی اصلی آمریکایی‌ها این است که شرایطی امن در منطقه ایجاد کنند و در سایه این امنیت، امنیت اسرائیل هم تضمین شود و بعد از آن نیز روابط تجاری گسترده تری در منطقه شکل گرفته و ایالات متحده با کشور‌های ثروتمند عرب منطقه، قرارداد‌هایی را منعقد کند. به همین دلیل اگر شرایط بر اساس سناریو اول پیش برود، طبیعتا، این سناریو، مورد قبول یا مورد علاقه نتانیاهو نخواهد بود. چون نتانیاهو، مدعی است که تهدید اسرائیل به شکل مقطعی برطرف نمی‌شود، بلکه باید در بلندمدت کاری صورت داد و حتی، طرح‌هایی خطرناک از جمله «طرح حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران» را مطرح می‌کند. اما آن چه اکنون در درجه اول برای ترامپ مهم است، این است که فضای امنی، ایجاد کند.»
این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در ادامه گفت: «کشور‌های عربی و به ویژه عربستان سعودی، در ازای قرارداد‌های هنگفت و 600 میلیارد دلاری، در دوران ترامپ، تضمینی مشابه «تضمین ماده 5 ناتو» را طلب می‌کنند؛ تضمینی که در دوره اول ترامپ و در دوره بایدن به عربستان داده نشد و زمانی هم که به آرامکو حمله شد، آمریکایی‌ها هیچگونه تعهدی را نپذیرفتند؛ بنابراین اکنون عربستان این تضمین را می‌خواهد که اگر هر اقدامی علیه عربستان انجام شود، اینطور در نظر گرفته شود که انگار اقدامی علیه ناتو انجام شده است. عربستان به دنبال این است که آمریکایی‌ها چنین تعهدی را بپذیرند. ترامپ به هیچ عنوان به راحتی حاضر نمی‌شود که منطقه خاورمیانه، تبدیل به نقطه‌ای جنگی شود. سناریوی دیگری که معتقدم توسط نتانیاهو مطرح خواهد شد، استفاده همزمان از تهدید نظامی و فشار حداکثری است، تا ایران وادار به پذیرش یک قرارداد مشابه با تسلیم در حوزه هسته‌ای شود. نتانیاهو سعی دارد در شرایط فعلی، چماق آمریکایی‌ها را به دست بگیرد و هرجا لازم باشد، اقدامات نظامی را علیه ایران ترتیب دهد. اما من به شخصه، معتقدم آن چه که ترامپ به آن علاقه دارد، همان سناریوی اول است، یعنی سعی خواهد کرد از تنش‌های منطقه‌ای پیشگیری کند.»
 وی درباره سخنان اسلامی و علت مطرح شدن این سخنان در صدا و سیما تاکید کرد: «همانطور که هر زمان ایران و آمریکا وارد تنش شده‌اند، بار منفی گزارش‌های آژانس انرژی اتمی افزایش یافته و هر زمان ایران و آمریکا به سمت رفع تنش رفته‌اند، آژانس حتی شرایط بهبود وضعیت را فراهم کرده است، سخنان آقای اسلامی را هم می‌توان با همین رویکرد تحلیل کرد. من معتقدم صدا و سیما هم تا حد زیادی بر اساس رفتارشناسی مذاکرات ایران و آمریکا عمل می‌کند. در همین صدا و سیمایی که سخنان آقای اسلامی را پخش کرد، دیدیم که هفته گذشته دو مصاحبه بی سابقه را با 2 شخصیت اصولگرا ترتیب داد که یکی با حاجی بابایی، نائب رئیس مجلس بود که صراحتا گفت: «ما با آمریکا هیچ دشمنی نداریم» و از آن بی سابقه تر، مصاحبه آقای جواد لاریجانی بود که اعلام کرد که «اگر لازم باشد ایران در قعر جهنم هم با دشمن مذاکره می‌کند». دلیل این مصاحبه‌ها چه بود؟ من فکر می‌کنم دلیل این مصاحبه‌ها دقیقا همین بود که طی هفته گذشته، احساس شده بود که پالس‌ها و سیگنال‌های مثبتی در خصوص مذاکرات وجود دارد و در نتیجه این سیگنال‌های مثبت، اظهارنظر‌های خوش بینانه‌ای هم از صدا و سیما پخش شد که بی سابقه بود. این در حالیست که نشان دادن چراغ سبز‌های بی پاسخ کمکی به منافع ملی نمی‌کند.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در ادامه گفت: «به اعتقاد من هفته‌ای که گذشت مملو از خوش بینی‌هایی بود که بر اساس برجسته کردن صحبت‌های ترامپ صورت گرفت. ترامپ گفته بود ما می‌خواهیم ایران فقط بمب نداشته باشد، اما واقعیت این است که پیام‌های دیگری هم از سوی آمریکایی‌ها ارسال شده بود که نادیده گرفته شد. از جمله این که آمریکایی‌ها به راحتی حاضر نیستند همه چیز را محدود به مسائل هسته‌ای کنند؛ بنابراین دیدیم که موضع‌گیری‌های صداوسیما نیز به شدت تند و علیه مذاکره شد. سردرگمی‌های 2 هفته اخیر که حتی به برنامه‌های صدا و سیما هم نفوذ کرد، ناشی از خوشبینی‌هایی بود که بدون زمینه عملی شکل گرفته بود. اما به طور کلی، بدون این که اشاره بنده به شخص خاصی باشد، این تفکر که «ایران تا وقتی در قعر جهنم قرار نگرفت، مذاکره نکند»، یک تفکر ویرانگر است. تجربه هم نشان داده که چنین تفکری، تهدید‌های زیادی به کشور وارد کرده است. در زمان شکل گیری برجام، ایران درست زمانی به توافق رسید که فروش نفت ایران به پایینترین سطح فروش خود در طول یک قرن اخیر رسیده بود. در موضوع جنگ هم همین دیپلماسی بود و درباره FATF هم تازه پس از این که روسای قوه اعلام کرده‌اند ایران چقدر هزینه داده، دوباره این موضوع مطرح شده و مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس است که می‌گویم مذاکره نکردن‌ها و صبر کردن برای رسیدن به قعر جهنم، آفت بزرگ کشور است.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1352527/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا در مسیر تولید آهن سبز با هیدروژن

واکنش حماس به سخنان ترامپ درباره اخراج فلسطینیان از غزه

لحن دستوری ترامپ برای فلسطینی‌ها: چاره‌ای جز ترک غزه ندارید

میزبان جام ملت‌ها آسیا زنان مشخص شد

حماس: سخنان ترامپ درباره پاکسازی قومی فلسطینیان مردود است

ترامپ آمریکا را از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج کرد | فیلم

لحن دستوری ترامپ برای فلسطینی‌ها: چاره‌ای جز ترک غزه ندارید | اعراب بالاخره آن‌ها را می‌پذیرند!

فرمان خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل امضا شد

ترامپ در دیدار با نتانیاهو: ایران یک کشور بسیار قوی است

لاریجانی: شیطنت آمریکا و رژیم صهیونیستی پابرجاست

اولین دست به مهره ترامپ برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران | فرق «فرمان» با «یادداشت اجرایی» چیست؟

ترامپ: آماده گفتگو با رئیس جمهور ایران هستم – آفتاب نو | اخبار ورزشی

نتانیاهو با ترامپ دیدار کرد

ترامپ: فلسطینی‌ها چاره‌ای جز ترک غزه ندارند/مصر و اردن هم بالاخره آن‌ها را می‌پذیرند/خاورمیانه آنقدر پول دارد که مکان‌هایی برای ساکنان غزه بسازد!

بحران تازه ترامپ برای آمریکا؛ وزارت آموزش این کشور منحل می‌شود؟

ترامپ «احیای سیاست فشار حداکثری» علیه ایران امضا کرد

سرمربی ترکیه ای پرسپولیس هم ایرانی شد؛ همه دنیا می‌دانند الهلال به لحاظ اقتصادی چه تیم بزرگی است!/ کارتال مثل موسیمانه؛ روی اشتباهات فردی گل خوردیم!

مرور تجربه پیشرفت چین مایه شرمندگی بیشتر غربگرایان

ازبکستان برای توازن تجاری از افغانستان زغال‌ سنگ وارد می‌کند

ادعای ترامپ: آماده گفتگو با رئیس جمهور ایران هستم

شارژ طلا با تعرفه ترامپ

فوری/ ترامپ خواستار مذاکره با پزشکیان شد

قصد ترامپ برای بازگرداندن کمپین فشار حداکثری درباره ایران

اعلام آمادگی ترامپ برای گفتگو با پزشکیان

ترامپ: آماده گفت‌و‌گو با رئیس جمهور ایران هستم | این برای ایران خیلی سخت است، امیدوارم مجبور نباشیم خیلی از آن استفاده کنیم

ترامپ: مایل به دیدار با رئیس‌جمهوری ایران هستم

اعلام آمادگی رییس جمهور آمریکا برای مذاکره با ایران؛ معامله‌ای در راه است؟

رییس جمهور آمریکا: آمادۀ مذاکره با مسعود پزشکیان هستم

تماس تلفنی 15 دقیقه‌ای رئیس جمهور ایران و رئیس جمهور آمریکا

ترامپ: آماده‌ام با رئیس‌جمهور ایران دیدار کنم/اگر ایران پاسخ دهد و بخواهد من را بکشد، آنها را نابود خواهیم کرد

گفتگوی تلفنی رئیس جمهور ایران با همتای آمریکایی خود

تصویب طرح نهایی ساماندهی ایران خودرو با مشارکت بخش خصوصی

قهر تجاری با 190 کشور

ادعای ضدایرانی آمریکا

رایزنی ترامپ و شی جین پینگ بر سر تعرفه‌ها

شوک جنگ تجاری چین و آمریکا به بازار نفت/ طلای سیاه زمین‌گیر شد؟

رویترز: ترامپ می‌خواهد سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران را احیا کند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ادعای ترامپ درباره آمادگی برای گفتگو با پزشکیان

ترامپ: با رئیس‌جمهور ایران دیدار خواهم کرد/ادعاهای ترامپ علیه ایران

ادعای ترامپ: با رئیس‌جمهور ایران دیدار می‌کنم

ابراز آمادگی ترامپ برای گفت‌وگو با ایران ضمن امضای یادداشت ضدایرانی

ناکام بزرگ جایزه گرمی

چریک دموکرات

پاسخ به مخالفان

بن سلمان هم‌دست نقشه ترامپ برای نفت ایران می‌شود؟

توقیف خودرو، حجاب و مساله حاکمیت قانون

آینده نامشخص بازار فولاد در اروپا؛ فشار بر واردات و تأثیر تعرفه‌های جدید

عفو بین الملل به عدم بازداشت نتانیاهو در ایالات متحده واکنش نشان داد

انتقال مهاجران به گوانتانامو آغاز شد

کشتی آزاد رنکینگ کرواسی/ نمایندگان کشورمان حریفان خود را شناختند