ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران باید مستقیما مسائلش را با آمریکا حل کند/ مسوولیت دولت و حکومت جلوگیری از خسارت است، نه رفتن ‌به‌دنبال آرمان‌ها ایالات متحده آمریکا

ایران باید مستقیما مسائلش را با آمریکا حل کند/ مسوولیت دولت و حکومت جلوگیری از خسارت است، نه رفتن ‌به‌دنبال آرمان‌ها
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: یک کارشناس سیاست خارجی می‌گوید: به باور من نامه ترامپ برای فشار حداکثری علیه ایران قابل پیش‌بینی بود چراکه در سال 2017 مشابه این کار را انجام داد. با این تفاوت که در آن مقطع ایران متوجه نشد و فرصت را از دست داد و در نهایت ترامپ از برجام خارج شد. الان هم اگر ایران پاسخ متناسبی ندهد و فرصت را از دست دهد به سمت شرایط سخت‌تر می‌رود و ممکن است فروش نفت ایران را به طور کامل صفر و ارتباط تجاری ایران با کشور‌های همسایه مانند عراق را قطع کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دونالد ترامپ، شامگاه سه‌شنبه پیش از دیدار با بنیامین نتانیاهو یادداشتی را که ناظر بر اعمال فشار حداکثری علیه ایران است، امضا کرد. برخلاف اینکه ترامپ از زمان مستقر شدنش در کاخ سفید، صد‌ها فرمان اجرایی را امضا کرده است، اما به گفته کارشناسان آنچه ترامپ علیه ایران امضا کرده است، در حکم یک نامه است و با فرمان اجرایی تفاوت دارد. او با بیان اینکه دستور او در قبال ایران بسیار سختگیرانه است، گفت: «حق ما است که از فروش نفت ایران جلوگیری کنیم».
رئیس جمهور آمریکا با بیان اینکه برای صدور دستور فشار بر ایران مردد بوده است، اما ابراز امیدواری کرد که نیازی به استفاده از این دستور نباشد. او در ادامه تأکید کرد که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد. او همچنین اعلام کرد که آماده مذاکره با ایران است.
به منظور بررسی بیشتر این اقدام ترامپ، اقتصاد 24 با قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه ایران، به گفتگو نشسته است.
مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.
*آقای محبعلی! تحلیل غالبی که از سوی کارشناسان بیان می‌شد، این بود که ترامپ تمایل به مذاکره و رفتن به سمت دیپلماسی دارد، اما چرا نامه فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد؟
- اقدام اخیر ترامپ مشابه سایر سیاست‌هایش است؛ بدین معنا که سیاست فشار را اعمال می‌کند و همزمان پیشنهاد مذاکره را می‌دهد تا از موضع قدرت با طرف مقابل وارد مذاکره شود. مانند کاری که با کانادا، مکزیک و پاناما کرد و اکنون با اتحادیه اروپا و چین هم همین کار را دارد انجام می‌دهد. هدف او رسیدن به توافق از موضع قدرت است و در مورد ایران هم احتمالا همین هدف را دارد. به باور من این اقدام ترامپ قابل پیش‌بینی بود چراکه در سال 2017 مشابه این کار را انجام داد. با این تفاوت که در آن مقطع ایران متوجه نشد و فرصت را از دست داد و در نهایت ترامپ از برجام خارج شد. الان هم اگر ایران پاسخ متناسبی ندهد و فرصت را از دست دهد به سمت شرایط سخت‌تر می‌رود و ممکن است فروش نفت ایران را به طور کامل صفر و ارتباط تجاری ایران با کشور‌های همسایه مانند عراق را قطع کند. در این صورت شرایط به گونه دیگری رقم خواهد بود.
*اکنون واکنش ایران چه باید باشد؟
- همانگونه که ترامپ پاسخ مشروط داده است، ایران هم باید متناسب با شرایط پاسخ مثبت مشروط دهد. ایران باید اعلام کند که آماده مذاکره است و در عین حال شرایطی که برای مذاکره دارد، آن‌هایی که لازم است را بصورت علنی اعلام کند. طبیعی است که ترامپ هم دنبال مذاکره مستقیم است. در واقع دیگر مذاکره غیرمستقیم و با واسطه یا با 5+1 و با حضور اروپایی‌ها بعید است که امکان وقوع داشته باشد.
تهران باید برای یک مذاکره مستقیم، واکنش مثبت مشروط و آمادگی برای اینکه وارد گفتگو شود، تصمیم بگیرد، این می‌تواند یک فرصت بی‌سابقه برای کشور باشد چراکه کنگره آمریکا بطور کامل در اختیار جمهوری‌خواهان است و از این رو اگر توافقی صورت گیرد، می‌تواند کلیه تحریم‌های آمریکا را لغو کند. باید توجه داشته باشیم که مذاکرات در این دوره تنها راجع به مسئله هسته‌ای نیست و می‌توان راجع به تمام مسائل مورد اختلاف گفتگو کرد تا رضایت طرفین را تامین کند؛ بنابراین یک نقطه وسطی باید در گفتگو‌ها پیدا شود. در غیر اینصورت ترامپ به سمت فشار‌های حداکثری می‌رود و حتی ممکن است انتظاری که نتانیاهو دارد مبنی بر اینکه مجوز حمله به تاسیسات ایران داده شود را از ترامپ بگیرد.
*می‌توان این فرض را مطرح کرد که امضای فشار حداکثری علیه ایران با جلسه ترامپ و نتانیاهو مرتبط بوده است؟
- می‌توان گفت تصمیم در گذشته گرفته شده، ولی اعلامش به شکل هماهنگ و تنظیم شده با این دیدار بوده است. درواقع یک هشدار و در عین حال ایجاد یک زمینه برای مذاکره بوده است.
*به نظر شما دولت پزشکیان تاکنون درباره مذاکرات فرصت‌سوزی نکرده است؟ بدین معنا که می‎‌توانست مانع از امضای همین نامه هم شود؟
- باید توجه داشته باشیم که دولت و وزارت خارجه در این موارد تصمیم گیر نیست. دولت پزشکیان کاری که تا الان انجام داده و نسبتا قابل تقدیر است، این است که از اینکه درگیری نظامی بوجود بیاید جلوگیری کرده است. در فاصله پس از روی کار آمدن ترامپ تاکنون و حتی پیشتر از آن محتمل بود که چنین اتفاقی به وقوع بپیوندد، اما پزشکیان موفق شد از یک درگیری نظامی جلوگیری کند. به هر حال آتش بس در غزه و لبنان برقرار شده، شرایط سوریه هم تغییر کرده و یمن را هم اگرچه در لیست تروریست آمریکایی‌ها گذاشته‌اند، اما در آنجا هم آرامش برقرار است؛ بنابراین الان فرصت بهتری است برای اینکه ایران بتواند وارد مذاکره شود. شرطی که ترامپ گذاشته است که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند، ایران به طور اصولی پذیرفته است، ولی بحث بر سر آن است که آمریکا چگونه این اطمینان یا راستی‌آزمایی را داشته باشد. شاید چیزی که در مورد هند و پاکستان به دست آوردند درمورد ایران هم به دنبال دستیابی به آن باشند.
*در شرایطی که ترامپ فروش نفت ایران را صفر کند و از آن طرف هم تجربه سیاست چرخش به سمت شرق به ما نشان داده که ناموفق بوده و چین و روسیه به خاطر ایران، پشت آمریکا را خالی نمی‌کنند، چه تصوری می‌توان از آینده ایران داشت؟
- ترامپ یا توافق یا اعمال فشار و جلوگیری از فروش نفت را در مقابل هم قرار داده است. منافع چینی‌ها با آمریکایی‌هاست تا با ما. به خصوص اینکه بیش از 50 درصد انرژی‌شان را از کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس تامین می‌کنند که در مقایسه با مقدار نفتی که از ما می‌گیرند بسیار پایین است. از سوی دیگر حجم تجارت چین با آمریکا بیش از 600 میلیارد دلار است و قابل مقایسه با حجم تجارتشان با ما نیست. از این رو طبیعی است که اگر معامله‌ای برقرار شود ترجیح هر کشوری از جمله چینی‌ها این است که منافع ملی‌شان را حفظ کنند. این ما هستیم که نباید اجازه دهیم چنین اتفاقی رخ دهد؛ نه در مورد مذاکره احتمالی که ممکن است روس‌ها با آمریکایی‌ها بر سر اوکراین داشته باشند و نه درمورد مذاکره‌ای که ممکن است آمریکایی‌ها با چینی‌ها درمورد ایران داشته باشند. ایران باید خودش مستقیما تصمیم بگیرد با آمریکا مسائلش را حل کند تا دیگران با کارت ایران امتیاز نگیرند.
*در صورت تکرار اعمال فشار حداکثری، شرایط ایران با سال 97 چه تفاوتی کرده است؟
- ایران آن موقع فرصت بهتری داشت، ولی الان فرصت‌های ما کمتر شده است. هم شرایط اقتصادی ایران مانند آن زمان نیست و هم شرایط منطقه تغییر کرده است. فرصت‌های ایران کاهش پیدا کرده و طبیعتا هر مذاکره و توافقی براساس شرایط موجود صورت می‌گیرد. در عین حال که آمریکایی‌ها علاقه‌مند هستند که تمام انرژی‌شان را روی چین و روسیه بگذارند و حضورشان در خاورمیانه را کاهش دهند شاید حاضر باشند به ایران امتیازاتی دهند.
*آمریکا ممکن است چه امتیازاتی به ایران دهد؟
- آنچه ایران نیاز دارد سرمایه‌گذاری روی انرژی و گاز است که اروپایی‌ها به شدت به آن علاقه‌مند هستند. همچنین در حوزه‌های دیگر مانند امنیت. درمورد مسائل هسته‌ای هم مانند برجام شاید امتیازاتی بدهند.
*فرض کنیم که ایران حاضر به مذاکره نشود و ترامپ هم سیاست فشار حداکثری را اعمال کند. از آن طرف هم خبری از ارتباط تجاری با کشور‌های همسایه نیست. در چنین شرایطی چه تصوری می‌توان از شرایط کشور داشت؟
- این شرایطی است که ایران به سمت کره شمالی شدن حرکت می‌کند. از آنجایی که ایران شرایط و امکانات کره شمالی را ندارد باید هزینه‌های بسیار بیشتری از جنگ پرداخت کند. همانطور که می‌دانید از زمانی که دوران هسته‌ای شروع شده است تا الان، خسارتی که به اقتصاد ایران وارد شده بیشتر از میزان خسارات وارد شده در دوران جنگ است؛ بنابراین باید جلوی خسارات گرفته شود. مسئولیت دولت و حکومت این است که جلوی خسارت به ملت و کشور را بگیرد نه اینکه دنبال آرمان‌ها برود. ماموریتی که مردم به آن‌ها داده‌اند این است که منافع، امنیت و رفاه آن‌ها را تامین کند؛ لذا این مسیری است که باید پیموده شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1355249/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ملی‌پوش اسپانیایی از دست رئال پرید

جنگنده‌های رزمی مدرن به دست اوکراین رسید

ترامپ دیوان کیفری بین‌المللی را تحریم کرد

دستگاه‌های خوزستان آماده‌باش شدند/ ورود گرد و غبار از عراق

همایش اقتصادی اجلاس خزر 29 و 30 بهمن‌ماه برگزار می‌شود

اسرائیل جنوب و شرق لبنان را هدف حملات هوایی قرار داد

معصومی چهارمین طلایی ایران در تورنمنت کشتی زاگرب/ بابالو حریف اسنایدر آمریکایی نشد

گزینه پرسپولیس در لیگ ستارگان

صدقی: به بچه ها ظلم شد/ در کمیته المپیک صندلی نداریم

شیخ نعیم قاسم: طرح اسرائیل شکست خورد

آیا مطالعه تاریخ اقتصادی مفید است؟

کارشناس فوتبال جهان عرب: استقلال و پرسپولیس ضعیف‌تر از قبل بودند

انتقاد از شوخی های جنسی در آثار سینمایی

نایب قهرمانی آزادکاران ایران در جام اوپن زاگرب کرواسی

ابتذال در جشنواره فجر!!

نخستین تحریم ترامپ علیه ایران

هدیه تروریستی نتانیاهو به ترامپ! +عکس

هزینه‌های ترانزیتی کانال پاناما صدای آمریکا را درآورد

هشدار ورود گرد و غبار از عراق به خوزستان؛ دستگاه‌ها در حالت آماده‌باش

رصد مستمر اوضاع در خوزستان پس از طوفان و در آستانه وقوع گرد و خاک از عراق

نخستین تحریم های دومین دولت ترامپ علیه ایران/ ادعای خزانه‌داری آمریکا: یک شبکه بین‌المللی تسهیل انتقال نفت ایران به چین را تحریم کردیم

جنگ زرگری آمریکا؛ خیز ترامپ برای معامله‌ای بزرگ/ چرا آمریکا به توافق با چین محتاج است؟/

آیت‌الله العظمی جوادی آملی: بدانیم که دوست و دشمن واقعی ما چه کسانی هستند؛ دشمن ما تنها آمریکا و امثال او نیستند/ ما مردم ایران، مردمی بزرگ و بزرگ زاده‌ایم؛ ما مردمی متمدن هستیم

تعیین تکلیف جدید دولت درباره گرانی قیمت بنزین در سال آینده/ افزایش 10 تا 25 درصدی قیمت بنزین قطعی شد

ایران توانایی ساخت بمب اتم را دارد؟ + عکس

فرونشست زمین در ایران چقدر خطرناک است؟

تمایل مذاکره از سوی آمریکا و مشکلات ایران

دستور‌العمل اجرایی 5 فوریه ترامپ؛ آثار و پیامدها

پلنگ‌کُشی

دیپلمات پیشین: همه‌ چیز به تصمیمات ایران بستگی دارد

تحلیلگر ایرانی: ترامپ هنوز راه مذاکره و توافق را باز می‌داند

صادق زیباکلام: باید با آمریکا مذاکره کنیم

پیشنهاد غزه‌ای ترامپ؛ تاکتیک مذاکره یا رویای غیرممکن؟

32 فیلم در 10 سینمای مشهد اکران می شود

هک ادارت افغانستان تکذیب شد

آیت الله نوری همدانی: همت دانشمندان جوان در پیشرفت صنعت هسته ای ستودنی است

مدال نقره ابوالفضل بابالو در رقابت‌های کشتی آزاد زاگرب

افزایش 10 تا 25 درصدی قیمت بنزین قطعی شد

رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی؛ نایب قهرمانی آزادکاران ایران در کرواسی

کشتی آزاد رنکینگ کرواسی| 4 مدال طلا و 4 نقره حاصل کار نمایندگان ایران

مقام روسی: اگر اسرائیل و آمریکا به ایران حمله کنند پاسخ متناسبی خواهند گرفت

پسر کو ندارد نشان از پدر، معصومی چهارمین طلایی ایران در زاگرب/ زور بابالو جوان هم به غول آمریکایی نرسید

رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی؛ نایب قهرمانی آزادکاران ایران در کرواسی – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران در کشتی آزاد جام اوپن زاگرب: نایب قهرمانی با 8 مدال

خبر فوری از آغاز آتیش بازی ترامپ علیه ایران! / آغاز تحریم‌ های ترامپ علیه ایران

نایب قهرمان کرواسی آزادکاران در زاگرب؛ ضرب چهارمین نشان طلا توسط گیله مرد کشتی

ایران با کسب 8 مدال، نایب قهرمان رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی شد

سیگنال جدید آمریکا و چین به بازار طلا / فوری خریداران طلا بخوانند

دولت ترامپ تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد

نایب قهرمانی ایران در رقابت‌های کشتی آزاد رنکینگ کرواسی