ایرانیان جهان

آخرين مطالب

وخامت روابط اعراب خلیج فارس با ترامپ؛ طرح آمریکا برای غزه تهدید جدی برای اسرائیل است ایالات متحده آمریکا

وخامت روابط اعراب خلیج فارس با ترامپ؛ طرح آمریکا برای غزه تهدید جدی برای اسرائیل است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - این طرح برای سایر شرکای منطقه‌ای و متحدان آمریکا نیز پیامد‌های منفی خواهد داشت. مخالفت رهبران اردن و مصر با انتقال فلسطینیان غزه به کشورهایشان نه‌تنها مسئله‌ای مربوط به قوانین بین‌المللی، بلکه به ثبات داخلی آنها نیز مرتبط است. برای امان و قاهره، پیامد‌های این اقدام می‌تواند تهدیدی وجودی تلقی شود. 
، اندیشکده «شورای آتلانتیک» آمریکا در مقاله‌ای به بررسی طرح «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درباره غزه پرداخته و مخاطرات آنرا مورد بررسی قرار داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بسیاری از آمریکایی‌ها و متحدانشان در اروپا و خاورمیانه با سردرگمی و شوک از اعلام رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، مبنی بر اینکه آمریکا نوار غزه را «تحت کنترل خواهد گرفت» و حدود دو میلیون سکنه آن باید به جای دیگری منتقل شوند، بیدار شدند. اما نباید متعجب می‌شدند.
طرح‌ها و اهداف ترامپ برای از بین بردن بسیاری از هنجار‌های داخلی و جهانی پس از جنگ جهانی دوم هرگز مخفی نبوده است. اعلام سیاست جدید او در شب سه‌شنبه نیز بخشی از یک برنامه راهبردی کلان برای وادار کردن حماس به پذیرش توافقی با شرایط بهتر برای اسرائیل و آمریکا نیست.
همچنین، این طرح یک استراتژی برای تحت فشار قرار دادن مصر یا اردن جهت تطبیق بیشتر با ترجیحات ایالات متحده در منطقه نیست، برخلاف آنچه برخی مفسران ارزیابی کرده‌اند.
اما حتی اگر این طرح از ابتدا شکست‌خورده باشد، که تقریباً قطعاً همین‌طور است، این شکست ناشی از قصد اولیه او نبوده است. بلکه به این دلیل است که او تاریخ منطقه، پیچیدگی‌های روابط درون‌فلسطینی، پیامد‌های احتمالی برای متحدان آمریکا و مهم‌تر از همه، پیوند عاطفی مردم با خانه و سرزمینشان را به‌درستی درک نکرده یا شاید برایش اهمیتی نداشته است طرح اعلام‌شده ترامپ درباره بازسازی بنیادین جهان و منافع آمریکا در آن است. آیا ترامپ واقعاً باور دارد که این طرح در نهایت قابل اجراست؟ شاید بله، شاید نه. اگر این طرح اجرایی نشود، می‌تواند به‌عنوان نقطه آغاز مذاکرات بر سر غزه با کشور‌های عربی عمل کند، به‌گونه‌ای که نتیجه نهایی یکسان باشد، فارغ از اینکه ترامپ آن را به‌عنوان پیشنهادی جدی مطرح کرده باشد یا نه.
اما حتی اگر این طرح از ابتدا شکست‌خورده باشد، که تقریباً قطعاً همین‌طور است، این شکست ناشی از قصد اولیه او نبوده است. بلکه به این دلیل است که او تاریخ منطقه، پیچیدگی‌های روابط درون‌فلسطینی، پیامد‌های احتمالی برای متحدان آمریکا و مهم‌تر از همه، پیوند عاطفی مردم با خانه و سرزمینشان را به‌درستی درک نکرده یا شاید برایش اهمیتی نداشته است.
بدون این عوامل تأثیرگذار بر دیدگاه‌هایش، پیشنهاد ترامپ از نظر راهبردی منطقی به نظر می‌رسد و در واقع با هدف اساسی او برای پایان دادن به دخالت گسترده آمریکا در خاورمیانه تناقضی ندارد. از دیدگاه او، تنها راه کاهش تعهدات مالی بلندمدت آمریکا در منطقه، که عمدتاً به حمایت‌های امنیتی مربوط می‌شود، تخریب کامل غزه و آغاز دوباره از صفر است.
اگر آمریکا رهبری این اقدام را بر عهده نگیرد، هزینه‌های بلندمدت حفاظت از اسرائیل، به‌عنوان مثال، همچنان ادامه خواهد داشت. برای نمونه، هزینه هر موشک رهگیر سامانه گنبد آهنین بیش از پنجاه هزار دلار است که بخش اعظم آن را آمریکا تأمین مالی می‌کند. علاوه بر این، آمریکا سالانه بیش از 1.4 میلیارد دلار، عمدتاً به‌صورت کمک‌های امنیتی، به اردن و مصر ارائه می‌دهد.
برای رئیس‌جمهور، «تسلط» آمریکا بر غزه باید به‌عنوان بهترین راه برای ایجاد یک منطقه صلح به نظر برسد، به‌گونه‌ای که در نهایت هزینه‌های امنیتی به‌طور قابل‌توجهی کاهش یابد.
ترامپ پیشنهاد داد که این هدف از طریق تلاش‌های آمریکا در صحنه محقق شود، اما سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که اظهارات ترامپ به این معنا نیست که مالیات‌دهندگان آمریکایی هزینه این اقدام را تأمین خواهند کرد.
رئیس‌جمهور احتمالاً انتظار دارد که آنچه او «کشور‌های همسایه ثروتمند» نامید—که تقریباً به‌طور قطع اشاره به قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و احتمالاً کویت دارد—بخشی یا تمام هزینه‌ها را بپردازند. در هر صورت، اگر آمریکا زمانی را صرف بازسازی غزه کند، ترامپ انتظار دارد که در نهایت از منافع اقتصادی آن بهره‌مند شود، زمانی که، به گفته خودش، غزه به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل شود.
رئیس‌جمهور ممکن است واقعاً طرح خود را از منظر بشردوستانه ببیند، همان‌طور که مایکل والتز، مشاور امنیت ملی، تأکید کرد، و به دنبال آن باشد که فلسطینیان غزه به کشور‌های ثالث منتقل شوند تا در نهایت به آنها کمک شود. اما نتیجه، از نظر قانونی و سیاسی، تفاوتی ایجاد نمی‌کند: جابه‌جایی اجباری نقض حقوق بین‌الملل است—و به نظر نمی‌رسد که ترامپ اهمیتی برای قوانین یا هنجار‌های بین‌المللی قائل باشد.
توافقی نگران‌کننده برای رهبران منطقه
زمانی که ترامپ طرح خود را اعلام کرد، ممکن است بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از آن بی‌خبر بوده باشد. اما او که یک سیاستمدار حرفه‌ای است، بدون اینکه مستقیماً از آن حمایت کند، در کنفرانس خبری به ترامپ اعتبار بخشید و گفت: «او ایده‌ای متفاوت دارد، و فکر می‌کنم که ارزش توجه را دارد.» با این حال، واقعیت این است که اجرای این طرح برای نتانیاهو و اسرائیل فاجعه‌بار خواهد بود، زیرا به‌احتمال زیاد منجر به بی‌ثباتی در منطقه خواهد شد.
این طرح برای سایر شرکای منطقه‌ای و متحدان آمریکا نیز پیامد‌های منفی خواهد داشت. مخالفت رهبران اردن و مصر با انتقال فلسطینیان غزه به کشورهایشان نه‌تنها مسئله‌ای مربوط به قوانین بین‌المللی، بلکه به ثبات داخلی آنها نیز مرتبط است. برای امان و قاهره، پیامد‌های این اقدام می‌تواند تهدیدی وجودی تلقی شود. 
چنین حرکتی ممکن است به‌عنوان تأیید خواسته برخی از گروه‌های اسرائیلی که مخالف تشکیل کشور فلسطین هستند، تفسیر شود. این مسئله برای رهبران منطقه، به‌ویژه در اردن که بیش از نیمی از جمعیت آن فلسطینی‌تبار هستند، نگرانی جدی ایجاد می‌کند.
علاوه بر این، عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، و ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، به همان اندازه نگران خواهند بود که برخی از آوارگان، اعضای حماس، جهاد اسلامی فلسطین و سایر گروه‌ها باشند. 
در این صورت، کنترل این افراد بر عهده مصر و اردن خواهد بود، که تقریباً قطعی است این گروه‌ها به دنبال حمله به قاهره و امان باشند. 
نتانیاهو به‌خوبی درک می‌کند که بی‌ثباتی در اردن و مصر می‌تواند به افزایش ناآرامی در منطقه شامات منجر شود و تهدید‌های بیشتری برای اسرائیل ایجاد کند.
برای ریاض، که بلافاصله تأکید کرد بدون راه‌حل دوکشوری روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهد کرد، جابه‌جایی جمعیت فلسطینیان غزه به خواست ایالات متحده احتمالاً یک خط قرمز غیرقابل عبور خواهد بود اما حتی بدتر از آن برای اسرائیل، این طرح می‌تواند روابط اسرائیل و آمریکا با کشور‌های حوزه خلیج فارس را به عقب براند. ترامپ گفت: «من واقعاً باور دارم که بسیاری از کشور‌ها به‌زودی به این معامله شگفت‌انگیز صلح و توسعه اقتصادی خواهند پیوست.»،
اما برای ریاض، که بلافاصله تأکید کرد بدون راه‌حل دوکشوری روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهد کرد، جابه‌جایی جمعیت فلسطینیان غزه به خواست ایالات متحده احتمالاً یک خط قرمز غیرقابل عبور خواهد بود. این مسئله درباره ابوظبی نیز صدق می‌کند؛ شهری که ترامپ از آن به دلیل امضای توافق‌نامه‌های ابراهیم تمجید کرده است.
پس از حملات 7 اکتبر 2023، جوامع سعودی و اماراتی نسبت به برخی دیگر از همتایان عرب خود در مورد این درگیری کمتر موضع‌گیری کرده‌اند، اما این وضعیت می‌تواند تغییر کند. حتی پادشاهی‌ها نیز گاهی مجبورند به خواسته‌های مردم خود پاسخ دهند. به‌جای پیشبرد صلح، اخراج فلسطینیان غزه احتمالاً توافق‌نامه‌های ابراهیم را تضعیف کرده و تمایل ریاض برای پیوستن به آنها را قبل از تشکیل کشور فلسطین به خطر می‌اندازد.
به‌سختی می‌توان تصور کرد که طرح ترامپ برای غزه به واقعیت بپیوندد. اما اشتباه خواهد بود اگر تصور کنیم که او این پیشنهاد را بدون جدیت مطرح کرده است. نادیده گرفتن این واقعیت، خطر دست‌کم گرفتن میزان تعهد او را در 47 ماه و نیم آینده برای تغییر نقش آمریکا نه‌فقط در خاورمیانه، بلکه در سراسر جهان افزایش می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1359959/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برتری پرگل نمایندگان ژاپن در لیگ نخبگان آسیا

برتری پرگل نمایندگان ژاپن در لیگ نخبگان

اسلحه مخفی پپ در دربی اروپا

پیش‌بازی منچسترسیتی و رئال مادرید؛ جهنم اتحاد برای کهکشانی‌ها / مرگ و زندگی برای پپ +ترکیب

آماده همکاری با ایران هستیم

طالبان: فعالیت داعش در منطقه ارتباطی به افغانستان ندارد

افزایش صادرات پاکستان به افغانستان

«ترامپ غلط می‌کند»

ممنوعیت خوردن جگر در جمهوری اسلامی!

اینفو جهان | 46 سال بعد از انقلاب اسلامی

ترامپ: برنامه هسته‌ای ایران باید از بین برود!

ترامپ: من مالک این منطقه خواهم بود و اما فلسطینی‌ها حق بازگشت به غزه را ندارند+فیلم

عکس/ سپاه همیشه در خدمت مردم

تغییر رئیس‌کل بانک مرکزی تکذیب شد

تغییری در سهمیه بنزین ایجاد نمی‌شود

یک میلیون سکه طلا پیش‌فروش می‌شود

قیمت دلار به کانال 80 هزار تومان بازگشت

ورود دو سامانه بارشی طی هفته جاری به کشور

واکنش تاج به خبر رد صلاحیتش

واکنش فوری ایران به تهدید نظامی آمریکا

کتاب "امپراطوری جنون" منتشر شد + لینک

«حضور شرافتمندانه» جایگزین «مذاکره شرافتمندانه»/ ترامپ در خطاهای محاسباتی خود نسبت به مردم بازنگری کند

به تعرفه‌های آمریکا پاسخ قاطع می‌دهیم

«حضور شرافتمندانه» به جای «مذاکره شرافتمندانه»/ ترامپ در خطاهای محاسباتی خود نسبت به مردم بازنگری کند

تمایل هندی‌ها برای خرید محموله‌های ال‌ان‌جی از آمریکا

اقدامات قاطع علیه تعرفه‌های ترامپ در دستورکار بروکسل

سردار نقدی: هیچ کس بهتر از ترامپ نمی تواند آمریکا را نابود کند!

حضور شرافتمندانه

طلا بار دیگر رکورد زد

نامه اعتراضی ایران به شورای امنیت درباره سخنان ترامپ

کسی نمی‌تواند غزه را بخرد

رهبر انقلاب، مذاکره با آمریکا را تاکتیکی برای پیشبرد اهداف ایران دانست

پسر پزشکیان از لزوم مذاکره با آمریکا سخن گفت

بازتاب سخنان وزیر نفت در رسانه‌های خارجی/ آرزوی ترامپ محقق نمی‌شود

تاثیر جنگ تجاری آمریکا بر افزایش قیمت ارز و طلا

«باقیِ» اصلاح طلبان هم واقعیت آمریکا را درک می‌کنند

فرمان ترامپ روی زمین ماند

دستگیری مظنون به عملیات تروریستی در سوئد

حماس: اسرائیل منتظر غافلگیری‌های جدید ما باشد

الحوثی: عزت ملت‌ها با وجود سلطه آمریکایی‌ها امکان‌پذیر نیست

آمار قابل تأمل انتقال عراقی‌ها از اردوگاه الهول سوریه

نقشه‌های اوکراین برای کشاندن ناتو به جنگ با روسیه فاش شد

ترامپ: شاید اوکراین یک روز بخشی از روسیه شود

دبیرکل اتحادیه عرب: ترامپ نمی‌تواند غزه را بخرد

واکنش تقوی‌نژاد به گمانه‌زنی‌ها درخصوص انتصابش به‌عنوان رئیس کل بانک مرکزی

گسترش اجاره خانه‌های اشتراکی؛ سقفی برای 2 خانواده!

الاعرجی: عراق به پیگرد تروریستهای باقی مانده ادامه خواهد داد

حواشی شکایت رئیس جمهور عراق از نخست‌وزیر این کشور

استیضاح وزرای دولت چهاردهم در این مقطع زمانی درست نیست

چشم انداز اقتصاد ایران در سال 1404؛ آیا سرمایه گذاری خارجی افزایش پیدا خواهد کرد؟