ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فوکویاما: چگونه ترامپ جهان را به قرن 19 بازگرداند؟ خواندنی ها

فوکویاما: چگونه ترامپ جهان را به قرن 19 بازگرداند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فرانسیس فوکویاما ، استاد برجسته علوم سیاسی و نویسنده کتاب «پایان تاریخ» در پرسوئیژن نوشت: ذهنیت توسعه‌طلبانه ترامپ باید حتی برای هم‌پیمانان "اول آمریکا" او نیز شوکه‌کننده باشد.
مردم آمریکا از پیش هشدارهایی درمورد اقدامات غیرقانونی دونالد ترامپ در عرصه داخلی دریافت کرده بودند. ترامپ و هم‌پیمانانش از طریق حملات مکرر به «دولت پنهان»، به‌وضوح نشان داده بودند که چگونه قصد دارند ساختار دولت ایالات متحده را از هم بپاشند.
اما در حوزه سیاست خارجی، آن‌ها با چیزی مواجه شدند که انتظارش را نداشتند. پیش از انتخابات، به نظر می‌رسید تمایلات ترامپ به انزواگرایی گرایش دارد. او از حضور آمریکا در «جنگ‌های بی‌پایان» افغانستان و عراق انتقاد می‌کرد. اما از همان سخنرانی افتتاحیه‌اش در 20 ژانویه، به یک امپریالیست سنتی تغییر موضع داد. ترامپ اعلام کرد که قصد دارد کانال پاناما را بازپس بگیرد و سپس دانمارک را تهدید کرد که اگر کنترل گرینلند را به ایالات متحده واگذار نکند، با تعرفه‌های سنگین مواجه خواهد شد.
اصرار بر تهدید و اجبار
گرینلند واقعاً از نظر استراتژیک برای ایالات متحده اهمیت بیشتری پیدا کرده است؛ زیرا با گرم شدن زمین مسیرهای جدیدی در قطب شمال باز شده و این جزیره می‌تواند منبع مهمی از مواد معدنی باشد. اما به نظر می‌رسد اقدامات ترامپ صرفاً برای نمایش قدرت و تجاوزگری انجام شده باشد؛ زیرا دانمارکی‌ها پیش‌تر اعلام کرده بودند که مایل‌اند در مذاکراتی آرام نقش امنیتی بیشتری به آمریکا بدهند و حقوق استخراج منابع معدنی در بزرگ‌ترین جزیره جهان را واگذار کنند. اما ترامپ بر تهدید با استفاده از نیروی نظامی اصرار داشت.
این وضعیت شرایطی بی‌سابقه ایجاد می‌کند. ماده پنج پیمان ناتو بر حمایت متقابل در صورت حمله به یکی از اعضا تأکید دارد، اما هیچ ماده‌ای برای حالتی که یکی از اعضای ناتو به عضو دیگری حمله کند وجود ندارد.
اوج اقدام ترامپ به عنوان یک نواستعمارگر پیشنهاد اخیر او بود؛ که آمریکا کنترل نوار غزه را در دست بگیرد و حدود 2 میلیون فلسطینی ساکن این منطقه را تخلیه کند. ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اظهار داشت: «آمریکا کنترل نوار غزه را به دست خواهد گرفت و ما هم در آنجا کار خود را خواهیم کرد. ما مسئول خنثی کردن بمب‌های منفجر نشده و سایر تسلیحات خطرناک خواهیم بود، منطقه را صاف خواهیم کرد و از ساختمان‌های ویران‌شده خلاص خواهیم شد. ما توسعه اقتصادی ایجاد خواهیم کرد که فرصت‌های نامحدود شغلی و مسکن برای مردم منطقه فراهم کند... یک کار واقعی انجام خواهیم داد، کاری متفاوت».
این پیشنهاد آن‌چنان عجیب و غریب بود که تقریباً تمام قدرت‌های منطقه‌ای، به جز اعضای راست‌گرای افراطی ائتلاف نتانیاهو، فوراً آن را رد کردند. این گروه خوشحال بودند زیرا این طرح می‌توانست یکی از مشکلات بزرگ اسرائیل را حل کند: اینکه با نوار غزه ویران و پر از جنگجویان حماس چه باید کرد.
نیازی به توضیح نیست که چرا طرح ترامپ کاملاً غیرقابل اجرا است. فلسطینی‌ها نمی‌خواهند غزه را ترک کنند، و هیچ‌یک از کشورهای عرب همسایه مانند مصر یا اردن نیز مایل به پذیرش آنان به عنوان پناهنده نیستند. «نکبت» اول و ایجاد اسرائیل در سال 1948 همچنان تأثیرات بی‌ثبات‌کننده‌ای در منطقه دارد. حماس نیز با وجود یک سال و نیم حملات بی‌وقفه اسرائیل همچنان مقاومت کرده است، و تنها یک نسل‌کشی واقعاً تمام عیار می‌تواند جمعیت فلسطینی را مجبور به ترک منطقه کند. طرح ترامپ نمونه‌ای وحشتناک از پاک‌سازی قومی خواهد بود که به عنوان یک شرارت اخلاقی در تاریخ باقی خواهد ماند.
یک حواس‌‌پرتی؟
مانند بسیاری از ابتکارات ترامپ، دشوار است که بدانیم جهان تا چه اندازه باید او را جدی بگیرد. برنامه‌های او برای غزه چنان مضحک است که احتمال تحقق آن بسیار کم است. اما ممکن است این موضوع یک حواس‌پرتی از چیزی باشد که به احتمال بیشتری رخ خواهد داد. کابینه نتانیاهو ممکن است به دنبال اعلام حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری و نزدیک به 3 میلیون ساکن فلسطینی آن باشد. در حالی که توجه جهانی از زمان 7 اکتبر به غزه معطوف بوده، اسرائیل به آرامی کنترل خود را بر این منطقه که اکثریت فلسطینی‌ها در آن زندگی می‌کنند، افزایش داده است.
اسرائیل در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ احتمال الحاق کرانه باختری را مطرح کرد؛ ترامپ ممکن بود نسبت به این موضوع همدلی داشته باشد، اما دامادش جرد کوشنر در آن زمان مشغول مذاکره بر سر توافق‌نامه‌های ابراهیم بود و این موضوع از سوی دولت پیگیری نشد. تنها مانعی که امروز می‌تواند آمریکا را از تأیید این اقدام بازدارد، احتمال توافق با عربستان سعودی برای به رسمیت شناختن اسرائیل است، اما این احتمال بسیار اندک به نظر می‌رسد. محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، به‌صراحت اعلام کرده که بدون تضمین‌هایی برای تشکیل یک دولت فلسطینی، هیچ توافقی ممکن نخواهد بود؛ امری که اسرائیلی‌ها به طور کامل آن را رد کرده‌اند. این وضعیت موانع را برای اقدام تل‌آویو و واشنگتن کمتر می‌کند. مایک هاکبی، انتخاب ترامپ برای سفیر آمریکا در اسرائیل، مانند بسیاری از مسیحیان انجیلی معتقد است که کرانه باختری حقاً متعلق به اسرائیل است.
سابقه فوق‌العاده خطرناک
حتی اگر تهدیدات ترامپ درباره پاناما، گرینلند و غزه توخالی باشند، باز هم یک سابقه بسیار خطرناک ایجاد می‌کنند. یکی از دستاوردهای بزرگ جهان پس از 1945 پذیرش این اصل بود که قدرت‌های بزرگ نباید از نیروی نظامی برای تصاحب قلمرو دیگران استفاده کنند. این اصل به طور گسترده توسط روسیه پوتین در سال‌های 2014 و 2022 با الحاق بخش‌هایی از اوکراین نقض شد، و چین نیز در فکر استفاده از زور برای بازپس‌گیری تایوان است. ترامپ اساساً ایده قرن نوزدهمی حوزه‌های نفوذ را زنده کرده است: این‌که قدرت‌های بزرگ باید بتوانند مناطق جغرافیایی نزدیک به خود را کنترل کنند. ادعای روسیه نسبت به اوکراین و چین نسبت به تایوان قوی‌تر از ادعای آمریکا نسبت به پاناما یا گرینلند است، و میل آشکار ترامپ به گسترش سرزمینی به این دو کشور چراغ سبزی برای ادامه مسیر خود می‌دهد.
در سیاست خارجی ترامپ تناقض‌های بزرگی در پیش خواهد بود. نامزد او برای سمت مدیر اطلاعات ملی، تولسی گبرد، سابقه مخالفت با ابتکارات آمریکا در سوریه و اوکراین را دارد و اکنون باید از تلاش‌های ترامپ برای گسترش قلمرو آمریکا حمایت کند. برخی از جمهوری‌خواهان، مانند سناتور رند پال که به‌طور پیوسته به انزواگرایی پایبند هستند، شروع به طرح سوال درباره جهت‌گیری ترامپ کرده‌اند. پال اظهار داشت: «فکر می‌کردم ما به سیاست "اول آمریکا" رأی دادیم. ما هیچ دلیلی برای تأمل درباره یک اشغال دیگر که ثروت ما را به هدر دهد و خون سربازان ما را بریزد، نداریم.»
چپ‌گرایان، هم در داخل و هم در عرصه بین‌المللی، برای دهه‌ها امپریالیسم آمریکایی را محکوم می‌کردند. آن امپریالیسم گاهی شکل‌های ملایمی داشت، مانند اتحادهای امنیتی که آمریکا با متحدانش برای آن‌ها مذاکره کرده بود یا نظام اقتصادی لیبرالی که ترویج می‌کرد. اما آنچه امروز شاهد آن هستند چیزی واقعی‌تر است: آمریکایی که به دنبال گسترش قلمرو خود است و آماده است با تهدید به استفاده از زور این هدف را پیش ببرد.
به قرن نوزدهم خوش آمدید.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361328/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لیگ قهرمانان اروپا؛ برتری یوونتوس برابر آیندهوون – آفتاب نو | اخبار ورزشی

توپ لیگ قهرمانان اروپا در 15 سال اخیر چه تغییراتی کرد؟

لیگ قهرمانان اروپا؛ بازگشت شکوهمندانه رئال مادرید در اتحاد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

مخالفت قاطع پادشاه اردن با آوارگی فلسطینیان از غزه

آمریکا به چیزی جز تسلیم و تضعیف ایران نمی‌اندیشد/ از مذاکره با یک فرد قاتل منفعتی نصیب ایران نمی‌شود

ترامپ: شنبه آخرین مهلت است

اوکراین محور گفت و گوی رئیس کمیسیون اروپا و معاون رئیس جمهور آمریکا

روزنامه نزدیک به قالیباف: چرخش مواضع پزشکیان و عراقچی که قبلا مدافع مذاکره بودند، اقدامی مثبت است

الجولانی ترامپ را با خاک یکسان کرد

اخطار جدی مقام ارشد سپاه درباره احتمال درگیری بین ایران و آمریکا

ترامپ: وزیر خزانه‌داری به کی‌یف می‌رود

به خاطر یک مشت دلار

آمادگی بروکسل برای جنگ تجاری ترانس آتلانتیکی | برنامه جدید اروپا در برابر ترامپ

استیضاح وزیر اقتصاد به صلاح کشور نیست

اختلاف بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، عامل به هم ریختگی بازار ارز است؟

آزمون بزرگ دیپلماتیک دو غول آسیایی/ چین و هند؛ از تنش‌های نظامی تا هم‌گرایی تاکتیکی

لیگ قهرمانان اروپا؛ ترکیب احتمالی میلان و فاینورد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تقابل غول‌های بحران زده در لیگ قهرمانان اروپا

اتحادیه اروپا: آتش بس غزه باید بدون پیش شرط جدید اجرایی شود

آمریکا به میزبانی از فینال لیگ قهرمانان اروپا نزدیک شد | اخبار ورزشی

10 تاکتیک مذاکراتی ترامپ

اروپا در شوک مرگ دروازه‌بان 21 ساله

نیمار برای بازگشت به رئال شرط گذاشت

لیگ قهرمانان اروپا؛ ترکیب احتمالی میلان و فاینورد

احتمال درگیری ایران با آمریکا

روبیو: کنترل غزه از سوی حماس صلح در خاورمیانه را نابود می کند

پلی آف لیگ قهرمانان فوتبال اروپا؛ برنامه بازی‌های دور رفت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

خلاصه بازی منچسترسیتی 2-3 رئال مادرید (لیگ قهرمانان اروپا – 25-2024)

آموزش آشپزی / طرز تهیه ته چین مرغ و بادمجان محبوب و خوشمزه

افشاگری مقام اروپایی: آمریکا طرحی برای جنگ روسیه و اوکراین ندارد

طبق فرموده رهبر معظم انقلاب؛ مذاکره با آمریکا بی‌فایده است

خلاصه بازی یوونتوس 2-1 آیندهوون (لیگ قهرمانان اروپا 25-2024)

سقوط ترسناک‌ترین مهاجم اروپا

لیگ قهرمانان اروپا؛ دورتموند آماده جشن صعود در وستفالن شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پلی آف لیگ قهرمانان فوتبال اروپا؛ برنامه بازی‌های دور رفت

تخمین هزینه 53 میلیارد دلاری برای بازسازی غزه

پاسخ منفی قاهره مصر به طرح ترامپ دربارهاخراج فلسطینی‌ها از غزه

کهکشان علیه پپ و بچه غول / کامبک در دقیقه 90 | اخبار ورزشی

پلی آف لیگ قهرمانان فوتبار اروپا؛ برنامه بازی‌های دور رفت

رکوردداران کامبک خوردن برابر رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا؛ دو تیم بالاتر از منچسترسیتی

نتیجه و خلاصه بازی تیم های فوتبال رئال مادرید – منچستر سیتی

طرح مصر برای بازسازی غزه بدون اخراج ساکنان آن/ اشتیاق قاهره برای همکاری با دولت آمریکا

ابوالغیط: غزه فروشی نیست – تسنیم

لیگ قهرمانان اروپا؛ بازگشت شکوهمندانه رئال مادرید در اتحاد

لیگ قهرمانان اروپا؛ دورتموند آماده جشن صعود در وستفالن شد

لیگ قهرمانان اروپا؛ برتری یوونتوس برابر آیندهوون

کهکشان علیه پپ و بچه غول / کامبک در دقیقه 90

خلاصه بازی منچسترسیتی و رئال مادرید در مرحله پلی آف لیگ قهرمانان اروپا – آفتاب نو | اخبار ورزشی

منچسترسیتی 2-3 رئال مادرید: متخصصان کامبک در اروپا

ترامپ تکلیف جنگ اوکراین را روشن کرد