ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فلسطین بزرگترین قربانی پیمان‌شکنی‌های آمریکا؛ از «کمپ دیوید» تا «معامله قرن» ایالات متحده آمریکا

فلسطین بزرگترین قربانی پیمان‌شکنی‌های آمریکا؛ از «کمپ دیوید» تا «معامله قرن»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ‌ در این چند هفته‌ای که از تکیه «دونالد ترامپ» بر مسند ریاست جمهوری آمریکا می‌گذرد، بازار بحث و گمانه‌زنی‌ها پیرامون مذاکرات احتمالی تهران- واشنگتن داغ است؛ مذاکراتی که پیش‌تر نیز به رغم مخالفت‌ها، به صورت غیرمستقیم آغاز و به «توافق جامع اقدام مشترک» (برجام) منجر شده‌بود، اما ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری خود باوجود همکاری‌های سازنده ایران به صورت یکجانبه از آن خارج شد و شدیدترین تحریم‌های ضدایرانی را در قالب «فشار حداکثری» بر تهران تحمیل کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در همین ارتباط رهبر معظم انقلاب صبح روز جمعه (19 بهمن) در جمع فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش، استفاده از تجربه «دو سال مذاکره و امتیاز دادن و کوتاه آمدن اما به نتیجه نرسیدن» را ضروری برشمردند و افزودند: آمریکا همان معاهده را با وجود نقص‌هایی که داشت نقض کرد و از آن خارج شد. بنابراین، مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد.
افزون بر برجام، با نگاهی تاریخی به سوابق تعهدات و پیمان‌های آمریکا با دیگر کشورهای جهان می‌توان به بی‌فایده و حتی آسیب‌زا بودن این گفت‌وگوها پی برد که پیمان‌های متعدد نقض‌شده و بی‌سرانجام آمریکا با فلسطین یک نمونه از آن موارد است.
عهدشکنی‌های مکرر و سیاست‌های متناقض آمریکا در قبال فلسطین
مسئله فلسطین یکی از پیچیده‌ترین بحران‌های بین‌المللی است که آمریکا به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی در آن نقش مهمی ایفا کرده است. در طول دهه‌ها، آمریکا بارها در ظاهر در قالب میانجی‌گری، ارائه طرح‌های صلح و حامی مذاکرات بین رژیم صهیونیستی و فلسطین وارد عمل شده‌است. با این حال، تاریخ نشان می‌دهد که واشنگتن در بارها تعهدات خود را نقض کرده و با اتخاذ سیاست‌های یکجانبه در راستای منافع رژیم صهیونیستی و به زیان طرف فلسطینی عمل کرده‌است.
همان طور که جنایات اخیر رژیم صهیونیستی در غزه تحت لوای آمریکا صورت گرفت، طی دهه‌های اخیر نیز جهان شاهد حمایت‌های آشکار آمریکا از تجاوزات این رژیم جعلی بوده‌است. آمریکا از زمان تأسیس رژیم صهیونیستی در سال 1948، یکی از مهم‌ترین حامیان این رژیم در زمینه‌های نظامی، اقتصادی و دیپلماتیک بوده‌است که عملاً توازن قدرت را به نفع تل‌آویو تغییر داده است. در عین حال، آمریکا مدعی بوده که به‌عنوان یک میانجی بی‌طرف برای حل‌وفصل مناقشه فلسطین-اسرائیل عمل می‌کند اما سیاست‌های واشنگتن در نقض تعهدات خود همواره خلاف این ادعا را ثابت کرده است.

ایرانیان جهان

الف) عهدشکنی آمریکا در قبال توافق کمپ دیوید 1978 و مسئله فلسطین
توافق کمپ دیوید 1978 یکی از مهم‌ترین توافقات بین‌المللی در رابطه با مناقشه عرب ها و رژیم صهیونیستی بود که میان مصر و این رژیم با میانجی‌گری آمریکا صورت گرفت. این توافق که در زمان ریاست جمهوری «جیمی کارتر» بین «انور سادات» رئیس‌جمهور مصر و «مناخم بگین» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی امضا شد، دو بخش اصلی داشت: یکی درباره صلح بین مصر و رژیم اسرائیل و دیگری درباره مسئله فلسطین. اگرچه بخش اول به صلح مصر و رژیم صهیونیستی منجر شد، اما بخش دوم که مرتبط با حقوق فلسطینیان بود، به دلیل عهدشکنی تل‌آویو و واشنگتن هرگز اجرا نشد.
طبق این توافق، قرار بود که به فلسطینیان خودمختاری اعطا شود و مذاکراتی برای تعیین وضعیت نهایی کرانه باختری و نوار غزه طی پنج سال آینده انجام گیرد. با این حال، رژیم صهیونیستی به‌سرعت این تعهدات را نقض کرد و با ادامه شهرک‌سازی و اعمال سیاست‌های اشغال‌گرایانه، اجرای این بخش از توافق را غیرممکن ساخت. آمریکا نیز برخلاف وعده‌های خود، هیچ فشاری به رژیم صهیونیستی برای اجرای مفاد توافق وارد نکرد. در واقع، پس از صلح مصر و رژیم اسرائیل، واشنگتن دیگر انگیزه‌ای برای پیشبرد حقوق فلسطینیان نداشت و عملاً از این بخش توافق چشم‌پوشی کرد.
این عهدشکنی آمریکا باعث شد که فلسطینیان به‌ویژه سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) به این نتیجه برسند که واشنگتن یک میانجی بی‌طرف نیست. در نتیجه، این تجربه یکی از عواملی شد که بی‌اعتمادی فلسطینیان را به مذاکرات تحت حمایت آمریکا افزایش داد. ناکامی بخش فلسطینی توافق کمپ دیوید نشان داد که بدون فشار واقعی بر رژیم صهیونیستی، نمی‌توان به راه‌حلی عادلانه برای مسئله فلسطین دست یافت.
افزون بر کمک آمریکای بایدن به رژیم صهیونیستی در ویرانی غزه و شهادت بیش از 47 هزار فلسطینی، پیشنهاد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا مبنی بر اخراج فلسطینی‌ها از غزه به مصر و اردن را می‌توان در راستای همان نقض پیمان کمپ دیوید از سوی آمریکایی‌ها ارزیابی کرد.
ب) پیمان اسلو (1993) و عهدشکنی آمریکا
توافق اسلو که بین سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) و رژیم صهیونیستی با نظارت آمریکا امضا شد، قرار بود به تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 منجر شود. بر اساس این توافق، آمریکا متعهد شده بود که از اجرای مفاد آن حمایت کند. اما در عمل، واشنگتن از گسترش شهرک‌های صهیونیست‌نشین جلوگیری نکرد، در حالی که تعهد کرده بود روند صلح را تسهیل کند.
آمریکا همچنین کمک‌های مالی به تشکیلات خودگردان فلسطین را محدود کرد، درحالی‌که قرار بود از توسعه اقتصادی مناطق فلسطینی حمایت کند. افزون بر موارد اشاره شده، آمریکا در برابر تخلفات رژیم صهیونیستی از جمله ترور رهبران فلسطینی و نقض مکرر توافق‌نامه‌های امنیتی سکوت کرد.
ج) طرح «نقشه راه صلح» (2003) و بی‌اعتنایی آمریکا
در سال 2003، آمریکا به همراه گروه چهارجانبه (شامل آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه و سازمان ملل) طرح «نقشه راه صلح» را ارائه کرد که هدف آن دستیابی به راه‌حل دو دولتی بود. اما آمریکا به تعهدات خود عمل نکرد و به رژیم صهیونیستی اجازه داد شهرک‌سازی‌ها را افزایش دهد، که عملاً راه‌حل دو دولتی را از بین برد.
افزون بر آن، آمریکا تحریم‌های سختی علیه دولت فلسطین اعمال کرد، به‌ویژه پس از پیروزی حماس در انتخابات 2006، در حالی که قرار بود از روند دموکراتیک حمایت کند. همچنین به‌جای میانجی‌گری بی‌طرفانه، در کنار رژیم صهیونیستی ایستاد و با حمایت‌های بی‌قیدوشرط از تل‌آویو، روند صلح را به بن‌بست کشاند.
د) خروج از توافقات بین‌المللی در دوران ترامپ
دولت دونالد ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خواد یکی از صریح‌ترین نمونه‌های عهدشکنی آمریکا را رقم زد. مهم‌ترین موارد عبارتند از:
1. انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس (2018): این اقدام برخلاف قطعنامه‌های سازمان ملل بود و نشان داد که آمریکا دیگر به راه‌حل دو دولتی پایبند نیست.
2 . قطع کمک‌های مالی به آژانس امدادرسانی فلسطینیان (آنروا): این اقدام فشار اقتصادی شدیدی بر مردم فلسطین وارد کرد.
3. «معامله قرن» و حذف حقوق فلسطینیان: طرح موسوم به معامله قرن که در سال 2020 ارائه شد، عملاً فلسطینیان را از حق تشکیل کشور مستقل محروم کرد.
4 . کوچ اجباری فلسطینیان: ترامپ در هفته‌های نخست دور دوم ریاست جمهوری خود نیز پیشنهاد کوچ اجباری فلسطینیان را از غزه به اردن و مصر ارائه کرده‌است؛ پیشنهادی که اگر چه با واکنش شدید جهان مواجه شده و بیشتر به لفاظی شبیه است تا موضوعی قابل اجرا اما از تداوم عهدشکنی‌های آمریکا حکایت دارد.

ایرانیان جهان

پیامدهای عهدشکنی آمریکا؛ از بی‌اعتباری به وعده‌های کاخ سفید تا تقویت مقاومت
پیامدهای عهدشکنی آمریکا در قبال فلسطین را می‌توان در چند محور اصلی بررسی کرد؛ نقض مکرر تعهدات از سوی واشنگتن باعث شده است که فلسطینیان و حتی برخی کشورهای عربی، آمریکا را به‌عنوان یک میانجی بی‌طرف قبول نداشته باشند. این امر بسیاری از کشورها را به جستجوی راه‌حل‌های جایگزین، مانند تلاش‌های چین و روسیه برای ورود به روند صلح، سوق داده است.
از سوی دیگر، سیاست‌های متناقض آمریکا باعث تقویت گروه‌های مقاومت فلسطینی مانند حماس و جهاد اسلامی شده است، زیرا مردم فلسطین دیگر به روند مذاکرات امیدی ندارند. در نتیجه، درگیری‌های مسلحانه افزایش یافته و وضعیت امنیتی منطقه متشنج‌تر شده است که نمونه آن وقوع عملیات طوفان‌الاقصی از سوی حماس و فرو بردن غرب و رژیم صهیونیستی در یک تنش و درگیری بزرگ بود.
همچنین، یکی از نتایج مستقیم این عهدشکنی، تضعیف موقعیت تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری محمود عباس بوده است. این تشکیلات که بر مذاکرات صلح تأکید داشت، به دلیل عدم تحقق وعده‌های آمریکا، اعتبار خود را در میان مردم فلسطین از دست داده است.
در مجموع، تاریخ روابط آمریکا و فلسطین نشان می‌دهد که واشنگتن بارها تعهدات خود را نقض و در عمل به جای ایفای نقش یک میانجی بی‌طرف، آشکارا منافع رژیم صهیونیستی را تأمین کرده است. این سیاست‌های متناقض نه‌تنها باعث شکست مذاکرات صلح شده، بلکه به افزایش بی‌ثباتی در منطقه انجامیده است. در شرایط کنونی، تنها راه ایجاد صلح پایدار، پایان دادن به سیاست‌های دوگانه آمریکا و اتخاذ یک رویکرد واقع‌بینانه و عادلانه در قبال مسئله فلسطین است؛ واقعیتی که تحقق آن با توجه به پیشنهاد متوهمانه ترامپ مبنی بر کوچ اجباری مردم غزه دور از ذهن به نظر می‌رسد.
کد خبر 6376348

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کلاس خالص؛ احترام کیلیان امباپه به لوگوی منچسترسیتی

برنامه پخش زنده فوتبال امروز (24 بهمن 1403) + لینک پخش آنلاین

اعتیاد درمان‌نشدنی و غیر قابل درک رئال

چین موضوع «غزه» را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد

اپل و علی‌بابا؛ همکاری استراتژیک برای ورود به بازار هوش مصنوعی چین

بی‌ام و ساخت چین در راه بازار خودرو + عکس

اتصال ویتنام به چین با راه‌ آهن جدید تا 2030

افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری

آزمایشگاه ووهان نقشی در شیوع کووید-19 نداشت

چین: غزه برای فلسطینی‌ها است

جایگاه یخ زده ششمی اسکی‌بازان ایران در بازی های آسیایی زمستانی 2025

4 تهدید خطرناک پیش روی اقتصاد چین

رقابت ایالات متحده و چین برای کنترل منابع معدنی حیاتی در آفریقا

اتحادیه آفریقا: سودان بدترین بحران انسانی را در جهان دارد

پمپئو: توافق صلح با طالبان به درخواست ترامپ انجام شد

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم، چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود /قطع برق انتخاب اول ما نیست ولی مجبوریم + فیلم

موشن/ قصه شنیدنی مسجد مقدس جمکران

استقبال اصولگرایان از چرخ دولت دباره مذاکره با آمریکا

شکست سقف قیمتی کامودیتی‌ها

همه آنچه ترامپ امضا کرد

دستور ترامپ برای همراهی آژانس‌های فدرال با ایلان ماسک

دستور جنجالی جدید ترامپ

آیت الله جنتی: آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

هواشناسی ایران 24 بهمن؛ هشدار ورود دو موج بارشی جدید به کشور

ویدیو/ پسر ایلان‌ ماسک در اتاق ویژه رئیس جمهور آمریکا

سخنان رهبر انقلاب در مورد مذاکره با آمریکا، عزت، اقتدار و شرافت نظام بود

حراج یک میلیون سکه، قیمت‌ها را کاهش می‌دهد؟

سناریوی سطحی آمریکا

برای دولت نمی‌ارزد که خودش دلار را گران کند!

عقب‌نشینی قیمت طلا و ارز

آمریکایی‌ها درک درستی از مردم ایران ندارند

چگونه فاصله تا دانشگاه‌ها، روی نابرابری تحصیلی اثر می‌گذارد؟ | فاصله تا مدرک

آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

تجربه نشان داده که آمریکا به تعهدات خود پایبند نیست و هر توافقی را که به نفعش نباشد، زیر پا می‌گذارد

بازدید یک ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه آخرین دستاوردهای دانشمندان صنعت دفاعی کشور

روایت دبیر شورای عالی امنیت ملی از مذاکرات ایران و آمریکا از طریق عمان پس از نقض برجام از سوی واشنگتن/ کدام توافق طرفین به سرانجام نرسید؟

مذاکره در وضعیت کنونی فرجامی جز گرفتاری بیشتر برای ما ندارد

رشد خیره‌کننده سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی؛ آمریکا پیشتاز جذب سرمایه جسورانه

استرس تحقیرآمیز پادشاه اردن در حضور ترامپ

شعله‌های سکه و ارز کمتر شد

قدردانی ترامپ از پوتین+فیلم

روایت شاعر عراقی از فلسطینی: هستیم، بودیم و خواهیم ماند؛ بی‌عدالتی آمریکا برای اولین بار نیست

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

همه‌چیز را نپذیر؛ چگونه فریب اخبار جعلی را نخوریم؟

سیمرغ‌های بازیگری را چه کسانی به خانه بردند؟

سخنگوی دولت: آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

اعتراض مکرون به طرح ترامپ:نمی‌توانید به 2 میلیون نفر بگویید جابجا شوند

سرمقاله وطن امروز/ وفاق بر سر شرافت و عقلانیت

سرمقاله اطلاعات/ ضرورت تسلط دولت بر بازار ارز

لحظه زیبای بازگشت دختران غزه به خانه