بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - روز 12 فوریه اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
به گزارش گروه بینالملل ؛ روز 12 فوریه اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
1541 - تأسیس سانتیاگو، پایتخت شیلی در 12 فوریه 1541 میلادی ، پدرو دِ والدیویا ، فاتح اسپانیایی، طرح تأسیس شهری جدید را در جنوب رشتهکوههای آند آغاز کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او این شهر را به یاد زادگاهش، ایالت استرمادورا در اسپانیا، «سانتیاگو دل نوئوو استرمو» نامگذاری کرد.
سانتیاگو در یک دره سرسبز و زیبا واقع شده بود. پدرو دِ والدیویا ، دو ماه قبل از این تاریخ، در 13 دسامبر 1540 ، این سرزمین را کشف کرده و با الهام از یک واژه سرخپوستی به معنای برف، آن را شیلی (به اسپانیایی چیله) نامگذاری کرده بود.
او پیش از احداث شهر، به دستور فیلیپ دوم، پادشاه اسپانیا ، بررسیهای لازم را انجام داده بود تا از وجود منابع کافی برای اسکان تعداد قابلتوجهی مهاجر اطمینان حاصل کند.
پدرو دِ والدیویا یکی از فاتحان سرسخت اسپانیایی، از سربازان فرانسیسکو پیزارو بود؛ همان ماجراجویی که امپراتوری اینکا را در پرو سرنگون کرد. پیزارو پس از فتح پرو، گروهی را برای کشف شیلی اعزام کرد، اما این گروه که آلماگرو رهبری آن را بر عهده داشت، با مقاومت سرسختانه بومیان آروکان از قبیله ماپوچه مواجه شد و مجبور به عقبنشینی شد. در نهایت، آلماگرو به دستور پیزارو کشته شد.
اما گروه پدرو دِ والدیویا ، متشکل از 165 اسپانیایی و تعداد زیادی سرخپوست مزدور ، توانست از این مسیر خطرناک عبور کند و در 12 فوریه 1541 میلادی ، شهر سانتیاگو را بنیانگذاری کند. این شهر بعدها به پایتخت شیلی تبدیل شد.
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cDovL3Nubi5pci8vZmlsZXMvZmEvbmV3cy8xNDAzLzExLzIzLzI2NTI5MzBfNTYwLnBuZw==)
1818 - استقلال شیلی از اسپانیا فردیناند ماژلان در سال 1520 میلادی ، اولین اروپایی بود که به شیلی رسید. او که دریانورد و کاوشگر پرتغالی تابع دولت اسپانیا بود، در جریان سفر خود، این سرزمین را کشف کرد.
در 1532 ، کاوشگران اسپانیایی که به کُنکیستادورها معروف بودند، در تلاش برای تسخیر سرزمین شیلی، با امپراتوری اینکاها که تمدنی پیشرفته در بخش غربی آمریکای جنوبی ایجاد کرده بودند، وارد جنگ شدند. از اواسط قرن شانزدهم ، اسپانیاییها با تأسیس روستاهایی در شیلی، حضور خود را در این منطقه تثبیت کردند.
در اوایل قرن هجدهم ، استقلالطلبان اسپانیاییتبار شیلی با استفاده از فرصت حمله ناپلئون به اسپانیا ، حکومتی نظامی در شیلی ایجاد کرده و خواهان خودمختاری شدند.
سرانجام، در 12 فوریه 1817 ، نیروهای استقلالطلب در نبرد چاکابوکو ، بر نیروهای وفادار به اسپانیا پیروز شدند. یک سال بعد، در 1818 ، برناردو اوخیگینس ، رهبر استقلالطلبان، استقلال شیلی را رسماً اعلام کرد و عنوان «فرمانده عالی» را به دست گرفت.
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cDovL3Nubi5pci8vZmlsZXMvZmEvbmV3cy8xNDAzLzExLzIzLzI2NTI5MjhfNjcwLnBuZw==)
1855 - تأسیس دانشگاه ایالتی میشیگان دانشگاه ایالتی میشیگان یکی از مهمترین مراکز آموزشی آمریکا است که در 1855 میلادی تأسیس شد.
این دانشگاه در ابتدا با هدف آموزش کشاورزی و علوم صنعتی شکل گرفت و بعدها به یک دانشگاه جامع تبدیل شد. دانشگاه ایالتی میشیگان، علاوه بر پردیس اصلی خود در شهر ایست لنسینگ ، دارای پردیسهایی در دیربورن و فلینت و یک مرکز پژوهشی در دیترویت است.
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cDovL3Nubi5pci8vZmlsZXMvZmEvbmV3cy8xNDAzLzExLzIzLzI2NTI5MzJfOTMyLnBuZw==)
1832 - الحاق جزایر گالاپاگوس به اکوادور جزایر گالاپاگوس در سال 1559 میلادی ، توسط توماس دِ برلانگا ، کشیش و اسقف پرویی، کشف شد. او زمانی که مسیر کشتیاش از پرو منحرف شد، به این جزایر رسید.
برلانگا در نامههای خود، این جزایر را جادویی توصیف کرده و از لاکپشتهای غولپیکر آن سخن گفته بود. واژه گالاپاگوس در زبان اسپانیایی به معنای لاکپشت است و نام این جزایر نیز از همین واژه گرفته شده است.
در قرن شانزدهم، این مجمعالجزایر به پناهگاه دزدان دریایی، شکارچیان فک و نهنگ و کشتیهای اسپانیایی تبدیل شد.
پس از 300 سال تحت استعمار بودن ، دولت اکوادور در 1832 میلادی ، مالکیت رسمی خود بر این جزایر را اعلام کرد و آن را به خاک خود ضمیمه کرد.
سه سال بعد، در 1835 میلادی ، چارلز داروین ، دانشمند انگلیسی، در سفر معروف خود به این جزایر، نظریه انتخاب طبیعی را مطرح کرد که بعدها به یکی از مهمترین اصول علم زیستشناسی تبدیل شد.
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cDovL3Nubi5pci8vZmlsZXMvZmEvbmV3cy8xNDAzLzExLzIzLzI2NTI5MzFfNDE1LnBuZw==)
1912 - بازداشت خانگی آخرین امپراتور چین در دوم دسامبر 1908 ، چین صاحب یک امپراتور سهساله به نام سوان تونگ شد. او که نام اصلیاش پو یی بود، دهمین و آخرین امپراتور از دودمان کوینگ محسوب میشد.
پس از انقلاب دکتر سون یات سن در 1912 ، چین از نظام سلطنتی به جمهوری تبدیل شد، اما پو یی همچنان در شهر ممنوعه ساکن بود و دولت برای او مقرری تعیین کرد.
در 1917 ، او برای مدتی کوتاه بار دیگر عنوان امپراتور را به دست آورد، اما شرایط سیاسی چین باعث شد که از قدرت کنار گذاشته شود.
در دهه 1930 ، با حمله ژاپنیها به منچوری ، آنها برای مشروعیت بخشیدن به سلطه خود، پو یی را بهعنوان امپراتور دولت دستنشانده منچوری منصوب کردند. اما او در واقع ابزاری در دستان ژاپن بود.
در 1945 ، با حمله ارتش سرخ شوروی به منچوری ، پو یی اسیر شد و به اتحاد جماهیر شوروی برده شد. پس از پیروزی کمونیستها در چین ، او به پکن تحویل داده شد و به اتهام همکاری با نیروهای اشغالگر ژاپنی بازداشت شد.
پس از گذراندن دورهای در زندان و بازآموزی اجباری ، مائو تسه تونگ او را عفو کرد. پو یی باقی عمر خود را بهعنوان یک شهروند عادی و باغبان پارک عمومی پکن گذراند و در نهایت، اظهار داشت که باغبانی راحتتر از سیاست و حکومت است .
![ایرانیان جهان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cDovL3Nubi5pci8vZmlsZXMvZmEvbmV3cy8xNDAzLzExLzIzLzI2NTI5MjlfODc3LnBuZw==)
زادروزها 1809 - چارلز داروین ، زیستشناس انگلیسی و بنیانگذار نظریه تکامل
1922 - ساموئل یود (جان کریستوفر)، نویسنده داستانهای علمی-تخیلی
1934 - بیل راسل ، اسطوره بسکتبال انبیای
1986 - ماریو بودیمیر ، بازیکن فوتبال
درگذشتها 1804 - ایمانوئل کانت ، فیلسوف آلمانی
1949 - حسن البنا ، بنیانگذار اخوانالمسلمین
1979 - ژان رنوار ، کارگردان فرانسوی
2008 - شهادت عماد مغنیه ، فرمانده نظامی حزبالله لبنان